Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 18:03, 06 kwi 2013

Do góry

[img ]

Oj, Ela przyznaj że to nie tylko do Twojego ogrodu. Wiem, że do mojego pójdzie te parę sztuk brukselki? Czy Ty czegoś tam nie masz?
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 18:01, 06 kwi 2013

Do góry
Podobno wiosna idzie

Iryski też jej wyglądają
Nasz przydomowy ogródek 17:54, 06 kwi 2013

Do góry
Witam. Zbyszek na to szczęście, że chyba mieszka w tym cieplejszym rejonie podkarpacia, ale i nas wiosna coraz bliżej. Śniegu co prawdza jeszcze dostatek ale już coś można wypatrzeć.

Gazania 17:50, 06 kwi 2013

Do góry
Jak na razie gazanie wyglądają tak

Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 17:47, 06 kwi 2013

Do góry
Na zdjęciu jest sporo traw, bo to też nasze poletko doświadczalne
Chciałbym zwrócić uwagę na niską "trawę" na pierwszym planie. Jest to turzyca żytowata (Carex secalina). Pochodzi wprawdzie z naszego klimatu (i kraju), ale jest zupełnie nieznana. W naturze rośnie na torfowiskach, ale w ogrodzie zadowoli się normalną glebę, byle nie za suchą. Ma dosyć egzotyczny wygląd - z bliska przypomina jukkę. Jest zimozielona i sprawdzi się wszędzie tam gdzie potrzebna jest niska trawa o regularnym pokroju. Dorasta do 30 cm wys. i 60 cm średnicy. Nie wytwarza rozłogów i lekko się nasiewa (nie jest to uciążliwe). Jeśli ma zbyt sucho, to latem trochę żółknie.
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:27, 06 kwi 2013

Do góry
Kochane do wiosny to brakuje tygodnia ze słoneczkiem... ale coś zapowiadają od jutra lepiej..... oby, bo kaskada w oczku już włączona...

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 17:20, 06 kwi 2013

Do góry
No wymiękam wymiękam...
Taka to Ci u mnie dziś wiosna. Przecież to do maja się nie roztopi...

Zastanawiam się czy nie zmolestować M. żeby gdzieś te góry wywieźć...
Kolorowe rabaty 17:12, 06 kwi 2013

Do góry
Martek napisał(a)
Ja jeszcze chcę tak.

Ania nie zapomnę Ci tego dzięki

Martek..wiesz że drzwi stoją moje otwarte ...

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:11, 06 kwi 2013

Do góry
Aniu,ciesze sie ze i u Ciebie wiosenka sie zaczyna

Moje ukochane miejsce na ziemi 17:09, 06 kwi 2013

Do góry
agata19762 napisał(a)

No i już masz wiosnę a w ogrodzie widać też już powoli powoli....
Dziś też się przeszłam, śniegu mam już malutko, krokusiki ładnie rosną może jutro już zakwitną, tulipany spore,
jestem bardzo zadowolona, że wiosna nareszcie zawita.
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 17:09, 06 kwi 2013

Do góry
Zapomniałam o Głogu jednoszyjkowym. Około dziesięciu jeszcze małych sadzonek posadziłam w styczniu 2012.

Nawłoć

Nachyłek obo dławisza

Budleje i rozchodniki

Przedwiośnie ogrodu..:) 17:04, 06 kwi 2013

Do góry
Chyba wiosna nadchodzi
Moze ktos tutaj zajrzy i mi podpowie co począć z brzozą, która jest samosiejką i mam ja na trawniku, wklejam zdjęcie ( jedo latem i jesienia)
Tej szopki tutaj nie będzie.

Początkowo chciałam ją w ogóle usunąć, teraz nie wiem ....??? Dadżcie coś, może dosadzić jeszcze dwie???
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:55, 06 kwi 2013

Do góry
Nadzieja ma kształt KROKUSA
Wianki, dekoracje na Wielkanoc i obsadzanie skrzyneczek 16:53, 06 kwi 2013

Do góry
Tak było kiedyś u mnie, muszę powiedzieć że bardzo się rozrosły te bratki. Tylko z samym kolorem białym to zbyt zimno było, więc dodałam żółtego i jakieś bluszcze były i hiacynty, ale szybko przekwitły.

Bajkowy ogród Weroniki 16:53, 06 kwi 2013

Do góry
Przedtem jeszcze zrobiłam odsłonę całoroczną ścieżki głównej w moim ogrodzie.
Jedno zdjęcie zamiast 12.

Ogród w skali mikro :) 16:52, 06 kwi 2013

Do góry
Dylematy dzieciskowo-trawnikowe...... temat rzeka... trawnik łatwiejszy. Nawet przeniesienie łatwiejsze. Poza tym jak się nie przeniesie, to za miesiąc od wysiania jest nowy. Duże połacie do przenoszenia są kiepskie bo nigdy nie ułożysz równiutko tych płatów darni, ale kawałkami daje się bez problemu.... w końcu nie raz przekładaliśmy instalację
A to moje dzisiejsze.. powkurzam..

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 16:52, 06 kwi 2013

Do góry
Jak widać sporo czasu i energii poświęciłam na 'meblowanie' ogrodu. Ale nie tylko, bo cały sezon 2012 sadziłam i sadziłam....
Były to krzewy, byliny, jedno- i dwuletnie, tylko kłujących u mnie brak. Sadziłam większość roślin wzdłuż ogrodzenia, ale też są zaczątki rabat, które powstają w miejsce wycinanego trawnika.

Wzdłuż pólnocnej linni ogrodu rosną po kolei - Dławisz okragłolistny, Bluszcz Hedera helix, Winobluszcz pięciolistkowy, Ogniki, Słoneczniczki szorstkie, Rudbekie, Przegorzan, Ruta, Rozchodnik okazały, Nawłoć kanadyjska, Nachyłek wielkokwiatowy, Trzykrotka wirginijska i Mozga trzcinowata.

Tu fragment tej pólnocnej linii granicznej, tyle ze przysłonietej powstająca rabatka na środku tej części trawnika.

W czerwcu 2012 dławisze i bluszcze jeszcze niskie, ale u stóp maja jedną z pierwszych zurawek - Marmalade.

Za ogrodzeniem ścieżka rowerowa, na pierwszym planie kwitnąca w piewrszym roku Krzewuszka cudowna rozpięta na pniu uschłej sliwy.
Igiełkowy ogródeczek 16:49, 06 kwi 2013

Do góry
Maria667 napisał(a)
Gosiu!
Przeczesuję całe forum wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu inspiracji , bo wiosna za pasem i trzeba się będzie niedługo brać do pracy
Nareszcie
U mnie śnieg topnieje, a sąsiednia łąka prawie zatopiona...

To prawda będziemy się niedługo delektować i napawać słońcem i nowymi rabatkami, które wkrótce powstaną,
ja też ciągle poszukuje inspiracji, Żon już nie nadąża nad moimi pomysłami bo ja mu już zapodaję na dwa lata do przodu...haha...
U mnie właśnie się przejaśnia, zaczynam wierzyć, że jutro będzie to słońce
Świerk serbski - Picea omorika 16:47, 06 kwi 2013

Do góry
Jesienią posadziłam kilkanascie serbów i chciałabym aby się bardziej zagęściły. to teraz wypadało by je przyciąć, tylko jak? Czy wystarczy przewodnik górą, czy boki też.???
Tu odpoczywam 16:47, 06 kwi 2013

Do góry
grazyna napisał(a)
Bożenko, Elu, Małgosiu, Kasiu, Celinko, Aniu, Gosiu, Bogusiu, Margi-Gosiu, Kasiu Biało-fiolet, Danusiu, Elu, Aniu różana dziękuję za odwiedziny, wiecie jak to cieszy.
Sezon w ogrodzie wkrótce zaczniemy
Ma być ciepło aż do grudnia

Wydaje mi się, że pączki na drzewach nabrzmiewają Wszystko wiosny wypatruje

nadal z karmnika korzystają :

Rh po zimie,

Śliczne fotki i jakie wiosenne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies