Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Pszczelarnia 17:11, 07 lut 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
Bardzo jest fajna, polecam Ci, mogę się podzielić siewką.

Czyżby to dla mnie taka zaskakująca i miła propozycja? Bardzo chętnie, coś zaproponuję w zamian
Pszczelarnia 15:27, 07 lut 2017

Do góry
oczywiście się pomyliłam- Trifolium rubens Red Feathers
Pszczelarnia 15:21, 07 lut 2017

Do góry
vita napisał(a)

Dzięki Czytałam opinię. Wydaje się cenną byliną, w połączeniu z szałwią też. Mam Trifolium ochroleucon, próbowałam już dwa razy wysiać nasiona, bez skutku. Ciekawe jak z dzieleniem, masz doświadczenia?

Ja tez mam Trifolium rubens Red Fox. Zeszłej zimy, przy odwilży coś mi jedną zeżarło, zostawiając jedynie suche patyczkii jeden korzonek, który wiosna ruszył . Więc drugą sadzonkę podzieliłam na kilka sztuk. Wszystkie się przyjeły, a latem pokazały się siewki. Nie wiem co z nich bedzie, okaże się.
Widzę że wycinanie przekwitłych kwiatów powoduje, że koniczyna kwitnie całe lato i jesień. Dla mnie dobrze wygląda z czymś co przesłoni jej nogi, takie golasy trochę.
Bardzo jest fajna, polecam Ci, mogę się podzielić siewką.

Ogród Oliwkowy :-) 14:50, 07 lut 2017

Do góry
dzisiaj będą dwa zdjęcia
tak ma wyglądać widok z tarasu wg projektu, za kilka lat :

i projekt

Rośliny, krzewy, drzewa:
świerk pospolity
brzoza brodawkowata
grab pospolity
lipa drobnolistna
Thuja Smaragd
Magnolia pośrednia
Wierzba purpurowa Nana
Deren jadalny
cis pospolity
sosna górska
bez czarny Laciniata
Róża pnąca new dawn
hortensja bukietowa Limelight
hortensja bukietowa vanille-freise Renhy
hortensja ogrodowa Sybilla
Omzyna Dawida
Pęcherznica kalinilistna Diabolo
Leszczyna pospolita
Trzmielina Fortune'a
Jaśminowiec wonny
pięciornik krzewiasty Goldstar
Laurowiśnia wschodnia Otto Luyken
tawuła wczesna
barwinek pospolity
krzewuszka cudowna Vine&Roses
wrzos pospolity
rhododendron Claudine
Bambus sasa tsuboiana
piwonia chinska
lawenda wąskolistna
perowskia
rozwar wielkokwiatowy
rodgresja kasztanowcolistna
kopytnik pospolity
łubin
pióropusznik strusi
miskant chiński Gracilissmus
rozplenica japońska
hosta patriot
hosta sum and substance
glicynia kwiecista

Proszę o poradę, czy tych gatunków nie jest za dużo i czy któraś z nich jest kapryśna,np nie udaje sie w naszym regionie, może lepiej pójść w inne odmiany jak choćny z różą New Dawn?
Ziemia jak na razie jest piaszczysta (idealnie rosly na niej ziemniaki_ pod spodem jest warstwa gliny
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:25, 07 lut 2017

Do góry
mira napisał(a)
Obłęd 21 magnolii ? - masz ponad 2 x większą działkę niż ja to ja choć mogłabym mieć ze 3 a nie mam ani jednej. Teraz już nie ma gdzie - kurcze a może - nie wiem musi pasować taka magnolia do miejsca

która jest najmniejsza docelowo
bardzo lubię podziwiać w parkach stare magnolie i teraz już są fajne z tymi pąkami w kiciusiu

pozdrawiam

No jakoś tak zaszaleliśmy rok temu i chyba nie koniec na tym miałam dużo pięknych magnolii, niestety mroźna zima załatwiła je, prawie płakałam.
Odtwarzam na nowo stan posiadania. Szkoda, że co najmniej 3 lata mus czekać, aby pokazały swoja urodę.
Wolno rośnie Sunrise, gwiaździsta, na nie miejsce znajdziesz, jak inne się spodobają, będziesz kontrolowac wzrost. Black Tulip rośnie kolumnowo, to dużo miejsca nie zajmie też, jest trochę takich kolumnowych magnolii
Stale sprawdzam pąki na moich, na razie wszystko okchyba najgorzej, jak mróz w kwietniu lub uchowaj w maju
pozdrawiam
i kolejną zimę super przetrwały bluszcze nie ogrodowe

od Gabrieli, ładnie się rozrósł, choć obawiała się czy przetrwa

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:02, 07 lut 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Magnolia nie lubi ani ciecia ani przesadzania. Nie lubi przesadzania bo ma bardzo kruche korzenie jak przesadzac trzeba obkopac bardzo duza darn w okol korzenia jezeli rosla w cieniu to trzeba posadzic ponownie do cienia. Ciecie tylko galezi przy pniu i zamalowac rane.

Tak Elu podają, ale ja jak trzeba tnę, na własne ryzyko
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:52, 07 lut 2017

Do góry
Obłęd 21 magnolii ? - masz ponad 2 x większą działkę niż ja to ja choć mogłabym mieć ze 3 a nie mam ani jednej. Teraz już nie ma gdzie - kurcze a może - nie wiem musi pasować taka magnolia do miejsca

która jest najmniejsza docelowo
bardzo lubię podziwiać w parkach stare magnolie i teraz już są fajne z tymi pąkami w kiciusiu

pozdrawiam
Anulajda w raju 23:59, 06 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, jak działa twój "kapownik"?
kiedy latem wróciłam z ogrodu z fotkami róż, nie umiałam ich rozpoznać na zdjęciu i do dziś nie wiem, która jest która ?
Masz cudowną kolekcję

Mój "kapownik" ma wszystko co w moim ogrodzie jest i rośnie i jest ze mną od początku,jest pojemny jak mój ogród, alfabetycznie wklejam metki z roślin, wszystkie trawy daję pod "T" róże pod "R" a inne rośliny już wg alfabetu lecą : cis pod "C" magnolia i wszystkie na M pod eM itd..a przy metkach pisze "koniecznie" ołówkiem gdzie posadziłam przy czym, ewentualnie jaka strona ogrodu tak żeby zlokalizować a jak robię zdjęcia to zawsze zaczynam o tej samej strony i w jednym kierunku idę i kończę łatwo wtedy jest
Ogród w remoncie 09:00, 06 lut 2017

Do góry

To ten dereń Asiu. Dwa pierwsze zdjęcia z jesieni i ostatnie dzisiejsze. Wysoki już jest jak widzisz. Domyślam się,że Ci pewnie przeszkadza bo mnie też. Dodatkowych sosen nie ale kombinuję tam jeszcze bo kusi mnie ta ścieżka. Przy tych świerkach może jakieś drzewko nie dające dużo cienia. Na razie przychodzi mi do głowy tylko magnolia albo jakieś kolumnowe.
Miłkowo - sezon 2016-2022 20:13, 05 lut 2017

Do góry
Magnolia nie lubi ani ciecia ani przesadzania. Nie lubi przesadzania bo ma bardzo kruche korzenie jak przesadzac trzeba obkopac bardzo duza darn w okol korzenia jezeli rosla w cieniu to trzeba posadzic ponownie do cienia. Ciecie tylko galezi przy pniu i zamalowac rane.
W oflisowym ogrodzie 16:47, 04 lut 2017

Do góry
kamila66 napisał(a)
Ku pamięci http://www.test.zymon.eu/Zymon_ulotka-magnoliowa_2016.pdf
Podoba mi się Magnolia 'Old Port'

Mnie też a planujesz tam zakupy na wiosnę?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:02, 03 lut 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Hej Twoja magnolia ile ma lat?Okryłaś ją na zimę?ja jestem laikiem w tej kwestii.

Jedna ma u mnie 4 wiosny, a dwie pozostałe teraz 3. Mam jeszcze pięć na dużym ogrodzie kupionych w markecie dwie będą miały drugą wiosnę, a trzy trzecią. Sadzone wszystkie jako 40cm patyczki, na dwóch są już pierwsze pączusie Ja okrywam magnolie dopóki mogę. Dwie już są za duże, ale reszta jeszcze otulona
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:03, 03 lut 2017

Do góry
Hej Twoja magnolia ile ma lat?Okryłaś ją na zimę?ja jestem laikiem w tej kwestii.
Podmiejski ogródek 14:14, 03 lut 2017

Do góry
Magnolia ma cudowny ogród i w życiu bym nie pomyślała że mój ogródek może się komukolwiek z jej skojarzyć

Aniu, chętnie porozmawiam o odnawianiu Twojej kawalerki jak dopcham się do kompa. Pomysł z pionowymi pasami brzmi dobrze.

Aniu -
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:51, 03 lut 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
magnolia cała w pączkach zapowiada wiosnę, ale potem podetnę ją z dołu

chcę ją w formie drzewka a dolne gałązki i tak giną potem w piwoniach

Identycznie robię, juz Piruette podcieta, teraz w tym sezonie z Genią tak zrobię
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:48, 02 lut 2017

Do góry
Nowalijka napisał(a)
Twoja magnolia ma już pąki???? Niesamowite, muszę pójść na działkę, może u mnie już coś sie rozwija.

Elu magnolie pąki wiążą jesienią jeśli nie zmarzną w zimie będą z nich kwiaty
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:25, 02 lut 2017

Do góry
Twoja magnolia ma już pąki???? Niesamowite, muszę pójść na działkę, może u mnie już coś sie rozwija.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:20, 02 lut 2017

Do góry
magnolia cała w pączkach zapowiada wiosnę, ale potem podetnę ją z dołu

chcę ją w formie drzewka a dolne gałązki i tak giną potem w piwoniach
Kwiaty we włosach 20:51, 02 lut 2017
Do góry
Magnolie mam trzy,dwie gwiaździste.to mniejsze magnolie.Jedna to 'Rosea',druga 'Royal Star'.Trzecia to już większa jak gwiaździsta to jedna z tzw. 8 dziewczynek.U mnie mam Ann.Susan dałam Dorocie.
U Ciebie dużo miejsca to zmieścisz i te większe.
Tutaj na forum możesz poczytać o magnoliach https://www.ogrodowisko.pl/watek/195-magnolie-magnolia-rozne-gatunki-i-odmiany
A tutaj masz fajną stronę http://ladnydom.pl/Ogrody/1,113408,1442553.html

Ja czekam do końca lutego i zacznę planowania odnośnie siania nasion.Ale nastawiam się na pomidory jak i w tamtym roku.Niesamowicie owocowały.Ale też i lato było fajne
Co z tym ogródeczkiem począć 20:45, 02 lut 2017

Do góry
Kiku wielka. Magnolia zresztą też...
Ja jeszcze Ewuś nie myślę.... jeszcze śpię ogrodowo

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies