Wszystkie zdjęcia zostały zrobione w Parku Krajobrazowym w Rogalinie. Tylko, że nie są to zdjęcia tych trzech słynnych dębów z ogrodu przypałacowego (Lech, Czech i Rus) a zdjęcia dębów z tzw. Rogalińskich Łęg Nadwarciańskich - ulubione miejsca poznańskich fotografików. Także moje ulubione miejsce spacerów z psami Wielu z tych pięknych drzew już nie ma - zabrała je ostatnia powódź, która zalała i zdewastowała na długi czas całe łęgi... Przyroda się odradza i w czasie, kiedy łęgi były pod wodą przez dłuższy czas w Parku zagnieździła się para orła bielika i nawet wyprowadziła młode Tak, że również dla ornitologów ten teren stał się miejscem pielgrzymowania.
No i a propos Rotterdamu. Wczoraj właśnie byliśmy na takiej całodniowej wycieczce - pół godziny samochodem spod drzwi do momentu zaparkowania w centrum miasta. Celem była kończąca się wystawa w Boijmans Museum pt. Droga do van Eycka. Gdyby ktoś był w Rotterdamie a nie odczuwał awersji do muzealnych zbiorów, to warto to Muzeum odwiedzić. W porównaniu z gigantami typu Rijks to jest malutkie, ale bardzo ciekawe. Kilka na prawdę ekstraligowych obrazów. Ale nie o sztuce mamy tu rozmawiać prawda! A zatem, to co chciałam pokazac to ptactwo. Na kanale obok Muzeum takie oto stadko sobie pływa:
W Holandii w sumie prawie wszystko jest niedaleko. Chociaż jak dla nas 70km to nie dystans n a przykład, to mój holenderski mąż już uważa taki wypad do Rotterdamu za całodzienną wyprawę Punkt widzenia jak zwykle zalezy od punktu siedzenia. I mam nadzieję, że jeszcze będziesz miała okazję odwiedzić arboretum, a stamtąd to już do mnie na prawdę blisko
Czy może ma ktoś jakieś doswiadczenia z tą roślinką?. Pisze, że wysiewać do gruntu w kwietniu, maju. Zastanawiam się czy jak wysieje teraz do skrzynki w domu, to ma szansę zakwitnąć w tym roku?.