ja uwielbiam pickwick, ślicznie się rozrasta, długo kwitnie, ma duże kwiaty. A żurawki szybko się regenerują. Pamiętasz u mnie wiosną berry smothie, oooo one były wyżarte masakrycznie... przekopałam rabatę, prawie przesiałam wybiłam dzielnie dziadostwo i aż się dziwiłam bo ja się brzydze/brzydziłam takich larw. Potem oczyściłam wszystkie żurawki, maczałam w ukorzeniaczu i jest dywan noooo trawki tam też by fajnie wyglądały . Pomogłam zapewne hahaha
Aniu, ja mam w kolekcji pomarańczowo-czerwone, bo miała być e-Musia rabatka herbaciana, teraz muszę kombinować, gdzie je posadzić, chyba posadzę do żółtej smagliczki do kompletu, albo do żółtych tuj, aby z różowymi nie mieszać. Mam też różowe w dwóch odcieniach, więc myslałam, zeby dokupić więcej różu w innym odcieniu jeszcze, bo sobie pomyślałam, że jak więcej, to lepiej, wtedy poczekam na sadzenie wszystkich razem na jednej rabacie. Tam są Rh malinowe, więc by pasowało. Resztę rabat zostawię na drugi rok do obsadzenia.
wygooglałąm tę Novalis i się zastanawiam... chciałam dać jakąś nową żółta różę do Graham Thomas, a później do całości chciałam dać fioletowe ostróżki i werbenę, ale może taki Novalis by pasował?
a spokojnie, jeszcze czas na cebule, jest mnóstwo świetnych odmian np w Lidlu. Sadzić też jeszcze można. przyznam, że przeoczyłam w tamtym roku kilka cebul i leżały sobie w piwic, wiosną wcisnęłąm je w doniczkę bo zaczęły wypuszczać pędzik i miałam kwitnące tulipki w donicy oczywiście nie propaguje takiego sposobu, ale nic nie traciłam
Haniu a mi się własnie wydaje, że na gliniaste to z sadzarką ciężko, na swojej przepuszczalnej ziemi straciłam kilka sadzarek a co dopiero na glinie. Myślę ze to sprawa indywidualna
oj Ewcia masz cudnie, bardzo mi się podoba
Odnośnie sadzarki to ja Ci powiem, że ja lubię sadzić sadzarką, ale po pierwsze trudno trafić na dobrą. Kiedyś taka jedna rozwaliła mi się po 200 krokusach, a do jednego dołka daje 2-3 cebulki. Dziewczyny sadzą bez sadzarki i nie narzekają.
zaznaczam Twój wątek
Gabrysiu to dobre wieści z tymi kosmosami Sebek ma piękne dwukolorowe, wzdycham do nich za każdym razem jak fotki wstawia i mam się upomnieć nasion u niego.