Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród niby nowoczesny ale... 20:13, 21 sty 2013

Do góry
dubelek
Początki w Kruklandii 20:11, 21 sty 2013

Do góry
Gratuluję 400

I chyba wolę mróz niż od razu zamarzający deszcz....Dzisiaj kilka razy zatrzymywałem się podczas jazdy i skrobałem szyby, bo powłoka lodowa się na niej zrobiła....Nie wspominając o drodze i chodnikach....Masakra....wszystko oblodzone....
Ogród niby nowoczesny ale... 20:07, 21 sty 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)
Ewa, no one właśnie ceramiczne szare....20 i 15 cm... Więc to chyba te same co Ty masz?

Ale fajne...
Magda kiedy je kupiłaś?
Początki w Kruklandii 20:07, 21 sty 2013

Do góry
Gratulacje! Podoba mi się Twoje zimowe planowanie, więc życzę powodzenia w realizacji na wiosnę

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:05, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A z roślin modna była bardzo kolorystyka niebiesko-biała

Tą inspirację zapisałam sobie jak tylko odkryłam Ogrodowisko i nawet to jest moja kolorystyka, którą w ostatnim tygodniu jasno określiłam ) to nic, że wtedy była modna dlatego m.in. założyłam wątek Ogród niebieski
inne przykazania sobie przyswajam od 2011/2012
Dla mnie największą inspiracją (puknięcie w łeb) to jest Ogrodowisko
Pozdrawiam
Będzie pięknie...za jakiś czas 20:04, 21 sty 2013

Do góry
21asia napisał(a)
Witam,
Jestem „dziewczyną z miasta” która w 2010r przeprowadziła się na wieś i zachwyciła wszelaką roślinnością. Powoli ale to bardzo powoli próbuję ogarnąć zasady dobierania roślin do ogrodu. Na początku za bardzo napaliłam się i kupowałam rośliny po jednej sztuce i teraz mam problem z obsadzeniem. Mam nadzieję , że mi troszkę pomożecie…..

Ziemia- kl. III glina, wysoki poziom wód gruntownych, robiłam badanie kwasowości gleb
i wychodzi ok 6 pH

Z trzech stron ogrodzenia mam posadzony żywopłot z smaragdów.

W tym roku postanowiłam, że nie będę już sadzić roślin „ na oko” tylko skupie się nad stworzeniem planu zagospodarowania części rabaty i ją zrealizuję

I oto co stworzyłam:

Ten zarys rabaty w rzeczywistości wygląda ładniej
postaram się wkleić zdjęcia działki

Witam, niezły plan zrobiłaś, wydaje mi się jednak, że trochę za dużo tak gatunków, nie chciałabyś więcej powtórzeń zrobić z tych samych roślin, wydaje mi się, że tam gdzie pojedynczo masz rododendrona, kosodrzewinę i perukowca, dałabym na przykład w tej samej linii ale same rododendrony, powtórzyłabym też ten żywopłocik z bukszpanu ale już bez zakręcania i żurawki również. Chyba, że gdzieś dalej powtarzasz roślinki bo to przecież wycinek, będę kibicować
Ogródek Hanusi po zimie 20:02, 21 sty 2013

Do góry
Haniu

zdrówka życzę
Ogród niby nowoczesny ale... 20:01, 21 sty 2013

Do góry
Ewa, no one właśnie ceramiczne szare....20 i 15 cm... Więc to chyba te same co Ty masz?

Ogród w Alei Lipowej... 19:57, 21 sty 2013

Do góry
a te z poprzednich lat

Ogród w Alei Lipowej... 19:53, 21 sty 2013

Do góry
Dzis kupiłam hiacynty w biedro i krokusy. Hiacynty rozeszły się jak świeże bułeczki.
A takie miałam w zeszłym roku, ale te akurat sama sadzilam.

kolor jakby waniliowy

Początki w Kruklandii 19:50, 21 sty 2013

Do góry
skoro pomału przekonujesz się do róż, to ta dla Ciebie

najlepszego

a jutro wpadnę poczytać
Ogród w skali mikro :) 19:49, 21 sty 2013

Do góry
Jasny gwint Na dole, bo mam jeszcze u góry
Tu jeszcze kibelek z czasów budowy. Ładny szary Znaczy się, kawałek pomieszczenia, które teraz jest kibelkiem na dole

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:45, 21 sty 2013

Do góry
Sebek jeśli wyczytałam ze zrozumieniem, masz dzisiaj imieniny
żeby było w kolorystyce takie kwiatuszki przesyłam
Kondziowy Ogród :) 19:44, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A tu przerysowany warzywnik już u mnie w domu. wersji po polsku jeszcze nie mam, ale będzie i zrobię z tego artykuł i będzie można powiększyć jak plan ogrodu.

Danusiu mam pomysła ale nie wiem czy może być tam gdzie są cięte kwiaty na projekcie czyli na wzdłuż ścieżki dać kocimiętkę będzie super wyglądała na szerokość chciałbym dać takie stożki metalowe i posadzić groszek tak jak tam napisane i podsadzić czym płożącym po ziemi ale jeszcze nie wiem czym może ogórkami tam gdzie jest ta woda wymurować pół okrągły murek i dać kranik z misą podobne do zlewu ale nie wiem gdzie można to kupić na ścieżki dać żwir ale nie wiem jaki będzie to koszt mam dużo pomysłów dzięki twoim inspiracjom już nie mogę się doczekać zmian i pracy

Kocimiętka może być, a nawet lawenda, bo lawenda chroni przed szkodnikami warzywa Groszek na wigwamach też.

Misa - znaczy taka fontanienka na postumencie?
Myślałem na murkiem metrowym półkolisty i taki kranik i pod nim taka misa żeliwna
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:41, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Albo pomieszane gatunki (5-7) ale użyte nieregularnie w "łączce" na dużej powierzchni

O mamuniu!
W tym się zakochałam!
A co to jest to różowe ?
Kondziowy Ogród :) 19:40, 21 sty 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)

A tu przerysowany warzywnik już u mnie w domu. wersji po polsku jeszcze nie mam, ale będzie i zrobię z tego artykuł i będzie można powiększyć jak plan ogrodu.

Danusiu mam pomysła ale nie wiem czy może być tam gdzie są cięte kwiaty na projekcie czyli na wzdłuż ścieżki dać kocimiętkę będzie super wyglądała na szerokość chciałbym dać takie stożki metalowe i posadzić groszek tak jak tam napisane i podsadzić czym płożącym po ziemi ale jeszcze nie wiem czym może ogórkami tam gdzie jest ta woda wymurować pół okrągły murek i dać kranik z misą podobne do zlewu ale nie wiem gdzie można to kupić na ścieżki dać żwir ale nie wiem jaki będzie to koszt mam dużo pomysłów dzięki twoim inspiracjom już nie mogę się doczekać zmian i pracy

Kocimiętka może być, a nawet lawenda, bo lawenda chroni przed szkodnikami warzywa Groszek na wigwamach też.

Misa - znaczy taka fontanienka na postumencie?
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:40, 21 sty 2013

Do góry
Edi00 napisał(a)
Aniu, dzisiejszy dzień zaczęłam od poogladania Twojej Wizytówki i od razu ten poniedziałek stał sie do zniesienia - masz piękny ogród. Powiedz, ile czasu trzeba czekać na takie ładne trawy?

Witaj Edytko....... bardzo miłe to co piszesz....... I cieszę się, że taki misz-masz ma też takich co go lubią Wiec od razu lubię Ciebie
A trafki rosną szybko...szybciej niż ci się wydaje.... warto z tego powodu posadzić gęściej..wtedy efekt szybszy...
Już pokazywałam, ale pokażę jeszcze raz... bo sama też już tego nie znajdę.. te niższe a gęste kępy są tez już przeniesione w nowe miejsce
Wrzesień 2009 - świeżo posadzone trafki.... (połowę już musiałam przenieść bo było za gęsto )

To rok później....czyli 2010 (dwie zielone kępy jeszcz są.... )

A to 2011 - daję z sobą fotę bo widać rozmiar Zielone kępy przeniesione...

I wrzesień 2012.. połowa traw wiosna została przesadzona w nowe miejsce

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:38, 21 sty 2013

Do góry
Sebciu, bukiecik ode mnie

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:29, 21 sty 2013

Do góry
Bardzo przyjemna kolorystyka żółto - niebieska

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:25, 21 sty 2013

Do góry
Tylko zieleń. ale różne tekstury, kształty, odcienie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies