Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w skali mikro :) 19:11, 07 gru 2012

Do góry
uwaga zdjęcie jest robione w panoramie
Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:09, 07 gru 2012

Do góry
A teraz Bockowe rekodzielo artystyczne:

Wianek tymczasowy zimowy.

I wianek udziergany na Swieta

A teraz zmykan pogoscic sie u Was
Ogród japoński Pisarzowice 19:08, 07 gru 2012

Do góry
Witam,

Chciałbym pokazać Wam nasz ogród japoński w Pisarzowicach k. Bielska-Białej.

Ogród ( nowa część ) jest ukończony w 60%..... więc jeszcze trochę mu brakuje ale staram się nie spieszyć.... pośpiech jest w tym przypadku absolutnie złym doradcą

Fragment po fragmnecie planuję nowe aranżacje pokazując rożne style ogrodu japońskiego, choć czasem wszystko się zmienia gdy zobaczysz np. gdzieś w górach jakąś piękną dolinę przeciętą potokiem nad którym rośnie stare pochylone drzewo --- i tak porzednia koncepcja może się totalnie zmienić...

Fascynacja tradycyjną Japonią i jej kulturą ogrodniczą oraz podejściem i szacunkiem do natury
jest moją inspiracją.

[img

size=640x360]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/26/264374/original.JPG[/img]

jestem także TROCHĘ ) zakręcony na punkcie "klonów palmowych" zwanych w Japonii MOMIJI....
w tych klonach jest "coś" niezwykłego... choć uprawa,pielęgnacja i testowanie ich w trakcie polskiej zimy nie jest "łatwe"

moja mała obsesja nt. klonów znalazła swoje miejsce w postaci japońskiego zwoju ( kakejiku )
z przebarwiającym się jesienią klonem...

Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:06, 07 gru 2012

Do góry
Oczywiscie zdjecia robione przy pomocy i pod scislym nadzorem kierownika planu zdjeciowego

Noc czarna nade mna, wiosna we mnie, jakby powiedzial poeta

Kulka w czapce

a ja czekam juz niecierpliwie na takie widoki

Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:02, 07 gru 2012

Do góry
A teraz tadaaaaaam - fotki jeszcze cieple, wlasnie wyskoczylam, zeby upewnic sasiadow, ze nie jestem normalna

Mydlana

Trawki pod pierzynka

Weekednowe rozwiazywania spetanych wciaz traw - Danus, wybacz, ale rozczochrane sa jednak bardziej po mojemu. Napatrzylam sie zagramanica i wole wersje bez sznurka

Ciemno wszedzie, bialo wszedzie, moze duzego mrozu jednak nie bedzie

Boćkowe perypetie ogrodkowe 18:57, 07 gru 2012

Do góry
Kilka foteczek z II polowy listopada.

Rabata do metamorfozy - przygotowana Jeszcze tylko grudzien, styczen i luty, marca nie licze, bo to juz wiosna

Klonik sie ogolocil i siedzi na golasa

O, a tutaj niespodzianka, ostatnie kwiaty powojnika botanicznego - wszystki pozostale juz dawno poszly spac a ten sie uparl, ze jeszcze zakwitnie

Berberys jeszcze szalal ogniscie

Boćkowe perypetie ogrodkowe 18:47, 07 gru 2012

Do góry
Dzidka napisał(a)

Laweczka w ustronnym zakatku, latem musi byc tam cudownie

Też chciałabym taką mieć.

Dzidka, to miejsce to bylo cos w rodzaju magazynu, sklepu, nawet nie wiem jak to nazwac. Wszystko bylo na sprzedaz. Cudownosci ogrodowych i nie tylko cala masa i w dodatku wszystko rekodzielnictwo, zero przemyslowki. Ale jak do walizki spakowac takie cuda...

Pozdrawiam
ogrodoweimpresjejolki 18:30, 07 gru 2012

Do góry
Pozdrawiam z zimowego Szczecina
Na fotografii statek szkolno-badawczy użytkowany przez Akademię Morską w Szczecinie.

Kwiatki i rabatki u Elizy 18:13, 07 gru 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)
Już wyjeżdżają?....to u Ciebie smutek....
złów rybkę i wypowiedz życzenie na szybkie spotkanie

Złowiłam, wypowiedziałam, czekam
Dziękuję Uleńko, od razu mi lepiej
Kwiatki i rabatki u Elizy 18:10, 07 gru 2012

Do góry
Już wyjeżdżają?....to u Ciebie smutek....
złów rybkę i wypowiedz życzenie na szybkie spotkanie

Igiełkowy ogródeczek 18:08, 07 gru 2012

Do góry
Sierpień 2012 rok - trochę poprzesadzałam i zmieściły się nowe hortensje widać je za kulkami.

Róża została przesadzona i rośnie teraz koło powojnika "Generał Sikorski"

Teraz mam dylemat, czy nie przesadzić na wiosnę tych cyprysików na pniu- potrzebuję takie na innej rabatce, a w ich miejsce dać te żółte żywotniki wschodnie aurea nana, jak myślicie, może ktoś doradzi, bo sama już nie wiem. Wydaje mi się, że te cyprysiki na pniu są za blisko siebie posadzone i niedługo się złączą. Pokażę jak zaprojektowałam to w garden puzzle, rabaty całej nie widać, bo jest bardzo długa i coraz węższa. Zamiast tych kulek na pniu wstawiłam żywotniki żółte, za nimi są śliwy dziecięce a potem hortensje - wszystkie już tam rosną.

Igiełkowy ogródeczek 17:54, 07 gru 2012

Do góry
Gosiniak napisał(a)

Jak nic przydałyby się tutaj żurawki
Grembosiowo 17:45, 07 gru 2012

Do góry
W odpowiedzi na Twoje, Vito pytanie. Można spacerować dookoła i w kółko
Tu jeszcze nie ma altany...

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:44, 07 gru 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Ania co tam dzisiaj w ptaszkowie słychac?

W ptaszkowie niedobrze...... jastrząb sprowadził się na stałe........ M robił mu foto a on nic.. tylko gniewnie gapił się w obiektyw....... i spowrotem na karmniczki...... ma tam trudny atak, ale jak tak sie gapi to może coś wydumać.... i znależć sposób........
Foto nieostre, bo się zrobiła szarówka... ale ptarz jak sie gapi w obiektyw...... zwrot głowy o 180stopni....
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:41, 07 gru 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Aniu chciałaś.......masz!
Możesz wykasować........

Haniu..... co mam niby wykasować??????? Widok cudowny morza bez golasów....... no takie morze mi się podoba Piasek, mewy czy tam jakie rybitwy.... i niebieskie po horyzont...... ja jak Iza aż zatęskniłam za morzem..... takim fajnym morzem bez dzikich tłumów Nad naszym morzem byłam ostatni raz.... hmmm minimum 30 lat temu. Jejku lepiej nie liczyć......
Czekam na jakie spotkanie ogrodowiska nad morzem
Norweski ogródek... 17:37, 07 gru 2012

Do góry

Norweski ogródek... 17:36, 07 gru 2012

Do góry

Norweski ogródek... 17:35, 07 gru 2012

Do góry
dzisiaj ogladalam takie cudenka

Pałka - Typha 17:31, 07 gru 2012

Do góry
Jajowata kolba nasienna.
Kotewka orzech wodny - Trapa natans 17:25, 07 gru 2012

Do góry
Kotewka orzech wodny Trapa natans
Jest rośliną jednoroczną. Pędy zakorzenione na dnie zbiornika osiągają około 2 m, w skrajnych przypadkach nawet 4 m długości. Pokaźne liściowe rozety rozwijają się na ich końcach. Pod wodą pędy opatrzone są korzeniami pierzastymi (asymilujące), które bezpośrednio z wody czerpią składniki odżywcze. Kwiaty białe, niepokaźne rozwijają się w kątach liści. Owocem jest twardy orzech z czterema kolcami. Jedna rozeta może wydać nawet kilkanaście orzechów. Rozwijają się one pod wodą, na zgrubiałym pędzie u jej nasady. Owoce są jadalne i jeszcze w połowie XX wieku były przysmakiem mieszkańców z okolic Dolnego Sanu.
Roślina jest ściśle chroniona. W Polsce występuje na nielicznych stanowiskach w starorzeczach Odry, Wisły i dolnego Sanu. Coraz częściej zasiedla stawy rybne i zrekultywowane zbiorniki.
Młode rozety

Zbiorowisko ok. 40 rozet na 1 m2

Rozeta - początek sierpnia

Zawiązki orzechów

Dojrzewające orzechy

Orzechy na kilka, kilkanaście dni przed naturalnym wysiewem.

Kotewka- orzech wodny jest dostępna w sprzedaży. Przydatność do oczka wodnego jest duża - korzenie asymilacyjne czerpią bezpośrednio z wody składniki odżywcze, co stymuluje rozwój glonów. Należy pamiętać, aby orzechy zebrać przed wysiewem. Gdy opadną na folię, to stanowią zagrożenie jej przebicia podczas licznych prac pielęgnacyjnych.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies