Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rododendronowy ogród II. 20:06, 07 lis 2012

Do góry
Można w nie będzie ubrac niejedną pannę młodą
a goście jej weselni strojem sie nie zawiodą.
I pójdzie panna młoda z weselnym swym orszakiem
aleją ta bukową by spotkac sie z chłopakiem.

Las drogę im wskazuje białymi gałązkami
i znikną gdzieś w oddali by w końcu zostac sami.

Rododendronowy ogród II. 20:05, 07 lis 2012

Do góry
W lutym zrzuciła zima bielutką swą pierzynę
na drogi,domy, drzewa i na każdą roślinę.
Niestraszne będą mrozy pod tak grubą pierzyną,
nie stanie się nic drzewom, nie stanie nic roslinom.

Tego samego roku wielka nastała zmiana
każda gałązka buka już z lodu jest utkana.
A las wygląda cały jak pałac królowej zimy
z oknami, arkadami, że znów się zachwycimy.
Jakby katedra Gaudiego białe przybrała lśnienie
nad nią szaro -niebieskie zimowe jest sklepienie.

Innego dnia gałązki w koronki się przebrały
i nagle koronkowo rozmarzył się las cały.

Koronki jak z Wenecji wprost wyrafinowane,
a inne delikatnym puszkiem są obsypane.

Rododendronowy ogród II. 20:04, 07 lis 2012

Do góry
BUKI

W listopadowy ponury dzień te buki zobaczyłam
bez liści stały smutne, a ja sie zachwyciłam
i popatrzyłam na pole z ziemniaczanymi łętami
i pomyslałam ,,ach tutaj my właśnie zamieszkamy".
Już po tygodniu te buki moją własnością były
lecz stały nadal smutne i nic sie nie cieszyły.
Na progu ciężkiej zimy o radośc trudno było,
lecz gdyby zaszumiały to byłoby mi miło.
A potem przyszła zima co wiatrem je smagała
i na pniach , na gałęziach pasy pomalowała.

Rzucała wściekle śniegiem, wbijała go pod korę
aż ozdobiła drzewa bielutkim swym kolorem.
Tak były nierealne, że aż mnie zachwyciły,
z drzew lesnych takie cudne grafiki sie zrobiły.

O....! 19:55, 07 lis 2012

Do góry
Zbysiu, no to już nie wiem...czy mialeś ten trójklapowy ? ale te owocki są małe, może ptaki zjadły i nie zauważyłeś ?
Marzena, no wybarwia się fajnie, robię jej fotki, bo pewnie niedługo straci już liście ...
Bożenko, no, tak... dzięki tak, mam też widok na 'góry' z okien...muszę zrobić też taką fotkę...
Irenko, dzięki

...przeczytałam w którymś wątku ( już nie pamiętam gdzie... ) o 'szkielecie' ogrodu...właśnie pracuję nad nim od jakiegoś czasu nie nazywając tego w ten sposób...ale nazwa 'szkielet' jest świetna...więc jej uzywam...wiem, że jeszcze sporo mam do zrobienia z ukształtowaniem szkieletu w moim dużym ogrodzie... w każdym razie...mam już plany na przyszły sezon

a teraz jesienne widoczki/obrazki ...

Rododendronowy ogród II. 19:51, 07 lis 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
To mi się Bożenko u Was najbardziej podobało - że ogród jest prawie w lesie, rośliny Twoje na jego tle cudnie wyglądają, te kolory! Ach

Nie zaprzeczę ze las dużo daje widokom mojego ogrodu ale ma tez jedna wadę : bardzo optycznie pomniejsza ogród, zresztą nie tylko optycznie bo i sporo miejsca zajmuje w moim ogrodzie.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:43, 07 lis 2012

Do góry
Chętnie przyłączę się do gratulacji,to taki miły tutejszy obyczaj.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:40, 07 lis 2012

Do góry
Hej Karola, jeszcze załapałem na Twoje 6 okrążenie, gratuluję, trzymaj tak dalej.W poniedziałek w nocy lecę. Pozdrawiam cię serdecznie i jesiennie.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:34, 07 lis 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Z zasolenia? Przedobrzyłaś z nawozem? Szkoda... piękna!

Kupiłam ją za 5 zł w kwiaciarni,bez kwiatków oczywiście,podlewałam i dokarmiałam wg przepisu.
Zakwitła mi 2 razy.Ale poszłam do szpitala i córka kwiatki podlewała. Oczywiście często, za często i za dużą dawkę nawozową.Niestety ,tego nie dała rady roślinka strawić i zaczęła marnieć,Nie miałam niestety podłoża dla storczyków,żeby jej podłoże wymienić,a na tym co było,słony nalot się wytworzył..... Cóż,bywa....Ważne,że ja żyję i chociaż jej zdjęciem mogę się cieszyć. i dzielić się z innymi.

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:33, 07 lis 2012

Do góry
Trochę późno ale jestem i serdecznie gratuluje.

Jak przechowujemy narzędzia i akcesoria ogrodowe 19:33, 07 lis 2012

Do góry
To Coton Manor:

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:32, 07 lis 2012

Do góry
Slawko napisał(a)

A zapomniałem, kwiatuszki dla ziomaleczki.

Co to za ciekawa roślinka? Przypomina mi po liściach różanecznika ale te są chyba mniej sztywne

Ten kwiatuszek to Hebe.
Rododendronowy ogród II. 19:31, 07 lis 2012

Do góry
To mi się Bożenko u Was najbardziej podobało - że ogród jest prawie w lesie, rośliny Twoje na jego tle cudnie wyglądają, te kolory! Ach

Jak przechowujemy narzędzia i akcesoria ogrodowe 19:29, 07 lis 2012

Do góry
Kiedyś w Mai w ogrodzie Witek pokazywał szafę ogrodnika, czyli wszystko na swoim miejscu.

Ta szafa na kółkach wzbudziła w ekipie zachwyt, ale przyznacie, że słusznie?
To był rok 2006 w ogrodzie w stylu angielskim (dawniej Zalesinek) Może pamiętacie?

Nie mam niestety lepszych (dokładniejszych zdjęć, ale szafa jest więc można zrobić)

Szafa przydawała się na konserwacjach ogrodów, bo jeździła sobie z ogródka do ogródka i nic nie ginęło.

Rododendronowy ogród II. 19:25, 07 lis 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
Bogdziu,
Twój ogród piękny o każdej porze roku !!! co za kolory ! ten modrzew wśród innych kolorów - no pięknie
pozdrawiam Cię ciepło !

Aniu miło mi że zajrzałaś. Dla Ciebie specjalne zdjecia modrzewia.

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 19:23, 07 lis 2012

Do góry
Jeśli macie teren narażony na zimne wiatry, to dobrze jest bukszpany okryć włókniną. Ja nie muszę tego robić, ponieważ mój ogród jest wysłonięty ze wszystkich stron i rośliny u mnie nie przemarzają.

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:21, 07 lis 2012

Do góry
Karolinko, kwiatek dla Ciebie
Jak przechowujemy narzędzia i akcesoria ogrodowe 19:19, 07 lis 2012

Do góry
Taki oto stylowy stół z szufladą, pomalowany na czerwono, co o tym sądzicie? Można zaleźć na starociach i pomalować.

W szufladzie sekatory

Jak przechowujemy narzędzia i akcesoria ogrodowe 19:14, 07 lis 2012

Do góry
A to podpatrzone w Holandii, ubrania sobie wiszą i kaloszki stoją, bo są po prostu ładne

A tutaj pomysłowa "szafa" na doniczki

Jak przechowujemy narzędzia i akcesoria ogrodowe 19:11, 07 lis 2012

Do góry
Irenka zapytała, a ja pomyślałam że to dobry moment na założenie takiego wątku.

Dodatkowo jest ogłoszony konkurs

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/333-konkurs-dbamy-o-narzedzia-czyli-niezbednik-ogrodnika-zawsze-pod-reka

Pokazujcie więc jakie macie pomysły na ładne wyeksponowanie narzędzi, które nie muszą być zardzewiałe i leżeć w kącie zapomniane. Mogą stanowić przedmiot dumy każdego ogrodnika, który niczego nie musi szukać i wie gdzie co jest.

irena_milek napisał(a)

A teraz was podpytam, jak wy sobie radzicie z narzędziami, gdzie je chowacie, aby nie szpeciły, gdzie chowacie taczki....................a do tego kurtki roboczo - ogrodowe, kalosze i gumofilce oraz wszelkie zapasy ogrodowe i nieogrodowe?

Irenko, ja wyeksponowałam swoje śliczne i wyczyszczone narzędzia na specjalnej tablicy, marzyłam o takich narzędziach, żeby się ich nie wstydzić i nie musieć chować, a chwalić się nimi, bo są cudowne.

To dla mnie wielka duma posługiwać się tym, czym Geoff Hamilton, a to, że będę ich importerem, to nawet nie marzyłam, przeszłam wiele, żeby tego dokonać.

W Anglii jak jestem w ogrodzie, zawsze zwracam uwagę na zakamarki, kanciapy, schowki i szopy i widzę, że tam też narzędzia, ubrania, kalosze są powiedziałabym ozdobą, zwykłym miejscem nie do chowania, czymś zwyczajnym, bo tam wszyscy mają ładne narzędzia.

Dla nowych osób odwiedzających Twój wątek podaję link http://sklep.ogrodowisko.pl/

Natomiast 15 grudnia dopiero ma wejść nowa seria Gold Cut, to seria sekatorów i różnych nożyc do cięcia topiarów, oczywiście sprowadzę i sama się zaopatrzę w te cuda.

Moja ściana z narzędziami angielskimi Joseph Bentley plus kilka antyków upolowanych na Chelsea Flower Show.

a z boku sobie wiszą pozostałe narzędzia na specjalnych umocowaniach.

Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:09, 07 lis 2012

Do góry
Odnośnie doniczek dzisiaj przyjechaly kopie elho do wsadzenia bambusów. Wykopię 3 szt i wylądują w donicach w ogrodzie zimowym na antresoli...

Są wielkie 58 cm, na zdjęciu nie widać. Kupione na allegro za 58 zł. Trochę się różnią od elho ale na elho w takim rozmiarze mnie nie stać.....

Czy zdjęcia znów do góry nogami??
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies