Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 21:35, 29 paź 2016

eee_taam napisał(a)

akrat w tym widoku bym nic nie zmieniała

No tak ale od straony tarasu i frontu nie prezentuje się najlepiej ... to jest walśnie ten problem, że chciałabym aby rabata z każdej strony prezentowala się dobrze
ren133 21:37, 29 paź 2016

amelia_b napisał(a)
A mi by tu się podobały na pniu wysoko szczepione czerwonolistne drzewa, ale to moje zdanie, nie chce się wam wcinać w myślenie

No co Ty Amelia? każde zdanie się liczy ... tylko bordowych nie chcę ... jeśli szpaler to platan lub robinia ... chyba, że jeszce padnie jakaś propozycja
ren133 21:38, 29 paź 2016

amelia_b napisał(a)
Reniu co ile sądziłaś bukszpany na tą obwódkę?

dość gęsto ... nie pamiętam
ivo 21:43, 29 paź 2016

Ja bym zrobiła tak:

Rozbiłabym te obwódki i w te przerwy dała trawy niewysokie np. hakone .
Jakoś u Ciebie to wygląda trochę monotonnie i tak już myślę o swojej rabacie tam też będą hortki za nimi gracki a przed hortkami hakone i w tej części też będzie ok. 10 m. Tylko w skali mojego ogrodu te 10 m to mały kawałeczek. Cała rabata będzie miała 40 metrów
ren133 21:43, 29 paź 2016

eee_taam napisał(a)

i juz wiem ze zmiany musza byc w obrebie świerka i tych kilku kulek ..cos sie musi wydarzyc co bedzie przyciagac wzrok i to jest w moim pojeciu miejsce co wymaga liftingu i wzbogacenia

i tu tez to widaż ze trzeba ożywić świerka

to jest walśnie to coś o czym myślę chyba już od kilku miesięcy aby w tym rogu zrobić koło z elementem białej niskiej ściany, wrzucić tam kulki i trawy i ... może drzewo wielopniowe, które zaburzyłoby trochę tę prostą linię przy hortkach ... a ten świerk srebrny to średnio mi tam pasuje ...
ren133 21:45, 29 paź 2016

Nett napisał(a)
Hi, hi. No i wychodzi, że już wiesz co chcesz

Wiesz coś tam rodzi się w głowie ... zwłaszcza, ze patrzę na to miejsce codziennie i nie daje mi spokoju ... ale czy to jest dobre rozwiązanie? Nie chcę kolejny raz zmienić coś trochę i efektu znowu nie będzie ... może trzeba radykalnej jednak zmiany?
ren133 21:45, 29 paź 2016

amelia_b napisał(a)
Reniu rysujesz?

no gościa mialam
amelia_b 21:46, 29 paź 2016

ren133 napisał(a)

No co Ty Amelia? każde zdanie się liczy ... tylko bordowych nie chcę ... jeśli szpaler to platan lub robinia ... chyba, że jeszce padnie jakaś propozycja
Reniu ja za cienki bolek jestem, przysłucham się i przypatrze co kombinujecie, bo ja nie pomogę ani nie zaszkodzę,chyba
ren133 21:47, 29 paź 2016

Jagodaa napisał(a)
Justyna dobrze podsumowała, te dwie części się nie łączą... ewentualnie dałabym drzewa, jak chcesz, w hortki i je zostawiła w pasie. Bez zmiany części z kulkami ta ścianka w hortensjach jakoś mi się nie widzi
widzi ☺.

w hortkach też mi się nie widzi ... jak dla mnie ona musi być na podobieństwo wodnej ... po łuku ... myślę, ze sporo by wniosła
nawigatorka 21:47, 29 paź 2016

Ale ta ściana to chyba tak max 40 cm.tylko że nie wiem czy nie za dużo tego w tak niewielkim ogrodzie jednak.
Albo może wmontuj te ściankę w łuk bukszpanow tak by było bukszpan ścianka bukszpan z tym że to rabat hortkowej nie zmienia