Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 19:54, 29 paź 2016

eee_taam napisał(a)

sugeruje zrobic wiecej fotek w szerokich kadrach ....z kazdej strony ..z widokiem na hortensjowa ....bo trudno jest stwierdzic na której czesci trawnika cos zmienić .

PS. pierwszy raz widze u ciebie cos co wyglada "bidnie" nie obraż sie ale tak to odbieram.....sama hortensjwa w tej masie hortensji jest zbyt nudna ...nie wiem czy drzewa pomogą?...wcale nie wiem co ci doradzić

Justyna Ja z tych, którym konstruktywna krytyka nie jest straszna ... a tylko popycha do radykalnego działania Cieszę się, że piszesz tak jak to widzisz, bez owijania w bawełnę
Zrobiłam dzisiaj parę zdjęć z jeszcze dwóch miejsc:
tak widzi tą rabatę każdy odwiedzający nas gość:

a tak widać to miejsce z ławeczki przy ściance wodnej (która powstanie w przyszłym roku)
Nett 19:59, 29 paź 2016

Hi, hi, no to jest ambrowiec po prawej.

To juz platany formowane nie pasują. Musiałyby zostać kulki i nie wiem czy nie lepiej wtedy hortensje pomiedzy a nie pod drzewa.

Te moje malunki to tu nie pasują kompletnie
20:04, 29 paź 2016
ren133 napisał(a)

Justyna Ja z tych, którym konstruktywna krytyka nie jest straszna ... a tylko popycha do radykalnego działania Cieszę się, że piszesz tak jak to widzisz, bez owijania w bawełnę
Zrobiłam dzisiaj parę zdjęć z jeszcze dwóch miejsc:
tak widzi tą rabatę każdy odwiedzający nas gość:

akrat w tym widoku bym nic nie zmieniała
amelia_b 20:05, 29 paź 2016

A mi by tu się podobały na pniu wysoko szczepione czerwonolistne drzewa, ale to moje zdanie, nie chce się wam wcinać w myślenie
ren133 20:08, 29 paź 2016

Nett napisał(a)
Reniu, Ty wiesz, że ja sie kompletnie nie znam, więc to moje i tylko moje zdanie i oczywiście nie musisz go brac pod uwagę.
Ja nie lubię obwódek z bukszpanu, zdecydowanie wolę kostki lub jakies prostokąty, ale takie grubsze i jeśli idziesz w ogród nowoczesny, to widziałabym tu trzy opcje:
1) zamiast tej obwódki niskie trawy, np takie jak masz na tej rabacie po lewej i spore drzewo np ambrowiec/tulipanowiec na skraju rabaty po prawej
2) podzielić ten pas hortensji na trzy części, nawet w obwódkach, w każdej części po jednym drzewie np platan prowadzony płasko na stelażu, coś jak tu:
https://pl.pinterest.com/pin/483011128769720275/
3) podzielić pas hortensji na 2 części, z jednym lub dwoma drzewami w każdej części, a na środku jakiś jasny element architektoniczny nawiązujacy do ściany wodnej, np taka ścianka, ławeczka, cokolwiek białego
https://pl.pinterest.com/pin/341288477986011664/

Ja nie uważam,że sie nie znasz wiem natomiast, ze najtrudniej doradzić sobie samej O elemencie białej ścianki w tym miejscu myślę już od dawna ech Ty czytasz w moich myślach ale o przeszeregowaniu hortek nie myślałam ... taki długi szpaler nigdy mi nie przeszkadzał ... ale właśnie widać jak ważne jest spojrzenie z boku osob trzecich Ambrowca mam po prawo a tulipanowca po lewo ... tylko ten tulipanowiec to mi tam nie pasuje ... cały czas myślę o drzewach szczepionych, mogłyby być nawet na stelażu ale te to śa drogie przecież ... może masz rację, że ta obwódka tak zwęża tą rabatę, robi ją pod linijkę ... Ten jasny element architektoniczny planowałam zrobić po łuku żeby nawiązać do ścianki oczywiście niższej tak na 50cm ale za hotkami a przed dwoma świerkami ...
Ale jeszcze coś innego mi chodzi po głowie bo chyba problem nie jest w samej hortensjowej ale też w tym, ze jak się patrzy od tarasu do hortensji jest płasko: trawnik, bruk i znowu trawnik ... nic się tam nie dzieje ... tylko to już byłaby kolejna rewolucja prawie taka jak ze ścianką
amelia_b 20:09, 29 paź 2016

Reniu co ile sądziłaś bukszpany na tą obwódkę?
20:10, 29 paź 2016
ren133 napisał(a)

i juz wiem ze zmiany musza byc w obrebie świerka i tych kilku kulek ..cos sie musi wydarzyc co bedzie przyciagac wzrok i to jest w moim pojeciu miejsce co wymaga liftingu i wzbogacenia

i tu tez to widaż ze trzeba ożywić świerka

Nett 20:11, 29 paź 2016

Hi, hi. No i wychodzi, że już wiesz co chcesz
ren133 20:16, 29 paź 2016

nawigatorka napisał(a)
Pomysły Anety bardzo ciekawe.ja też mam hortensjowa z drzewami ale i z obwódką.i fakt nie przepadam za nia
Pełno inspiracji jest z hortkami drzewami i czymś przed hortkami ale i takimi gdzie są same hortki.to też jest modern.ja tak surowo bym tego nie oceniała.
Jaka głęboko Ka jest ta rabata? Masz tam jakieś cebulę?

Też mi się wydawało, ze same hortki są modern ale jednak bez dwóch zdań ta rabata jest jakaś płaska bez wyrazu ... w miarę wygląda jedynie z tej perspektywy

i tu widać jaka jest wąska tylko 130cm z żywoplocikiem
amelia_b 20:16, 29 paź 2016

Reniu rysujesz?