Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Przerwa na kawę... 01:01, 10 kwi 2016

Do góry
Dziś pracowity dzień. Na rabatkę przy wiacie dosadziłam konwalie. Kupiłam całą torbę bylin przy ostatniej wizycie po spożywcze zakupy mam jakiś sentyment do konwalii. U mojej babci pod drzewami rosły setkami. Cudny zapach. Do kupionych dosadziłam kępę z innego miejsca w ogródku.

Potem przerobiłam rabatę z różami ale zdjęcia zapomniałam zrobić. Wyleciały 2 róże które po pierwsze kwitły tylko raz, miały byc pnące a jeden patyk był a na dodatek co roku im się coś przytrafiało. Na ich miejsce wsadziłem żółte pnące. Obok gipsówka i 2 róże na pniu dodałam bo jakoś pusto było w tle za różą rabatową. Jutro zdjęcia porobię. Potem zabrałam się za rabatkę przy ciurkadelku. Wypadły stamtąd astry jesienne bo zrobiły się tak duże ze widok przesłaniały. Kępę na 2 podzieliłam i nie wiem czy nie za duże jeszcze. Poszły na tył drugiej rabaty.

Potem dosadziłam na rabacie mikołajki i lilie. Na razie pusto tam. Na koniec dorwalam się do rabaty obok domu. Myślałam ze róża mi padła ale odbiła. Za to na rabacie z bratkami rozwinęły się hiacynty. Jakie było moje zdziwienie że są różowe zamiast białych. I jak to teraz wyglada???

Na koniec wyrwałam chyba ze 300 mleczy. Kupiłam sobie taką specjalną łopatkę wąska do usuwania chwastów ale tyle ich było ze na środku dłoni mam teraz odcisk a właściwie zdarta do żywego skórę.
Mój jest ten kawałek ogrodu 23:33, 09 kwi 2016

Do góry
piękna ta Twoja wiosna, ja nadal mam tylko szafirki - kępkę
Ja jeszcze nie znalazłam larw, a dużo grzebaliśmy w ziemi. Za to dziś widziałam kilka tłustych dżdżownic

Ja lilie też wsadziłam do doniczek, ale jeszcze do ziemi nie wsadzam. Chociaż dziś musiałam wykopywać rośliny z rabaty i znalazłam lilię, która już ruszyła - powolutku, ale jednak tak samo jeżówka
Mój jest ten kawałek ogrodu 21:56, 09 kwi 2016

Do góry
Na cztery dni grzebania znalazłam trzy sztuki ,ale całą zimę kreta gościłam .
Lilia siedzi trzeci rok ,ale krzaki się rozrastaja i lilie trzeba zabrać .

Basen masz już w planach ,będzie super.
Mój jest ten kawałek ogrodu 21:20, 09 kwi 2016

Do góry
Mam do przesadzenia lilie , ale nie wiem czy jak ją teraz rusze to mi zakwitnie .
Najgorsze w ogrodzie to chyba jest zrywanie darni , nie znalazłaś opuchlakow ?
Liliowo i kolorowo:) 18:23, 09 kwi 2016

Do góry
Z drzewami już się uporałam ale tyle tego było, że konca nie było widać, wygrabione no i następne 10 worków, dosypana trawa i nawóz a teraz deszczyk pięknie pada to za dwa trzy dni będzie koszenieRóze i lilie posadzone, poprzesadzałam jeszcze wczoraj niektóre roślinki tak na szybko pomiędzy deszczami. W niektórych miejscach kanciki zrobione. Jeszcze teraz plewienie no i czyszczenie oczka. Najważniejsze było cięcie i nawożenie żeby zdążyc przed deszczem. Moj M zimą fajny sprzęt mi kupił do cięcia, przycinania i rewelacja i co najważniejsze to akumulatorowe i bardzo lekkie. Można i na krótko i z wysięgnikiem więc taki krasnoludek jak ja może ciąc żywopłot wysoki z tuj Mamy śliczne wiewiórki i rude i czarne No i moja towarzyszka Kropka

Liliowo i kolorowo:) 18:06, 09 kwi 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
Danuśka, limit wszystkich plag już przerobiłaś. Teraz będzie tylko rosło i kwitło!!! Z nornicami to walka jak z wiatrakami...wiem coś o tym. Mam tylko nadzieję, że oszczędziły mi róże w tym roku.

Buziak przedświąteczny

Obyś miała Kasiu racje bo po tej wichurze i suszy to do teraz miałam sprzątania, urobiona jestem, że hej dwa tygodnie , jeszcze ciut zostało to znaczy ciut do tego co zrobiłam już Cieszę się bardzo z tego deszczu, wczoraj na szybko jeszcze przesadzałam, dzieliłam żurawki dla sąsiadki sadzonki robiłam, posadziłam lilie i róże no i nawóz się rozpusci
Ogród Agduli 21:28, 08 kwi 2016

