Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moje zmagania ogrodowe 22:56, 31 sty 2013

Do góry
Witam!
Dorota, u mnie tylko w łazience są inne kwiaty, a tak na całym dole wszędzie storczyki. U góry w sypialniach mamy po jakimś zielonym kwiatku, ale tu siedzimy najrzadziej, a ja lubię patrzeć jak one kwitną.
Aniu, Irenko, trznadli u mnie więcej niż wróbli, ale przylatują też dzwońce i mam problem z uch odróżnieniem, ale uczę się sumiennie
Gosiu, u mnie juz dzisiaj też było błotnisto, szaro, deszczowo i jeszcze wietrznie. Pozrywało mi kilka osłon z kwiatów i musiałam poprawiać.Na poprawę też się nie zapowiada.
Bogdziu, pozdrawiam

Byliśmy dziś w końcu w kinie z M, zawsze nam coś wypadało i odwoływaliśmy wyjazd, dziś co prawda Kinia nam cały dzień gorączkuje, ale została z babcią. Polecam "Sępa", w kilku miejscach przewidywalny, ale naprawdę mi się podobał. Patrząc na ostatnie polskie produkcje typu "Wyjazd integracyjny" ten mile mnie zaskoczył. Bez zbędnej brutalności, słownictwo też nie aż tak bardzo najeżone przekleństwami (choć oczywiście były), treść ciekawa.

To jeszcze ten sam storczyk, ale z końca grudnia zanim porządnie zakwitł

Pozdrawiam
Kolorowy ogród na piasku 22:47, 31 sty 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Zachwycające masz róże, Vivo Nic dziwnego, że w kożuszki na zimę je ubrałaś.
Kiedyś, jako początkująca ogrodniczka, ze słomy chochoły robiłam, ale teraz trudno nieciętą kupić. po żniwach sama sieczka, w sam raz ale tylko pod truskawki, albo na kompost
U Ani an_tre widziałam Twoją fotkę z szafirkami. Wypasione, że hej! Co to za odmiana?

Tak Basiu masz rację, słomy na chochoły teraz nie uświadczysz. Jeżeli z różami wszystko dobrze pójdzie i rzeczywiście będą na tych łukach (których jeszcze nie mam ), to na górną część kupimy maty, a na dole będziemy dawać chochoły z trzciny. Za miedzą mamy jej pod dostatkiem i myślę, że zda egzamin.

Szafirki o które pytasz to są armeńskie pełne, kwitną troszkę później i długo. Ubiegłej zimy zasmakowały w nich nornice, na szczęście nie zdołały wszystkich zjeść

Peradeniya Royal Botanical Gardens, Kandy, Sri Lanka 22:47, 31 sty 2013

Do góry
Dziękuję Wam. Cieszę się, że ktoś to w ogóle przeczytał, ja też z zapartym tchem śledzę na ogrodowisku różne historie ogrodowe i nie tylko Żeby postawić kropkę nad i : Sri Lanka to dla mnie pomarańczowa ziemia, słonie i zieleń; a ta herbaty jest wyjątkowo soczysta:

Kubusiowo 22:45, 31 sty 2013

Do góry
Nie chodzę normalnie do sklepów.... przytargałam kolejną porcje nasion..... a mialam nic nie wysiewać już.... no ale krwawnik sie przyda na bylinówkę, kocimiętka i przegorzan.....

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:42, 31 sty 2013

Do góry
Zeta napisał(a)
Ania powiedz ty mi słońce .....
Ty masz raj bylinowy u Siebie.....
a ja w zeszłym roku kupiłam na obwódki begonie
A moze powiesz mi miałaś może szałwię ??
Czy ona też tak kwitnie cały czas jak begonia ??
Bo niewiem na co się zdecydować
Głosuj begonia czy szałwia....

Wiem ....znowu dylematy ogrodowiskowe ...no ale wiosna za progiem..
Oczywiście nie u mnie ....ja widoku nie mam lawiny na około ale się wygrzebaliśmy
Żona do pracy dotarł zamiast na 6 to na 10 hihihihhihihihihih

Begonia dłużej kwitnie.... w zasadzie to cały czas.....
Szałwia mi zakwitła, przekwitłą ... sama się wysiewała i kwitła ponownie.... rozsadki zrobiłam sobie z nasionek, wiec szybko mi kwitła na grządce...
Pytanie jak chcesz to skomponować i w jakim miejscu..... begonie lepiej się nadają na obwódki czy jako wypełnienie przestrzeni.. szałwie jako uzupełnienie nasadzeń.. ja posadziłam w róże Są też różne gatunki begonii i różne szałwii.... Jednego roku begonie mi pasły i nie chciały rosną, w zeszłym roku rosły ładnie....
Begonie dłużej kwitną ...to pewniak, zwłaszcza jak się kupi wiosna duże sadzonki...
A to moje szałwie.. rabata robioną 3 miesiące wcześniej, wiec jeszcze taka............... młoda

Kolorowy ogród na piasku 22:39, 31 sty 2013

Do góry
aldonaz napisał(a)
Zadziwiające te Twoje róże. Jesienią kupiłam okazyjnie kilka angielskich - zobaczymy, jak przezimują. Niedługo także zabiorę się za wysiew nasion. Pozdrówka

Aldonko, angielki bardzo dobrze zimują, wystarczy im tylko kopczyk, więc wszystko będzie w porządku.
Ciekawa jestem jakie odmiany wybrałaś.
Skoro mowa o angielkach to moje dwie ulubione (może dlatego, że jedne z pierwszych i nigdy nie zawodzą).

Heritage

i Winchester Cathedral

Będzie pięknie...za jakiś czas 22:35, 31 sty 2013

Do góry
21asia napisał(a)
Zdjęcie rabaty nr1

Asiu, a czy to miejsce będzie ze śmietnikiem w tle?
Kolorowy ogród na piasku 22:30, 31 sty 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Vivo, jak się nazywa ta róża, którą wstawiłaś u Bogdzi w Rododendronowym? Bardzo mi się podoba.

Agnieszko, ta róża, o którą pytasz to Larissa Kordesa, bardzo zdrowa i silnie rosnąca. Kwitnienie zaczyna jako jedna z ostatnich ale też kwitnie do samych mrozów, nawet nie zdąży przed zimą rozwinąć wszystkich pąków.

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 22:27, 31 sty 2013

Do góry
Zeta napisał(a)

Wywiało naszą siostrę gdzieś , przynajmniej u mnie tak wieje , że łeb chce urwać...
Pięta odciśnięta, teraz się nie zgubię....
Anitkam

phi ... co Ty wiesz o wianiu ))) ... u mnie to wieje !!!

Hhih to siem chyba mówi .....piź......jak w Kieleckim

już miałam dodać...a tu Zeta mnie wyprzedziła..hihi
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 22:26, 31 sty 2013

Do góry
Moje ostatnie sałatki - z połowy października:

I Młoda z pomidorkami:

Takie krzaczki chciałabym posadzić w doniczkach do góry nogami, to byłoby coś... tylko co to za odmiana?
dobrej nocy!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 22:22, 31 sty 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Fasolkowy podjazd

I wrześniowe cukinie:

Karolka lubię takie obrazki a cukinia w sam raz do jedzenia, taka najlepsza
Peradeniya Royal Botanical Gardens, Kandy, Sri Lanka 22:20, 31 sty 2013

Do góry
Przepiękne miejsce, chętnie wróciłabym tam jeszcze raz...
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 22:19, 31 sty 2013

Do góry
Tu Młoda wcina groszek
Mój 4 arowy azyl... 22:18, 31 sty 2013

Do góry
Trochę mam tych przetaczników, ale są to dopiero młode kępki, nierozrośnięte. Ostatnio zamówiłam białego...

kłosowy siwy

pagórkowaty

Red Fox i Royal Candela

Christa: początek i koniec kwitnienia

Peradeniya Royal Botanical Gardens, Kandy, Sri Lanka 22:17, 31 sty 2013

Do góry
Pan, który oprowadzał nas po ogrodzie używał różnych określeń storczyków : "tancerka"

"motyl"

"skorpion"
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 22:14, 31 sty 2013

Do góry
Z serii przed i po - wiosną małe hortensje (nie Limelight, niestety...):

I w połowie października:
Peradeniya Royal Botanical Gardens, Kandy, Sri Lanka 22:13, 31 sty 2013

Do góry
kolekcja storczyków
Peradeniya Royal Botanical Gardens, Kandy, Sri Lanka 22:12, 31 sty 2013

Do góry
wybrane przyprawy -pieprz i wanilia +ananas
Peradeniya Royal Botanical Gardens, Kandy, Sri Lanka 22:10, 31 sty 2013

Do góry
Alejki- było ich mnóstwo - najpiękniejsza była aleja "pijanych"sosen i aleja palmowa
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 22:09, 31 sty 2013

Do góry
Fasolkowy podjazd

I wrześniowe cukinie:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies