Jest wyraźny podział na część użtkową z warzywami owocami, a część z domkiem ozdobna.
Te dwie części można wydzielić niskim lub wyższym żywopłocikiem np. bukszpanowym lub tawułowym z taką nibyfurtką - przerwą.
W części warzywnej można poprowadzic ścieżki ze starych cegieł lub płyt chodnikowych, a część ozdobną uatrakcyjnić trawnikiem i rabatami po brzegach.
Narazie tyle mi się nasuwa, ale zapewne bedzie więcej informacji.
Mam do Państwa jedno pytanie i jeśli mógłbym dostać odpowiedź to będę wdzięczny. Chodzi mi o to czy można łączyć łupki (wapienie), które przeważnie są żółte lub ciemno żółte z kostką granitową to srebrną, jasną. Łupki miałyby być na skarpie, a kostka na ścieżkach ogrodowych. Podglądałem Państwa realizacje (są najlepsze jakie widziałem w internecie) i nie mogłem znaleźć takiego przypadku. Nie znam się na ogrodach ( tylko na podatkach i księgowości), a teraz na starość przyszło mi go założyć.
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Serdecznie pozdrawiam
Wapień nie jest dobrym materiałem bo ulega rozpadowi dość szybko, a granit jest wieczny.
Nie ma przeciwwskazań do łączenia z granitem jednak ze względów wskazanych powyżej - nie wiem jak to się sprawdzi, bo nie stosowaliśmy takiego połączenia.
Jeśli nie ma innego wyjścia (względy oszczędnościowe) - można spróbować.
A to mi ulżyło bo myślalam że u siebie mam za blisko, a jak bylam dzisiaj w tej szkółce co to była otwarta ale nikogo nie było i widziałam hortensje takie śliczne z seledynkowymi kwiatostanami to się zastanawialam czy nie dokupić i nie dosadzić ze trzech wzdłuż thujek i połączyć z trawą...