Do góry
Oczko już na fotce, postęp jest wow

masz dużo miejsca, możesz jeszcze bardziej wypłaszczyć brzegi, u mnie są prawie pionowe, bo miały być ryby i lilie więc głębokość była najważniejsza...już ładnie wygląda i ma idealny kształt...trzymam kciuki
Bawarka 20:58, 08 kwi 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)
Lilie dziwia swoja wielkoscia

piwonie roznej wielkosci, zalezy od miejsca i naswietlenia, jedne juz calkiem duze, prawie po kolana, inne mniejsze, jeszcze inne malusienkie

tulipany. Rozne

Suuuper już tulipanki prawie masz jeeeju jakie piękne to wszystko twoje eksperymenta tak działają a ja dziś znalazłam robale w korzeniu rozchodnika i gniotłam z pasją no i dowiedziałam się dlaczego grab to grab....
Ogródek nad jeziorem 17:41, 08 kwi 2016

Do góry
Przerabiam starą rabatę,która jest od początku istnienia ogrodu, poszerzyłam ją, bo tujki urosły i kwiatuchy nie mają miejsca będą głównie byliny,róże, lawenda i kocimiętka na obwódce , ale też jako towarzystwo berberysy, trzmieliny, dwie tujki kulkowe, jałowce, a z jednego boku skalniak. Rabata ma kształt litery L długość około 15 metrów,szeroka około 2m, a w węższej części szeroka na około 4 metry,długa około 6m, będzie mała wnęka na ławeczkę czy leżaczek Słonce cały dzień, tylko rano cień dają tuje,są od wschodu.
Mam oczywiście jakieś byliny np.liliowce, irysy, floksy, złocienie, rudbekie, ale to kropla w morzu...
Pomóżcie , jakie byliny i jakie kolorki proponujecie, przesadzone są róże, ale jeszcze nie wszystkie, i będą nowe, dla nich właśnie jako towarzystwo będą byliny, dalie i lilie też, a wiosną cebulowe. Chciałam rabatę podzielić kolorami, np. biała róża i różowe byliny, albo różowa róża i fioletowe byliny itp. Jeszcze te żółte obrzeża trzeba przełożyć, muszą zostać niestety i kancik przed nimi..
co sądzicie ? jakieś pomysły?
Bawarka 12:58, 08 kwi 2016

Do góry
Lilie dziwia swoja wielkoscia

piwonie roznej wielkosci, zalezy od miejsca i naswietlenia, jedne juz calkiem duze, prawie po kolana, inne mniejsze, jeszcze inne malusienkie

tulipany. Rozne

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:29, 08 kwi 2016

Do góry
Milka napisał(a)
dzikie mini lilie

Ale masz piękne AM u mnie jakieś takie sianowate
Ogród Mirelli 11:32, 08 kwi 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Poszalałaś z zakupami różę lilie graby i teraz jeszcze ogromny taras fiu fiu ,jak to zakwitnie w sezonie będzie szał zapachu i koloru

Sylwia graby to nie ja kupuję
Cała reszta to ja
Ogród z łezką II 11:25, 08 kwi 2016

Do góry
Milka napisał(a)

Trawka piękna, a lilie bardziej masz zaawansowane

Te lilie, które tu pokazywałam na salonowej rosną, wiesz, tam są bardzo dogodne warunki. Reszta, gdzie indziej, maleńka.
Ogród Mirelli 08:53, 08 kwi 2016

Do góry
Poszalałaś z zakupami różę lilie graby i teraz jeszcze ogromny taras fiu fiu ,jak to zakwitnie w sezonie będzie szał zapachu i koloru
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:23, 07 kwi 2016

Do góry
Pozdrawiam wszystkich alergików z podrażnionym gardłem, katarem i opuchniętymi patrzałkami

Byłem wczoraj na poszukiwaniu magnolii i dooopa, jak w zeszłym roku miejsca nie miałem to był wielki wybór, w tym roku jak chcę to nie ma, w zamian zaopatrzyłem się w dwie piękne magnolie Red Charm i White Cap ta ma kwiat cudny, ale chyba zabrałem sobie sadzonkę, która nie zakwitnie, trudno będzie trzeba poczekać.

Mam w tym sezonie strasznie opóźnienia, werbena i stipa nie popikowane, bukszpany czekają na korektę, jakieś trawy do wycięcia mi zostały, przedogródek woła o czas i przy okazji 30 wykopanych liliowców, lilie marnieją bo nie mam kiedy ich posadzić. Chyba czas zrobić sobie listę priorytetów. Do tego dokończenie nawadniania i remontu w budynku gospodarczym. Gdzie można złożyć wniosek o wydłużenie dnia

Wypadałoby wziąć aparata i porobić zdjęcia, chociaż do archiwum.

Miałem jeszcze gdzieś wstąpić i odpisać na wiadomości, ale to jutro bo padam z nóg, a wcześnie rano po rodzinkę na lotnisko trzeba jechać.
W Kruklandii 19:28, 07 kwi 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Będę sypać, bo inaczej zeżrą wszystko. Ale juz ledwo lilie z ziemi, a poskrzypka juz atakuje!

Juzia, odpisałam ci, rozumiesz mnie mam nadzieję

Rozumiem....ale ja mam zupełnie inne zdanie

U mnie ślimaków nie ma.....jeszcze
W Kruklandii 17:26, 07 kwi 2016

Do góry
Będę sypać, bo inaczej zeżrą wszystko. Ale juz ledwo lilie z ziemi, a poskrzypka juz atakuje!

Juzia, odpisałam ci, rozumiesz mnie mam nadzieję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies