Nie wiem, pisałam u Ciebie o wrażeniach związanych z tym kwiatem. Dodam, że liście jak żywokost. Daje dużo nektaru? Lecą na niego pszczoły? Ups... ale zabrzmiało? Czy ten kwiat chętnie oblatują pszczoły? Wygląda niepospolicie.
Irenko, kochana... Zaczęłam je dopiero... Są tylko z jednej strony, z drugiej dopiero wiosną będzie coś widać... Ale czy to angielskie, to pojęcia nie mam... Rośnie i jest kolorowo... A mnie to cieszy...
Skoro mowa o uszczykiwaniu to pokażę jak szybko rosną kosodrzewiny:
w 2010 posadzone i nie uszczykiwane:
W 2011 pierwszy raz uszczykiwane
w 2012
Gdyby nie ten zabieg byłyby znacznie większe i mniej zwarte, polecam każdemu kto ma sosny ten zabieg, ja w tym roku biorę się za moją himalejską, mam nadzieję doprowadzić do jako takiego wyglądu, a przyrosty ma takie:
Jest bardzo rzadka, taką ją dostałam, muszę koniecznie ją zagęścić bo jak dla mnie nie wygląda to ciekawie.
Zima, zima....
W ogródku mam mnóstwo śniegu i niewiele widać poza nim. Tylko wierzba wystaje i bluszcz wspina sie na murek ponad śniegiem. Wszystko zamarło. Ciekawe jak tam krokusowe, szafirkowe i żonkilowe liście pod śniegiem. A tulipanowe? Tez już się pokazywały..
Zobaczymy.
A na razie wszystko przysypane.
Czasami pokazuje się słońce i wtedy widać jakieś kropelki rozpuszczone. Diamenciki.
Hej Elu,
też czekam na wiosnę! Ale póki co śniegu dostatek, właśnie wielka czapa spadła z dachu na moją kulkę na kijku bukszpanową... mus przesadzić na wiosnę, bo nie chcę jej stracić!
ja już zachciewajek takie ilości w ogródku mam, że nowych nie dopisuję
pozdrawiam!!
Zawsze marzyła mi się taka rabatka pod oknem z kulkami i stożkami, ale przez ten spadający śnieg z dachu, musiałam wysadzić w bezpieczne miejsce i tak powstała moja bylinowa rabata pod oknem.