Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:22, 17 sie 2011

Do góry
moniam napisał(a)
Pani Danusiu,
wracając do tematu trawy, który był nie dawno poruszany, czy mogłaby Pani podać nazwę sprawdzonego przez Panią nawozu jesiennego. Dzisiaj zastosuję już ostatnią dawkę florovitu do trawy. I może czas pomyśleć o zakupie nawozu jesiennego. Dodam, że jest to trawnik założony w kwietniu. I nadal zastanawiam się nad tym czy konieczne jest jego nawożenie potasowo fosforowe, czy może trawa przezimuje równie dobrze bez nawożenia jesiennego.
A tak na marginesie to w przyszłym sezonie zakupię Hydrocomplex, bowiem patrząc teraz na trawę mam wrażenie , że brakuje jakiegoś mikroelementu.

Stosuję Florovit jesienny.
Ogród Iwci w Niemczech 15:55, 17 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Upatrzyłam koło róż jakąś płaskorzeźbę

Z mila chcecia ja komus podaruje
Ogród Iwci w Niemczech 15:54, 17 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Tuje długo na dole będą odbijać, jeśli Ci się znudzi czekanie, podetnij te badyle i posadź przed tujami coś innego. Ja tak mam. Posadziłam w niektórych miejscach cisy.

Fajny ten pienny iglak, cudo z niego wyszło

Wierzba nie jest dobrą rośliną, bo dostaje grzyba jesienią i potem ma takie brzydkie liście. Ja osobiście nie za bardzo za nią przepadam, ale kiedyś w starym ogrodzie miałam.

Zrobilabym tak z tymi thujami ale maz zaparcie twierdzi ze to odrosnie szybko ;-/

Wierzba wlasnie miala grzyba dlatego ja tak opitolilam i postanowilam zrobic z niej bonsai hihi
Projekt wiaty - rozwiązania 14:25, 17 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Natomiast zrobienie zielonego dachu dla mnie to pestka, ale dla Ciebie może być duży problem bo technologia jest i normy muszą byc zachowane, użycie pewnych materiałów także. Ale to fajne jest i polecam, sama mam taki.

Ano wiem Widziałam w galerii.
Myślalam o czymś takim w tym miejscu:

Jest to zaraz przy wejsciu do domu. Z uwagi na niewielki domek, musze mocno myślec o madrym zagospodarowaniu kazdego miejsca. Tutaj - po wyprowadzeniu pradu na zewnątrz do ogrodzenia w planach mam wybudowanie sciany z betonu dzielącej nas od sasiada (220 cm) i postawienie stelażu z zadaszeniem i jakimiś drzwiami - by chowac tam dzieciece rowerki czy też wózek.
I tak myślałam o Twoim dachu u mnie zaadaptowanym

Ale oczywscie koszt mają dość istotne znaczenie.

A altana z pierwszego zdjęcia ma być tam naprawdę altaną garazową i miejscem przechowywania narzędzi ogrodniczych (kosiarka, grabie) i innych (domek dzieciecy, zjeżdzalnia)
Prawdopodobnie pozostanę w takim razie przy koncepcji metalu i poliwęglanu jako bazy i potem scianki będę dostawiać drewniano-metalowo-lustrzane
Projekt wiaty - rozwiązania 13:49, 17 sie 2011

Do góry
Wypowiem się w kwestii drewnianych altanek - mówiłam to w kontekście, że nic innego nie ma w ofercie tzw. ogólnie dostępnej, marzą mi sie jakieś ładne altany metalowe z płótnami w kolorze ecru, stalowo - zardzewiałe, szklano-metalowe itd. coś innego, ale osobiście nic nie mam przeciwko takim altankom, nawet takie też montuję, jak widać w realizacjach. Tylko marzy mi się... wiadomo.. Chelesa Flower Show

Mam gotowy pomysł na Twój problem
Popatrz tutaj, drewno jest egzotyczne i dach z poliwęglanu, rozwiązanie dachu

http://www.gardenarium.pl/realizacje/japonski-ogrod-z-ksiezycowa-brama

Natomiast zrobienie zielonego dachu dla mnie to pestka, ale dla Ciebie może być duży problem bo technologia jest i normy muszą byc zachowane, użycie pewnych materiałów także. Ale to fajne jest i polecam, sama mam taki.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:16, 17 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Ojej, jakie cudne te białe miliony!! Piękne kwiatuszki! Kusicie nimi, a teraz już nie do kupienia... Ta biała odmiana jest chyba z tych najdrobniejszych o sztywnych pędach? Z tego rodzaju mam jasnoróżową.

Tak, te są drobniutkie nawet bardzo

Te drobniutkie mniej obficie kwitną, ale i tak są śliczne, bo białe
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:41, 17 sie 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Danusiu cudnie. A powiedz mi czy Cunningham's White (też u mnie kwitnie) zdąży jeszcze raz uzyskać pąki i zakwitnąć na wiosnę ?

Tak
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:59, 17 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ilex crenata - ostrokrzew drobnolistny w formie kuli, kiedyż rósł we wnęce koło garażu, teraz stoi tam ławka

Listki ma podobne do bukszpanu

Wygląda niemal identycznie jak bukszpan,aż trudno uwierzyć

Zamglona zdjęcia to majstersztyk-cudo!!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:35, 17 sie 2011

Do góry
Dzięki Ewuś, muszę w końcu oderwać się od tego laptopa
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:34, 17 sie 2011

Do góry
Monic napisał(a)
Ojej, jakie cudne te białe miliony!! Piękne kwiatuszki! Kusicie nimi, a teraz już nie do kupienia... Ta biała odmiana jest chyba z tych najdrobniejszych o sztywnych pędach? Z tego rodzaju mam jasnoróżową.

Tak, te są drobniutkie nawet bardzo

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:32, 17 sie 2011

Do góry
Monic napisał(a)

Ten ostrokrzew faktycznie do złudzenia przypomina bukszpan. Czy również jest zimozielony?
Danusiu, co rośnie pod Limelight? Czy można co nieco zmałpować? Bukszpany poznaję, ale chodzi mi o obrzeże.

Monic, jest zimozielony i są odmiany także żółte.
Pod bukszpanem przy stawie ramka jest z żółtego Ilex crenata "Golden Gem"

Problemy już na wstępie czyli brak konkretnego pomysłu 09:25, 17 sie 2011

Do góry
W kolejnym roku, listopad

Teraz zbudowaliśmy większe skrzynie z drewna egzotycznego

Ocieplone sturodurem, włóknina, EPDM jako izolacja i otwór odpływowy nieco wyżej, żeby zapas wody był na dnie

Kółka do transportu

Problemy już na wstępie czyli brak konkretnego pomysłu 09:18, 17 sie 2011

Do góry
Mogą być iglaki szczepione na pniu, korona zupełnie dowolna, niekoniecznie kulista, może być rozczochrana. A nawet może miłorzęby Mariken?. Pod spodem można podsadzać kwitnącymi sezonowymi, albo kordylinki i kwitnace też. Wtedy taka dekoracja jest zmienna.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:10, 17 sie 2011

Do góry
Poranna sieć. pa lecę do ogrodu robić aranżację.
Miłego dzionka

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:08, 17 sie 2011

Do góry
A teraz ogród "zamglony"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:07, 17 sie 2011

Do góry
MagdaMisia napisał(a)
Danusiu pozbieraj koniecznie nasionka z zielonego tytoniu Ja mam wszystkie odcienie ale zielonego niestety nie Czy tak samo powala zapachem jak pozostałe?

W tych skrzynkach w zasadzie wszystko pachnie, petunie, tytoń, to mi się miesza
Pozbieram
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:06, 17 sie 2011

Do góry
Ilex crenata - ostrokrzew drobnolistny w formie kuli, kiedyż rósł we wnęce koło garażu, teraz stoi tam ławka

Listki ma podobne do bukszpanu

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:05, 17 sie 2011

Do góry
Wilczomlecz

Róża "William and Catherine" zaczyna pokazywać kolor

Obok zakwitła różyczka okrywowa

Muszę się przyjrzeć czy te odrosty od miłorzębu mają korzonki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:03, 17 sie 2011

Do góry
Niezmordowane petunie zaczynają dostawać mączniaka, już chyba czas na przycięcie, odbiją do września

Million Bells w kolorze białym

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:00, 17 sie 2011

Do góry
Nieco biżuterii ogrodowej

Obok kwitnie różanecznik "Cunningham's White" - u wszystkich powtarza kwitnienie

Aniołki i cynowy dzbanek

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies