Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Bajkowy ogród Weroniki 23:25, 30 cze 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

bajecznie
rozany spektakl w pełni

Dzisiaj spektakl zakończony z występem różowej NN, a kwiaty przekwitnięte i ścięte.

Inne róże kwitną,

a jeszcze inne są w pąkach, np. GRAND PRIX

Wspomniałam o szałwii, a zdjęcia system nie wpuścił wczoraj, więc dzisiaj uzupełniam.

Szałwia w towarzystwie dzwonków karpackich. Pokażę jeszcze z dzwonkami pełnymi i szałwią ciemniejszą. Jak zakwitną.
Jestem w polu 22:52, 30 cze 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Bajeczne zdjęcia ... tak lubię Kompozycje w donicach na tarasie pięknie wyglądają Moje ostróżki już kończą kwitnienie a Twoje dopiero zaczynają spektakl Ciekaw jestem liatr bo to nowość u mnie w tym roku Nie wiedziałem że robią się z nich takie dorodne kępy Mam nadzieję że u mnie jutro też będzie tak słonecznie jak u Ciebie

Dzięki wielkie za pochwały. Szałwia w donicy tak się rozrosła, że troszkę zakrzyczała surfinię, ale cóż w przyszłym roku już będę wiedziała, że ta szałwia też rośnie jak głupia Czekam tylko aż zakwitnie.

U nas dzisiaj już całkiem nieźle słoneczko przygrzało Córka ze swoją koleżanką otworzyły sezon basenowy Pierwsze szaleństwa w wodzie zaliczone. Wysyłam do Ciebie słoneczko i buziaki
Życie w wiejskim ogrodzie 22:51, 30 cze 2015

Do góry
Ozz napisał(a)
a opowiesz coś więcej o tej szałwii i przetaczniku? W sensie czy jesteś zadowolony, czy się nie pokładają, długo kwitną i ewentualne wady?

Hehe, już wypuszcza drugi kwiatek, ładnie zaczęła się rozrastać

Tego przetacznika mam dopiero drugi sezon Kwitnie ok 3 tygodni ale widzę że już powoli przekwita Ma zaledwie 30 cm i posiada bardzo sztywne łodygi więc o pokładaniu się raczej nie ma mowy
Szałwia o której mówimy ma bardzo zwarty pokrój ale jak dostanie dużo papu albo rośnie w cieniu też delikatnie się pokłada pod wpływem opadów deszczu ( nie ma ideału )Natomiast nie wygląda to tak źle jak przy odmianach osiągających 60 cm U Ciebie Deep blue się sprawdzi
Kwiatki i rabatki u Elizy 22:32, 30 cze 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Gratki na 600stronkę. Szałwia rzeczywiscie imponująca.

Szałwia piękna na początku kwitnienia, potem się trochę wykłada i to mnie już trochę denerwuje, ale cóż, ogród to nie wojsko, że wszystko będzie stało na baczność.
Życie w wiejskim ogrodzie 20:55, 30 cze 2015

Do góry
Ozz napisał(a)

Przemku, co to za odmiana szałwii, zdradzisz? Potrzebuję właśnie takiej mniejszej, kompaktowej, tak samo jak szukam kompaktowej kocimiętki bo mi pochłania wszystko

Pięknie u Ciebie i ,,bogato"
A Rozanne od Ciebie właśnie zakwitła całym jednym kwiatkiem

To nie szałwia a przetacznik kłosowy Royal Candles

Z szałwii kompaktowych mogę Ci polecić Deep blue

Rozane jak już posiada pierwszy kwiat to będzie ich i więcej

Tu ma być ogród :) 20:38, 30 cze 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Przywrotnik na drugim planie czy mi się przewidzialo?

Na drugim planie różowa szałwia.
Przetaczniki dziś widziałam, ale nie te odmiany, na które poluję.
Mam dostać przesyłkę z hostami Praying Hands i tam też będzie kilka różowych przetaczników i ostrogowce, ale jak one będą wyglądać to się okaże
Ogród Sylwii od początku cz.II 13:43, 30 cze 2015

Do góry
Bardzo ładne rabaty. Fajne masz te obwódki bukszpanowe wokół drzew i w środku chyba hosty, bardzo fajnie to wygląda, co to za drzewka?

Oczywiście piękna szałwia i kule w trawach

Pozdrawiam i oczywiście zapraszam na mój wątek
Mój 4 arowy azyl... 12:03, 30 cze 2015

Do góry
Iggia napisał(a)
Śliczne róże
Przyszłam się przywitać i pomachać
Basiu co to takie niebieskie na tej fotce:

Szałwia czy przetacznik? Czy wogóle coś innego

I ja macham do Ciebie, Agnieszko. Miło mi, że zajrzałaś.
Te ciemnoniebieskie kłosy, to szałwia omszona. Na jasnoniebiesko zaczyna kwitnąć lawenda.
A w ogóle to przetacznik - tu siwy - wygląda tak:

Mój 4 arowy azyl... 11:02, 30 cze 2015

Do góry
Śliczne róże
Przyszłam się przywitać i pomachać
Basiu co to takie niebieskie na tej fotce:

Szałwia czy przetacznik? Czy wogóle coś innego
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:46, 30 cze 2015

Do góry
Jest to strona wschodnia. Poprzednik wzdłuż chodnika posadził 4 Przetaczniki kłosowe "Rose Zwerg" ( bardzo ładnie kwitną) i 5 szałwi. Myślałam o rabacie trójkolorowej...

Czyli szałwia, kocimiętka i przywrotnik ostroklapowy... ale nie wiem czy to będzie pasować. Poza tym nie mam pojęcia, jakie róże posadzić, by długo kwitły i nie przemarzały- mieszkam na południu Polski.

A co posadzić między tujami lub za, by było kolorowo.

Tak więc więcej pytań, niż odpowiedzi...
Moja działka na Dębowym Lesie 10:40, 30 cze 2015

Do góry
Aniu ----- moją callę sadzę zawsze w donicy bo mi szkoda żeby coś ją zżarło I zawsze jest ładna ;d A u Ciebie szał ogrodowy ---- maczki maruna szałwia staer babcine kfioteczki Maruny to kilka lat nie widziałam Pozdrawiam słonecznie
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 22:59, 29 cze 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
Chyba mam siewki brazowej trawy. Wiosna wyplewilam co tam bylo,teraz nowe urosly i mnie oswiecilo ze tam mialam jakuegos carexa ktory kwitl. Jak bede mogla to przesadze, ale jak ja sposrod plyt to wyrwe, zeby nie uszkodzic.

Mi się zawsze w kostce szałwia wysiewa. Biorę nożyk tępą stroną i podważam. Nie zawsze się udaje, ale w większości przypadków siewki odzyskane wsadzam do doniczek i rozdaję
Czasem słońce czasem deszcz 22:46, 29 cze 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Pomiędzy żywotniki dałabym coś kwitnącego. Miniaturowe jeżówki? Szałwia? (tak, wiem, wiem... nie wpuszczasz... ale przemyśl)

Przed tawuły aż się prosi o bordowy kolor. Żurawka berry smoothie? Berberys bagatelle?

Ja kupiłam dziś berberys admiration. Jest bardziej czerwony, bagatelle jest bordowy. Mniej się odznacza na rabacie. jutro zrobię fotki porównawcze tych dwóch. Do tych czarnych konwalników bordo byłoby fajne, ale można też dać większy kontrast.
Bajkowy ogród Weroniki 22:43, 29 cze 2015

Do góry
weronika77 napisał(a)

Zycie usłane różami, z kolcami też.

Szałwia coraz ładniejsza, w towarzystwie dzwonków karpackich.
Dostała do towarzystwa jeszcze dzwonki pełne i szałwię BLUE ciemniejszą.

bajecznie
rozany spektakl w pełni
Bajkowy ogród Weroniki 22:40, 29 cze 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Też ja mam i też nie znam nazwy. U mnie na specjalnym rusztowaniu z prętów zbrojeniowych. Piękosc ta Twoja szaławia a ogród no cóz bez niespodzianek bo jak zwykle bajecznie kolorowy i piękny. Buziaki.

Bogdziu, to pewnie ta NN cieszy Ciebie jak moja mnie. Rusztowanie mocne musi dostać na swoje rozmiary. Zrzuca właśnie płatki, kwitnie raz.

Zycie usłane różami, z kolcami też.

Szałwia coraz ładniejsza, w towarzystwie dzwonków karpackich.
Dostała do towarzystwa jeszcze dzwonki pełne i szałwię BLUE ciemniejszą.

Kwiatki i rabatki u Elizy 22:28, 29 cze 2015

Do góry
Gratki na 600stronkę. Szałwia rzeczywiscie imponująca.
Życie w wiejskim ogrodzie 22:15, 29 cze 2015

Do góry
Warmia napisał(a)
Jeżu kolczasty, ja z Tobą nie wytrzymam. To się po prostu nie godzi. To jest chyba photoshop. Powidz mi kochanieńki jak to się dzieje, że u Ciebie szałwia tak ładnie wyprostowana, a moja po tych deszczach rozłożyła się jak kwietny talerz

Nie każda szałwia u mnie na baczność Te odmiany kompaktowe nie maja problem z trzymaniem pionu nawet pod wpływem ulewnych deszczów Gorzej jest z innymi wysokimi odmianami Leżą u mnie plackiem Jak mam czas robię im podpórki z patyków bamusowych
Życie w wiejskim ogrodzie 22:01, 29 cze 2015

Do góry
Jeżu kolczasty, ja z Tobą nie wytrzymam. To się po prostu nie godzi. To jest chyba photoshop. Powidz mi kochanieńki jak to się dzieje, że u Ciebie szałwia tak ładnie wyprostowana, a moja po tych deszczach rozłożyła się jak kwietny talerz
Lawendowy zawrót głowy 20:39, 29 cze 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Biała szałwia jest ładna mam taką

No sama nie wiem co ja tak sie zastanawiałam gupia baba
Moja "przyziemna" :) pasja 20:15, 29 cze 2015

Do góry
Lawenda już ładna

Silver Dollar ma jeszcze bardzo małe pąki

NN trochę większe

Zabłąkana siewka

szałwia nie była dziś fotogeniczna, ponure światło jej nie służy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies