Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

gierczusia 16:21, 17 mar 2013

Właśnie przeczytałam u Zbysia ,że sprawdziłaś w Pisarzowicacah ,że mają bobo .. .. Super ,dzięki za info .. Mój wybór też chyba padnie na nią .. Bo mnie maluszek potrzebny
AgnieszkaW 16:24, 17 mar 2013

Aniu, początkowa obróbka jałowca super. Potrafisz na pewno zrobić coś ala bonzaj z tego jałowca, tylko musisz mu się dokładnie przyjrzeć ze wszystkich stron i ....do dzieła, na pewno wyjdzie lepiej niż było przed, a to już duży sukces. Ja też powoli dojrzewam do podobnego radykalnego cięcia jałowca, ktory zajmuje mi za dużo miejsca, ale mój M go bardzo lubi i narazie się wstrzymuję (do czasu). Powodzenia, pokazuj fotki jak Ci wyszło. Pozdrawiam serdecznie
gierczusia 16:25, 17 mar 2013

anna_g napisał(a)
A propos domków dla owadów to strasznie mi się "ta idea" podoba i te domeczki tez - w ogrodzie jest tyle różnego materiału żeby takie domki stworzyć... muszę popróbować, albo żona "zatrudnić" choć on nie przepada raczej za takimi robótkami ręcznymi więc może być trudno... Próbowałyście może coś takiego zrobić ? To chyba nie jest jakaś filozofia - wiem że gdzieś tu jest wątek bo już w nim byłam ale, tyle tu tego że się nie da wszystkiego obejść. Jednak muszę poszukać, może i ja potrafiłabym...

Domek dla owadów .. Pierwsza klasa .. To normalnie pałac powinno się nazywać
grazyna 16:29, 17 mar 2013

Aniu - jestem pełna podziwu dla Twojego cięcia jałowca, mam ochotę też na swojego (jest za duży po prostu ) ale boję się, jak do niego podejść ?
Gosiniak 17:28, 17 mar 2013

Aniu nadrabiam u ciebie, oj wiedzę dzieję się, nawet za jałowca się wzięłaś, super
Na twoją prośbę wstawiam zdjęcia:
Moje bobo w sierpniu- tu widać 2 sztuki:

We wrześniu:

W październiku:

Jestem z niej bardzo zadowolona, choć zeszły rok to był jej pierwszy sezon i o zimowaniu nie mogę na razie nic napisać, ale myślę, że nie będzie problemów, w końcu to bukietówka. Kwitnie obficie co widać na fotkach, pokazuję tylko te najładniejsze egzemplarze, kilka wymieniłam bo kupiłam za wcześnie- przed rozwojem liści- przed czym cię również ostrzegam, okazało się że nic nie puściły, udało się wymienić u sprzedawcy na nowe. Nie rosną duże co już wiesz, zakwitają szybciej niż Limki, w lipcu ma już pierwsze kwiaty, kwitną nieprzerwanie do sierpnia a nawet dużej, z tym że we wrześniu już jest pomieszanie, część kwiatów zaczyna przekwitać, ale pojawiają się wciąż nowe, w październiku przebarwia się podobnie do Limki. Ogólnie bardzo ładna i bezproblemowa, u mnie na stanowisku słonecznym, choć ma drzewo posadzone nad sobą, w przyszłości więc będzie miała więcej cienia. W tym roku planuję zakup kolejnych, zwracaj uwagę na cenę, bo są bardzo duże różnice w szkółkach, widziałam za 54 w sklepie internetowym, koło siebie kupiłam za 25zł.

anna_g 20:48, 17 mar 2013

Gosia wielkie dzięki za info - cenne wiadomość by nie kupować za wcześnie. Zapamiętam. W Pisarzowicach mają w ofercie - to może tam pojadę i sobie od razu pooglądam i wybiorę. Lubię jak się hortensje przebarwiają - tzn. na razie lubię wirtulanie bo póki co żadnej nie miałam. Oczywiście dam znać co kupiłam
anna_g 20:48, 17 mar 2013

Urszulla napisał(a)
Świetna robota
I bazie oko cieszą, ja też już zacznę gałązki znosić

Dzięki Ula Bazia dla Ciebie
anna_g 20:56, 17 mar 2013

grazyna napisał(a)
Aniu - jestem pełna podziwu dla Twojego cięcia jałowca, mam ochotę też na swojego (jest za duży po prostu ) ale boję się, jak do niego podejść ?

Dzięki, dzięki Ja jeszcze nie jestem pełna podziwu ale w sumie nie miałam nic do stracenia - ten krzaczor nie był już reprezentacyjny... Można powiedzieć, że teraz jest taki "eksperymentalny", no trochę mi go szkoda, ale jakoś trzeba zacząć Podchodziłam do niego powoli powiem szczerze, zaczęłam od przyglądania się, potem od wycinania najcieńszych gałązek Na razie nie wiem co dalej - ale niestety pogoda nas ma nie rozpieszczać więc czasu ma - zamysł jest taki żeby porobić na nim takie płaskie chmurki - tylko jakoś powinny się od siebie oddzielać... jakoś będzie Pewnie pokaże o ile przeżyje Pozdrawiam
anna_g 20:58, 17 mar 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Aniu, początkowa obróbka jałowca super. Potrafisz na pewno zrobić coś ala bonzaj z tego jałowca, tylko musisz mu się dokładnie przyjrzeć ze wszystkich stron i ....do dzieła, na pewno wyjdzie lepiej niż było przed, a to już duży sukces. Ja też powoli dojrzewam do podobnego radykalnego cięcia jałowca, ktory zajmuje mi za dużo miejsca, ale mój M go bardzo lubi i narazie się wstrzymuję (do czasu). Powodzenia, pokazuj fotki jak Ci wyszło. Pozdrawiam serdecznie

Dzięki Agnieszko, bardzo mnie podnosicie na duchu właśnie przyglądam mu się i przyglądam... Fotki pokaże oczywiście. Byle tylko się lepiej pogodowo zrobiło... co podobno niekoniecznie
Kondzio 20:59, 17 mar 2013

Świetne zakupy hi hi hi