Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nasz przydomowy ogródek 08:46, 14 mar 2013

Do góry

Myślę że tulipany i krokusy sobie poradzą same.

Nasz przydomowy ogródek 08:39, 14 mar 2013

Do góry
Mam piękną zimę i ja. Śnieżek ślicznie sypie. Rano odbyło się ratowanie hiacyntów - przykryłem słoikami jak radziły Hania i Jola.

Działka prawie w Borach Tucholskich 08:34, 14 mar 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

paproć(paprotnik) po prawej tez lubi góry

Nie dość że się spóźnię do pracy to jeszcze "zejdę" z zapatrzenia czy ta wąska na górnym zdjęciu to athyrium filix-femina 'frizelliae'? A reszta to co??? Jeju jakie piękne... naładowałam się od rana

Zbyszku a ja mam jeszcze takie pytanko w związku z paprociami - nigdy nie kupowałam to nie wiem. Rozglądam się za nimi i widzę, że w internecie można kupić każdą - ale to zawsze jest jakieś ryzyko... Czy są też bez problemu dostępne w szkółkach? Gdzie ty kupowałeś swoje??

I jeszcze jedno przy okazji mam dość wąski kawałek miejsca - szukam tam odpowiedniej horti - czy wiesz która się nie pokłada i nie rośnie zbyt duża? Bobo byłaby dobra?

Pozdrawiam
Żywopłotki cisowe. 08:24, 14 mar 2013

Do góry
Pozdrawiam zimowo... u mnie dzisiaj -4 - i kocyk ze śniegu (cieniutki więc nie pierzynka)
Dla tych co wysiewali heliotropy - zrobiłam rano zdjęcia swoich - 5 tygodni od wysiewu tak wyglądają

Ogród w skali mikro :) 08:12, 14 mar 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)
A to przepraszam za pomyłkę .. Ale dzięki za pomoc

A spróbuj jakieś jasne miskanty. Ja w półcieniu trzymam 'Varirgata' oraz 'Morning Light' i mają się dobrze.
Tęgosz 'Yellow Wave' - czy ktoś próbował już zimowania?
Lirope próbowałem, ale padł zimą.
Turzyce pstre są zazwyczaj niskie, nic im półcień , a czasem i cień nie przeszkadza.
Carex muskingumensis w odmianach - piszesz ice fountains - będzie w cieniu na wilgotnej rabacie. Natomiast w cieniu i w wodzie wygląda u mnie źle, a nawet bardzo źle.
Ciekawe jak zachowają się w cieniu Mozgi 'Picta ' i 'Feesey' - uprawiam je w pełnym słońcu, a w cieniu, kto wie?

Carex 'Evergold'

Arundo 'Aureovariegata', trzymam je w cieniu. Czy przetrwał zimę, tego jeszcze nie wiem.

Przyjazny ogród 08:11, 14 mar 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)
A to przepraszam za pomyłkę .. Ale dzięki za pomoc

A spróbuj jakieś jasne miskanty. Ja w półcieniu trzymam 'Varirgata' oraz 'Morning Light' i mają się dobrze.
Tęgosz 'Yellow Wave'
Lirope próbowałem, ale padł zimą.
Turzyce pstre są zazwyczaj niskie, nic im półcień , a czasem i cień nie przeszkadza.
Carex muskingumensis w odmianach - piszesz ice fountains - będzie w cieniu na wilgotnej rabacie. Natomiast w cieniu i w wodzie wygląda u mnie źle, a nawet bardzo źle.
Ciekawe jak zachowają się w cieniu Mozgi 'Picta ' i 'Feesey' - uprawiam je w pełnym słońcu, a w cieniu, kto wie?

Carex 'Evergold'

Arundo 'Aureovariegata', trzymam je w cieniu. Czy przetrwał zimę, tego jeszcze nie wiem.

Ogród w skali mikro :) 08:08, 14 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)
Wszystko nadrobiłam.... a tu takie kurduple ..... hi, hi, hi.. ja też na łyżwach nie umiem.....
seans filmowy mi przeleciał bokiem, za komplement dziękuje i od razu odpowiadam, że tiarelki są mniejsze..... a reszty nie odróżniam.... a że nie zapisuje co posadziłam ,to nawet nie wiem które mam gdzie posadzone.. Te ostatnie zapisałam to wiem
Turzyca everest - też chcę, chociaż nie wiem jak wygląda... muszę pogooglać.. pogoglałąm... fajna .. kupię, bo zbieram wszystkie rośliny z nazwą Everest
Tak wyglądają miskanty i rozplenice zimą... bardziej mi się podobają rozwiązane niz spętane, ale śnieg je wtedy niszczy.. wiec jedna grupę mam bez wiązania, a jedna związaną [/img]

O łyżwy się Aniusiu nie martw .. Już podusia zamontowana na wrażliwe miejsca przetestowana została .... Więc możesz się przywracać ile wejdzie bez obaw o uszczerbek na zdrowiu

Dzięki za fotkę .. Rozplenica wydaje się bardziej delikatna i bardziej mi się podoba , natomiast jest bardzo rozłożysta.. Ale śliczne tak ogólnie ., Twojej buzinki szukałam na zdjęciu a dopiero potem zauważyłam że jesteś pochylona ... Buziam i jeszcze raz dzieki.

Przycinanie - cięcie tui 08:05, 14 mar 2013

Do góry
Witam. Mam takie oto chucherka szmaragdowe

wydają mi się że są dośc biedne. sadzone były wiosną 2012. co radzicie przyciąć je by się zagęściły - jeżeli tak to o ile? czy czekać by osiągnęły docelową wysokość i wtedy ciąć - ale czy wtedy się zagęszczą? tuje w większości mają jeden przewodnik...
Igiełkowy ogródeczek 07:38, 14 mar 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Jak to... jest przecież, wskakujcie do wody i szalejemy

]

Nasza Pięknotka Miłego dnia Gosinku
Pomysł na ogród 06:53, 14 mar 2013

Do góry
Skula napisał(a)
co powiecie na taką propozycję ?

Całkiem do rzeczy. Polecam gruszę, naprawdę piękne kolumnowe drzewo.
Dokonałabym drobnych modyfikacji:
sosnę dałabym od jałowca z lewej do "końca" wystającej bordowej kulki; świerk przesunęła bardziej do przodu (jak się da bliżej kulek bordo, tak aby trovhę zachodziły na siebie), a dalej może byc jakiś niski płożący hałowiec np. Green Carpet (wolno rośnie) i dodała jeszcze ze 2 trawy.

Nie bój się jałowców można je ciąć i formować tak samo jak inne iglaki. są wtedy zwarte i mocne.
Limnobium gąbczaste - Limnobium spongia 06:40, 14 mar 2013

Do góry
On nie zawsze okazuje się tak bardzo ekspansywny jak widać na zdjęciu, ale jeśli już to najlepiej wyciągnąć go ręcznie w woderach albo z brzegu grabiami. To bardzo łatwy zabieg, bo pędy są tak związane, że ciągnie się od razu cała masa. Najlepiej systematycznie wyciągać nadmiary podczas okresu wegetacyjnego, tym samym nie dopuszczać do opanowania oczka wodnego przez niego.

Tak się kończy pozostawienie go bez kontroli.

A tak wygląda po zimie. Łatwo zimuje w akwarium czy kastrze budowlanej przy temperaturze 20*C i dziennym oświetleniu.

Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 06:20, 14 mar 2013

Do góry

No i pierwsze zrobione przeze mnie kolczyki decoupage'owe

Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 06:19, 14 mar 2013

Do góry
A ja zrobiłem kolejną czternastkę pisanek.

Żywopłot strzyżony liściasty 00:17, 14 mar 2013

Do góry
Oczywiście "szmaty" znikną Chroniły roslinki przed ekspansją chwastów
Grab fastigiata w zbliżeniu lipiec 2012
Żywopłot strzyżony liściasty 00:16, 14 mar 2013

Do góry
Nie mam zbyt dobrych zdjęć, ale tu trochę widać za śliwami wisniowymi Pissardi. 2 tygodnie po posadzeniu

Zamysł jest taki, że żywopłot stanowią drzewa liściaste, a na końcach tylko tuje. Każda z tych partii drzew będzie stanowiła jakby tło dla swojej kompozycji.
Lek na całe zło czyli mój ogród 00:11, 14 mar 2013

Do góry
aldonaz napisał(a)
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających. U mnie ostatnio kiepsko z czasem. Muszę pochwalić się prezentem od mamy. Spotkała na bazarze ciemierniki i kupiła mi trzy których nie mam. Duże sadzonki, ale bez nazw na doniczkach. Nie ucieszyłabym się tak żadnym ciuchem, jak tymi kwiatuchami.

Ale masz fajna mamę, no i teraz ciemierniki, wszystkie super
Ania i róże i cała reszta :) 00:01, 14 mar 2013

Do góry
AniaDS napisał(a)
Wersja z przywrotnikiem i lawendą

Ta wersja jest ok
Przewrotnika i lawendy psy nie obsikają? Nie wiedziałam, że masz psy
Migdałków nie sadź, często chorują na brunatną zgniliznę pestkowych
Rododendronowy ogród II. 23:53, 13 mar 2013

Do góry
Zdążyłam jeszcze przed północą. Bożenko, życzę ci wszystkiego co najlepsze. Dobrze, że jesteś!

Ania i róże i cała reszta :) 23:50, 13 mar 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Pachnie prawie jak piwonia...mogę Cię pomęczyć?

Kasiu a masz zdjęcie z innej perspektywy?
Róża wygląda na wielkokwiatową, ale nie widzę jaki ma pokrój, jak wygląda w rozkwicie?

Rench napisał(a)
Widzę Aniu ,że też plany się rodzą
Doradców wielu Będzie pięknie

Masz może fotkę róż z perovskią,byłabym wdzięczna gdybyś pokazała, czy dobrana z nich para
Do bordowych i czerwonych róż wielkokwiatowych chcę je wścibić.

Poszukam jutro,dziś już padam

kaisog1 napisał(a)
Otto i wisienka

Historia lubi się powtarzać
Ale my nieeee

monitka napisał(a)
Aniu widze kolejne zmiany u Ciebie się szykują, pomsł Danusi świetny jednak co fachowiec to fachowiec

Aniu czy Leonardo da Vinci pachnie? Masz go może?

Leoś nie pachnie, ale za to kwitnie długo i obficie

Gosiniak napisał(a)
Aniu a ja mam jeszcze jedną prośbę do ciebie, oczywiście o różyczki mi chodzi
Chciałabym posadzić kilka sztuk tej samej odmiany na brzegu rabaty, jako tło żywotnik wschodni nana, podsadzone lawendą, nie znam się na różach, jakąś może doradzisz, niezawodną i niewysoką, kolor może być róż, ale jak jakaś inna ci przyjdzie na myśl to też poproszę, dzięki bardzo i pozdrawiam
I podglądam plany, na pewno pięknie wyjdzie

Jutro pomyślę, dziś myślenie wyłączone już mam

Dzięki Kochane za wszystkie cenne rady, pozdrawiam ciepło, jutro się odezwę, jak oprzytomnieję.
Do tego mam grypę i to wspomaga mój niewyraźny tok myślenia..
Buziam :*
Ania i róże i cała reszta :) 23:44, 13 mar 2013

Do góry
Tak to ja
Obecnie rozglądam się na forum jescze się gubię,szukam inspiracji ogrodowych,
znalzłam Ciebie tu i mnie rozpoznałaś
Zostawiam mieczyka z pozdrowienaimi.

Anitko, Ty nie potrzebujesz inspiracji , ale cieszę się, że mnie znalazłaś .
Zapraszam jak najczęściej.
Piękny mieczyk, bardzo dziękuję :*.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies