Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:51, 29 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Dziewczyny ale tam rośnie tulipanowiec na jednym końcu i ambrowiec na drugim.za kilka lat to będą spore drzewa.po co tam mieszać.wg mnie to zbedne. Jedyne co nie bardzo ją widzę to ten zawijas bukszpanow. On tak jakby miał otaczać coś czego nie ma.albo jakby miał obejmować ambrowca który jest za nim.

A mi tam właśnie tulipanowiec nie pasuje ... mam go gdzie przesadzić ... i wowczas mogłabym posadzić szpaler drzew szczepionych takich, które nie wyróżnialyby się bardzo czyli bordowe nie wchodzą w grę ... co myślisz o tych robiniach ... mialabym jeszcze dostęp do platanów z golym korzeniem
Caly ten żywopłocik mega podoba się eMowi ale chyba nie robi w tym miejscu jakieś wielkiej roboty ... ale co z nim zrobić?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:47, 29 paź 2016

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Justyna dobrze podsumowała, te dwie części się nie łączą... ewentualnie dałabym drzewa, jak chcesz, w hortki i je zostawiła w pasie. Bez zmiany części z kulkami ta ścianka w hortensjach jakoś mi się nie widzi
widzi ☺.

w hortkach też mi się nie widzi ... jak dla mnie ona musi być na podobieństwo wodnej ... po łuku ... myślę, ze sporo by wniosła
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:46, 29 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

No co Ty Amelia? każde zdanie się liczy ... tylko bordowych nie chcę ... jeśli szpaler to platan lub robinia ... chyba, że jeszce padnie jakaś propozycja
Reniu ja za cienki bolek jestem, przysłucham się i przypatrze co kombinujecie, bo ja nie pomogę ani nie zaszkodzę,chyba
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:45, 29 paź 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Reniu rysujesz?

no gościa mialam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:45, 29 paź 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Hi, hi. No i wychodzi, że już wiesz co chcesz

Wiesz coś tam rodzi się w głowie ... zwłaszcza, ze patrzę na to miejsce codziennie i nie daje mi spokoju ... ale czy to jest dobre rozwiązanie? Nie chcę kolejny raz zmienić coś trochę i efektu znowu nie będzie ... może trzeba radykalnej jednak zmiany?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:43, 29 paź 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

i juz wiem ze zmiany musza byc w obrebie świerka i tych kilku kulek ..cos sie musi wydarzyc co bedzie przyciagac wzrok i to jest w moim pojeciu miejsce co wymaga liftingu i wzbogacenia

i tu tez to widaż ze trzeba ożywić świerka

to jest walśnie to coś o czym myślę chyba już od kilku miesięcy aby w tym rogu zrobić koło z elementem białej niskiej ściany, wrzucić tam kulki i trawy i ... może drzewo wielopniowe, które zaburzyłoby trochę tę prostą linię przy hortkach ... a ten świerk srebrny to średnio mi tam pasuje ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:38, 29 paź 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Reniu co ile sądziłaś bukszpany na tą obwódkę?

dość gęsto ... nie pamiętam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:37, 29 paź 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
A mi by tu się podobały na pniu wysoko szczepione czerwonolistne drzewa, ale to moje zdanie, nie chce się wam wcinać w myślenie

No co Ty Amelia? każde zdanie się liczy ... tylko bordowych nie chcę ... jeśli szpaler to platan lub robinia ... chyba, że jeszce padnie jakaś propozycja
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:35, 29 paź 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

akrat w tym widoku bym nic nie zmieniała

No tak ale od straony tarasu i frontu nie prezentuje się najlepiej ... to jest walśnie ten problem, że chciałabym aby rabata z każdej strony prezentowala się dobrze
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:33, 29 paź 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Hi, hi, no to jest ambrowiec po prawej.

To juz platany formowane nie pasują. Musiałyby zostać kulki i nie wiem czy nie lepiej wtedy hortensje pomiedzy a nie pod drzewa.

Te moje malunki to tu nie pasują kompletnie

tylko pomiędzy w ogóle się zmieszczą
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:32, 29 paź 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Jeszcze wizualizacja co poeta miał na myśli
Wersja 3

I wersja 2:

Co do miejsca, to w przypadku platanów nie jest tak strasznie, bo można je ciąć mocno, a nawet ogławiać i wystarczy posadzić je 2 metry od tuj (a tyle pewnie tam jest skoro są hortensje). Można zostawić je kuliste lub formować na stelażu, choć jak patrzę na te moje rysunki, to coś mi nie pasuje. Tylko jeszcze nie wiem co

No widzisz ja tam nawet 1,5m nie mam sytuacja beznadziejna normalnie ...

a wersja 1?

a ściankę chciałam dać na łuku przed świerkami bo jak dam tutaj to chyba i tak będzie płasko?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:26, 29 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Patrząc na piny Reni to będzie ekran z drzew

ale czy przy tych zaokrąglonych kształatach w tej części ogrodu pasują takie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:25, 29 paź 2016

Do góry
anulajda napisał(a)

Za hortkami masz zaraz szmaragdy to drzewa raczej nie w tych hortkach no chyba że masz tam tak szeroko
Ja posadziłam przed hortkami żywopłot z cisa i mam zamiar prowadzić go wyżej żeby tak podparły limki od dołu tak nie dosłownie ale wizualie
Ale u mnie proste linie som...

Ania tylko 130cm ... ten mój żywopłocik też miał stać się kiedyś żywopłotem
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:21, 29 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mi się pierwszy pomysł Anety podoba.
Renia, czy tam nie jest zbyt wąsko?
I jak patrzę na ten kadr, to odnoszę wrażenie, że hortensjowa ma za bardzo linię prostą, reszta to łuki...
Nie wiem, jak to dalej idzie. Ale tu linie do siebie nie pasują ...

Każdy widzi, ze coś tu nie gra ... może faktycznie ta długa prosta linia sprawia, że ta rabata jest za płaska? Może i wąsko bo tylko 130cm
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:22, 29 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Też mi się wydawało, ze same hortki są modern ale jednak bez dwóch zdań ta rabata jest jakaś płaska bez wyrazu ... w miarę wygląda jedynie z tej perspektywy

i tu widać jaka jest wąska tylko 130cm z żywoplocikiem
no dwóch metrów to tam raczej nie ma
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:16, 29 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Pomysły Anety bardzo ciekawe.ja też mam hortensjowa z drzewami ale i z obwódką.i fakt nie przepadam za nia
Pełno inspiracji jest z hortkami drzewami i czymś przed hortkami ale i takimi gdzie są same hortki.to też jest modern.ja tak surowo bym tego nie oceniała.
Jaka głęboko Ka jest ta rabata? Masz tam jakieś cebulę?

Też mi się wydawało, ze same hortki są modern ale jednak bez dwóch zdań ta rabata jest jakaś płaska bez wyrazu ... w miarę wygląda jedynie z tej perspektywy

i tu widać jaka jest wąska tylko 130cm z żywoplocikiem
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:10, 29 paź 2016
Do góry
ren133 napisał(a)

i juz wiem ze zmiany musza byc w obrebie świerka i tych kilku kulek ..cos sie musi wydarzyc co bedzie przyciagac wzrok i to jest w moim pojeciu miejsce co wymaga liftingu i wzbogacenia

i tu tez to widaż ze trzeba ożywić świerka

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:08, 29 paź 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Reniu, Ty wiesz, że ja sie kompletnie nie znam, więc to moje i tylko moje zdanie i oczywiście nie musisz go brac pod uwagę.
Ja nie lubię obwódek z bukszpanu, zdecydowanie wolę kostki lub jakies prostokąty, ale takie grubsze i jeśli idziesz w ogród nowoczesny, to widziałabym tu trzy opcje:
1) zamiast tej obwódki niskie trawy, np takie jak masz na tej rabacie po lewej i spore drzewo np ambrowiec/tulipanowiec na skraju rabaty po prawej
2) podzielić ten pas hortensji na trzy części, nawet w obwódkach, w każdej części po jednym drzewie np platan prowadzony płasko na stelażu, coś jak tu:
https://pl.pinterest.com/pin/483011128769720275/
3) podzielić pas hortensji na 2 części, z jednym lub dwoma drzewami w każdej części, a na środku jakiś jasny element architektoniczny nawiązujacy do ściany wodnej, np taka ścianka, ławeczka, cokolwiek białego
https://pl.pinterest.com/pin/341288477986011664/

Ja nie uważam,że sie nie znasz wiem natomiast, ze najtrudniej doradzić sobie samej O elemencie białej ścianki w tym miejscu myślę już od dawna ech Ty czytasz w moich myślach ale o przeszeregowaniu hortek nie myślałam ... taki długi szpaler nigdy mi nie przeszkadzał ... ale właśnie widać jak ważne jest spojrzenie z boku osob trzecich Ambrowca mam po prawo a tulipanowca po lewo ... tylko ten tulipanowiec to mi tam nie pasuje ... cały czas myślę o drzewach szczepionych, mogłyby być nawet na stelażu ale te to śa drogie przecież ... może masz rację, że ta obwódka tak zwęża tą rabatę, robi ją pod linijkę ... Ten jasny element architektoniczny planowałam zrobić po łuku żeby nawiązać do ścianki oczywiście niższej tak na 50cm ale za hotkami a przed dwoma świerkami ...
Ale jeszcze coś innego mi chodzi po głowie bo chyba problem nie jest w samej hortensjowej ale też w tym, ze jak się patrzy od tarasu do hortensji jest płasko: trawnik, bruk i znowu trawnik ... nic się tam nie dzieje ... tylko to już byłaby kolejna rewolucja prawie taka jak ze ścianką
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:04, 29 paź 2016
Do góry
ren133 napisał(a)

Justyna Ja z tych, którym konstruktywna krytyka nie jest straszna ... a tylko popycha do radykalnego działania Cieszę się, że piszesz tak jak to widzisz, bez owijania w bawełnę
Zrobiłam dzisiaj parę zdjęć z jeszcze dwóch miejsc:
tak widzi tą rabatę każdy odwiedzający nas gość:

akrat w tym widoku bym nic nie zmieniała
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:54, 29 paź 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

sugeruje zrobic wiecej fotek w szerokich kadrach ....z kazdej strony ..z widokiem na hortensjowa ....bo trudno jest stwierdzic na której czesci trawnika cos zmienić .

PS. pierwszy raz widze u ciebie cos co wyglada "bidnie" nie obraż sie ale tak to odbieram.....sama hortensjwa w tej masie hortensji jest zbyt nudna ...nie wiem czy drzewa pomogą?...wcale nie wiem co ci doradzić

Justyna Ja z tych, którym konstruktywna krytyka nie jest straszna ... a tylko popycha do radykalnego działania Cieszę się, że piszesz tak jak to widzisz, bez owijania w bawełnę
Zrobiłam dzisiaj parę zdjęć z jeszcze dwóch miejsc:
tak widzi tą rabatę każdy odwiedzający nas gość:

a tak widać to miejsce z ławeczki przy ściance wodnej (która powstanie w przyszłym roku)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies