Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Nawożenie, zasilanie trawnika 08:50, 24 paź 2019

Do góry
Laanca napisał(a)
Ja to chyba mam jeszcze gorzej i pytanie czy przenawożone czy wręcz przeciwnie - zbyt mało witamin? Prośba o poradę

Teren gliniasty, na wierzchu mała warstwa humusu, ale pod spodem glina i iły. Teren też ma wysokie wody gruntowe, ziemia często jest wilgotna.

Trawa posiana w połowie sierpnia, podlewana, zaczęła wychodzić z ziemi po 5 dniach (około 18 sierpnia). Całość była jednakowo mocno zielona.

Typ trawy: Kalnas Golf

Jakiś miesiąc temu (16 września) diabeł podkusił mnie żebym rzucił nawozu kupionego w leroyu.
Sypałem z ręki w bardzo małej ilości i już po tygodniu trawa zaczęła jaśnieć. W tych jasnych miejscach bardzo powoli rośnie.

Będzie coś jeszcze z tego trawnika? Czy jednak muszę na nim postawić krzyżyk?

Prośba o poradę i z góry dziękuję.

Raczej nie zaczęła jaśnieć, tylko tam, gdzie spadł nawóz - zaczęła ciemnieć z powodu dostarzcenia składników.
Teraz już nic nie rób, czekaj do wiosny.
Będzie coś z tego, o ile nie spaliłęś trawnika, ale na mój widok - nie spaliłeś a raczej podnawoziłeś w tzw. "łaty".

Kłania się ćwiczenie w poprawnym i równomiernym rozsypywaniu nawozu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 04:51, 24 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiaj słabiutko, tylko kilka doniczek Starzeję się

Ja też
Tyram codziennie, a roboty nie ubywa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:02, 23 paź 2019

Do góry
Kasiu, ma tej stronie zlikwidowano więc dlatego nie działają. Ale mam okazję odświeżyć zdjęcia bo Imageshack polikwidował.

Ogrody Gwiazd w TVN Warszawa "Rytm Miasta" 22:57, 23 paź 2019

Do góry
Bo TVN Warszawa jest tylko obecnie z internecie i polikwidowali chyba te pozycje na stronie. Ale przygodę miałam niemałą.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:48, 23 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zauważyłam, że robię się coraz bardziej "leniwa" jakby tu powiedzieć, chciałoby się więcej posiedzieć, poleżeć, popatrzyć na to, napawać się pięknem roślin, niż tylko pracą. Praca w ogrodzie i ważne zabiegi nie mogą poczekać, ale muszą

Bo czlowiek tez potrzebuje czasem resetu i odpoczynku
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:45, 23 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zamów przez polską stronkę, widziałam po 14.50.

A masz jakas sprawdzona ktora wysyla zza granice i nie chce przesylek za 100 zl? Kiedys wlasnie koszty przesylki mnie odstraszyly.
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:39, 22 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja także dużo sadzę do donic, najłatwiej i najszybciej i dłoń nie boli i nie ma pęcherzy

A sporo porozrzucałam po rabatach...dzisiaj sadzenie przy szklarni.

W tym roku podejmę próbę posadzenia w donicach - u mnie Danusiu to nie takie ilości jak u Ciebie oczywiście mały ogród na dodatek mało pokazowy

no ale tulipany uwielbiam i zawsze mam problem jak się ograniczyć z wyborem kolorów

a i tak najbardziej lubię taki stan utulipanowienia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:26, 22 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zauważyłam, że robię się coraz bardziej "leniwa" jakby tu powiedzieć, chciałoby się więcej posiedzieć, poleżeć, popatrzyć na to, napawać się pięknem roślin, niż tylko pracą. Praca w ogrodzie i ważne zabiegi nie mogą poczekać, ale muszą

Ciekawe spostrzeżenie
- to nie lenistwo tylko potrzeba chwili - trzeba konsumować kiedyś nie?

od kolejnego tygodnia widzę zmianę prognozy pogody - teraz jest cudownie ciepło, w skrzyniach mam strasznie sucho /nic tam nie ma/nie wiem czy nie podlewać czy to sens,

Bawarka 11:57, 22 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obejrzałam mgłę, zjawiskowa jest. O wschodzie ?

Dana, tak, uwielbiam te minuty...Zawsze wyjezdzam pare minut wczesniej, by moc sie nacieszyc tymi widokami...Kiedys sasiadka sie zapytala, co ja tak z samego rana stoje i stoje na tym wzgorzu...I co tam ogladam... No wlasnie, przeciez to tylko mgla...nie wszyscy ja widza
Bawarka 07:51, 22 paź 2019

Do góry
Obejrzałam mgłę, zjawiskowa jest. O wschodzie ?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:40, 22 paź 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)

dlatego warto miec ogrod, to jak by sie mialo kawalek raju tylko dla siebie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:37, 22 paź 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Danusiu miskanty jak zaczarowane ...hipnotyzują...donice obsadzone po mistrzowsku.
Ile wchodzi cebul do takiej donicy z ocynku?
Nie pomyślałam o zastosowaniu streczu, u Ciebie zawsze można
się czegoś nowego dowiedzieć

Misia jest taka towarzyska...Nasza Nigra wczoraj towarzyszyła nam przy prześwietlaniu starej wierzby,
piły się nie bała i nowy drapak jej się spodobał
Ciekawa jestem jaka relacja zrodzi się pomiędzy Misią i nową kotką
Moje dwie niusie nawet się lubią i czasami śpią razem

Miskanty hipnotyzują, ale jedne są takie jędrne i zielone, a inne już się przebarwiły. Memory jest beżowy teraz.

Strecz - tak wymyśliłam kilka lat temu, żeby sobie zaoszczędzić roboty, bo przecież o to chodzi, żeby mieć ładnie a się nie zamordować

Pusia fuka na Misię, ale już zaczynają się bawić. Pusia się boi, a Misia nic sobie nie robi z nowego domownika Marzę o widoku ich obu na jednym posłaniu
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:35, 22 paź 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Dokladnie
A ja nadal zachwycam sie memory...przepiekny jest i tylko dziwi mnie, ze u nas tej odmiany nie ma.

Zamów przez polską stronkę, widziałam po 14.50.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:10, 21 paź 2019

Do góry
Dzisiaj słabiutko, tylko kilka doniczek Starzeję się
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:51, 21 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiaj był wspaniały dzień, leżeliśmy sobie na leżaczkach, tyłem do słońca lub bokiem i patrzyliśmy na wodę i widoki....Lekki wiaterek, babie lato, buszujący w trawach kot (druga kicia jeszcze w domku się oswaja) - no po prostu raj na ziemi.

dlatego warto miec ogrod, to jak by sie mialo kawalek raju tylko dla siebie
Wzgórze chaosu 07:18, 21 paź 2019

Do góry
Tricolor obecnie mój ulubiony buk Mam w zapasie kilka szt do posadzenia
Ogród z wilkiem zamkn. 07:16, 21 paź 2019

Do góry
Nie przeanalizowałąm za bardzo ile jest czego ale takie coś mi się nasunęło

albo takie z klonem Brandywine lub Red Sunset

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:24, 20 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiaj był wspaniały dzień, leżeliśmy sobie na leżaczkach, tyłem do słońca lub bokiem i patrzyliśmy na wodę i widoki....Lekki wiaterek, babie lato, buszujący w trawach kot (druga kicia jeszcze w domku się oswaja) - no po prostu raj na ziemi.

Cebule porozrzucane po rabatach... dobieram kolory. Także doniczki cały czas w obrocie Jedne przybywają, drugie ubywają, dekoracje mam nowe - dwa metalowe ptaszki

Wspaniały dzień i ważne, żeby się podelektować tymi wszystkimi dobrodziejstwami natury Dziękuję za wszystkie rady dotyczące sadzenia cebulek
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:03, 20 paź 2019

Do góry
Tak, to Stipa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:03, 20 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z dzisiaj

Żadna fota chociaż piękna nie odda uroku Miskanta "Menory". Słońce ten ruch na wietrze, rankiem rosa na kiściach.
Na tej pierwszej jak bałwany fal na morzu. Druga dobry pomysł połączyć z różami pnacymi które jeszcze kwitną.

Danusiu jaka to trawa czy roślina (jasna) na tle której w donicy stoi juka bordowa czy to stipa?

Cudowna kompozycja.

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies