Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa

Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa

Betka 09:42, 27 mar 2013

Radosnych oraz przepełnionych nadzieją,

Świąt Wielkanocnych,

Świetnego i niezapomnianego Śmigusa Dyngusa,

Oraz pięknych spotkań,

Z powracającą do życia przepiękną przyrodą

adom1206 11:01, 27 mar 2013

Tomku ja również czytałam twój artykuł ale skojarzyłam dopiero po fakcie
Bogdzia 12:03, 27 mar 2013

Pszczelarnia 13:37, 27 mar 2013

tomgroch napisał(a)

eragrostis i czosnek skalny

Tomek, możesz pokazać jeszcze miłkę w innych kompozycjach? I coś o niej napisać? Dziękuję.
magnolia 15:45, 27 mar 2013

ale ładna miłka. I połączenie z czosnkiem skalnym. Chyba zostanę tu na dłużej.
Pozdrawiam.
AgnieszkaW 18:30, 27 mar 2013

Tomku - gratuluję artykułu w "Zieleń to życie". Ps już od dawna podobał mi się czosnek skalny, widzę, że u ciebie pięknie rośnie, czy ładnie wygląda cały sezon wegetacyjny? Serdecznie pozdrawiam
tomgroch 20:08, 27 mar 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Tomku - gratuluję artykułu w "Zieleń to życie". Ps już od dawna podobał mi się czosnek skalny, widzę, że u ciebie pięknie rośnie, czy ładnie wygląda cały sezon wegetacyjny? Serdecznie pozdrawiam

Ojej ale dzisiaj ruch w wątku
Zaczynam odpowiadać od końca

Dziękuję za gratulacje - wprawdzie z artykułem jest trochę zamieszania, ale mam nadzieję że da się czytać. Pewnie będę częściej coś pisał do ZtŻ.
Czosnek skalny to jest roślina bez wad ! Jest atrakcyjny od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Liście nie zasychają, a do tego są ładne. Kwitnie późnym latem, co też jest wyjątkowe. Potrzebuje jedynie słońca.
tomgroch 20:28, 27 mar 2013

Pszczelarnia napisał(a)

Tomek, możesz pokazać jeszcze miłkę w innych kompozycjach? I coś o niej napisać? Dziękuję.

Zdjęcie może nie jest najciekawsze, ale coś widać. Na zdjęciu jest Eragrostis trichodes - najwyższa z naszych miłek. Osiąga około 70-80 cm wysokości i 1,5 m średnicy. Na żywo wygląda świetnie, ale zrobić jej dobre zdjęcie ...masakra.

Tutaj ten sam gatunek w trochę wcześniejszej fazie. Jest w trakcie kłoszenia.

Na zdjęciu poniżej miłka okazała (Eragrostis spectabilis), żółte kwiaty to Aster linosyris

Ogólnie miłki są bezproblemowe i co ważne nie nasiewają się. Wymagają pełnego słońca !

tomgroch 20:32, 27 mar 2013

Mariusz napisał(a)
Masz tych roślin od groma, wiele ciekawostek, podziwiam.
Zatrzymałem się na fotce "Busz nad oczkiem", czy ta gęsta kępa to trzcina karka czy australijska paskowana, a jeśli tak, to jak jest u Ciebie posadzona - w wodzie, na mokrym, wilgotnym czy suchym stanowisku (na zdjęciu nie widać). Uprawiam jedną i drugą w wodzie i nie uzyskuję tak ładnych kęp, stąd też moja dociekliwość .
Pozdrawiam świątecznie

W oczku rośnie karka. Posadziliśmy ją w płytkiej wodzie w ciężkiej gliniastej ziemi (szary ił). Nie rośnie w pojemniku, lecz na 2 m półce i niestety szaleje. Musimy ją ograniczać bo zarasta sąsiednie rośliny.
tomgroch 20:34, 27 mar 2013

Dziękujemy wszystkim za życzenia i odwiedziny. Pozdrawiamy serdecznie !
Tomek i Kasia