Aśka... jak ja żałuję, że nie wprosiłam się do Ciebie na ten spektakl różany!!! Domyślam się, że w domu najlepsze komentarze dla tej rabaty są autorstwa Twojego Męża Rdest boski, ale jednak prawdą jest, że ekspansywny. Machnę go sobie w dzikiej części ogrodu i niech się buja gdzie popadnie
PS Przywrotniki chyba zjedzą szałwie i zasłonią jarzmianki... Odwróciłabym jednak ten układ... Szałwia /jeśli to sensation/ będzie miała 30cm, a przywrotnik ma u mnie 60cm...
Aniu bardzo dziękuję za informacje. Czyli szałwia zostaje i bodziszki-do wyboru Ok. Tak kupuję i sadzę. A tak w ogóle to mam ten problem co posadzić, jak skomponować przez Twoją Pomponellę, bo się w niej zakochałam Na zdjęciach jest UROCZA
Odpowiedz jedna na wszystkie pytania. Zakładam, że to ma być posadzone PRZED Pomponellą.
Zależy wszytko jaki półcień.
Z tej listy zdecydowanie najlepsze są bodziszki, jarzmianka.
Bodziszek himalajski kwitnie długo i kwitnie nawet w cieniu.. czerwony też sobie poradzi (ale kwitnienie mniej obfite niż na słoneczku).
O jarzmiance się nie wypowiadam, bo do tej pory ona u mnie nie zachwycała, ale może dlatego, że kupowałam malutkie kłącza.. i potrzebowały 3 lat by urosnąć. Nauczka.. jak się chce mieć efekt szybko to nie kupuje się kłączy tylko rośliny.
"bodziszki, kocimiętka czy szałwia" - jakie bodziszki, jaka kocimiętka i jaka szałwia?? W zależności od odmiany jest pora kwitnienia i długość.
Zwykła kocimiętka kwitnie wcześnie, ale teraz już kończy kwitnienie, po przycięciu jest brzydka.. róża jeszcze kwitnie..
Odmianowe kocimiętki są za wysokie przed różę, chyba, że z boku jako uzupełnienie rabaty. Kwitną teraz, razem z różą. Jak przekwitną przycinamy i są brzydkie póki nie odbiją.
Szałwie tylko te kompaktowe, bo inne na front za wysokie..
Najbardziej spektakularnie kwitną szałwie Kwitną razem z różami tworząc super duet. Dla mnie to połączenie jest boskie.
Przetaczników jest tak dużo, że kwestia jaki?
Ja ciągle mam niefortunnie posadzone przetaczniki i nie będę się wypowiadać. Dla przetaczników ma za ciężką też glebę i mi grymaszą. Bez problemów rośnie tylko przetacznik Christa, ale on jest bardzo wysoki, po 2 latach będzie wyższy niż Pomponella. Reszta się dusi w mojej glinie.. na skalniaku maja za sucho, a na rabatach za gliniasto. Ale chyba kwitną dłużej niż szałwia, ale mniej obficie.
Waldek, te ze zdjęcia miały być niebieskie Ale w sumie może i dobrze że nie są, bo z niebieskości nie wylezę Veronica Christa bardzo mi się podoba! Może kiedyś, gdzieś.. Jak porobią sie rabaty.
Witaj to jest szałwia omszona (Salvia nemorosa) i jest ona byliną.
Wsadziłam ją w zeszłym roku właściwie w piasek (mam bardzo słabą ziemię). To były pojedyncze patyczki, ale pięknie kwitły. Po przekwitnięciu odcięłam kwiatostany
i po miesiącu roślinka się rozkrzewiła.
W tym roku mam przepiękne kępy.
Ty masz już gotowe ślicznotki
Aniu piszesz, że do Pomponelli bodziszki pasują, a czy one nadają się do półcienia? I co dłużej kwitnie bodziszki, kocimiętka czy szałwia? Potrzebuję czegoś do podsadzenia Pomponelli tylko do półcienia i co by kwitło dłuuuuuuuugo, doradź.
Olu.
A gdzie przetacznik kłosowy Veronica spicata Christa?
Byłem przekonany, że ujrzę go w Twoim bylinowym ogrodzie.
Jak dasz się przekonać to polecam. W kompozycjach z innymi roślinami, jest to tak samo wdzięczna roślina jak Salvia superba.
Tylko, że szałwia troszkę bardziej.
Mam rogal candles glory,,,,,,
Christa
I ten wysoki z szałwia na tle brzozy to przetacznik długolistny wysoki piękny do rabat naturalistycznych
To ten jasny z tyłu
Aż sama przegrzebałam wątek żeby sprawdzić czy Was w jajo nie robię. Choiny kanadyjskie na pierwszą rabatę od której zaczęłam rewolucję kupiłam 14 marca br. (str. 39) A więc można powiedzieć, że wyrobiliśmy się z tym wszystkim w 3 miesiące.
Edit: A ta szałwia podobno kwitnie długo. Nie wiem. Pierwszy raz ją mam. Będę testować.