Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Pszczelarnia 16:39, 21 lip 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

piękne.
Masz jeszcze zdjęcia z oddali?- żeby ogarnąć bardziej globalnie?

Oj nie mam. Zrobię tak z pozycji od drzwi ogrodowych. Na lewą i prawą razem. Będę korygować (za duża plama białych floksów - daje po oczach, te 2 róże zeszłoroczne niepotrzebne). I szałwia z seslerią i stachysem po prawej powinna być ciut do przodu wysunięta, bo tam jest obniżenie terenu właśnie i ona siedzi w dole.

Rabatka z różami. 15:05, 21 lip 2015

Do góry
Róże są w zdecydowanie kontrastowych kolorach, albo pójdź w biel i czerwień i dodaj pomarańczu - wtedy dodatki w postaci lawendy o mocno niebieskim kolorze (Hidcote) lub szałwia omszona, pluas trawy np. beżowa Stipa tenuissima, może być fioletowa werbena patagońska plus białe dodatki np. gaura (koniecznie biała). Jeżówki też białe.
W Kruklandii 21:09, 20 lip 2015

Do góry
Syla napisał(a)

Zmieniam kierunki spaceru podczas cykania szałwia przeminęła , teraz królują jeżówki a za chwilkę hortensje .. i tak w koło
Rośliny zaskoczą Cię w przyszłym sezonie , pójdą w szerz i wzwyż ...aaa tylko nie przesadzaj na wiosnę proszę

Też zaczęłam zmieniać kierunki....nawet na rabaty włażę żeby zdjęcia trochę inne były

Postaram się nie przesadzać z przesadzaniem

W Kruklandii 21:07, 20 lip 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Ty masz większy areał, więcej roślin!
A ja nawet te co mam....to jeszcze nie są urodziwe, bo małe. Ale z roku na rok coraz więcej

Zmieniam kierunki spaceru podczas cykania szałwia przeminęła , teraz królują jeżówki a za chwilkę hortensje .. i tak w koło
Rośliny zaskoczą Cię w przyszłym sezonie , pójdą w szerz i wzwyż ...aaa tylko nie przesadzaj na wiosnę proszę
Kocimiętka - Nepeta 10:18, 20 lip 2015

Do góry
Tak dokładnie szerzej posadź, Danusia pisała na poprzedniej stronie co 60 cm, ale 70 też jak najbardziej ok

A nie chcesz posadzić coś innego zamiast szałwii? Bo razem z lawendą ja je szasem traktuję jako zamienniki (chyba, że Ci zależy na dwóch odcieniach niebieskiego). Kocimiętka wydaje mi się że jest dłużej dekoracyjna, choć w tym roku moja szałwia też daje radę. Chyba, że szałwia w białym lub różowym kolorze?

Nie pamiętam jak jest z przywrotnikiem, ale szałwia dość późno rusza, tylko kocimiętka wcześnie, więc weź też pod uwagę, jak to jest na froncie domu, że ta rabata może nie być atrakcyjna wczesną wiosną. Chyba, że podratujesz się cebulowymi.

Zastanawiam się czy jakiś niski liliowiec nie wyglądałby dobrze w tym zestawieniu, a na pewno rozchodnik okazały byłby ok. Można by dodać gdzieniegdzie też jakieś irysy...

Ale generalnie to wybrać musisz 3-4 gatunki plus cebule lub coś na wiosnę i ograniczoną paletę barw.

Chyba ,,spamujemy" wątek kocimiętki poradami projektowymi? Myślę, że pozostałe pytania nie związanie z kocimiętką warto przedyskutować już w odpowiednim wątku ("Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat")
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:09, 20 lip 2015

Do góry
AlKa napisał(a)
Widać burze u wszystkich dziś.
Super masz nasadzenia w donicach. Ja skusiłam sie na goździki i przekwitły i koniec, teraz tylko liście i wilczomlecz.
Widzę,że donica stoi, będzie ciurkadełko?
w donicach staram sie sadzić takie rośliny które długo zdobią. Stąd trawy, pelargonie, surfinie, róże, lawenda, szałwia.
Donica stoi od jakiegoś czasu i czeka na czas i wenę mojego eMa by zrobić z niej ciurkadełko.
Wolałabym duży staw ale... jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:30, 19 lip 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
a szałwia caradonna ogłupla ma pełno nowych pąków!!!

I tak trzymać, niech daje jazzu do bólu
A' propos szałwii, jaką odmianę szałwii masz w tym przypadkowym połączeniu z brązową trawką ??
Zbieram też namiary na na sprawdzone szkółki z trawkami, kupowałaś ostatnio, masz coś godnego polecenia ?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:16, 19 lip 2015

Do góry
Jestem, burze dopiero zaczynają pomrukiwać. Mam nadzieję, ze dziś podleje. Dawno takiego suchego roku nie było. KATASTROFA!

Rabaty się robią, prawda, ale lekko nie jest przez suszę. W niektórych miejscach ciężko szpadel wbić.
Szałwia widzę, że pijok straszny. Muszę podlewać co chwilę, więc ma u mnie szansę skończyć jak u ciebie.

Karolina, jarzmianki szybko przybierają, więc za rok już zakwitnie. Tak jest u mnie. Ubiegłoroczne już kwitną, choć jeszcze rozmiary mają małe. Ja mam jakiś mix odmian, kupowałam u Podstolca kłącza za nieduże pieniądze. Mam białe (one takie brudno białe są), białe z delikatnym różem i rózowe, ale nie fest ciemne. Te wszystkie rosną jak na drożdżach i kwitną już długo i wciąż. Ale szukałam dwa lata temu ciemnej bordowej jarzmianki do żółtych róż i wybór padł na Venice. Byle co jak na razie. Chybya, ze jej potrzeba z 5 lat, żeby się rozbujać. Bo siewki ubiegłoroczne mojego mixu przerosły roślinę (Venice)sadzoną 2 lata temu z doniczki litrowej!
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:02, 19 lip 2015

Do góry
a szałwia caradonna ogłupla ma pełno nowych pąków!!!

Ogród wśród pól i wiatrów 15:17, 19 lip 2015

Do góry
jolka napisał(a)

Ania, mnie się chyba najbardziej podobają jeżówki różowe i białe
Obi u mnie nie ma, ale pewnie gdzieś wyhaczę te lawendy. Zastanawiam się jeszcze ew. nad jakimś zastępstwem dla lawendy, ale chyba nie ma co .. Róże i lawendy to dobre połączenie..i może nie ma co kombinować za dużo.

Miłej niedzieli

Dziewuszki róż nie podsadzajcie za blisko lawendom. Szefowa też i dziewczyny też o tym gdzieś mówiły Lewenda zabiera im energię czy coś w ten deseń. Lepiej szałwia lub perowskia lub werbena patagońska i stipą (trawa). Tak w ogóle to witam się
Mój wymarzony ogród 13:29, 19 lip 2015

Do góry
nowe rabaty, szałwia wysiana wiosną jakby chciała zakwitnąć, nic nie rozumiem bo byliny chyba zaczynają kwitnąć dopiero w drugim roku

W samym słońcu 12:00, 19 lip 2015

Do góry
Witaj Nina
Za chwilkę pobiegnę obejrzeć Twój ogród,ale tylko trochę bo prasowanie czeka i sprzątanie domu :/
No własnie nie wiedziałam jak posadzić żurawki które kupiłam,więc posadziłam w rzędzie za tawułkami i bukszpanami. Modle sie po cichu by turkucie ich nie zeżarły.
Mój ogródek to około 600m, działka w całości ma około 800m (z domem i podjazdem)

Ogród chciałabym bardziej nowoczesny, choc czy nowoczesny może być jeśli będzie też sad?
Podobają mi się:
- bukszpany (kulki)
- tawułki
- trawy ( hakonechloa macra all gold, fireworks -te będę mieć)
- szałwia
-takie małe kulki z tuj(?)- niestety taki ze mnie znawca roślin jak....może to cyprysik?
- trzmielina na pniu
- lawenda
-hortensja - chcę Phantom)
-żwir/kamienie mi sie podobaja jako uzupełnienie rabat,ale ze wzgledu na ich cene raczej na kore sie zdecyduje na wieksza rabatę,a na mniejszą kamyki własnie

i na tym moja jako taka znajomość roślin się kończy

Aktualnie mam posadzone:
-żurawki:Marmalade , Electra, Delta Dawn
-lawenda(ta z Obi)
-bukspzaniki sztuk 4 posadzone(mama jeszcze z 6)
-tawułki
-Limelight
-róże Bonica
-róże Schneewittchen-ale średnio mi sie podoba jej kwiat
-jakieś dzwonki mam posadzone w donicach
-wierzba hakuro na pniu, mam tez Hakuro -krzew
-2 zwykłe wierzby jakieś
-brzoza
-1 rozchodonik,który rodzielę na dniach

i to chyba tyle
Bede miała
-hakonechloa macra all gold, fireworks -te będę mieć
- budleja
- funkie

Podobają mi się obrzeża z kostki

Ogród Madżenki przeglądałam,ale tym razem zwrócę uwagę na żywopłot.Zastanawiam sie ile miejsca potrzeba na zywopłot? Rabata ma max 2 metry szerokości i jeśli ja poszerzę to zostanie jeszcze węższy pasek między rabatą a tarasem

Do tej pory jeszcze mi sie nawłoć nie rozsiała na podwórku mimo,że napiera na ogrodzenie.
Kocimiętka - Nepeta 16:34, 18 lip 2015

Do góry
Ozz, proszę doradz. Zeby rabata typu szałwia+kocimietki+przywrotnik na rabacie o wymiarach 6m długości i 65cm szerokości dobrze wyglądała to jak posadzić roślinami ? Ją myslalam tak, 2 sadzonki szalwii w odstępach co 30cm, następnie 2 sadzonki kocimietki w takich samych odległościach i podobnie przywrotnik. Byłyby sadzone poziomo,tj. Obok siebie ? Ładnie to będzie wyglądać? Nie mam kompletnie pojęcia o kompozycjach rabatowych. Widzę coś na zajęciu a nie mam pojęcia jak nasadzic w realu. I to mój podstawowy problem.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:01, 18 lip 2015

Do góry
Strasznie przynudzam...

Ta pysznogłówka urosła 3 razy większa niż planowałem nie ma to jak konkretne sadzonki

Górny narożnik w przybliżeniu z pysznogłówką Kardinal (120-140cm) Jeżówką Southern Belle i innymi

Tutaj wycięta szałwia, która będzie przesadzona i roschodnik, który również zmieni miejsce, jestem na etapie poszukiwania zastępstwa
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:18, 17 lip 2015

Do góry
Zeta napisał(a)
Czy ta szałwia lekarska to wieloletnia jest??

tak, mam ją od rodziców a tam rośnie od 8 lat...iewidentnie jej służy odmładzanie bo u nich ne jest taka gigantyczna..i co najlepsze W ZIEMIE MIAŁA TE WSZYTSKIE LIŚCIE!!!! a u mnie wygwizdów czyli warunki jak na suwalszczyźnie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:15, 17 lip 2015

Do góry
Czy ta szałwia lekarska to wieloletnia jest??
Bajkowy ogród Weroniki 22:59, 16 lip 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Szałwia śliczna, to bylina?
O przymiotnie pamiętam.

Basiu, szałwię kupiłam w tym roku jako bylinę. Wciąż wygląda tak samo.
Twoje różowe przymiotno. Niebieskiego żal, bo było duże i piękne. Lubię niebieski kolor.

U mnie czas liliowo liliowcowy.

Mała Eleczka 22:34, 16 lip 2015

Do góry
bleebla napisał(a)

Nic mi nie pasuje
Trawy nie urosły tak jak zamierzałam, szałwia też słabo kwitnie, brakuje kory, bukszpany brzydko przycięłam, oczka chyba się nie doczekam... reszty nie wymieniam

Hehe, mogę się podpiąć? nie będę musiała dużo pisać
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:06, 16 lip 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
Szałwia lubi sucho
Jakbyś była bliżej obornik miałabyś gratis

Króffki hodujesz ??
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:06, 16 lip 2015

Do góry
Szałwia lubi sucho
Jakbyś była bliżej obornik miałabyś gratis
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies