Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 17:55, 26 lip 2025

Do góry
Placyk wypoczynkowy zachęcał do posiedzenia, ale niestety przegnał nas deszcz.
Na samym szczycie skarpy piękne budleje z mnóstwem motyli.

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 17:53, 26 lip 2025

Do góry
Dziś miałam okazję zobaczyć ogród Wioli na żywo. Mimo młodego wieku, ten ogórd prezentuje się bardzo dojrzale. Ukształtowanie terenu jest bardzo trudne, ale Wiola świetnie sobie radzi z dobieraniem roślin na skarpę. Bardzo dobrym pomysłem było wprowadzenie tu kamienia. Ścieżki kamienne wyglądają wspaniale. Piekne hortensje ogrodowe i bukietowe, róże, jeżówki, trawy. Nie zrobiłam zdjęć, ale niesamowity jest również warzywnik. Rosną tu pomidory i ogórki.
Wiolu, bardzo dziękuję za zaproszenie.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:59, 26 lip 2025

Do góry
Pozdro Lidka

Ogród z zegarem 16:15, 26 lip 2025

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Dokładnie Ważne, że prace wystartowały

Też w końcu odetchnęłam

Wzięłam dziś miarkę i wszystko się zgadza, uff

Mama stwierdziła (po naocznych oględzinach fundamentu), że kuchnia będzie mała .
A wg planu kuchnia będzie miała 13,92 m.kw plus 1,5 m.kw. spiżarka.
Dębowe zakątki 16:05, 26 lip 2025

Do góry
anabuko1 napisał(a)
...
Kwitną i cudnie pachną z daleka
...

Aniu czy to nie będzie lilia drzewiasta Empoli? Mam bardzo podobną, u mnie też zaczyna kwitnąć
Grzebiuszka ziemna 15:58, 26 lip 2025

Do góry
A na drugi dzień trochę bliżej na 74 słupku odkryłam super plażkę, piaszczystą i ani żywej duszy widok z lewej i prawej strony:

Jakby nie było mieszkamy w przepięknym kraju, bogatym przyrodniczo i zróżnicowanym geograficznie
Grzebiuszka ziemna 15:48, 26 lip 2025

Do góry
Juzia napisał(a)
O mamo jaka żurawka!!!!! Rewelacyjna!
Ona serio ma taki kolor jak na zdjęciu????

Juzia, Marta tak, z tym, że odcienie fioletu i odcienie burgundów, czerwieni wychodzą czasami inne w zależności od kąta padania światła, dzisiaj wygląda tak:

Joku napisał(a)
...Poskrzypka mnie prześladowała w poprzednich sezonach, do spółki ze ślimakami więc wzięłam się na sposób i posadziłam lilie w donicach. Pojawiły się 3 sztuki czerwonego szkodnika, załatwiłam je mospilanem. W końcu doczekałam się pięknych lilii .

Jolu ja też chyba pierwszy raz w życiu zastosowałam na poskrzypkę Mospilan dzięki Dareckiej co ja się nazbierałam tej poskrzypki ręcznie w ubiegłych latach prawe codziennie....
Aniu dziękuję za odwiedziny
Basiu
Agnieszko
Asiu
Ulinko

Aga - nic z tego, tzn z cięcia róż, nadal czekają, bo wyjechałam na kilka dni do Krynicy M. do rodziny. A tam dziki tłum, nie wiem jak ludzie mogą w takim pochodzie 1-majowym wypoczywać, chyba że mocny instynkt stadny Ja poruszam się trochę dalej w kierunku Piasków (do granicy rosyjskiej od koncówki miejscowości 1,5 km tylko) a tam po drugiej stronie od zalewu super miejscówka, można kontemplować. Zdjęcia robiłam jakoś ok 18-19
Nawet Pola kontemplowała:

Tyle wody do picia to jeszcze nie widziałam

Cisza i spokój....

Kaszubskie piaski 15:38, 26 lip 2025

Do góry

Do wrzosowiska dołączyła duża kępa czyśca od Wioli z Miskantowego ogrodu. Dziękuję bardzo Wiolu.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 15:37, 26 lip 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Mojego modelu już raczej nie ma w sprzedaży, bo są nowsze. Zwracałam uwagę by mogła wycisnąć sok nawet z tych twardych kłączy czy ziół. Kupiłam swoją jakoś w 2018 roku, do tej pory działa bez zarzutu. Ostatnio jak robiłam mus malinowy do tortu to też w niej właśnie oddzielałam nasiona malin.

Tak mi się wydawało że coś w tym stylu pokazywałaś. Też nad taką się zastanawiam. Wygląda na wygodniejszą niż te poziome.
Kaszubskie piaski 15:32, 26 lip 2025

Do góry

Idąc przez murawę prosto, po ścieżce z płaskich polnych kamieni w głąb rabaty, zajrzymy do zakątka nad którym pracuję od zeszłego roku. Jest tam lilak Palibin pachnący wiosną i róża Ballerina kwitnąca latem. Będzie jeszcze ławeczka do przycupnięcia na chwilę w gęstwinie.

Posadziłam tam 20 kg bodziszka korzeniastego od Gosi z Bylinowej Łąki. I oto jak pięknie zadarnił miejsce pod ozdobną jabłonką. Obok rośnie już tegoroczna dostawa bodziszka. Gosiu ogromnie dziękuję.
Kaszubskie piaski 15:10, 26 lip 2025

Do góry
W ogrodzie weekendowym trwa piękne, chwilami deszczowe, lato.

Nagle zobaczyłam inne aspekty ogrodnictwa: inwazję ślimaków i konieczność koszenia murawy co dwa tygodnie a nie raz w sezonie. Hm, dużo wilgoci ma też swoje ciemne strony. Chorują drzewa owocowe i nie tylko.

Porzeczek i agrestów było mało w tym roku a na borówki nie mogę narzekać.

Doceńcie proszę wpływ Ogrodowiska: wszystkie rurki do podtrzymania siatki przycięte równo i pomalowane na zielono. Ogromny postęp z zeszłymi latami Niestety nie znalazłam zielonych elastycznych rurek. No i z drugiej strony działki są jeszcze 3 takie siatki do poprawienia po ogrodowiskowemu

Przesadzana w zeszłym roku żurawina nawet tego nie zauważyła i całkiem ładnie owocuje.

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 14:14, 26 lip 2025

Do góry
Taka mała zmiana w donicy
Było i jest
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:48, 26 lip 2025

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Słoneczniki z chwastami

Chwastami? Toć to piękna łąka!
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:30, 26 lip 2025

Do góry
Słoneczniki z chwastami

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:28, 26 lip 2025

Do góry
Reszta czosnku wykopana. Kolejne 2.5h
Muszę spytać sąsiada czy za rok jakimś kombajnem np do ziemniaków by mi go nie wykopał? Bo widłaki pojedynczo z gliny i chwastów to masakra.

M mi skosił pobojowisko po czosnku, wygranie i posieję poplon. Facelię dla pszczół

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 12:24, 26 lip 2025

Do góry
Co się tu wydarzyło?

W Kruklandii 11:08, 26 lip 2025

Do góry
Róże już po pierwszym tłoczeniu. Mało co zostało kwitnącego.

Moja ulubienica... Priness Aleksandra of Kent. Chyba ją zabiorę

Darcey Bussell. Też bym chętnie zabrała, ale jest WIELKI

Kto mi po wie co to fioletowe się wysiało samo????

Aspirin pod brzozą radzi sobie bardzo dobrze. Tylko fotkę jej ciężko zrobić

A The Fairy to jak chwasty

Nie patrzymy na przerośnięte bukszpany i kulki na kiju

W Kruklandii 11:01, 26 lip 2025

Do góry
Hortki zaczynają. Oby tylko nie klapły od hektolitrów wody płynącej z nieba...

Bukietowe jeszcze słabo...

i pustka po lawendzie straszy
W Kruklandii 10:56, 26 lip 2025

Do góry

Pusto bez lawend. Musiałam je chlasnąć przy samej d... Brzydkie strasznie się zrobiły po ciągłych deszczach.

W Kruklandii 10:53, 26 lip 2025

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies