Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród na glinie 14:05, 27 lip 2015

Do góry
Fajne to połączenie aksamitek z szałwia. Bardzo mi się podoba
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:13, 26 lip 2015

Do góry
Mam zaległosci na własnym watku

Wyciepałam przetaczniki , w tym christa, ktore w 3 sezonie sa brzydkie, zostaja mińiaturowe, szałwia zgrupowania jestw. Jednym miejscu i rosnie naorzemiennie z przetacznikami i lawenda. Cos zawsze będzie kwitła na niebiesko na rózance. Wszystkie ostrózki ida w jedno mijsce, wszystkie monardy rowniez. Jesli ma byc misz masz to tylko na rozance i na dodatek zakryty trawami.

Mam pytanie czy seslerie mozna teraz orzyciąc , czy odróżnienia? Bo zaczyna po kwitnieniu sie pokładać i lekko przerzedzać?

Niedawno wrociłam spod gor i zrobiłam oprysk Ortusem. Z powodu upałów wszedzie panoszy sie przędziorek i roztocza - na bukszpanch i grabach, klonach. Reszty nie pryskałam

Wkleje jakies fotki z wczoraj. Lecę wgrać zdjecia
Ogródek Niny 10:50, 26 lip 2015

Do góry
Szałwia drugi raz kwitnie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:41, 26 lip 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

na przedpłociu róże zbierają się do drugiego tłoczenia, szałwia przycięta. Zaczynają jeżówki. Musze wyciąć przekwitłe przywrotniki i za chwile tawułki

[img

Anetko witaj , powiedz proszę co to za trawa, której kłosy leżą na żwirku.Kupiłam ją ostatnio i nie wiem co ona za jedna .
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:04, 25 lip 2015

Do góry

na przedpłociu róże zbierają się do drugiego tłoczenia, szałwia przycięta. Zaczynają jeżówki. Musze wyciąć przekwitłe przywrotniki i za chwile tawułki

Pszczelarnia 22:22, 23 lip 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Dołożyć obornika na jesieni (daję pod drzewa owocowe raz na 3 lata). Podlewać gnojówkami z roślin (pokrzywa, żywokost z czosnkiem). Na wiosnę wyściółkować kompostem.
Ja pod drzewami owocowymi mam obsadzone (hosty, liliowce miniaturowe, trawki - carex montana, rozchodnik, szałwia niska, kocimiętka, przywrotnik) - oznacza to, że nie zapomnę podlewać i wypielić i dać im kompostu.
Możesz teraz wokół wysiać gorczycę - to już coś.

Dziękuję za instrukcję mam nadzieję, że po kilku latach rezultaty jakieś będą... bo nie ukrywam, że przy tym obszarze to troszkę czasu mi zejdzie zanim ten obornik podłożę wszędzie

Ewo szukając twojego wpisu dla mnie obejrzałam wszystkie zdjęcia i oniemiałam... cudnie u Ciebie oglądałam zdjęcia 3 razy i nie mogłam się zdecydować które najbardziej mi się podoba

obejrzałam czwarty raz i chyba te 2 kadry najbardziej mnie zachwyciły

Do raju daleko - u Ewy 20:46, 23 lip 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Ewa.. jakość fotek z forum jest jaka jest.. po powiększeniu wdać ..tylko piksele

Front masz elegancki w żółtym i bieli. I chyba jest jakby odcięty od reszty ogrodu.
Masz sporo "zakamarków", załomów i faliste linie. Na dobrą sprawę możesz sobie wrzucić różne kolory jak Ci to nie przeszkadza. Jednak obok siebie dobrze jak nie ma kolorów któż gryzą się.
Na tej rabacie ja bym zostawiła NOstalgię, Chopina, żółtą i pomarańczową. Do tego dodatki z niebieskich bylin lub/i seledynowych trawek??? Dziewczyny sadziły Carex elata Aurea (tak sobie głośno myślę). A może w plecki trzcinnika Karl Forester (szybko startuje). Może sesleria jesienna (u mnie super wygląda z żółtymi różami, przyjedziesz zobaczysz jak to fajnie gra )). Byliny już tak by w danym momencie kwitło tylko jedno.. Będzie taka ognista rabata stonowana niebieskim kolorem. Może niebieski przetacznik, szałwia, ale tylko ta niska od Finki. A może tylko róże i jakieś 3 kulki bukszpanowe?? Wersja spokojna.
Wszystkie róże i fiolety przesadź jako pojedyncze punkty po ogrodzie, ale dalej od tych róż.. niech będą jakby za załomem. Może gdzieś pomiędzy altaną a domkiem dla dzieci. Na dobrą sprawę wyleci tylko róza ciemny róż i fioletowa i jakiś róz nie opisany ale widoczny na foto przed pomarańczową. Szopena pchniesz w miejsce po różowych (on i tak wysoki rośnie).
Ostróżki jak już, to punktowo, bo długo nie kwitną zajmują sporo miejsca.

Jestem wzrokowcem i widzę jak sobie pookładam doniczki. Na fotach brakuje mi "przestrzeni".

Chyba nie pomogłam. Ale bym nie wydawała róż, tylko niepasujące kolory rozrzuciła po ogrodzie. Masz dużo iglaków, krzewów.. przytul po jednej róży tu i tam.
Jak chcesz mieć wrażenie porządku to posadź coś co się będzie powtarzać w ogrodzie. To da wrażenie porządku. A reszta pozwoli ci mieć rozmaicie.
Ja uwielbiam oglądać uporządkowane ogrody u innych i na fotach .. dlatego jestem na wątkach gdzie są takie uporządkowane ogrody. Wydaję ochy i achy prawdziwe i nieudawane. Jednak u siebie muszę mieć różnorodnie, bo jakbym miała cały rok gapić się na długą rabatę z 2 roślin.. to by mi się to znudziło. To jak oglądanie tego samego filmu na okrągło lub słuchanie jednego utworu. Po postu to nie moja natura.

Aniu, bardzo Ci dziękuję przede wszystkim za czas, który mi poświęciłaś Uśmiecham się czytając, bo wymieniłaś róże, które mają zostać - te które są na tym miejscu (oprócz białej na pniu - myślisz, żeby ją przenieść?). Różową i fioletową z tyłu chciałam dopiero dokupić w celu przejścia od rabaty różanej do bylinowej, która jest różowo-fioletowo-biała.
Nie wiem, czy coś jeszcze wymyślę przed urlopem. Może na spotkaniu uda nam się porozmawiać o tej rabacie. Wszystkie roślinki, które zaproponowałaś spisuję i zapoznam się z nimi. Jeżeli chodzi o ogrody, to mam tak samo jak Ty Bardzo podobają mi się takie uporządkowane z 1 lub 2 kolorami, ale takiego nie chciałabym mieć. Lubię też ogrody kolorowe, pełne kwitnących roślin i zaskakujących zestawień kolorystycznych i taki ogród chciałbym mieć
Do raju daleko - u Ewy 20:18, 23 lip 2015

Do góry
Ewa.. jakość fotek z forum jest jaka jest.. po powiększeniu wdać ..tylko piksele

Front masz elegancki w żółtym i bieli. I chyba jest jakby odcięty od reszty ogrodu.
Masz sporo "zakamarków", załomów i faliste linie. Na dobrą sprawę możesz sobie wrzucić różne kolory jak Ci to nie przeszkadza. Jednak obok siebie dobrze jak nie ma kolorów któż gryzą się.
Na tej rabacie ja bym zostawiła NOstalgię, Chopina, żółtą i pomarańczową. Do tego dodatki z niebieskich bylin lub/i seledynowych trawek??? Dziewczyny sadziły Carex elata Aurea (tak sobie głośno myślę). A może w plecki trzcinnika Karl Forester (szybko startuje). Może sesleria jesienna (u mnie super wygląda z żółtymi różami, przyjedziesz zobaczysz jak to fajnie gra )). Byliny już tak by w danym momencie kwitło tylko jedno.. Będzie taka ognista rabata stonowana niebieskim kolorem. Może niebieski przetacznik, szałwia, ale tylko ta niska od Finki. A może tylko róże i jakieś 3 kulki bukszpanowe?? Wersja spokojna.
Wszystkie róże i fiolety przesadź jako pojedyncze punkty po ogrodzie, ale dalej od tych róż.. niech będą jakby za załomem. Może gdzieś pomiędzy altaną a domkiem dla dzieci. Na dobrą sprawę wyleci tylko róza ciemny róż i fioletowa i jakiś róz nie opisany ale widoczny na foto przed pomarańczową. Szopena pchniesz w miejsce po różowych (on i tak wysoki rośnie).
Ostróżki jak już, to punktowo, bo długo nie kwitną zajmują sporo miejsca.

Jestem wzrokowcem i widzę jak sobie pookładam doniczki. Na fotach brakuje mi "przestrzeni".

Chyba nie pomogłam. Ale bym nie wydawała róż, tylko niepasujące kolory rozrzuciła po ogrodzie. Masz dużo iglaków, krzewów.. przytul po jednej róży tu i tam.
Jak chcesz mieć wrażenie porządku to posadź coś co się będzie powtarzać w ogrodzie. To da wrażenie porządku. A reszta pozwoli ci mieć rozmaicie.
Ja uwielbiam oglądać uporządkowane ogrody u innych i na fotach .. dlatego jestem na wątkach gdzie są takie uporządkowane ogrody. Wydaję ochy i achy prawdziwe i nieudawane. Jednak u siebie muszę mieć różnorodnie, bo jakbym miała cały rok gapić się na długą rabatę z 2 roślin.. to by mi się to znudziło. To jak oglądanie tego samego filmu na okrągło lub słuchanie jednego utworu. Po postu to nie moja natura.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 17:11, 23 lip 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

sebuś a szałwia caradonna to taka chyba najdłużej kwitnąca z szałwi co?

Kwitnie długo - ale mam tylko te, więc Ci nie napiszę jak w porównaniu z innymi Ale jest ładna od czerwca to... teraz Pewnie w sobotę je przytnę i w sieprniu kwiaty pojawią się ponownie
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 17:09, 23 lip 2015

Do góry
i rabata z drugiej strony tarasu, którą byłabym w stanie przerobić choćby jutro:

rośnie tutaj jarzębina biała szczepiona na pniu, w jej nóżkach szałwia różowa, po lewej stronie pęcherznica, która była przycięta a mimo to śmiesznia rośnie, tawuła japońska i żurawki, po prawej stronie też zbieranina z darów: pieris japoński, danica i lim glow...

i widać chyba, że wszystko jest za blisko posadzone...

Dwa ogrody 14:22, 23 lip 2015

Do góry
Drugi prezent od ciebie to szałwia ta jednoroczna, piekna, niebieściuchna a trzeciego...nie rozszyfrowałam, zrobie fotke dzis i wstawie

Teraz cofam sie ogladac twoje fotki
Buziaki
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:18, 23 lip 2015

Do góry
Całośc....
W skrócie to kółko mam podzielone na 4 części anafalisem. Od środka są ostróżki w każdej cześci. Potem na 2 przeciwległych częściach są róże, a na dwóch pozostałych piwonie. Na zewnątrz okręgu mam obwódkę z szałwi. (jeszcze nie wszędzie, bo cześć nie wzeszła)
Szałwia jest strasznie wysoka, ale liczę że w kolejnych sezonach róże będą wyższe.

Zdjęcie z początku czerwca, widać podział kółka na 4 części i piwonie.

koniec czerwca

Obecnie

Ciężko objąc całe koło

Tu widać LL, obok malutka Mariatheresia

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 08:55, 23 lip 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

sebuś a szałwia caradonna to taka chyba najdłużej kwitnąca z szałwi co?
Ogródek Ewy 01:09, 23 lip 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Ooo! I dało się połączyć! Super! Czyli różne odcienie różu, płynnie przechodzące w czerwień. Plus niebieskosci Iwonka, skarbnica wiedzy i pinta

Połączenie super, prawda? Mózg mi się dzisiaj zagotował

Ku pamięci muszę wkleić post Danusi co by mi nie uciekł.
Szefowa radziła mi tak. Buziak Danusiu.

Gardenarium napisał(a)
Róże są w zdecydowanie kontrastowych kolorach, albo pójdź w biel i czerwień i dodaj pomarańczu - wtedy dodatki w postaci lawendy o mocno niebieskim kolorze (Hidcote) lub szałwia omszona, pluas trawy np. beżowa Stipa tenuissima, może być fioletowa werbena patagońska plus białe dodatki np. gaura (koniecznie biała). Jeżówki też białe.

Działka wkoło Lubczyka :) 22:05, 22 lip 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
Pelaśki ze stipą, pomysł zgapiłam od Mirki

Surfinie dają rade po burzy!

Szałwia z nasionka nawet zakwitła

Stipa, nawet emowi bardzo się podoba a był przeciwny ozdobnym trawkom
Jak miło☺
Działka wkoło Lubczyka :) 21:36, 22 lip 2015

Do góry
Pelaśki ze stipą, pomysł zgapiłam od Mirki

Surfinie dają rade po burzy!

Szałwia z nasionka nawet zakwitła

Stipa, nawet emowi bardzo się podoba a był przeciwny ozdobnym trawkom
Typografia ogrodu 21:09, 22 lip 2015

Do góry
i prosba o radę - muszę zrobić coś z tą rabatą ( betonów udawać ze nie ma)
jest to zachodnia strona i zrobił mi się tam bałagan. Ma jakieś 60 zm glęgokości i ok 12 m długości.
rosnie tam:
1. 6 kul bukszpanowych - maja zostac
2. po bokach kul - Ice dance - też raczej zostaje
3. Barwinek - wnerwia mnie bo w połowie lata usycha częściowo i szpeci i ma wyleciec
4. Stipa - byłaby ok tylko pokłada się bo jest za wielka i nie wiem co z nią
5. biała szałwia - stipa ciągle na niej lezy i ta bardzo słabo kwitnie - nie wiem czy ma za mało słońca? - tez raczej tam nie ma byc.

z myślą o wywalanych z tego miejsca roslinach dosadziłam tam małe sadzonki jarzmianki i carex the beatels.

doradzcie czy będzie ok jak zostana: kule, ID, jarzmianki, beatelsy i stipy? czy za duzo traw? a może jakies inne propozycję?

Do raju daleko - u Ewy 16:37, 22 lip 2015

Do góry
Ewuniu, długo się zsastanawiałam nad twoją rabatką, bo pisałąś, że planujesz bylinową w odcieniach różu. I nie jestem pewna, czy to dobrze będzie wyglądać, jak na jednej linii widokowej będzie różanka w odcieniach pomarańcz, czerwień, żółty i bylinowa w różu. Musisz zdecydować, czy nie będzie ci to przeszkadzać. Mały ogród powinien być konsekwentny kolorystycznie, tak jak pięknie rozegrałaś przedogródek Śliczny jest, bo byłaś konsekwentna w kolorach
Wczoraj trafiłam na nowy wątek (tylko 4 posty, ale dwa są Danusiowe, pełne wartości i w sam raz dla twojej różanki )
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5980-rabatka-z-rozami
Gardenarium napisał(a)
Róże są w zdecydowanie kontrastowych kolorach, albo pójdź w biel i czerwień i dodaj pomarańczu - wtedy dodatki w postaci lawendy o mocno niebieskim kolorze (Hidcote) lub szałwia omszona, plus trawy np. beżowa Stipa tenuissima, może być fioletowa werbena patagońska plus białe dodatki np. gaura (koniecznie biała). Jeżówki też białe.

Rozwiązanie chyba w sam raz dla ciebie
Danusia jeszcze odesłała do artykułu:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/178-kompozycje-z-rozami-w-roli-glownej
Myślę, że się pomysł spodoba
No i kilka inspiracji oczywiście:
róża, krwawnik terakota i kocimiętka
https://www.pinterest.com/pin/529876712383832597/
róża, kocimiętka, margerytka( może być jeżówka) i ML
https://www.pinterest.com/pin/529876712383941585/
Buziaki
Napisz mi, co cię zainspirowało

Ogródek Ewy 11:03, 22 lip 2015

Do góry
Ewunia ja też zamierzam mieć róże w ogrodzie i będę kombinować je z takimi roślinkami jak: bodziszek, ożanka, szałwia omszona (różowa i fioletowa), przywrotnik ostroklapowy. A co jeszcze - wyjdzie w praniu .
Wszystkiego po trochu 10:53, 22 lip 2015

Do góry
Kilka zdjątek nie różanych fioletowo- zielinych
stipa, kocimiętka i szałwia

pajączek o pięknym kolorze

pomidorki

floks

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies