Plaża Vai jest własnie na Lagunie Elafonissi. Zapomniałam, ze też z Krety popłynęliśmy na Santorini w drodze powrotnej był szorm. Caly statek miał chorobę morską i chyba tylko ja migrenę
Co to za drzewo? dawno temu kupione w Broniszach miał być sumak, ale to nie to. kwiaty nie pozorne białe, jesienią małe strąki podobne do lipy. w 2012 r mocno podcięte dolne gałęzie . najchętniej go pozbyłabym się. Za nim jest wielki modrzew, bardzo śmieci , jest krzywy i wycinam na wiosnę .
Oj widzę, że Magnolio nie łapiesz ... kurcze, jak ci to wytłumaczyc...
Cała rabata miała być falą, o szerokosci bodajże 2m.
I zaplanowałam tam sobie taki łuczek z bukszpanu, niski żywopłocik, taki do połowy łydki (zależy jakie kto ma łydki...)
I tak sobie rysowałam na kartce to mi sie spodobał ten łuczek, że bedzie się"przebijał" przez tę rabate
mam jeszcze taki rysunek - ta rabata jest ne górze rysunku - tak, żebys wiedziała jak się ona ma do położenia domu.
Tylko tu ten łuk inaczej wyrysowałam
No i Marzenko jak Cię nie kochać skoro zawsze mówię i mam ...... Czerwień + biel kory brzozy + zieleń bukszpana, cisu w postaci kul i choiny kanadyjskiej w szpalerze i zwiewna jasna trawka ..... no będzie dobrze , będzie ......
Jest jeszcze problem włazu do szamba - to okrągłe "coś"
Czy będzie fala, czy prosta chciałabym ten właz ukryć - tzn. aby tan właz był w rabacie - dookoła posadzic rosliny które "wlazłyby" na wieko i ukryłyby tę szpetotę
c.d stawik jest naturalny pełno w nim żab, traszek i zaskrońców .
A oto 2 staw z wyspą na której rośnie lipa . niestety w tym roku uschła .; (( nie wycinami jej (bo martwe drzewo to żywe drzewo ) puściliśmy na nią kokornik i milin a obok jest posadzona żółta metasekwoja.
Dzisiaj ptaki przy karmnikach szalały a ja odsunęłam firankę i robiłam zdjecia jedno za drugim, bez specjalnego ustawiania ostrości - automatycznie. No i efekt taki, że mnóstwo zdjęć wyrzuciłam a te, które zostawiłam też nie najwyższego lotu
Dzwońców było zatrzęsienie!
Co rusz biły i kłóciły się ze sobą... a sikorki trzymały się z daleka
To zamalowane to rabata (jesli miałaby bys falista)
łuczek z bukszpanu zaczyna sie w granicy rabaty, idzie przez rabatę, potem wzdłuż łuku kostki, potem znów wchodzi w rabatę i kończy sie kuleczkami bukszpanu.
Tu widać lepiej to zakończenie
tu akurat zdjęcie z jesieni - M. zakopywał kabel do domofonu - tak mniej wiecej wygladałaby linia prosta.
Po dzisiejszym delikatnym otrzepaniu kawałów lodu z drzewek i krzewek ogródek wygląda jak po przejściu tsunami.Pod tym puszkiem śniegowym jest istna ubita tafla lodowa, zdejmowałam istne kapeluchy
Jak przyjdzie taraz zapowiadana odwilż to naprawdę szkoda drzewek, bo ciężar dla gałązek wielki.
Trochę wieczornych panienek