Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród szmaragdowy 19:12, 28 paź 2011

Do góry
krisec napisał(a)
z wejściem do domu od strony północno-zachodniej części działki

Świerka po podkrzesaniu trzeba podsadzić czymś w innym kolorze, albo białe hosty np. Fire and Ice (mają dużo białego), albo żółtą trzmieliną, albo żółtym Ilex crenata Golden Gem. I Cięcie w kółeczko.

Na scodach okazałe donice, te drewniane są zbyt niepozorne dla tak reprezentaycjnego wejścia.
Trzeba tu wypasione szare donice z równie wypasionymi roślinami.
Ogród szmaragdowy 19:12, 28 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Danusiu czy się wyspałaś, ja dziśiaj nie żyję ale damy rade jak ze wszystkim.

Jestem zaprawiona w bojach, więc ten nasz nocny seans (byliśmy w nocy sami, do drugiej prawie)
zbytnio mnie nie zmęczył. O 8 już byłam na nogach

Skąd Danusiu wiedziałaś, że Krzyś był w sieci na Ogrodowisku do drugiej w nocy?? Gdzie to można namierzyć, czy inni są aktywni??
Ogród szmaragdowy 19:08, 28 paź 2011

Do góry
krisec napisał(a)

Tutaj trzeba usunąć żółtego bukszpana i dosadzić świeżego a wiosną dociąć cały żywopłocik "na brzytwę".
Kolumknowego cisa przytnij w zgrabny obelisk
Widzę za rogiem Pinus parviflora - sosnę drobnokwiatową, kiedyś je sadziłam, były hitem w latach 90 tych.

Rabatki oczywiście do pielenia Zatrudnij członków rodziny, czy pracujesz sam w ogrodzie?
Ogród szmaragdowy 19:05, 28 paź 2011

Do góry
krisec napisał(a)
Przedogródek

Tego świerka trzeba ślicznie podkrzesać od dołu na wysopkośc człowieka
Tnij po pniu, bez sęków.
Ogród szmaragdowy 19:02, 28 paź 2011

Do góry
krisec napisał(a)

Danusiu czy się wyspałaś, ja dziśiaj nie żyję ale damy rade jak ze wszystkim.

Jestem zaprawiona w bojach, więc ten nasz nocny seans (byliśmy w nocy sami, do drugiej prawie)
zbytnio mnie nie zmęczył. O 8 już byłam na nogach
Rododendronowy ogród. 18:59, 28 paź 2011

Do góry
Ja mogę ciągle te same zdjęcia oglądać. też mam buki, ale sama sadziłam i też uwielbiam świerki serbskie. Tło mam prawie wyłącznie z nich.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 18:58, 28 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Podczas sadzenia jakie miały bryły, czy były kopane czy pojemnikowane?

Kopane miały zbyt mało korzeni którymi pobierają wodę, dodatkowo zostały zalane przez deszcze a potem susza i korzenie nie mogą wyżywić drzewa i zrzuca ono nadmiar igieł / liści.

Już odpowiadam ......

Thuje były kupione w pojemnikach , lecz po wyjęciu co niektóre były owinięte jutą a system korzeniowy pozostawiał wiele do życzenia ....Przypuszczam , że były wykopywane z gruntu i wsadzane do donic przed sprzedażą z nieciekawą poprzecinaną bryłą....

Sadząc je wcześniej wykopałam porządny rów i dodałam czarnej ziemi do iglaków odpowiednio przygotowanej już do użytku /TARGET/ wraz z domieszką ziemi rodzimej .....

Oczywiście jutro podkopię i sprawdzę jak to się ma od spodu ......

Jeszcze jest gorzej niż źle… 18:46, 28 paź 2011

Do góry
Dla łatwiejszego cytowania postów wklejaj nie więcej niż 4 zdjęcia w jednym poście
Jeszcze jest gorzej niż źle… 18:45, 28 paź 2011

Do góry
Witaj Saro, nie załamuj się tak i nie płacz. Możesz płakać tylko ze szczęścia, że nas spotkałaś w odpowiednim momencie. Pragnę Cię podtrzymać na duchu i dodać wiary że Ci się uda. Musisz tylko pracować. Powiedz, czy ktoś wspomoże Cię fizycznie w tych pracach?

Napisz także jaką powierzchnię ma działka, może jakiś schemat narysuj jak wygląda rozmieszczenie budynków, wjazd itd. Podaj długość i szerokość działki, wymiary domu, gdzie jest północ.

Pierwsza sprawa to mobilizacja całej rodziny i w sobotę grabienie posesji i zamiatanie, sprzątanie chowanie wszystkich nieporządnych rzeczy.

Od razu zrobi się ładniej i to poprawi Ci humorek

Domek zadbany - czas na ogród
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 18:35, 28 paź 2011

Do góry
Podczas sadzenia jakie miały bryły, czy były kopane czy pojemnikowane?

Kopane miały zbyt mało korzeni którymi pobierają wodę, dodatkowo zostały zalane przez deszcze a potem susza i korzenie nie mogą wyżywić drzewa i zrzuca ono nadmiar igieł / liści.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 18:34, 28 paź 2011

Do góry
Syla, na pewno ten owad nie jest przyczyną tego stanu rzeczy.

Wg mnie to przyczyna fozjologiczna, tujom brakuje tlenu w korzeniach. Musisz je otrzepać z brązowych igieł, wykopać albo podnieść podsypując jednocześnie świeżej ziemi. Korzenie prawdopodobnie z braku tlenu są czarne, a białe korzonki zaczynają powstawać wyżej niż stara bryła korzeniowa.

Podkop jedną i przyjrzyj się korzeniom, czy widzisz jakieś białe i zdrowe?
Ogród szmaragdowy 17:38, 28 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Po krótkim śnie wracam do Ciebie, ach jakże bym tu poszalała zawodowo
Już w myślach tworzę rabaty
Zauważyłam fajną wielką altanę, otwartą na ogród - fajna rzecz, nawet jak dużo gości zjedzie. Warto,żeby stamtąd roztaczały się fajne widoki.

NIe jestem pewna jednej rzeczy..

Czy ta linia zaokrąglona po prawej stronie tego wspaniałego kwadratu nie powinna być czasem też prosta.
Czuję, że powinna. Nie wiem, jak za zakrętem i cisami.

Cisy wiosną ładnie przytnij górą, a dołem odbiegające gałązki możesz przywiązać, żeby się ekran zagęszczał.

Danusiu czyli cisy mogą pozostać ,jeśli tak to się do tego zastosuje co mi napisałaś.Linia zaokrąglona przy cisach nawiązuje do linii okragłego placyku pod basen po prawej stronie.Jest to koło z kostki firmy Simmerlock naturo.
Ogrodomania Oli 14:42, 28 paź 2011

Do góry
No to się spotkamy
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 14:40, 28 paź 2011

Do góry
W dużych marketach typu Castorama, albo OBI na pewno są.
Nasz mały, zielony świat. 14:30, 28 paź 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)
Rozśmieszyła mnie kurza firanka Nie firanka sama w sobie, bo ta jest ładna, tylko komentarz Sebka. Tak śmiesznie to zabrzmiało

Coś w stylu "Kurtka na wacie"
Ogrodomania Oli 14:26, 28 paź 2011

Do góry
U Kapiasów na pewno będzie jakiś zlocik jeszcze
Amatorskie rozmnażanie roślin w ogrodzie 14:23, 28 paź 2011

Do góry
No to jest Was dwie, ale paznokcie nie pomalowane

To ode mnie te sadzonki Gosiu?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:17, 28 paź 2011

Do góry
popcarol napisał(a)
Ja mam w 2 miejscach agrowloknine i nikt mnie nie przekona zeby ja zdjac Sprawdzalam, roslinom krzywda sie nie dzieje. Wypowiedzialam sie zreszta w srtosownym watku

Karolina

Bariera dla mikroorganizmów glebowych - podstawowy powód. Wbrew naturze, ściółka powinna być dostępna dla nich. Rozkładając się wzbogaca glebę, poprawia strukturę.
Pod matą masz tylko gołą, uklepaną glebę.
Zobaczymy za jakiś czas
Ogródek do przeróbek ;) 14:14, 28 paź 2011

Do góry
Dobre
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 14:13, 28 paź 2011

Do góry
Ja bym obcięła, nic jej nie będzie, a jak będzie ssterczał kawałek gołej galązki to jeszcze niżej obetnij i zamaskuj zielonym przyrostem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies