Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 14:42, 10 kwi 2013

Do góry
Jesienią posadziłam dwa cisy ( w kierunku stożka tak wyglądały:

i drugi:

Właśnie dzisiaj postanowiłam je ogarnąć, no nie powiem nie jest to łatwe. Przycięłam oba, ale wydaje mi sie, że nie jest najlepiej. Proszę o radę, czy jeszcze bardziej je po bokach zjechać, czy cos jeszcze? ZDjecia po dzisiejszym cieciu:

Te dwa zdjęci to ten sam stozek.
I drugi:
[img size=32
Rozpoznawanie chorób i szkodników 14:27, 10 kwi 2013

Do góry
Wklejam zdjęcia tych ostrokrzewów:

Latem stały na tarasie w donicach, zime sędziły w donicach, ale w gruncie-chyba ok przezimowały. Co to za plamki na listkach i czym to potraktować..?
Po prostu ogród... 14:23, 10 kwi 2013

Do góry
Wczoraj przyleciał i wrócił przed moje okno, może jednak zrobi tu gniazdo WIOSNA

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:35, 10 kwi 2013

Do góry
Wiosna prosiła, żeby wysłać Ci jej przedstawicieli Będzie niebawem

Motyw drobiu i drób w ogrodzie angielskim 13:35, 10 kwi 2013

Do góry
Danusiu Kochiny to bardzo fajna rasa taka ogrodowa duże spokojne kury, mam w planie je mieć, prezentują się bardzo dostojnie, ja się ostatnio zachwycam kaczkami, karolinki,mandarynki sa cudne i niewiele im potrzeba malutki domek i odrobina wody.

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:31, 10 kwi 2013

Do góry
Za oknem strasznie smętnie, szaro, no i ten śnieg
Rododendronowy ogród II. 13:31, 10 kwi 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Do mnie też rudzik przyleciał, ale dopiero u Ciebie mogę go dokładnie obejrzeć, mój taki płochy, że ledwo do okna podejdę to od razu odlatuje, ale przychodzi na płatki cały czas.
Śliczny ptaszek, Tobie wyjątkowo ptaszęta pozują, gratuluję zdjęć
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:18, 10 kwi 2013

Do góry
asc napisał(a)

Dla kazdego jakiś kolor..

Wszystkie piękne, ale wybieram żółte, najbardziej energetyczne i widać je z daleka... a może to tęsnota za słonkiem
Pozdrawiam.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:16, 10 kwi 2013

Do góry
Witam
Przeczytałam cały wątek, ale nurtuje mnie moja sytuacja, mam do wysiania duże połacie trawy, koparka nawiozła ziemie gliniastą zeby wyrównac teren, na to poszedł humus rodzimy, i wszytko zostało ręcznie rozgrabione, chwastów na razie nie ma bo to swieża sprawa, ale jak chodze po tym terenie to się trochę zapadam miejscami, czy na takim etapie to walcowanie, grabienie, walcowanie czy mam wpuścić ciągnik żeby to bronował? Jest tego tyle że nie wiem jak podejść do tematu a niestety nie moge zatrudnić profesjonalnej firmy, aha no i z podlewaniem może być krucho bo to działka ok 40 arów.

Tak wygląda fragment tego co ma obsiać. Proszę o pomoc
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 13:05, 10 kwi 2013

Do góry
anna_g napisał(a)

Basiu zerknij tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/2885-ogrodoterapia-czyli-uspokojenie-wsrod-tylu-spraw?page=16 - drugi post od góry

No niesamowite.
To ja bezwiednie to samo robię
Tnę świerka,aż miło.
I oto tak wygląda:

Mata przeciw chwastom 12:36, 10 kwi 2013

Do góry
Porażający widok tych korzeni pod matami
Nigdy ich nie stosowałam u siebie, poza jednym miejscem.

To jest miejsce po starej oranżerii, gdzie stanęła drewniana altanka

Mam pytanie, skoto tu nic nie rośnie, mata jest tylko izolacją dla kamieni, żeby były czyste i nie wbijały się w podłoże, czy pod nią też coś rosnie?

Jeżeli ściółkujemy rabatę kamieniem, to też sypiemy go wprost na ziemię?
Czy te wszystkie śliczne żwirowe ścieżki to żwir sypany bezpośrednio na zimię?

Pytam, bo uwielbiam kamień w ogrodzie i zastanawiam się jak jest sypany, a jest niemal w każdym ogrodzie.
Kwiatki i rabatki u Elizy 12:33, 10 kwi 2013

Do góry
Fioletowe też się rozwijają szybciutko, rano były jeszcze w pąkach

w południe otworzyły się i pokazały pręciki

Kwiatki i rabatki u Elizy 12:29, 10 kwi 2013

Do góry
Wiosna nabrała przyspieszenia, dzisiaj obserwowałam krokusy.
Pierwszy obchód... zdjęcie robiłam o 10.00

drugi obchód... godzina 12.00

Oczywiście to samo miejsce. Śnieg topnieje bardzo szybko.
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 12:14, 10 kwi 2013

Do góry
Magda, zakup Bentleya planowałam od dawna, ciągle były inne priorytety, a że nie jest tania, to trochę zeszło
Jestem przeszczęśliwa, że wreszcie ją mam, tzn. mam mieć jak już dojdzie. Az się doczekać nie mogę. Ja uważam, że warto kupować mniej, ale produkty dobrej klasy. Są na długo, a nie jak tansze produkty, które łatwo mogą sie poniszczyć.

Ja siałam Trawę gazonową Geolii. Mieszanka życicy trwałej Mathilde i kostrzewy czerwonej Mystic.
Poza jednorazowym atakiem chwastnicy jednostronnej - KOSZMAR!!!! - trawnik sprawdza się wspaniale.
No teraz na wiosnę wyglądał w marcu kiepsko, bardzo wysuszony po zimie. Będzie mnóstwo grabienia, aeracji, pisakowania, nawożenia kompostem, znowu grabienia.....

Magnolia - no własnie tego się obawiam, że jednak za ciasno. Krzewuszka na tym pniu wygląda fajnie własnie tak rozrośnięta. Ja niestety nie lubie formowanych krzewów, myślę też, że one nie pasowałyby do tej mojej działeczki. Ona ma być taka swojska

Poza tym tu dość mocno wieje, więc jednak mam inne miejsce dla niego. To jest miejsce, które widziałam dla niego od początku, potem chciałam tu sadźca, teraz będzie trzcinnik

Na końcu tego miejsca wzdłuż południowego ogrodzenia jest pusty kwadrat w ymiarach 1x1 m. To zielone na końcu to Clematis Paul Farges, ale on jest właśnie na metr od rogu, no i rośnie po siatce.
W samym rogu przy siatce posadzę 3 trzcinniki, a przed nimi Panicum clandestinum (proso).
Proso dorasta do 60 cm, wieć zasłoni nogi trzcinnika, który jest znacznie wyższy.
Myślę, że razam bedzie im dobrze.
Pomiędzy już rosnącymi berberysami mam w planie dosadzić berberys Thunberga 'Bagatelle' i Bonanza Gold - to są takie niskie kule do 40-50 cm, maja wypełnic przestrzeń między tymi wysokimi.

Bardzo Ci dziękuję za pomoc, pomogłaś mi podjąć deczyję, bo tak się nosiłam z tymi trawami i sadźcem w kółko )))
Choroby i szkodniki cyprysików, cyprysik - Chamaecyparis 12:12, 10 kwi 2013

Do góry
Witam. Co do nawożenia to zawsze robię to na wiosnę i poprawiam latem, oczywiście są też podlewane Roślinki pięknie rosły do zeszłego roku teraz mam 2 wyglądające na suche (jak się zajrzy do środka rośliny są jeszcze jasno zielone) a dwie są pół na pół załączam zdjęcia. Ziemia to trochę gliny trochę piachu
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 12:11, 10 kwi 2013

Do góry
Jolu zrobiłam sobie godzinną przerwę w pracy, więc mam coś więcej.

zaświeciło na chwilkę słońce - wykorzystałam sytuację na kilka fotek
teraz niestety muszę już znikać
Marzy mi się Siedlisko.... 12:07, 10 kwi 2013

Do góry
Yolka witam u mnie i coś pomyślę nad rabatkami.

Beatko, dziękuję Ci bardzo. Jak tam Twoje aksamitki?.

Pomidorki gruntowe, chyba przesadziłam z ilością odmian, nie mogłam się zdecydować.
Wcześniejsze już w docelowej donicy z papryką

A maluchy właśnie popikowałam

Sałata troszkę wybujała

Pietruszka ma już listki właściwe. Bazylię muszę popikować, tylko nie wiem czy ją też sadzić po liścienie?

Kobea rośnie jak a drożdżach
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:02, 10 kwi 2013

Do góry
Teraz tylko już powinno być dobrze

Lato
Słoneczniczek i barbula 2012 r.

Ania i róże i cała reszta :) 11:58, 10 kwi 2013

Do góry
Chwilowo barkło mi znowu czasu , muszę się przesiąść z tego komputera na nowy, chociaż przyznam szczerze, że te panoramiczne monitory mnie nie przekonują, wszystko jakieś takie rozciągnięte na nich.. Ale sama chciałam , kwestia przyzwyczajenia się. Na razie porządkuję i przenoszę zdjęcia, tworzę nową bazę, foldery i takie tam. Muszę mieć wszystko po swojemu, jak tu.

No i w końcu próbuję się z nową kategorią w zakresie zdjęć, uczę się makro.
Hm... Na razie to wiedza bardziej teoretyczna, praktyka idzie mi słabiej .
Siedzę od rana do wieczora w książkach, przeglądam fora i takie tam.. o tej tematyce.
Moje pierwsze próby przeprowadzam na akurat kwitnącej woskownicy, która w końcu zakwitła , po ponad 14-tu latach...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies