Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój ogrodowy pamiętnik 07:35, 28 kwi 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Genie musi być bo kwitnie co roku coraz obficiej. Przymrozki za dużo szkody jej nie zrobiły.

Ładniutka one szybko rosną
Grzebiuszka ziemna 01:45, 28 kwi 2022

Do góry
Dawno, dawno temu za górami, za lasami żył sobie wraz z rodziną dziadek Jan. W okolicach jeziora Drużno miał swoje pole, sięgające od drogi aż do torów.
Pewnego razu podzielił pole pomiędzy dwóch swoich synów. Bracia coś uprawiali, coś hodowali, nawet zaczęli stawiać budynki służące różnym hodowlom.
Któregoś dnia jeden z braci podzielił swoją część znowu na pół, a tę połówkę na kilka mniejszych na rzecz kilku rodzin, z których każda otrzymała ok 1000m2.
Od tamtej pory każda rodzina uprawiała swoją działkę, były ziemniaki, buraki, marchew, pomidory, groch, fasola, truskawki i trochę kwiatów.
Teść na swojej części postanowił z moim mężem, wtedy młodzianem, postawić metodą gospodarczą budynek, który miał służyć ochronie przed deszczem, odpoczynkowi, przygotowaniu posiłku i trzymaniu narzędzi. Były to czasy głębokiej komuny i brakowało wszystkich materiałów budowlanych i trzeba było nieźle się nagłowić, aby sprostać budowie.
Hasło „Polak potrafi” zyskało wtedy mocno na aktualności.
Właściwie powstał odlew cementowy.
Wichry historii, jak to bywa, szarpały światem (jedyną stałą jest ZMIANA) a w międzyczasie
rodziny ulegały przetasowaniu, jedni odchodzili, a na ich miejsce przybywali nowi.
Teść postanowił dobudować drugą połowę domu, tym razem było dużo łatwiej, materiały budowlane były już dostępne, a dom nabrał nowego wyglądu, a właściwie lepszych proporcji,
Budynek musiał dostać jakąś nazwę, ponieważ była to ziemia uprawna, więc powstała (co brzmi dumnie) „przechowalnia płodów rolnych”
CDN...
kilka zdjęć historycznych:
Za drzwiami do ogrodu... 01:40, 28 kwi 2022

Do góry
Alicjo, w ogrodzie przybywa barw. Takie mam kolorowe jarmarki...

Migawki z ogródka 23:04, 27 kwi 2022

Do góry
Tę wąską ścieżkę ułożyłam od razu, na ziemi, bez podsypki. Jak się kiedyś rozmyślę, to łatwo usunę.

A potem poszłam za ciosem.

Zaczęłam układanie ścieżek dookoła przyszłej szklarni. Wyszło mi, że mam całkiem spory pas rabaty na kwiaty cięte.

Na tym drugim zdjęciu widać taką kreskę na ziemi narysowana. Będzie tak z 60-80 cm. I jeszcze wąski dość pasek na 30 cm przed truskawkami, przy samym podjeździe. Też coś tam mogę posadzić. Tylko muszę ziemi dosypać i wyrównać.
Letnie skrzynki balkonowe i donice 23:03, 27 kwi 2022

Do góry

pojemniki - ocynkowane stare wiadra i wanienka, flaming dla żartu

pelargonia zwisająca i kocanka włochata

2 rodzaje gożdzików ogrodowych i petunia stworzyły same z siebie serce
W moim małym ogródeczku II 22:58, 27 kwi 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)
Magnolia i cała masa żonkili to dziś zauroczyło mnie w Twoim ogrodzie
Kiedyś miałam ze 2 tysiące kwitnących żonkili, ale jak robili u nas kanalizacje musiałam je wykopać. Wtedy bardzo dużo rozdałam cebulek, bo nie miałam gdzie ich wsadzić. Teraz próbuję znów namnożyć je do poprzedniego stanu.
Magnolia jest piękna, ale mróz nadszarpnął troszkę jej urodę.

Migawki z ogródka 22:58, 27 kwi 2022

Do góry
Dzisiejsze prace należały do prac ciężkich po chwili rozkminki, co y tu sobie ułatwić, wymyśliłam kwaterkę. A nawet dwie
Z jednej większej. Bo miała nierówne boki, z jednej strony był uskok. A ja lubię linie proste. W warzywniku.
No i wyszło mi takie coś.

Na przekątnych bazylia w odmianach. W trójkątach sałaty i rukola. Buksika na środku będę ciąć, tylko nie wiem, łatwiej w kulkę, a lepiej w stożek by pasowało.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 22:55, 27 kwi 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Taka cudna tulipanowa łąka w samym centrum Warszawy

Cudownie
W moim małym ogródeczku II 22:52, 27 kwi 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)
Ach, jakie cudne rzeczki pierwiosnków...moje ulubione - wiosna, a latem floksy...
Miło mi, że Ci się spodobały moje pierwiosnki. Powiem Ci, że ja też lubię floksy, nawet zamówiłam sobie nowe sadzonki, ale przyszły takie mizeroty, że musiałam posadzić do doniczki żeby masy nabrały.

W moim małym ogródeczku II 22:48, 27 kwi 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Skoro pierniczki ulubione,to mus piec dla wnuczka

Piękną magnolię masz Dorotko
Dziękuję, gdybyś spytała mojego ema co u nas teraz kwitnie w ogródku to z pewnością by odpowiedział, że magnolia.

W moim małym ogródeczku II 22:42, 27 kwi 2022

Do góry
Alija napisał(a)

Dorotko, przecudna ta magnolia, a Twoje pierniczki to małe dzieła sztuki.
Cieszę się, że już dobrze się czujesz. Pogoda się poprawiła to będzie można sobie popracować w ogrodzie.
Pozdrawiam.
Dziękuję magnolii mój tato przykopał kilka gałązek i się ukorzeniły. Matecznik dałam mu dawno temu na imieniny.
Teraz działam w warzywniku, a że pomału działam, to długo mi schodzi. W każdym bądź razie rzodkiewka już powschodziła i następna dziś wysiana. Jutro z synem posadzimy pomidorki bo mi sporo w doniczkach wzeszło i nakryjemy folią. reszta pikówek zostanie w doniczkach gdyby te nie przeżyły.
W tym roku długo kwitną żonkile, co mnie bardzo cieszy.
Chyba mamy ten sam gatunek magnolii.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 22:38, 27 kwi 2022

Do góry
Judith napisał(a)
„Rozsypane” drzewa dla Darii

Ale masz perfekcyjnie wykrojoną rabatę pod drzewami Jest idealna, aż niemożliwie idealna
W moim małym ogródeczku II 22:34, 27 kwi 2022

Do góry
Milka napisał(a)

Ach, jak pięknie
Dziękuję

Wizytówka - ogród Basi i Romka 22:33, 27 kwi 2022

Do góry
Zima grudzień 2021 rok

W moim małym ogródeczku II 22:31, 27 kwi 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dorotka zobacz u mnie link do prymulek takie kupie na pewno.

Świąteczne jajeczka i inne ozdóbki ekstra. Kiedy ty masz czas to wszystko obrobić.
Ja się nie wyrabiam po nocach pisze i zaglądam na forum.
Elu jakoś wyrabiam się z tym wszystkim. Przygotowuję wcześniej i powoli do przodu.
Ja przez 2 lata gromadziłam tam te wczesnowiosenne kwiatki, dopiero w tym roku jest efekt, czyli w trzecim roku. U mnie już kwitną prymulki, bo ja mam piaskową ziemię i ona szybciej się nagrzewa. Chcę tą wiosenną, kolorową wstęgę pociągnąć na całej długości tej rabaty.

Wizytówka - ogród Basi i Romka 22:28, 27 kwi 2022

Do góry
Zima grudzień 2021 rok

Wizytówka - ogród Basi i Romka 22:21, 27 kwi 2022

Do góry
Jesień 2021 rok

W moim małym ogródeczku II 22:19, 27 kwi 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)

Otoz to.

Pochwale przy okazji i pierniczki-cudenka i sliczna ogrodniczke. Mowilam Ci juz ze masz bardzo elegancki awatarek?
Dziękuję za pierniczki i awatarek

Ogród w Klein Kottorz 22:15, 27 kwi 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Dzisiaj kupiłam różanecznik Brasilia
Za dużą roślinę w donicy 35 l, ale w nie najlepszej kondycji wynegocjowałam cenę 60 zł
Mam nadzieję, że dam mu dobrej ziemi, podleję go i nakarmię i będzie śliczny.

Na zdjęciach wygląda lepiej niż w rzeczywistości.

Danusia ładny jest, ale wydaje mi się że on jest chory widać to po liściach i trzeba go ratowac.
Ten ogrodnik niech się buja sprzedał chorego rodka drogo. Sądząc go podłej go preparatem przeciwko fytoftorozie chyba Previcur Magnicur Energe a później magiczna siła opryskaj.

Jeszcze może Irenka się wypowie albo jakiś inny znawca.

https://www.lovethegarden.com/pl-pl/artykul/choroby-rododendronow
W moim małym ogródeczku II 22:12, 27 kwi 2022

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Jak ty cudnie umiesz dekorowac.I te pierniki! Wiosna kolorowa, wszystko do siebie tak cudnie pasuje
Bardzo to miłe co napisałaś.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies