Dobry pomysł, przenośna skrzynia, ale tu chodzi o coś innego - ciepło wydzielane z tego co jest pod skrzynią.
Hot Box
Na dole jest słoma i świeży obornik koński. Ten sposób służy do wczesnych upraw. Naturalny proces rozkładu utrzymuje ciepło podłoża, w którym uprawia się nowalijki.
Przykrycie szybą lub folią dodatkowo powoduje wzrost temperatury w środku pod wpływem słońca
Małgosiu mój mąż też mnie przed nią ostrzega, więć trzeba będzie jej się chyba pozbyć
Chciałabym Wam pokazać co mnie czeka w tym roku, mam duże pole do popisu ale aż sie boję. Ogrodzenie zaczniemy robić jak tylko mrozy puszczą, na frot musimy nawieść ziemię ponieważ jest dość nisko, tego jałowca co rośnie w rogu posadziliśmy w ubiegłym roku. Mąż karczował teren pod sadzenie lasu i tak jakoś było mu go szkoda, posadził go u nas na działce, zachował kierunek jego wzrostu i o dziwo przyjął się . Troszkę nam chorował ale jest naszym oczkiem w głowie dbamy o to aby nam wybaczył to że musieliśmy go zabrać z jego miejsca narodzenia Jak widać na fotografiach mam jeszcze dużo pracy, kostka brukowa, ogrodzenie i roslinki. Nie chcemy się "zabetonować" więc bedzie tylko opaska w koło domu i scieżka do domu oraz wjazd do garażu. Nie wiem co mam posadzić wzdłuż siatki...może jakieś propozycje.
Granicę warzywnika wydzielają formowane w szpalery jabłonie, skrzynie wykonano z grubych desek, mogą one być nawet wyższe. Warzywa posadzono tak, aby warzywnik również atrakcyjnie wyglądał (różne kolory sałat, kapusta).
u mnie też koniec przerwy, właśnie wciągnęłam szarlotkę z mężem...on na dole w biurze przy kompie robi planowanie na 2013 ja przy kompie i nad katalogami w kuchni robię zamówienia sadzonek do produkcji bleee...a szarlotka sie skończyła, ale kawa się studzi i zaraz będzie do napicia , bo ja nie lubię gorącej...powiem nawet ze wole zimną.
To fakt trawę mamy najładniejszą na całym osiedlu ale tylko dlatego że jako jedyni nie nawieźlismy innej ziemi. Teść nam zaorał a ja z mężem grabkami wyrównaliśmy teren oraz wybraliśmy wszystkie darnie z trawą i zasialiśmy nową. Jak pojawiały się mlecze i inne chwasty pozbywałam się ich po prostu przez wyciecie wraz z korzeniem. Nasz trwanik jest tak soczysto zielony za sprawą koniczyny, chcieliśmy sie jej pozbyc z trawnika ale jest taka piękna jak kwitnie szkoda mi jej. Kochane dziękuję za miłe słowa i oczywiscie odwiedzę za chwilę Wasze piekne ogrody .
ok, udało mi się z rysunkiem (sorry za wygląd, ale to szkic roboczy!)
zmniejszyłam ciurkadło, poszerzyłam taras i zamiast cisów, które wysłoniłyby murek z wodą byłyby donice z trawami lub hortensjami pod schodami
i teraz mi powiedzcie KTÓRA opcja najlepsza, bo ja głupieję.....
acha! a z przodu można dac, bo tam woda jest doprowadzona, dżewo w opasce z bukszpaana, a wewn. hosty (tam cień jest, a tak mi się połączenie to podoba!)
Gosia tam gdzie miał za dużo z bólem serca przycinałem lub za pomocą odciągów wyginałem w łysą stronę, przewodnik sztywno przy paliku i pełna kontrola nad nowymi przyrostami po trzech latach nawraca się na właściwą drogę.
Wdziałem takie jak typowa gałąź , można je prowadzić płasko na ukos tylko skomponować otoczenie
w tym roku dopadłem (za przyzwoita cenę) świerk Maigold -w necie ich zdjęcia są często mylone
będzie bardziej złocisty niż ten Białobok