waldek727
15:26, 23 paź 2019

Zdaję sobie z tego sprawę.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany tym, aby posiadać w swoim ogrodzie trawnik, oczko wodne, altanę czy linię nawadniającą to moim zdaniem powinien zainteresować się tematem od początku, a nie zadawać po raz setny pytań na które są odpowiedzi na poprzednich stronach. Znając podstawę tematu można i należy dopytać o szczegóły, poprosić o wyjaśnienie lub rozwinięcie kwestii która nas interesuje, ale czy przygotowanie gleby pod trawnik lub jego nawożenie są szczegółami.
Pomimo mojej uszczypliwości i tak starałem Ci się wyjaśnić na czym polega prawidłowa pielęgnacja trawnika abyś mógł zrozumieć to, dlaczego jedni mają w swoich ogrodach piękne zielone dywany a inni mimo wszelkich starań i dużych nakładów finansowych ciągle borykają się z jakimiś problemami.
Skoro twierdzisz, że zleciłeś badanie gleby, to również masz z OSChR-u zalecenia nawozowe których powinieneś się trzymać. Ja pod Twoim kątem zamieściłem wymagany zakres składników pokarmowych w glebie abyś mógł porównać z nim swoje wyniki badań. W bardzo prosty sposób dowiesz się teraz jakich składników pokarmowych brakuje Twojemu trawnikowi, jakich jest wystarczająca ilość, a jakich jest nadmiar. Zwróć też uwagę na pH gleby ponieważ odczyn odgrywa bardzo ważną rolę w przyswajaniu składników zawartych w nawozach.