Dziękujemy za kwiatki
Lampiony wylicytowałam za 160 + 20 zł przesyłka, są dość duże (48 i 65 cm wysokości). W zestawie przez kup teraz u tego samego sprzedawcy były po 210 chyba, inne podobne modele kosztowały w granicach 100 za jeden. W Ol wczoraj sprawdzałam w sklepie, to za takiego jak ten mój mały, w białym kolorze zapłaciłabym 150, więc nawet M nie grymasił, że tyle poszło kasy (choć to i tak jako prezent od moich rodziców za zaległy bukiet urodzinowy i zajączka - zawsze wolę zsumować kilka imprez i można coś konkretniejszego kupić niż oddzielne trzydniowe bukieciki).
Kupię rzeżuchę do wysiania dla K. A sałatę jakbym do doniczek wysiał to coś z niej będzie czy taka jakaś byle jaka?
Pozdrawiam
Tęsknisz za krokusami? Wysyłam Tobie moje. Na drugim zdjęciu widać jak młode kwitną na poletku truskawkowym.
Krokus po przekwitnięciu zawiązuje nasionka w centralnej części. Powstaje taka torebeczka kanciasta wypełniona drobiazgiem. Dojrzewa w czerwcu, i dlatego trzeba czekać z koszeniem trawnika, jeżeli się chce je mieć na trawniku. Po dojrzeniu, torebeczka się otwiera i rozrzuca nasionka w promieniu metra, dwóch. Kiełkują następnej wiosny w postaci trawek. Najlepiej sadzić krokusy w miejscach, gdzie rzadko będziemy manipulować łopatkami.