Dzięki za propozycję, ale nie jestem przekonana ani do tego co Ty zaproponowałeś, ani do swoich koncepcji;-((( Chyba powinnam popatrzeć szerzej na tę część ogrodu, żeby to co chcę zmienić pasowało do siebie. Poniżej szkic tej części i zdjęcie - od strony ulicy.
świerk serbski ma stanowić przesłonę, ale może dobrze byłoby zrobić poprzeczny zielony ekran (tylko z jakich roślin, jak żywopłot ma być ze szmaragdów). Wówczas nie byłoby widać od ulicy reszty ogrodu. Ale tu pojawiają się następne problemy - jak zagospodarować wszystko razem. Gdy będzie ekran, to należałoby chyba posadzić coś ładnego na przedłużeniu ścieżki. Kompostownik chcemy przenieść pod sam płot, wówczas zasłonięty byłby przez widocznego przy nim na zdjęciu iglaka. W jego miejsce chyba można by przesadzić cyprysika groszkowego, a całość obsadzić np hostami (mam takie biało-zielone).
A układ rabaty od przodu mógłby wyglądać tak:
Tylko czy te wszystkie rośliny zmieściłyby się na niej? W wielu miejscach rośnie u mnie żółta pstra trzmielina - czy mogłaby być w miejscu oznaczonym na żółto?
Z tyłu, w narożniku działki na podwyższeniu miały być zioła, ale słabo to wszystko wygląda. W niższej części oznaczonej "A" rosły m.in. konwalie, których chcę się pozbyć, bo ciężko nad nimi zapanować, rosną gdzie chcą i idą w trawę. Chciałam przesadzić tu piwonie, które są w różnych miejscach, ale co dalej z tym miejscem zrobić to nie wiem? Poniżej zdjęcie tego kąta
Im więcej Waszych pięknych ogrodów oglądam, tym bardziej wydaje mi się, że cały mój ogród do niczego się nie nadaje. A najgorsze, że nie wiem jak by to zmienić.
Proszę Was o pomoc