Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:58, 01 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
A ja dzisiaj miałam za zadanie wykonać dekorację wrzosową w dwóch skrzyniach.
Rankiem nakręciłam się kawką i naszymi wieściami, napisałam artykuł o wrzosowiskach i pojechałam w poszukiwaniu odpowiednich egzemplarzy. I oto co miałąm w bagażniku

60 wrzosów w kilku odmianach

Co z tego zrobiłam będzie w oddzielnym wątku lub artykule.

Jejku! jakie śliczne wyglądają jakby słoneczko zaświeciło
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:57, 01 wrz 2011

Do góry
Już się robi Sebciu, ale narazie sesja dzisiejsza, leżałam na trawce -kolana mokre

Na Hidcotowej

Postawiłam tutaj doniczki z resztkami heliotropów, wyrsoły na podziw dobrze

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:54, 01 wrz 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)
Danusiu, Twój ogród jest zjawiskowy, magiczny. Oglądam Twoje zdjęcia maniakalnie. Jaką przestrzeń zajmuje?? I jeszcze nie dość mądre pytania:
1. Czy sprzątając przesuwasz bezustannie donice?
2. Gdzie je trzymasz zimą? Masz do tego jakieś pomieszczenie chłodne i widne?
Ja się boję tych donic, bo myślę, że z tym jest dużo pracy.
Pozdrawiam serdecznie
Ewa

Ogród ma 500 m2 z domem. Ale ma 50 m linii brzegowej od ulicy

Donice stoją na takich dystansach na nózkach z gumką, przesuwanie jest jednym paluszkiem, ale nie przesuwam, sprzatam schody i taras wodą, nie zamiatam.
Bukszpany stoją zimą tam gdzie stały, a pozostałe wnosze do garażu. Ostatnio zastanawiam sie nad ich przechowaniem w szklarniach niedaleko mnie.

Z donicami jest wielka frajda, zmiana aranżacji itp. Nie ma znowu aż tyle pracy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:50, 01 wrz 2011

Do góry
A ja dzisiaj miałam za zadanie wykonać dekorację wrzosową w dwóch skrzyniach.
Rankiem nakręciłam się kawką i naszymi wieściami, napisałam artykuł o wrzosowiskach i pojechałam w poszukiwaniu odpowiednich egzemplarzy. I oto co miałąm w bagażniku

60 wrzosów w kilku odmianach

Co z tego zrobiłam będzie w oddzielnym wątku lub artykule.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:48, 01 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Alinka, nic straconego, w następnym roku przyjedziesz

Na przywitanie dzisiejszego wieczoru dla Was wszystkich, dziś zakwitła

Piękna - będzie sesja dzisiaj?

No to już zaczynam szukać kwiatka na 600
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:47, 01 wrz 2011

Do góry
Alinka, nic straconego, w następnym roku przyjedziesz

Na przywitanie dzisiejszego wieczoru dla Was wszystkich, dziś zakwitła

Ogród Sylwii od początku :) 21:46, 01 wrz 2011

Do góry
Kasia widac na stronie Gardenarium, w zakładce projekty (projekt Łuczyce)
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:43, 01 wrz 2011

Do góry
Myszorek - ja także pod kostką mam kliniec dolomitowy. Była z niego zanim położył Witek kostkę - nawierzchnia. ale utwardzona zagęszczarką i chyba z dwa lata tak mieliśmy. Trzeba zagęścić koniecznie, będzie równo.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:33, 01 wrz 2011

Do góry
kaprys napisał(a)
Sluchajcie, tu naprawdę dzieją się cuda. Mój M /jak ich nazywacie/ też mi gderał zawsze po co mi ten ogród, wszystkie rośliny przemycałam cichaczem. Trawę kosił może 10 razy w ciągu kilkunatu lat /bo albo zaplątał się w sznur o kosiarki, albo gryzą go komary itd/. Tymczasem jak mu pokazałam ogród Danusi, mój wątek i wasze opinie , uzielił mi kilku rad /zbaraniałam/ doradził żebym dosadziła bukszpanowy żywopłot, zmieniła fragment starej kostki bo ta nowa to zupełnie lepiej wygląda . Zaniemówiłam taka zmiana po 30 latach małżeństwa. Widzisz Danusiu jak "narozrabiałaś" i do tego jeszcze ja pisze na/ jak to się nazywa? chyba forum. Pozdrawiam wszystkich miło tu z Wami

Jola pisz tak więcej, uwielbiam te Wasze zmiany i wpływy na Mężów i bukszpanowe żywopłociki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:29, 01 wrz 2011

Do góry
Bardzo mi się spodobała ta dyskusja o mężach i wpływie bezpośredniego kontaktu z ogrodem

Marta, wiesz że ja nie patrzę na posesję, ale na związek człowieka z ogrodem, To się dla mnie liczy a nie czy masz granit czy nie I w ogóle.. Przestań paplać o tym, bo normalnie nie wiem co Ci zrobię Byłam w różnych pięknych miejscach, ale wiesz że czasem małe rzeczy bardziej cieszą niż te duże.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:29, 01 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Radzę Gracillimusa Faktycznie dość szaro wygląda Morning Light. Jesli tło żółte to tym bardziej zielony miskant by się przydał.

Tło jest zielone, ale niedaleko są te dwa żółtaski. Niech będzie zatem Gracillimus. Dziękuję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:27, 01 wrz 2011

Do góry
Myszorek na podjeździe musi być kostka jako krawężnik, ekobord bardziej nadaje się tam, gdzie nóżkami stąpamy, a samochodem za słaba będzie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:17, 01 wrz 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Według mnie te obrzeża z kostki co masz są świetne - nie likwiduj tego(bo chyba chcesz)
wysyp ten żwir do granicy kostki i zobaczysz, że zniknie w Twoich oczach to obrzeże z kostki. A jakbyście kiedyś kładli kostkę to żwir przyda się na rabaty i pod spód kostki
No chyba, że poczekacie trochę i od razu położycie kostkę - teraz na pewno będą jakieś promocje
Żwirek granitowy jest drogi mimo wszystko, a przy odśnieżaniu będziesz miała cały trawnik i rabaty w żwirze. Przemyśl to

Sebuś, żwirku nie używa się pod kostkę tylko pospółki a to nie jest żwirek. Myszorek ma żwirek granitowy?

Danusiu, może z okazji końca wakacji opowiesz nam o Wollertonie?

Wollerton zostawiam na deserek, ale może? Kto wie?
Mój ogród 21:16, 01 wrz 2011

Do góry
Pasek hortensji między jednym drzewem, a potem w następnej przerwie - inny krzew. może kulki zrobić z tawuły japońskiej o żółtych liściach.?
Mój ogród 21:14, 01 wrz 2011

Do góry
Ponieważ masz ogród bardzo elegancko i minimalistycznie obsadzony, dużo żwirku, radziłabym posadzić jednakowe drzewka kuliste (np. moje ulubione wiśnie "Umbraculifera" i między nimi hortensje "Limelight" ewentualnie na przemian z innym krzewami, np o bordowych liściach.
Mój ogród 21:07, 01 wrz 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

A tu nowy zakup kolejny sosna San sebastian na pniu karłowa sosenka będzie ładną kulką

Ten podoba mi się najbardziej

Ciekawe, dlaczego
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 17:10, 01 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Powiem, kula zawsze się przyda i się upchnie, kupisz - ustawisz - dasz fotkę i doradzimy czy dobrze.

Jeśli nie jesteś pewna czy Ci się podoba ja Ci doradzę Wiadomo, że ogród jest dla Ciebie - tylko jeśli nie ma pewności właśnie czy Ci się podoba czy nie to i tak nic nie pomoże stwierdzenie, że ogród jest dla Ciebie. Potrzebujesz wsparcia

Moje hasło brzmi "ogród powinien się podobać właścicielowi", gorzej jeśli właściciel nie wie co mu się podoba I tutaj kółko się zamyka.

Zapisuję te słowa w moim ogrodowym zeszyciku! O jakie to proste!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:08, 01 wrz 2011

Do góry
Bogda napisał(a)

Danusiu,
Mam pytanie, bardziej chyba techniczne, hmm...czy korzenie iglaków i ozdobej śliwy(szczepionej) mogą kiedyś, po kilku latach uszkodzić rury od pompy ciepła?czy one są na tyle mocne, te korzenie, że mogą się stać zagrożeniem dla całej instalacji?Ekipa, która nam zakładała cały ten system powiedziała, zeby nie sadzić dużych drzew i krzewów w pobliżu,np. studzienek-ale czy tak faktycznie jest?

Korzenie iglaków typu tuje czy cyprysiki - raczej nie, duże drzewa liściaste są zagrożeniem.
Na pompie ciepła nie sadź drzew, tylko krzewy.

czyli śliwa ozdobna i Iwa odpadają?

Iwa może być bo i tak nie jest długowieczna, ale śliwy nie dawaj w to miejsce.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:07, 01 wrz 2011

Do góry
kaprys napisał(a)
Danusiu wiem, że hortensja i rododendrony lubią kwaśną ziemie ale nie pomyślałam, że sadząc blisko nich róże tak szybko skaże je na szybką "śmierć'. Myślę, że to właśnie ten powód. Teraz blisko mojej największej kuli bukszpanowej posadziłam dwie hortensje. Boje się czy bukszpany zniosą takie kwaśne środowisko chyba bym nie przeżyła gdybym miała stracić taki duży bukszpan. ?Co radzisz ?

Hortensjom daj lekko kwaśną, ja tak mam i mają się dobrze i hortensje i bukszpany
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:24, 01 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Powiem, kula zawsze się przyda i się upchnie, kupisz - ustawisz - dasz fotkę i doradzimy czy dobrze.

Jeśli nie jesteś pewna czy Ci się podoba ja Ci doradzę Wiadomo, że ogród jest dla Ciebie - tylko jeśli nie ma pewności właśnie czy Ci się podoba czy nie to i tak nic nie pomoże stwierdzenie, że ogród jest dla Ciebie. Potrzebujesz wsparcia

Moje hasło brzmi "ogród powinien się podobać właścicielowi", gorzej jeśli właściciel nie wie co mu się podoba I tutaj kółko się zamyka.

hehehe...no właśnie Ja zmieniam zdanie co rusz, podoba mi się wiele rozwiązań z Twojego ogrodu, ale za mało mam doswiadczenia, żeby wprowadzić je u mnie....dlatego chętnie posłucham rad!

Zabiorę się dziś za kolejny projekt...ufff....ale to trudne!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies