Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:01, 06 lip 2022

Do góry
katarina napisał(a)
Anitko - wizyta w Twoim ogrodzie to zawsze niesamowita uczta dla oka i duszy - piękny w każdej odsłonie.
U mnie po Waszej zeszłorocznej wizycie wykopki wiosną ruszyły - ogólna demolka jest, ale widzę efekt przyszły oczyma duszy
Pozdrawiam serdecznie.

O, Kasia!!! To super, że działasz. Mam nadzieje, że się nie załamałaś po naszej wizycie. Na pewno wyjdzie pięknie. Trzymam kciuki.

Ja też cały czas coś zmieniam. Teraz głownie przyświeca cel by tak robić by sobie pracy zaoszczędzić teraz i w przyszłości. By ogród jakoś się prezentował nawet gdy braknie czasu lub siły na pielęgnację albo wykluczą nas z życia różne okoliczności. I bardzo zwracam uwagę na dopasowanie do warunków w ogrodzie i na panujący obecnie klimat. Moje wybory są bardzo przemyślane. Po zachłyśnięciu się po ogrodowisku i wyjazdach do innych ogrodów miałam etap, że mam za mało różnorodnych roślin i lista chciejstw rosła. Na szczęście chyba jestem na dobrych torach, bo trzymam się założenia, że nie można mieć wszystkiego, czasami mniej znaczy lepiej. Uświadomiłam też sobie, że wiele rośli fajnie wygląda na fotkach lub tylko przez chwilę, dlatego zawsze staram się je zobaczyć na żywo, najlepiej w różnych porach. I powiem tak, że wiele razy już stałam z roślina w kolejce do kasy bo mnie oczarowała ale ją odniosłam. Wielu sprzedawców wystawia te atrakcyjne rośliny w danym momencie na pierwszy plan. Ja mówię sobie wówczas przyjadę to za jakiś czas, jeśli ona dalej mnie oczaruje to się ponownie zastanowię. Lubię by każde miejsce w ogrodzie było fajne o każdej porze roku. Mam w głowie pewne pomysły na upiększenie ale ich nie wdrożę bo wiązałoby się to z kolejną często uciążliwa pielęgnacją, np. wisteria nad tarasem. Z wielu roślin świadomie rezygnuję ze względu na choroby czy szkodniki, np. opuchlaki wiele roślin u mnie wykluczają. Nie mogę zostać niewolnikiem ogrodu, mam czas na inne rzeczy, mogę wyjechać a jak wracam to mogę cieszyć się nim a nie tylko flustrować. Trudno będzie może mniej ładnie ale lepiej mniej zadbanych, zdrowych roślin.

Mam jednak od dawna małą listę roślin, które jeśli nadarzy się okazja i pojawi się miejsce wprowadzę do ogrodu.

Judaszowiec był na tej liście i jego nie żałuję. Majowa odsłona, gdy pojawiają się listki.

Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 10:58, 06 lip 2022

Do góry
Taki kwiatek będzie miał ten pierwiosnek.

Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 10:54, 06 lip 2022

Do góry
Moje wakacyjne zakupy krwiściąg, ożanka, wysoki zawilec i pierwiosnek

Pierwiosnek będzie kwitł podobnie jak driakiew
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:22, 06 lip 2022

Do góry
I parę detali….
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:16, 06 lip 2022

Do góry
No więc kolejna dziurka będzie rozgrzebana… na razie szukam inspiracji… chcę na pewno to co już mam i chciałam właśnie tutaj pod drzewkiem dać ławeczkę/ fotel ogrodowy, bo ja lubię siedzieć w cieniu

Rabata ma iść mniej więcej tak jak stoją kwiaty, czyli przeciągam ją do murka, ewentalnie wyciągnąć ciut po pewej, żeby miała kształt L

Na razie z roślin mam takie:

2 brunnery NN
2 hakone beni kaze
3 ciemierniki
2 jarzmianki
2x hosty big daddy
1x hosta american halo

Przyjdą jeszcze paprotki mamy. Czy pare irysów jasnych by tam dobrze wyglądało?

Dodatkowo chciałam wcisnąć tam jakąś małą hortensję… jedną Maigical Kont Blanc Kolmamon mogłabym przesadzić, bo znajduje się na trasie psa i cierpi na tym. Albo polestar, bo ina taka fajna ażurowa..
Dodatkowo w kącie szrobródek… no i oczywiście żeby to zmieścić to trochę muszę host pod klona wyciągnąć

Chodzą mi po głowie jakaś biała rutewka, świecznica… ewentualnie zawilec japoński
Magary Dramaty z Rabaty 09:42, 06 lip 2022

Do góry
Magara napisał(a)
Dla Mgduski specjalnie - BI, w różnych ujęciach:

To moja pierwsza róża, na dodatek udana, więc pewnie zawsze będę miała do niej sentyment

Kwitnie obłędnie!
Magaro, Twój ogród jest przepiękny!
Jankowskie Jeziorany - las, woda, cień 09:17, 06 lip 2022

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Słuchajcie czy Wy też macie taki problem z odpowiadaniem serwera Ogrodowiska?
Szlag mnie trafia…
Co drugi post muszę kopiować i ponawiać, bo się zawiesza przy publikowaniu

O właśnie! Ten też…
Wyślij robi się takie nieaktywne i wisi…

Nie miałam tak do tej pory. A neta masz tam w miarę sprawnego?

Edit: teraz poszło też od strzała
Jankowskie Jeziorany - las, woda, cień 09:11, 06 lip 2022

Do góry
Słuchajcie czy Wy też macie taki problem z odpowiadaniem serwera Ogrodowiska?
Szlag mnie trafia…
Co drugi post muszę kopiować i ponawiać, bo się zawiesza przy publikowaniu

O właśnie! Ten też…
Wyślij robi się takie nieaktywne i wisi…

Jankowskie Jeziorany - las, woda, cień 09:09, 06 lip 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Tak, żeby wyszedł kancik… (1)

Najpierw też pomyślałam jak Paweł, ale troche wygląda jak podjazd dla samochodów, a też lubię jak się linie zgrywają.

Albo tak mi jeszcze przyszło do głowy, żeby ułożyć z trzech takich płyt kwadrat w rogu. (2)

No ale to takie kombinacje… niekoniecznie potrzebne

Jak całkiem prosto to tak jak ułożyłaś tylko dopasowując odległość między płytami tak, żeby w rogu się linie zgrywały (3)

Asia

Rysunki bardzo ładne, ale ma być praktycznie.
Nie chodzi się po L-ce, tylko się ścina
Więc stopa musi trafić na płytę. A tam jest szerzej, więc wąska ścieżka na środku odpada, bo będzie się z niej spadać

Paradoksalnie to co narysował Paweł może się sprawdzić.
Ewentualnie Twoja trójeczka. Pozostałe to dla mnie za dużo w tym kącie
Jankowskie Jeziorany - las, woda, cień 08:55, 06 lip 2022

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Jak? Po co?

Tak, żeby wyszedł kancik… (1)

Najpierw też pomyślałam jak Paweł, ale troche wygląda jak podjazd dla samochodów, a też lubię jak się linie zgrywają.

Albo tak mi jeszcze przyszło do głowy, żeby ułożyć z trzech takich płyt kwadrat w rogu. (2)

No ale to takie kombinacje… niekoniecznie potrzebne

Jak całkiem prosto to tak jak ułożyłaś tylko dopasowując odległość między płytami tak, żeby w rogu się linie zgrywały (3)

Zielonym do góry... 08:49, 06 lip 2022

Do góry

całą jedną piwonie pokazuje ale było sporo tylko różowych...chyba zapomnialem obfocić..
Zielonym do góry... 08:47, 06 lip 2022

Do góry
trochę mało chronologicznie bo teraz zdjecia z czerwca

W ogródku Martki 08:40, 06 lip 2022

Do góry
Kostkowa - czeka na przycięcie cisowych kostek, ale JUŻ widać zalążek efektu falujących łanów hakonechloa , dzięki Dziewczyny!

Po sąsiedzku: Buk Dawyck Purple rozkręca się.

Rabata "łączkowa" zachwyca, chabry wywołały wczoraj nasze wspomnienia z dzieciństwa na temat prac zarobkowych, jak miło powspominać

Są też smutne obrazki. Kolejny klon, Orange Dream, zapowiada swoje odejście. Brutalny moment w życiu ogrodnika. Przemknę dalej, zbyt smutne, by dłużej przy nim stać. Chlip.

Nie wiem, czy pierwszy ogórek to adekwatne pocieszenie, ale jakaś radość na pewno.

Ogólnie jest tych powodów wiele. Tego się trzymamy

Koniec

Do góry
Rabata z Aleksandrami of Kent oraz jednorocznymi wypełniaczami. Kapusta pojawiła się i tu. Klon... jeszcze trwa.

Czosnki są piękne, cóż, że z takim zacięciem do reprodukcji.

W uściskach z koprem, który też niczego sobie

Do góry
Relacja bez Jude de Obscure to nie relacja. Magaro, dobrze, że szykujesz miejsce (oraz nie mylmy tej róży z Desdemoną!)

Desdemona wygląda bowiem po deszczu tak:

Do góry
Bupleurum raz jeszcze - bardzo ciekawa roślinka, teraz ładnie tu i ówdzie wypełnia rabaty, warto sadzić po trzy, tak mam w innych miejscach. Tu jedynak. Przypomina grafy do góry nogami?

Moja siostra nazwała tę rabatę "Kapusta z hortensją w tle"

Nie zauważyła, że w duecie z kapustą jest tu też liatra!

Znajdź Chopina...

Do góry
Deszcz spadł! Życie wraca! Koniecznie trzeba utrwalić te podeszczowe obrazki.

Moja jedyna, mini, ale cienista!

Na niej anemon! Że jesienny, nie muszę dodawać...

Również na niej - turzyca muskegońska - obiecałam fotkę Wiaan. Nie jest to grzeczna trawka

Działka prawie w Borach Tucholskich 08:34, 06 lip 2022

Do góry
Ela cieniste miejsca i taras bezcenne, wschodzące słoneczko umila poranną kawę a później miły cień

Ogródek Kasipod 08:31, 06 lip 2022

Do góry
Kasiapod napisał(a)
Dzisiaj po pracy zmobilizowałam się i w przedogródku przycięłam ścieżkę trawnikową i przekwitniętą szałwięSzczawik mnie wykańczawyciągam z korzeniami i końca nie widać

Super ta ścieżka wyszła!
Też mam tego cholernego szczawika ,plewiłam kilka razy i znowu muszę.
Grzebiuszka ziemna 08:29, 06 lip 2022

Do góry
Kordina napisał(a)
Przyszła i została na dłuzej również ta roślinka, której nazwy zapomniałam, a była dyskusja na jej temat u kogoś. Bardzo mi się podoba, mam kilka stanowisk. Tańczy na wietrze:

A ja też mam ją u siebie, też ja zaprosiłam taka delikatna i ładnie wygląda chociaż w tym roku trochę mniej jej się wysiało, ale jest u Ciebie przy hostach ładnie pasuje, może podpatrzę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies