Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Liliowo i kolorowo:) 19:17, 10 lut 2013

Do góry
Witaj, fajny tytuł......pokaż swoje zbiory i ulubione miejsce wyciszenia.

Storczyki w Singapurze 19:10, 10 lut 2013

Do góry
Wyjątkowe Drzewa harmonijnie łączą supernowoczesne otoczenie Ogrodów z nawiązującymi do tradycji elementami.

Brzegi zbiornika wodnego porastają rośliny bardziej nam znajome...
Od Drzew do świętej krowy wiedzie ścieżka z rabatą bambusową.

Szkoda, że w moim ogrodzie nie wyhoduję tak wspaniałych kęp bambusa.

Odpoczęłam na ławeczce, sprawdziłam, jak mało miejsca mam na karcie pamięci aparatu i w zasadzie chciałam wracać...
Ale coś mnie ciagnęło, żeby iść dalej...
Ogród Leny. 19:10, 10 lut 2013

Do góry
o znalazłem jeszcze ten kolorek przylaszczki -słodki ?
w zeszłym roku mi nie kwitły może w tym

Storczyki w Singapurze 19:01, 10 lut 2013

Do góry
Wyjątkowe Drzewa są rzeczywiście wyjątkowe, ale sądziłam, że są to nowoczesne rzeźby, albo konstrukcje ozdobne. Tymczasem jest to podpora do roślin. Przecież w tropikach epifity mogą czerpać wilgoć z powietrza, wystarczy dać im tylko możliwość wznoszenia się z wykorzystaniem podpory, uczepienia się.
Wyjątkowe drzewa "rosną" w specjalnych "donicach", w których posadzono m.in. bromelie.

A bezpośrednio przy pniu pnącza wpełzające w górę. Na pniach, w specjalnych kieszonkach i matach zamieszkały storczyki, bromelie i oplątwy.

Ogród jest młodziutki, widać jeszcze konstrukcje pomiędzy roślinami, ale wyobraźcie sobie ten gąszcz za kilka lat!

Tutaj - Wyjątkowe Drzewa są wkomponowane w srebrnym ogrodzie, kompozycje są niebiesko-srebrne.
W Singapurze wszyscy są zaangażowani w ochronę przyrody i edukację przyrodniczą. Dlatego szerokie ławki u podstawy donic wykorzystano na edukację.
Mój mały raj na ziemi :) 18:57, 10 lut 2013

Do góry
jeszcze zimno, jeszcze śnieg, ale czuć już zbliżającą się wiosnę !
Lek na całe zło czyli mój ogród 18:54, 10 lut 2013

Do góry
aldonaz napisał(a)
(...) Pozdrawiam i dołączam mojego ciemiernika. Sam się rozsiewa, dzięki czemu mam już kilkanaście nowych krzaczków.

Rozsiewa się!? To pełnia szczęścia! Miałam dwa, które poprzedniej zimy, a właściwie na przedwiośniu wymarzły. Teraz hołubię tego od Ani Monte i z samosiewu cuchnącego. Malutkie są...
A czym karmisz swoje, że tak obficie kwitną?
Rabata od nowa 18:54, 10 lut 2013

Do góry
Dzięki za propozycję, ale nie jestem przekonana ani do tego co Ty zaproponowałeś, ani do swoich koncepcji;-((( Chyba powinnam popatrzeć szerzej na tę część ogrodu, żeby to co chcę zmienić pasowało do siebie. Poniżej szkic tej części i zdjęcie - od strony ulicy.

świerk serbski ma stanowić przesłonę, ale może dobrze byłoby zrobić poprzeczny zielony ekran (tylko z jakich roślin, jak żywopłot ma być ze szmaragdów). Wówczas nie byłoby widać od ulicy reszty ogrodu. Ale tu pojawiają się następne problemy - jak zagospodarować wszystko razem. Gdy będzie ekran, to należałoby chyba posadzić coś ładnego na przedłużeniu ścieżki. Kompostownik chcemy przenieść pod sam płot, wówczas zasłonięty byłby przez widocznego przy nim na zdjęciu iglaka. W jego miejsce chyba można by przesadzić cyprysika groszkowego, a całość obsadzić np hostami (mam takie biało-zielone).

A układ rabaty od przodu mógłby wyglądać tak:

Tylko czy te wszystkie rośliny zmieściłyby się na niej? W wielu miejscach rośnie u mnie żółta pstra trzmielina - czy mogłaby być w miejscu oznaczonym na żółto?

Z tyłu, w narożniku działki na podwyższeniu miały być zioła, ale słabo to wszystko wygląda. W niższej części oznaczonej "A" rosły m.in. konwalie, których chcę się pozbyć, bo ciężko nad nimi zapanować, rosną gdzie chcą i idą w trawę. Chciałam przesadzić tu piwonie, które są w różnych miejscach, ale co dalej z tym miejscem zrobić to nie wiem? Poniżej zdjęcie tego kąta

Im więcej Waszych pięknych ogrodów oglądam, tym bardziej wydaje mi się, że cały mój ogród do niczego się nie nadaje. A najgorsze, że nie wiem jak by to zmienić.

Proszę Was o pomoc
Mój mały raj na ziemi :) 18:52, 10 lut 2013

Do góry
zapraszam na spacer po okolicy uwielbiam nasz pobliski las, zalew....
fotki słabe, bo z iPhona...
dzisiejszy dzień był dość pochmurny, ale ciepły i bezwietrzny

Storczyki w Singapurze 18:51, 10 lut 2013

Do góry
Przede mną Supertree Grove czyli Zagajnik Wyjątkowych Drzew. Jest ich 16, 12 "rośnie" razem tworząc monstrualny zagajnik a pozostałe 4 są w innych częściach ogrodu. Wyjątkowe Drzewa są konstrukcjami o wysokości od 25 do 50 metrów z rozgałęzioną koroną na szczycie i szerokimi pniami u podstawy. Pomiędzy sąsiednimi drzewami przechodzi wisząca kładka (nie, nie nie nie byłam! mam lęk wysokości!). Wyjątkowe Drzewa wieczorami świecą, co widziałam dzień wcześniej.
Z daleka Wyjątkowe Drzewa dominują nad Ogrodami, są w pewnym sensie ich symbolem.

Tutaj widać jak są wysokie - kopuła szklarni wydaje się od nich niższa.

W Singapurze wszystkiego musi być dużo- stąd rozczulił mnie rząd czerwonych toi-toików!

A tutaj podniebna ścieżka, zazdroszczę, ale, nie dziękuję!
Ogród Leny. 18:40, 10 lut 2013

Do góry
są i inne kolory o pełnych już nie wspomnę

taki zwykłe można spotkać w lesie lub targowiskach (w lesie oczywiście pod ochroną)

Ogród ogrodniczki 18:25, 10 lut 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Mój ogród powstaje od dziesięciu lat.Wciąż niewiele jest się czym pochwalić,ale cieszy mnie każda roślinka często hodowana od sadzonki.Ogród powoli nabiera kształtów ale najważniejsze jest to że mam na niego pomysł.Mam też nadzieję że z Waszą pomocą mój ogród wypięknieje.

[img

Witaj Basiu !! ten szewc to jakieś nieporozumienie Ogród piekny i dojrzały, więc pytam się gdzie ten brak butów???
Czy na tym zdjęciu jest żywopłot grabowy?

Ja też jestem bliska decyzji o takim żywopłociku, w miejscu gdzie jest bardziej mokro ....bo nie wiem czy cisy uchowałyby się......ale to przyszłość.....Madżenka ma swój przy siatce i będzie cięła na wiosnę......
.ale żeby być pewna muszę w realu pooglądać i podotykać
Działka prawie w Borach Tucholskich 18:20, 10 lut 2013

Do góry
Gosia czekam aż urośnie (pod nadzorem sekatora) -jeszcze wymaga podpórki

Blaski i cienie nowego życia 18:16, 10 lut 2013

Do góry

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 18:14, 10 lut 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Witajcie
Na potwierdzenie, ze wiosna nieuchronnie się zbliża okryte w Jeleniej Górze przebiśniegi. W kotlinie było dzisiaj -2-3 stopnie, we Wrocławiu 0 stopni a mimo to przebiśniegi wyłażą spod cienkiej warstwy śniegu.
W przyszłym roku te przebiśniegi bedą u mnie

ps kupiłam w JG ciemierniki w Biedronce.... marne ,,,, na giełdzie były ładniejsze, więcej pąków i wydaje mi się, ze płaciłam 6 zł za sztukę????

No to jest niezbity dowód na to że wiosna sie zaczyna.
Blaski i cienie nowego życia 18:13, 10 lut 2013

Do góry

Blaski i cienie nowego życia 18:09, 10 lut 2013

Do góry

Blaski i cienie nowego życia 18:03, 10 lut 2013

Do góry
Ja chyba mam najbliżej do Pisarzowic
W końcu z nimi graniczę

Mam trochę zdjęć z zeszłego roku.
Pooglądajcie,jak pięknie.

Działka prawie w Borach Tucholskich 17:46, 10 lut 2013

Do góry
może coś na bieżąco

sosna żółta podcięta do wysokości 1,7m
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 17:33, 10 lut 2013

Do góry
Witajcie
Na potwierdzenie, ze wiosna nieuchronnie się zbliża okryte w Jeleniej Górze przebiśniegi. W kotlinie było dzisiaj -2-3 stopnie, we Wrocławiu 0 stopni a mimo to przebiśniegi wyłażą spod cienkiej warstwy śniegu.
W przyszłym roku te przebiśniegi bedą u mnie

ps kupiłam w JG ciemierniki w Biedronce.... marne ,,,, na giełdzie były ładniejsze, więcej pąków i wydaje mi się, ze płaciłam 6 zł za sztukę????
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 17:15, 10 lut 2013

Do góry
Beatko dzięki za miłe odwiedziny
Róża -jest najzwyklejszą dziką różą,taką co to się z niej robi marmelade i ma najzwyklejszy różowy kolor tylko na zdjęciu wyszedł fiolet.
Wiem już że dziewczyny mi pomogą-OBIECAŁY MI TO-i trzymam ich za słowo,tylko teraz nie mam możliwości robienia nowych zdjęć
Innego zdjęcia tej róży nie mam,ale pokaże Ci zdjęcie Sumer Snow,którego masz posadzonego pod drewutnią i takie tam...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies