Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:24, 15 sty 2013

Do góry
chyba te moje kufliki cytrynowe nie przetrwają...trudno, wywalę i posadzę coś innego..

Kwiatki i rabatki u Elizy 14:10, 15 sty 2013

Do góry
Wszystkim odwiedzającym zostawiam ławeczkę z widokiem na morze.
Tym razem widok nie na nasze morze, ale na Morze Adriatyckie, też piękne...

Kiedy najlepiej wapnować trawnik? Wapnowanie trawnika 14:09, 15 sty 2013

Do góry
Pani Danusia ma racje. Nigdy nie daliśmy trawie wapna.Stosujemy inne nawozy na trawę w okresie letnim i na zimę a trawa wygląda tak

Jest soczysto- zielona i co prawda mamy więcej koszenia przez nawóz.Latem nie jest podlewana.Chyba,że temperatura jest ok 30 C i utrzymuje się dłuższy czas
Tu odpoczywam 14:08, 15 sty 2013

Do góry
Oj jak miło Witajcie Kochane
Borykam się z podpisem, nie umiem zrobić poprawnie...

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:01, 15 sty 2013

Do góry
Rano wyskoczyłam i pstryknęłam zimę...Pani Zima tez piękna, ale zimna

hortensja pnąca

Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 14:00, 15 sty 2013

Do góry

na dole jest warzywnik czyli przed skarpą,Kupilismy już mate na chwasty,ale nie mam całkowicie pomysłu co dalej.....

prosiłabym więc bardzo o pomoc
I Spotkanie Ogrodowiska na nartach styczeń 2012 13:51, 15 sty 2013

Do góry
I Spotkanie Ogrodowiska na nartach styczeń 2012 13:48, 15 sty 2013

Do góry
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 13:46, 15 sty 2013

Do góry
Przyjazny ogród 13:44, 15 sty 2013

Do góry
Zdjęcia z tego miejsca pokazywałem już w swoim wątku. To niewielkie oczko wodne o średnicy ok. 3 m ma służyć jako główny element w planowanym zacisznym zakątku w ogrodzie.
Na granicy wody szpary między kamieniami wypełni gęsto rosnący skrzyp arktyczny Equisetum scirpoides oraz sit mieczolistny Juncus ensifolius. Bliżej ujścia niewielkiego strumyczka (ok. 3 m długości) oczko podkreślą wyższe kępy skrzypu zimowego Equisetum hyemle var. robustum. Po obu stronach ujścia formy wodne będzie tworzyć paproć marsylia czterolistna Marsylea quadrifolia.
Strumyk obsadzony będzie kaczeńcami w odmianie ‘Multiplex’ oraz mało znaną rośliną pod względem przydatności do oczek wodnych, a mianowicie Sium sisarum. Na płytkiej wodzie w strumyku stworzy on gęsty niekwitnący dywanik. To będzie nie tylko dekoracja, ale i filtr korzeniowy, do którego ta roślina wyśmienicie się nadaje.
Jak łatwo się domyśleć w oczku będzie z założenia skromnie.
Oczywiście te nasadzenia mogę zmienić i dopasować je do tego co będzie rosło na brzegu. Jednak w zagospodarowaniu brzegów potrzebuję Waszej pomocy.

Zrobiłem w tym celu szkic tego co już jest i co będzie na pewno.

- Zakątek ten ma otaczać żywopłot powyżej wysokości głowy. Może być on liściasty bądź iglasty. Myślałem o cisie i grabie, na ten pierwszy czekałbym jednak z 10 lat. Co myślicie?

- Wiśnia Prunus cerasus widoczna na planie pozostaje. Mam ich kilka w ogrodzie i uwielbiam moment gdy obficie zakwitają. Pod wiśnią zaznaczyłem okrągłą rabatę (1). Najprościej na niej posadzić hosty, ale tych mam już tak dużo w ogrodzie, że się zastanawiam. A może taka trawiasta ławeczka jak w Pszczelarni? - bardzo mi się podoba.

- Na północnym wschodzie zakątka rośnie wierzba Salix daphnoides. Wyprowadziłem ją na drzewko, tak więc niczemu tutaj nie przeszkadza. Ma unikalne kotki i to jest powód mojej miłości do niej. Pod nią wymyśliłem drugą okrągłą rabatkę (2). W tym miejscu również prosiłbym o rady w kwestii doboru roślin.
Tę rabatkę śmiało można powiększać w stronę trawniczka (3).

- No i tawuła wczesna Spiraea arguta. Nie koniecznie musi tutaj rosnąć, choć stara, to śmiało mogę ją przesadzić. Poniżej tawuły ciągnie się następna rabatka (4) dochodząca do strumienia i oczka. Po jej środku zaplanowałem mały drewniany podest (5) na krzesełko i stoliczek. Czy akurat pasuje w tym miejscu? Czym obsadzić tę rabatkę? Może klony palmowe? (nie mam ich w ogrodzie)

Cały ten mini zakątek ma jasną południową wystawę, ale słońce rozprasza się w koronach drzew. Rośliny nadające się do półcienia , jak najbardziej będą tutaj rosły. Najwięcej cienia jest na planowanej rabacie przy wiśni.
Myślę o zakątku bardzo schludnym, poukładanym, tak ukryta odskocznia od reszty ogrodu.
Za wszelkie opinie i rady będę bardzo wdzięczny .

Jeszcze zdjęcia tego miejsca.
Widoczne po zachodniej stronie pięciorniki, na przodzie kratka wierzbowa i żurawki, za nimi liliowce idą do usunięcia.
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 13:44, 15 sty 2013

Do góry

moja trawa,a był straszny busz
I Spotkanie Ogrodowiska na nartach styczeń 2012 13:41, 15 sty 2013

Do góry

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 13:33, 15 sty 2013

Do góry
A ja dziś świętuję z moim M 19-tą rocznicę ślubu Szkoda, że nie mogę nigdzie wyjść, ale ponoć M szykuje dla mnie jakąś miłą niespodziankę

A tak w temacie narciarskim to znalazłam takie swoje zdjęcie z fajnym motto w tle

I jeszcze jedno

Tak więc dziewczyny, na zamknięcie sezonu możecie na mnie liczyć
I Spotkanie Ogrodowiska na nartach styczeń 2012 13:29, 15 sty 2013

Do góry

ciemno.ciemno..
swiatło..

I Spotkanie Ogrodowiska na nartach styczeń 2012 13:22, 15 sty 2013

Do góry
grabie trzymajace.....

...swiatło...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:17, 15 sty 2013

Do góry
Witaj Irenko, przyjmij ode mnie spóźnionego kwiatka na czwartą setkę, niestety nie mogłam wcześniej, bo choroba mnie rozłożyła na cały weekend. Dopiero dzisiaj mam siłę pochodzić po wątkach i zobaczyć co się działo na O. gdy ja leżałam plackiem, a działo się dużo z tego co przeczytałam u Ciebie.

Tu odpoczywam 13:17, 15 sty 2013

Do góry
Weszłam do tego Cudownie Uroczego Domu pod nazwą "Ogrodowisko"... od kuchni, jako typowy łasuch wpierw kuknęłam co dobrego tutaj gotują zamiast zapukać do głównych drzwi z pytaniem czy można?
Wstyd bardzo paralizuje... ale pragnienie przebywania wśród tylu pasjonatów okazało się silniejsze i... jestem
Jak trafiłam do Danusi Rodziny? Typowo! W poszukiwaniu pomocy dla mojej roślinki i ... zaniemówiłam po zobaczeniu tego wszystkiego co tu się dzieje.

Przejrzałam większość ogrodów; z Najważniejszym na czele i... raz kozie śmierć, o to kawałek mojego
Mój kawałek raju II 12:57, 15 sty 2013

Do góry
jotka napisał(a)
Fajnie wyglądają dzięcioł i sikorka przy jednym stole
A jaki urozmaicony jadłospis
Mam nadzieję, że zdrowie już całkiem OK.
Do mnie ptaszki nie przylatują, więc podziwiam u innych. Ale u siebie umieściłam zdjęcie kowalika z kalendarza ściennego

No jeszcze nie za bardzo a ode mnie Jolu zdjęcie kowalika z orzechem w dziobie, dzisiejsze
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 12:55, 15 sty 2013

Do góry

Witam wszystkich najserdeczniej i najcieplej jak umiem
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:54, 15 sty 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

Zbyszku - cuuudowne miejsce. Jakie to jezioro? My pomykamy z przyczepą kempingową - może kiedyś zamiast nad morze w Bory się wybierzemy - co roku sobie to obiecuję... Ale nie jeździmy na place kempingowe - takie typowe pola ogołocone z drzew. Zawsze jeździmy do Lubiatowa - las sosnowy, blisko do morza - i jeziora też są.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies