Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 14:27, 03 mar 2013

Do góry
Wklejam za Ciebie - to ciurkadełko Andzi

andzia1606 napisał(a)

Rododendronowy ogród II. 14:27, 03 mar 2013

Do góry
Tyle wiosny dzis znalazłam w ogrodzie - niewiele ale i to cieszy.

Ranniki od Hani a przebiśniegi moje choc od Hani też dostałam ale sa jescze pod śniegiem.
ogrodoweimpresjejolki 14:21, 03 mar 2013

Do góry
Jola nie daj się.. i nie zostawiaj nas na tyle w niepewności...
Nie mam takiej żółtej, ale będzie ta co mam
W cieniu - zacieniona 14:19, 03 mar 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Pracujesz jak pszczółka. Wszystko u Ciebie pięknie wschodzi, a ja jutro dopiero siać będę, dziś do wnuczki na urodziny- 20lat!
...piękny wiek...same przyjemności Cię dzisiaj czekają...
ogrodoweimpresjejolki 14:17, 03 mar 2013

Do góry
Serdecznie pozdrawiam,piękny hipek...

Jolu,mój w podobnej fazie kwitnienia,też czekam na kolor,ma być intensywnie czerwony
Mój własny zielony zakątek.....czyli początek własnego ogrodu 14:16, 03 mar 2013

Do góry
Witam serdecznie,

w tym roku ogród dookoła mojego domu przeszedł w moje ręce, niby nic w tym dziwnego gdyby nie to, że nic na ten temat nie wiem. Dlatego też zaczęłam szukać inspiracji, pierwsza z pomocą przyszła moja koleżanka z pracy- właścicielka przepięknego ogrodu. To ona zaczęła dawać mi porady, rzucała różne nazwy roślin, które tak naprawdę nic mi nie mówiły- to dzięki niej zakupiłam kilka bylin.
Ona także pokazała mi to forum i muszę przyznać że nie ma dnia w którym bym nie czytała o Waszych pięknych ogrodach.
W tym wątku zamierzam prezentować zdjęcia mojego "ogrodu" ( bo prawdziwym ogrodem to jeszcze nie można to nazwać) wraz z tym jak on się zmienia. Szczerze mówiąc liczę na Wasze rady.

Zaczynamy....

To jest mój dom z zewnątrz. Według mnie jest za bardzo zarośnięty, z przodu znajdują się trzy choinki, które nie wiem kiedy tak urosły, nie podoba mi się to, mam zamiar zostawić tylko jedną - tą najmniejszą po prawej, natomiast te dwie większe wyciąć. W miejsce choinek zamierzam zrobić rabatę składającą się z bylin- w tym celu zakupiłam już:
- modrak kaukaski
- dziewianne wielokwiatową
- penstemon bródkowy
- rutewka orlikolistna
- jeżówki "Cranberry Cupcake"
- naparstnice: mertona, show timple, apricot
- floksy: aureole, schnee
- orliki: nora barlow, woodside strain, yellow
- kocimiętkę fassena
- szałwię merleau blue
- firletkę kwiecistą
- tawułki: show star, sprite
- wiesiołek missouryjski
- trzykrotka wirginijska- rubra
- kirengeszoma dłoniasta

Od razu zaznaczam iż mój zakup polegał tylko i wyłącznie na tych roślinach które mi się podobały- szczerze mówiąc nie wiem jeszcze nie wiem jak je zestawić.
Pod najmniejszą choinką zamierzam posadzić funkie "white chrismtas", bardzo podobają mi się jeszcze turzyce.

To tyle jeżeli chodzi o początek mojej ogrodowej podróży......
nie można przecież spędzić tak pięknego popołudnia przed komputerem....polecam wszystkim bieganie jako formy odpoczynku...a ile przy tym można ogrodów pooglądać...

Pozdrawiam!!
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 14:09, 03 mar 2013

Do góry
Danusiu, u mnie w ogrodzie prawie wszystko z odzysku, albo wiekowe, tak że na jedno wychodzi.

Będę pokazywać, co nieco przy okazji.
W skrzyniach ogrodniczych -takich po jabłkach, w tym roku sadzę dynie. Będą podwyższone rabatki. Wypróbowałam jedną w ubiegłe lato, zdała egzamin. Rozszerzam.
I nie muszę tak nisko się schylać jak do grządki.

Działka prawie w Borach Tucholskich 14:05, 03 mar 2013

Do góry
c.d.

W cieniu - zacieniona 14:02, 03 mar 2013

Do góry
..wychodzą zioła...

...trawa cytrynowa

...szczypiorek czosnkowy
Działka prawie w Borach Tucholskich 14:01, 03 mar 2013

Do góry
niedługo okaże się co z trawkami bo po poprzedniej ponad połowa padła

Nigdy nie mów nigdy 14:00, 03 mar 2013

Do góry
I taki murek możesz sobie ułożyć.. on schodzi aż do poziomu ziemi, podnieś teren tam gdzie masz mokro np takim murkiem ... to murek układany na sucho ..

Nigdy nie mów nigdy 13:59, 03 mar 2013

Do góry
Kostrzewy fajnie uciąć na jeżyka.. widziałam w szkółce, bo sie robią takie miotlaste... swoje przycięłam w zeszłym roku tylko po kwitnieniu i zobaczę czy się poprawią
Ja nie cięłam do tej pory, ale w szkółce sie pytałam co oni robią że one takie ładne, wiec tną wiosną, a potem po kwitnieniu... część przyciełam testowo
Foto robione komórką, wiec kiepskie

W cieniu - zacieniona 13:42, 03 mar 2013

Do góry
...jeszcze mizerne,po pierwszym pikowaniu,ale już cieszą...

...biała cynia
...tunbergia
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 13:39, 03 mar 2013

Do góry
Mirka napisał(a)
Furtka otwarta to i ja nieśmiało zaglądam i witam w nowym sezonie

Mireczko, każdy może wejść! Nie ma co się czaić za rogiem. Niewiele u mnie ciekawych rzeczy,ale czemuś te pszczoły pracowite zlatują się do mnie! Pewnie dzięki takim kwiatkom jak od Ciebie dostałam przed chwilą!
Tez sieję aksamitki. I nie wstydzę się,że je mam. To znaczy mieć będę.
Pozdrawiam serdecznie!

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 13:32, 03 mar 2013

Do góry
anna_g napisał(a)

Zastanawiałam się nad zdjęciem agrowłokniny z drzewek ??? i stroiszu z grządek - alem się jeszcze nie zdecydowała... można już czy nie można????
No i nie wytrzymalam i zrobilam fryzurke tawule - za wczesnie??? oby nie...

u fryzjera

po fryzjerze
Oby dobrze...

Poczekaj, a tawuła dobrze obcięta. Te gałązki z lewej troszkę za długie, mogą być równo, ale mogą też zostać.
W cieniu - zacieniona 13:20, 03 mar 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Chyba masz dużo drzew i krzewów na działce że słonko nie może stopic sniegu. U mnie też jeszcze snieg jest ale o wiele mniej .
Bogdziu...obok rosną olbrzymie buki...trochę iglaków też jest,ale u mnie wiosna nigdy się nie spieszy...pamiętam,jak w ubiegłym roku wiosenne kwiaty wszędzie przekwitły a u mnie dopiero zaczynały...nauczyłam się cierpliwie czekać...
W cieniu - zacieniona 13:16, 03 mar 2013

Do góry
Marta7 napisał(a)
Bogusiu ahoooooj !
Mam do Ciebie romans,ale wpadnę wieczorem teraz idę do pracy
Ogród - Niekończąca się Opowieść 12:59, 03 mar 2013

Do góry
Na powitanie wklejam Ci mój ulubiony stary dom drewniany - to dom Christophera LLoyda
w Great Dixter i ma już kilkaset lat (pochodzi z połowy XV wieku)

Mały ogródek Andzi 12:57, 03 mar 2013

Do góry
Ewa, niestety nie mam zdjęć z tamtego roku. Miałam trochę robót budowlanych i raz nie miałam czasu, a dwa straszny bałagan na działce, nie było co robic. Mała działka, wszystko pozastawiane. Ale wiesz planuje przeróbke i w tym roku tej kaskady, i wszystkiego z wymianą ziemi tzn. przeniosę ją bliżej tarasu, więc moge porobić zdjęcia jak będę robiła. Teraz jest taka, że łatwo ją rozbierzesz, bo nic nie jest na stałe przytwierdzone. Ta nowa (w planach, myślę, że ją podmuruje), nie mam jeszcze planu, wszystku w wyjdzie w praniu.
A to dla poprawienia nastroju, wczoraj akcja podlewania i przy okazji zrobiłam zdjęcia

Pozdrawiam
Ogród - Niekończąca się Opowieść 12:52, 03 mar 2013

Do góry
Witaj fajna historia się zaczynaczekamy na zdjecia z jakiego rejonu jesteś?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies