Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój kawałek raju II 22:50, 18 lut 2013

Do góry
Zobaczymy a może wszystko wymarzło
Mój ogród w cieniu drzew 22:48, 18 lut 2013

Do góry
Toszko dzięki za super inspiracje

Beatko obok rabaty zaczyna się już nieduża skarpa, przed którą stoją "placyk zabaw" i piaskownica. Póki co narazie chyba tam zostaną, choć tak dziwnie w sumie mieć w przedogródku placyk zabaw z piaskownicą, ale dopóki dzieci się będą bawić, to nie widzę innego miejsca na ten sprzęt. Ale kiedyś faktycznie chciałabym zrobić przed tą skarpą rabatę i połączyć wtedy z tą przed sosnami. Myślisz, że to półkole to niedobry pomysł w związku z tym ? Może jednak zostawić "falkę " ? Wogóle nie wiem, jak z tą rabatą, czy ja będę musiała tym sosnom przycinać przyrosty, żeby mi nie właziły na te hortensje itd. ? poniżej zdjęcia :

i w lewo idąc :

W Gąszczu u Tess 22:47, 18 lut 2013

Do góry
W trakcie dyskusji u Ewy004 o sposobach na ukrywanie zakupów ogrodowych przed Żonami przypomniało mi się, że w piątek dostałam przesyłkę.

Do pracy przyszła, oczywiście, żeby M. nie zobaczył zbyt wcześnie

Całkiem nowa i całkiem zielona....przyszła oby ! ogrodniczka 22:41, 18 lut 2013

Do góry
Dzien dobry! IOd jakiegos czasu przypatruje sie Waszym cudnym ogrodom i zapragnelam i ja miec swoj maly kawalek raju. Problem w tym ze o ogrodnictwiem wiem tyle co nic, Troche czytam troche probuje podpatruje, Jestem mieszczuchem z krwi i kosci i niestety z blokowiska ...wiec nie bardzo mialam mozliwosci pobawic sie w ogrodnika wczesniej, Okolo rok temu zapragnelam miec swoj ogrodek, niestety mieszkam obecnie w bloku w UK. Wiec sadzialm co sie dalo i trzymalam na parapecie a w zeszlym roku postaralam sie i dostalam swoja malutka dzialeczke. Moja dzialeczka ma okolo 90m^2. W czerwcu zeszlego roku byl tam jeden wielki balagan, Wykosilismy co sie dalo, przekopalismy postawilismy chatke narzędziową i paskownice dla corci. Zalaczam zdjecie jak to wygladalo w pazdzierniku.

No w tym roku zaszalam i kupilam mnostwo roznych nasion warzyw :min seler, marchew, rzodkiew, papryke, pomidory, kukurydze, dynie, cebule, brukselke, ogorki, poziomki, truskawki, kalafior, por, ziola, burak, kapusta, czosnek, chyba przesadzilam z tym wszystkim, oraz kwiaty:wszystkie cebulowe juz wsadzilam do ziemi w pazdzierniku (okolo300 cebul) i modle sie zeby chodz 30% z nich wyroslo....ale mam jeszcze moje ukochane Alstroemerie oraz Aquilegia, Geranium , kolorowe llobelie, słoneczniki....
No jednym slowem misz-masz na maxa...i obawiam sie ze zrobie z tego jeden wielki 'smietnik' zbior rzeczy przypadkowych. ...
Wiem ze troche przesadzilam z tymi nasionami jak na początek ale mam tyle zapalu,.,.,,
No wiec zwracam sie do was z prosbą o pomoc w aranzacji tego malutkiego skrwaka ziemi.
Tak zeby to jakos wygladalo. poki ci moj pomysl jest taki : kolo łotka rosna zasadzone truskawki i maliny,
kolo domku posadzilam clemantis i roze pnaca. tam gdzie te zielone plastikowe obrzeza sa cebule kwiatow, i cos co udaje skalniak ;D....od domku do piaskownicy chce trawke zeby mozna usiasc zjesc itp. a tu gdzie to przekopane chcialabym wydzielic grzadki warzywne i widzialam na forum takie piekne grzadki oddzielone sciazkami z trawy wygladalo to tak schludnie i pięknie!!.
Nie wiem jak to wszystko obsadzic co gdzie, jakie kwiatki zeby bylo ladnie,....Prosze doradzcie cos!
dziekuje
i pozdrawiam Kasia
Co z tym ogródeczkiem począć 22:38, 18 lut 2013

Do góry
Jakie wy koffane jesteście wszystkie rady przyjełam i obiecuję korzystać do bólu przez całą wionę ,lato ,jesień
Pierwszy test będzie jak zamówię róże
Nie jestem jeszcze do końca przekonana jakie zamówić.
Musi być biała lub delikatnie różowa i kwitnąć cały rok i pachniec i nie chorować to na ta nowa rabatkę
O ta

Ale ale moje drogie panie przy okazji chce też zamówić róże na ten ceglany mur
Teraz mam tam posadzone 2 białe róże ,jedna różowa ale idzie wek i 3 clematisy niebieskie .
Problem mam taki czy posadzić tam tylko biała róże czy dać jakiś kolor jeśli tak to jaki ?
I czy 3 róże i 3 clematisy to nie za mało na 8 m muru?

I ta różowa musi zmienić miejsce

Ten mur jest tam gdzie przejazd
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 22:35, 18 lut 2013

Do góry
Dajanko tak mnie dzisiaj zabrało na wspominki. Buszowałam po zdjęciach chłopaków jak byli tyci tyci i fotkach maleńkiej Inkusi. Mam nadzieję, ze spowodują one uśmiech na Twojej bużce .

Jak pierwsza pojawiła się w naszym życiu Inka:

Następnie Antoś:

I Michaś:

Ogrodowe zacisze 22:35, 18 lut 2013

Do góry
Maria667 napisał(a)

Przy ścieżce ławeczka.

Sundavilla urocza... Mario jak ją zimujesz? Dostałam w zeszłym roku sadzonkę - malutką ale w lecie miała nawet dwa kwiatki Przeczytałam że należy ją przechowywać w chłodnym miejscu chociaż znajoma mówiła że trzyma w domu... Najpierw zabrałam ją do pokoju, ale opadły wszystkie liście, przeniosłam do piwnicy - temp. ok 12-15 stopni, tam zaczęła nawet wypuszczać nowe pędy ale wszystkie uschły. Bardzo chciałabym ją przechować bo jest śliczną rośliną. Czy mogłabyś mi coś poradzić? Dziękuję odgórnie
Ogrodowe zacisze 22:31, 18 lut 2013

Do góry
Maria667 napisał(a)

Piękny ogród a ten zakątek na zdjęciu jest niezmiernie urokliwy, tak zachęca by tam usiąść i poczytać, albo po prostu siedzieć i patrzeć. Szkoda powojnika bo śliczny był.
Witam Mario - będę na pewno tutaj zaglądać bo bardzo u Ciebie ciekawie i ładnie
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 22:26, 18 lut 2013

Do góry
gusiarz napisał(a)
Hejka - pozdrawiam grupę KaKaOwą Ja mężowskiego pitka na ostatnią chwilę oczywiście zrobiłam - na 29-ego stycznia - było do 30-ego (łon ryczałtowiec jest) To tak na pocieszenie - bo czytałam u Gosi, że Ty - jak przysłowiowy szewc - na 29-ego kfietnia się szykujesz... Ot - to taki standardzik...

Pozdrawiam soczyście

O jak ryczałtowiec to Cię wcześniej przycisnęło niż mnie
Ja teraz przez najbliższe miesiace będę wymówek szukała. Koło początku kwietnia przypomną M. o zaświadczenie z banku o spłaconych odsetkach od kredytu - to mi da dodatkowe 2 tygodnie czasu zanim bank dokument wygeneruje
A tak wyglądały pelaśki latem. Chyba z moich sadzonek nie mam co liczyć na taki efekt

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 22:21, 18 lut 2013

Do góry
Wstyd pokazywać ale niech tam

A tu jeszcze bogonia mi się do życia obudziła
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 22:18, 18 lut 2013

Do góry
Do podpowiedzi zdjęciowych Danusi dołożę jeszcze brzeg z irysami.

Fajny pomysł z takimi przerobionymi gałęziami przez rębak jako wyściółka.

Liliowo i kolorowo:) 22:14, 18 lut 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
w tle dąb, przyjazne drzewo ale gorzej jesienią)

Ładnie podsadzone hosty
Co z tym ogródeczkiem począć 22:10, 18 lut 2013

Do góry
No 8 to będzie napewno w każdej kwiaciarni
Ale jak na 5 zamówione pierwsze wejście to super !
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:10, 18 lut 2013

Do góry
Basiu wysyłam pozdrowienia dla Ciebie.....

Przyjazny ogród 22:04, 18 lut 2013

Do góry
To wiosennym obrazkiem pozdrawiam was. Jutro Podkarpacie ma zasypać po kolana.

Ogród na Zawilcowej 22:03, 18 lut 2013

Do góry
Krzysztofie, daję Ci opinię profesjonalisty - jeśli chcesz mieć piękny ogród to następnym etapem w jego realizacji jest wytyczenie brzegu - linii rabat, jest to krawędź, gdzie kończy się trawnik a zaczynają rabaty. . Kosisz trawnik a rabaty masz wysypane korą lub żwirem.

Przymierzyć się do tej pracy można poprzez rozłożenie węża na trawniku, albo narysowanie prostego projektu na kartce papieru.

Wtedy dbasz o trawnik więc nawet jak będzie mało roślin a trawnik zadbany - będzie to ogród w dobrym tego słowa znaczeniu. Bo jeśli trawnik zachwaszczony i byle jaki to i rarytasy roślinne nie pomogą. Zacznij więc od trawnika. Masz u nas wiele artykułów, jak o niego zadbać. W razie czego pytaj.

Unikaj rozrzucania roślin jako wysepki w trawniku, po pierwsze dlatego że z kosiarką musisz "slalomować" pomiędzy krzewami, a po drugie nieciekawie to wygląda.

Robi się kolekcja, a nie kompozycja. Posłuchaj mej rady, mam spore doświadczenie.

Ponieważ ogród jest duży, możesz go podzielić na różne funkcje. Sad, warzywnik, łąka lub trawnik który rzadziej się kosi i prawdziwie ozdobny ogród najbliżej domu i na przedogródku od frontu.

Te funkcje musisz sobie sam określić, zastanowić się nad kompostownikiem, tarasem czy altaną, ławką wśród roślin.

O co mi chodzi pokażę na przykładzie dowolnego projektu ogrodu, zobaczysz jak podzielić ogród i jak poprowadzić tą linię.

Liliowo i kolorowo:) 22:02, 18 lut 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Aniu milin zakwita dopiero po 3-4 latach po posadzeniu i u mnie tak było, że po trzech latach i tak tnę go wiosną bardzo mocno, zresztą on mi przymarza wiec i tak wycinam wszystko co zmarzniete, szybko rośnie i bardzo obficie kwitnie, to jest milin o czerwonych kwiatach bardzo ładny i długo kwitnie.Miałam też żółty ale niestety zeszłej zimy nie przetrwał a rosły obok siebie myślę, że w tym roku Ci zakwitnie a jaki masz kolor?

Dziękuję Danusiu. Ten jeden kwiatek który był w zeszłym roku był czerwony Wiem, że zakwita dopiero po kilku latach ale właśnie o to cięcie chciałam się dowiedziec. Ten milin posadziła sobie moja teściowa bo strasznie się jej podobał - teść chciał go już kilka razy wyrzucić "no bo czemu to nie kwitnie" Ja wyczytałam że cięcie pomaga w kwitnieniu ale poniewaz nie mam wprawy w cięciu to wolę zapytać bo jak tym razem nie zakwitnie porządnie to obawiam się, że teść nie wytrzyma Ja osobiście nawet nie wiedziałam ile uroku ma w sobie milin do momentu jak w zeszłym roku po raz pierwszy pojechałam na wczasy na Chorwację. W miejscu gdzie byliśmy miliny kwitły praktycznie w co drugim domu - przepięknie, do tego budleje dawida - a przynajmniej tak sądzę - tak piękne że można się było zakochać Od tego czasu innym okiem patrzę na ten milin i chciałabym uchronić go przed eksmisją Jeśli pozwolisz mi to może wkleiłabym zdjęcie jak on teraz wygląda i powiedzialabys mi co sadzisz? a potem go usunę żeby Ci tu nie szpecić Ale to oczywiście niekoniecznie.
Pozdrawiam, dobrej nocy życze i tak aby ciut zimę ocieplić wspomnieniem lata - wszystkie kwiaty dla Ciebie

Ogrodowe zacisze 22:01, 18 lut 2013

Do góry

Marysiu miło, że zajrzałaś...

pokazujesz ładny ogród....
kawał roboty za Wami....

będę zaglądać....
baaaardzo lubię Kraków i okolice....

Mój kawałek raju II 21:57, 18 lut 2013

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
jest wąsko ale jak długo?

15 m i to co w poprzek 5, 5 m

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies