Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 08:55, 23 lip 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

sebuś a szałwia caradonna to taka chyba najdłużej kwitnąca z szałwi co?
Ogródek Ewy 01:09, 23 lip 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Ooo! I dało się połączyć! Super! Czyli różne odcienie różu, płynnie przechodzące w czerwień. Plus niebieskosci Iwonka, skarbnica wiedzy i pinta

Połączenie super, prawda? Mózg mi się dzisiaj zagotował

Ku pamięci muszę wkleić post Danusi co by mi nie uciekł.
Szefowa radziła mi tak. Buziak Danusiu.

Gardenarium napisał(a)
Róże są w zdecydowanie kontrastowych kolorach, albo pójdź w biel i czerwień i dodaj pomarańczu - wtedy dodatki w postaci lawendy o mocno niebieskim kolorze (Hidcote) lub szałwia omszona, pluas trawy np. beżowa Stipa tenuissima, może być fioletowa werbena patagońska plus białe dodatki np. gaura (koniecznie biała). Jeżówki też białe.

Działka wkoło Lubczyka :) 22:05, 22 lip 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
Pelaśki ze stipą, pomysł zgapiłam od Mirki

Surfinie dają rade po burzy!

Szałwia z nasionka nawet zakwitła

Stipa, nawet emowi bardzo się podoba a był przeciwny ozdobnym trawkom
Jak miło☺
Działka wkoło Lubczyka :) 21:36, 22 lip 2015

Do góry
Pelaśki ze stipą, pomysł zgapiłam od Mirki

Surfinie dają rade po burzy!

Szałwia z nasionka nawet zakwitła

Stipa, nawet emowi bardzo się podoba a był przeciwny ozdobnym trawkom
Typografia ogrodu 21:09, 22 lip 2015

Do góry
i prosba o radę - muszę zrobić coś z tą rabatą ( betonów udawać ze nie ma)
jest to zachodnia strona i zrobił mi się tam bałagan. Ma jakieś 60 zm glęgokości i ok 12 m długości.
rosnie tam:
1. 6 kul bukszpanowych - maja zostac
2. po bokach kul - Ice dance - też raczej zostaje
3. Barwinek - wnerwia mnie bo w połowie lata usycha częściowo i szpeci i ma wyleciec
4. Stipa - byłaby ok tylko pokłada się bo jest za wielka i nie wiem co z nią
5. biała szałwia - stipa ciągle na niej lezy i ta bardzo słabo kwitnie - nie wiem czy ma za mało słońca? - tez raczej tam nie ma byc.

z myślą o wywalanych z tego miejsca roslinach dosadziłam tam małe sadzonki jarzmianki i carex the beatels.

doradzcie czy będzie ok jak zostana: kule, ID, jarzmianki, beatelsy i stipy? czy za duzo traw? a może jakies inne propozycję?

Do raju daleko - u Ewy 16:37, 22 lip 2015

Do góry
Ewuniu, długo się zsastanawiałam nad twoją rabatką, bo pisałąś, że planujesz bylinową w odcieniach różu. I nie jestem pewna, czy to dobrze będzie wyglądać, jak na jednej linii widokowej będzie różanka w odcieniach pomarańcz, czerwień, żółty i bylinowa w różu. Musisz zdecydować, czy nie będzie ci to przeszkadzać. Mały ogród powinien być konsekwentny kolorystycznie, tak jak pięknie rozegrałaś przedogródek Śliczny jest, bo byłaś konsekwentna w kolorach
Wczoraj trafiłam na nowy wątek (tylko 4 posty, ale dwa są Danusiowe, pełne wartości i w sam raz dla twojej różanki )
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5980-rabatka-z-rozami
Gardenarium napisał(a)
Róże są w zdecydowanie kontrastowych kolorach, albo pójdź w biel i czerwień i dodaj pomarańczu - wtedy dodatki w postaci lawendy o mocno niebieskim kolorze (Hidcote) lub szałwia omszona, plus trawy np. beżowa Stipa tenuissima, może być fioletowa werbena patagońska plus białe dodatki np. gaura (koniecznie biała). Jeżówki też białe.

Rozwiązanie chyba w sam raz dla ciebie
Danusia jeszcze odesłała do artykułu:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/178-kompozycje-z-rozami-w-roli-glownej
Myślę, że się pomysł spodoba
No i kilka inspiracji oczywiście:
róża, krwawnik terakota i kocimiętka
https://www.pinterest.com/pin/529876712383832597/
róża, kocimiętka, margerytka( może być jeżówka) i ML
https://www.pinterest.com/pin/529876712383941585/
Buziaki
Napisz mi, co cię zainspirowało

Ogródek Ewy 11:03, 22 lip 2015

Do góry
Ewunia ja też zamierzam mieć róże w ogrodzie i będę kombinować je z takimi roślinkami jak: bodziszek, ożanka, szałwia omszona (różowa i fioletowa), przywrotnik ostroklapowy. A co jeszcze - wyjdzie w praniu .
Wszystkiego po trochu 10:53, 22 lip 2015

Do góry
Kilka zdjątek nie różanych fioletowo- zielinych
stipa, kocimiętka i szałwia

pajączek o pięknym kolorze

pomidorki

floks

Ogródek Ewy 23:00, 21 lip 2015

Do góry
Białe róże okrywowe u małej Mi zestawione były z szałwią. Do czerwieni szałwia też pasuje. Brakuje jeszcze czegoś wyższego co podniesie troszkę rabatkę. Na tył dałabym jakieś wyższe trawki.
Pszczelarnia 20:42, 21 lip 2015

Do góry
Szałwia trójbarwna i tytoń a selerów nie widać:

Kosolkowa Pasja 17:54, 21 lip 2015

Do góry
Szałwia po przycięciu nadal sobie kwitnie.. Niebieska sesja.
Pszczelarnia 16:39, 21 lip 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

piękne.
Masz jeszcze zdjęcia z oddali?- żeby ogarnąć bardziej globalnie?

Oj nie mam. Zrobię tak z pozycji od drzwi ogrodowych. Na lewą i prawą razem. Będę korygować (za duża plama białych floksów - daje po oczach, te 2 róże zeszłoroczne niepotrzebne). I szałwia z seslerią i stachysem po prawej powinna być ciut do przodu wysunięta, bo tam jest obniżenie terenu właśnie i ona siedzi w dole.

Rabatka z różami. 15:05, 21 lip 2015

Do góry
Róże są w zdecydowanie kontrastowych kolorach, albo pójdź w biel i czerwień i dodaj pomarańczu - wtedy dodatki w postaci lawendy o mocno niebieskim kolorze (Hidcote) lub szałwia omszona, pluas trawy np. beżowa Stipa tenuissima, może być fioletowa werbena patagońska plus białe dodatki np. gaura (koniecznie biała). Jeżówki też białe.
W Kruklandii 21:09, 20 lip 2015

Do góry
Syla napisał(a)

Zmieniam kierunki spaceru podczas cykania szałwia przeminęła , teraz królują jeżówki a za chwilkę hortensje .. i tak w koło
Rośliny zaskoczą Cię w przyszłym sezonie , pójdą w szerz i wzwyż ...aaa tylko nie przesadzaj na wiosnę proszę

Też zaczęłam zmieniać kierunki....nawet na rabaty włażę żeby zdjęcia trochę inne były

Postaram się nie przesadzać z przesadzaniem

W Kruklandii 21:07, 20 lip 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Ty masz większy areał, więcej roślin!
A ja nawet te co mam....to jeszcze nie są urodziwe, bo małe. Ale z roku na rok coraz więcej

Zmieniam kierunki spaceru podczas cykania szałwia przeminęła , teraz królują jeżówki a za chwilkę hortensje .. i tak w koło
Rośliny zaskoczą Cię w przyszłym sezonie , pójdą w szerz i wzwyż ...aaa tylko nie przesadzaj na wiosnę proszę
Kocimiętka - Nepeta 10:18, 20 lip 2015

Do góry
Tak dokładnie szerzej posadź, Danusia pisała na poprzedniej stronie co 60 cm, ale 70 też jak najbardziej ok

A nie chcesz posadzić coś innego zamiast szałwii? Bo razem z lawendą ja je szasem traktuję jako zamienniki (chyba, że Ci zależy na dwóch odcieniach niebieskiego). Kocimiętka wydaje mi się że jest dłużej dekoracyjna, choć w tym roku moja szałwia też daje radę. Chyba, że szałwia w białym lub różowym kolorze?

Nie pamiętam jak jest z przywrotnikiem, ale szałwia dość późno rusza, tylko kocimiętka wcześnie, więc weź też pod uwagę, jak to jest na froncie domu, że ta rabata może nie być atrakcyjna wczesną wiosną. Chyba, że podratujesz się cebulowymi.

Zastanawiam się czy jakiś niski liliowiec nie wyglądałby dobrze w tym zestawieniu, a na pewno rozchodnik okazały byłby ok. Można by dodać gdzieniegdzie też jakieś irysy...

Ale generalnie to wybrać musisz 3-4 gatunki plus cebule lub coś na wiosnę i ograniczoną paletę barw.

Chyba ,,spamujemy" wątek kocimiętki poradami projektowymi? Myślę, że pozostałe pytania nie związanie z kocimiętką warto przedyskutować już w odpowiednim wątku ("Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat")
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:09, 20 lip 2015

Do góry
AlKa napisał(a)
Widać burze u wszystkich dziś.
Super masz nasadzenia w donicach. Ja skusiłam sie na goździki i przekwitły i koniec, teraz tylko liście i wilczomlecz.
Widzę,że donica stoi, będzie ciurkadełko?
w donicach staram sie sadzić takie rośliny które długo zdobią. Stąd trawy, pelargonie, surfinie, róże, lawenda, szałwia.
Donica stoi od jakiegoś czasu i czeka na czas i wenę mojego eMa by zrobić z niej ciurkadełko.
Wolałabym duży staw ale... jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:30, 19 lip 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
a szałwia caradonna ogłupla ma pełno nowych pąków!!!

I tak trzymać, niech daje jazzu do bólu
A' propos szałwii, jaką odmianę szałwii masz w tym przypadkowym połączeniu z brązową trawką ??
Zbieram też namiary na na sprawdzone szkółki z trawkami, kupowałaś ostatnio, masz coś godnego polecenia ?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:16, 19 lip 2015

Do góry
Jestem, burze dopiero zaczynają pomrukiwać. Mam nadzieję, ze dziś podleje. Dawno takiego suchego roku nie było. KATASTROFA!

Rabaty się robią, prawda, ale lekko nie jest przez suszę. W niektórych miejscach ciężko szpadel wbić.
Szałwia widzę, że pijok straszny. Muszę podlewać co chwilę, więc ma u mnie szansę skończyć jak u ciebie.

Karolina, jarzmianki szybko przybierają, więc za rok już zakwitnie. Tak jest u mnie. Ubiegłoroczne już kwitną, choć jeszcze rozmiary mają małe. Ja mam jakiś mix odmian, kupowałam u Podstolca kłącza za nieduże pieniądze. Mam białe (one takie brudno białe są), białe z delikatnym różem i rózowe, ale nie fest ciemne. Te wszystkie rosną jak na drożdżach i kwitną już długo i wciąż. Ale szukałam dwa lata temu ciemnej bordowej jarzmianki do żółtych róż i wybór padł na Venice. Byle co jak na razie. Chybya, ze jej potrzeba z 5 lat, żeby się rozbujać. Bo siewki ubiegłoroczne mojego mixu przerosły roślinę (Venice)sadzoną 2 lata temu z doniczki litrowej!
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:02, 19 lip 2015

Do góry
a szałwia caradonna ogłupla ma pełno nowych pąków!!!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies