Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 07:54, 19 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)

.

Ania ! Serdeczne dzięki, że mi to pokazałaś... Co Ci nie wyszło to ja akurat nie widzę Dziurę w środku też niestety mam - a raczej miałabym gdybym wycięła dalej - ale na razie u mnie się chyba Epoka Lodowcowa zaczyna czy co... no w każdym razie epoka śnieżna... (żeby mi tu tylko mamuty nie przylazły, tygrysy szablozębne i Sid Mam nadzieję, że mnie też się uda zrobić coś pdobonego jak u Ciebie... Pozdrawiam śnieżnie...
Ławka w ogrodzie 07:50, 19 mar 2013

Do góry
Maria667 napisał(a)
Wrzucam i moją ławeczkę

Marysiu, gdzie ją wyhaczyłaś?
Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 07:50, 19 mar 2013

Do góry
anipla napisał(a)
Irenko zobacz jaka lobelia olbrzymia

w słońcu jakoś tak milej zima się prezentuje
-

o jej, jak tu sobie radzic, jak takie maleństwo!

ceny dzbanów, poznam na miejscu, dam znać, co do lawendowych, chyba nie wiem o czym mowa?
Mój jesienny ogród 07:36, 19 mar 2013

Do góry
Witajcie, dzięki za odwiedziny. Ja pojechałem do ciepłej krainy a u Was zima na całego.
Bogdziu, W końcu się udało. Kwiatów się na oglądałem, było pełno nawet już kwitły RH tylko nie łap doła. Ptaków mam dla Ciebie b. dużo i same nie typowe, nie znane u nas.

Mariusz, bielików jest tu bardzo dużo i został usunięty z listy ptaków zagrożonych.
Codziennie je widuję rano i wieczorem. Co do trawy to jest tu niestety dużo pożarów, pada w tym rejonie bardzo mało deszczów i latem trawy są już wysuszone na wiór. Dzięki za nazwę tulejnika, mam na pewno jeszcze jedno może dwa.

Haniu, nie chodziło się tak źle, gorzej było tam gdzie śnieg zalegał.

Anito, Czas mi tak czas pędzi, że zauważam tylko poniedziałek i piątek. Nie oglądam żadnych wiadomości, nawet nie wiem co się w koło dzieje. Pochłaniam tylko te piękne widoki.
Irenko, zapomniałem Ci z tego wszystkiego pokazać widoki z ulicy. Miasto ładne nowoczesne i dużo zieleni.
Zbyszku, nie będę dziś wstawiał tych pięknych kwiatów które widziałem, nie chcę Was stresować, słyszałem że u Ciebie daje jak diabli. Jesteś facetem to pewniw lubisz mosty

Moniko, tak się zastanowić to lepiej niech teraz mrozi niż za miesiąc. Ja tez zawsze wygląda
m tej upragnionej wiosny. W tym roku chociaż raz ominęłam mnie ta nasza zima tu było bardzo leciutko, Taką zimę na pewno bym polubił, ale nie naszą <wariatkę>
Zawitko, witaj. To przygoda mojego życia a jest tu tak pięknie, że naprawdę jakoś nie chce mi się nawet myśleć o powrocie.

Magdziam, słyszałem co się dzieje w kraju, nie dość że śniegu dużo to jeszcze mrozi i wieje, masakra. Tu za to jak w bajce wiosna już na wysokich obrotach. Miasto ładne będę pokazywał po kolei.

Aniu, nie łam się, tylko wyciągaj narty , na pewno zaraz słońce przygrzeje i stopi się ale będzie ładne bagienko jak to puści w szybkim tempie. U Ciebie a u mnie zielono i to jak aż mnie oczy bolały.

Marto, dzięki za pozdrowienia, teraz będzie trochę inaczej ale przepięknie. Najpierw pokażę

trochę zieleni a później miasto. Miałem fart, bo jak jechałem do krainy wiecznych deszczów to taka była ulewa na przedmieściach że załamka mnie brała a jak dojechaliśmy na miejsce było super. Dziś dzwoni do mnie koleżanka i mówi że zamknęli koquihalle, czyli autostradę nr 5, którą jechaliśmy. Leci ona bardzo wysoko i nawet latem zdarza się że sypnie a wczoraj dawało ostro, zwały śniegu miały 2m i jechało się prawie tunelem, TIR-y miały kłopoty ze zjazdem z przeciwnej strony. Mróz trzymał -8, prawie do samej Kelowny dopiero jak zaczęliśmy zjeżdżać w dół, 20 km przed zaczęło, się ocieplać i stanęło na 4. Powiem że najbardziej podobała mi się podróż, góry były przepiękne. Pozdrawiam gorąco
Mój kawałek raju II 07:06, 19 mar 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

moje też wzeszło, ale jakoś wybiórczo
a może to lebioda jakaś?

To przynajmniej widzę, jak siewki wygladają
szybko wzeszła, ciekawa jestem, jak u mnie będzie; posiałam wczoraj;
piekne pelargonie kupiłas i różę, rozumiem, że w domku wszystko trzymasz?
Nigdy nie mów nigdy 07:00, 19 mar 2013

Do góry
Gratuluje 300 setki
Liliowo i kolorowo:) 06:57, 19 mar 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Budleje

Fajnie skomponowane kolorystycznie i oczywiście wielkie! miałam kiedys 2 gigantki, na 3m, niestety po mroźnej zimie padły; teraz mam kolejne i ciekawa jestem, jak przetrwaja tę zimę
pozdrawiam, u mnie zima prawie , jak u Zety!!
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 06:54, 19 mar 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Miło Was gościć!
Rok temu w ogrodzie było tak:

Haniu, aż sie nie chce wierzyć, że tak było!
Poczytałam grochówkowe wierszyki, może faktycznie to sposób na pogonienie zimy!
Nic więcej się nie da, trzeba trzymac sie szczypty humoru i optymizmu
buziam na cały dzień
Rododendronowy ogród II. 06:48, 19 mar 2013

Do góry
Machamy!
Ogrodnik Mimo Woli cd 06:46, 19 mar 2013

Do góry
I u mnie sypie i zawiewa! Hejka!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 06:45, 19 mar 2013

Do góry
Pozdrawiam i życzę słonecznego dnia! A jeżeli słońce nie wyjrzy, to przynajmniej humor niech nie opuszcza aż do wieczora!

Ogrodnik Mimo Woli cd 06:40, 19 mar 2013

Do góry
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 06:40, 19 mar 2013

Do góry
Uleńko, miło mi było!

Za oknem śnieżna zawieja, słońca nie ma, pomidorki siać trzeba. Ale zanim taki owoc wyrośnie 100 dni czekać trzeba! Miłych prac około ogrodowych!

Ania i róże i cała reszta :) 03:33, 19 mar 2013

Do góry
AniaDS napisał(a)
burbonka Boule de Neige

Ja też zauroczona tą, wpiszę na listę chciejstw
masz więcej fotek z nią jak wygląda na rabacie i jakie miejsce jej służy?
nie lubi deszczu- masz ją na otwartej przestrzeni?
zimę przeżywa bez problemów?
Nigdy nie mów nigdy 02:56, 19 mar 2013

Do góry
Kasiu gratulacje 300

Mój kawałek raju II 01:53, 19 mar 2013

Do góry
Dobranoc
Skrętnik - rozmnażanie skrętnika 01:48, 19 mar 2013

Do góry
Efekt rozmnażania

Skrętnik - rozmnażanie skrętnika 01:37, 19 mar 2013

Do góry
Ukorzenianie w sprzyjajacych warunkach trwa około miesiąca

Gdy młode roślinki dobrze się ukorzenią i podrosną można je oddzielić od liścia matecznego.

Kilka dni temu otrzymałam kolejne liście skrętników o odmiennych kolorach. Sadzonki były skromne, bo liście niewielkie, na razie wyglądają obiecująco.

Skrętnik - rozmnażanie skrętnika 01:02, 19 mar 2013

Do góry
Skrętnik Streptokarpus, to wdzięczna roślina doniczkowa. W naturze rośnie w tropikalnych lasach Afryki Południowej. U nas najczęściej uprawiana jest odmiana rozetkowa o podłużnych, pomarszczonych liściach i dużych, lejkowatych kwiatach umieszczonych na cienkich, długich pędach w kolorach: niebieskim, liliowym, białym lub różowym. Skrętnik kwitnie długo, od wiosny do jesieni. Lubi temperatury umiarkowane: latem - od 18 do 20 stopni, zimą 10 do 18 stopni. Nie znosi bezpośredniego nasłonecznienia. Podlewanie umiarkowane przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej. Przesadzanie, jeśli konieczne, to po kwitnieniu pod koniec zimy.
Moje pierwsze dwa egzemplarze otrzymałam od miłych forumowiczek Ogrodowiska.

Rozmnażanie
Skrętniki rozmnażamy przez sadzonkowanie pod koniec zimy. Z jednego spreparowanego liścia można pozyskać trzy rodzaje sadzonek:
- liść cięty poprzecznie na odcinki około 5 cm
- po wycięciu nerwu środkowego liść cięty poprzecznie
- liść cięty wzdłuż nerwu środkowego

Tak przygotowane sadzonki umieszczamy w przepuszczalnym i lekko wilgotnym podłożu z torfu i perltu lub torfu i piasku i dość szczelnie przykrywamy.

Początek moich przygód z ogrodem :) 01:00, 19 mar 2013

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies