Żeby zrobić "oszukaną" kule z bukszpanu co kosztuje 1000 zł, można posadzić obok siebie kilka nieforemnych bukszpanów, żeby się stykały, (najwyższe na środku) potem je dociąć w kulkę. Powinno być nieźle jak zacznie się zabudowywać.
Z cisami tak samo
Danusiu, tak zrobiłam moje kulki na frontowej rabaty - z 3-4 szt sadzonek
Rzucisz fachowym okiem na tę moja nieszczęsną rabatę??
O Jeju, jakie przeze mnie? Co roku w pewnym momencie to mam jak widać, tylko nigdy w takim natężeniu. Nie wiem, jak się z tym pozbieram finansowo, planuję cisy wsadzić zamiast bukszpanów w tych miejscach bez przewiewu.
I tak źle i tak niedobrze. Jest przewiew, wymarza, nie ma przewiewu - choruje
Żeby zrobić "oszukaną" kule z bukszpanu co kosztuje 1000 zł, można posadzić obok siebie kilka nieforemnych bukszpanów, żeby się stykały, (najwyższe na środku) potem je dociąć w kulkę. Powinno być nieźle jak zacznie się zabudowywać.
Z cisami tak samo
Bywało, że na jednym osiedlu zakładałam albo poprawiałam wszystkie ogrody po kolei np. Małe ogródki w wielkim mieście, a chłopaki kosiarkę przez płoty podawali podczas konserwacji
Popatrzyłam i nie wiem jak z sąsiadem mają się stosunki sąsiedzkie, ale można uciąć po płocie te leszczyny, koniecznie, bo niedługo wlezą dobrze na Twoją działkę. Ten płot nie jest taki zły, gorszy jest chyba to, że dalej jest inny płot.
Na ten betonowy w razie czego (wpadłam teraz na pomysł) można bluszcz posadzić, jakby nie można było uciąć leszczyny
Świerki tylko pod warunkiem ucięcia leszczyny, bo zadusi leszczyna i zaczną się sypać. Albo dalej posadzić.
ładne z małych krzewów są Spirea japonica "Goldmund" lub "Golden Princesse"" która tnie się w kulkę i wtedy takie żółte kuleczki śiwetnie wyglądają.
Dodam do Tego podpatrzony "po drodze" pomysł.
Kulki naprzemienne: 3 kulki z złociśtych tawuł, jedna z bukszpanu - i tak wzdłuż ogrodzenia. Często przejeżdzam koło takiego zestawienia i zawsze jestem zachwycona efektownością i prostotą tego zestawienia.
Wojtek jest kolumnowy, zagęści się dopiero po latach.
Tnij go górą poziomo, żeby linia była równa i jak się da poprzekręcaj, dopasuj okazy, żeby jak jabardziej wypełniały luki. Popatrz czy są dobrze poustawiane. Czasem coś z innej strony ma szerzej i wtedy wystarczy obrócić. Lepszy byłby Hicksii lub siewki T. baccata. Ten faktycznie mógłby być gęściej posadzony
Może mu tak sprzedali w sklepie.
Kiedyś czytałam takie forum gdzie upierał się Forumowcz że jako herbicyd selektywny Pan w Leroy Merlin mu sprzedał Roundup i święcie w to wierzył bez czytania. My mu pisaliśmy, że nie, a on że tak.
No i nie wiem jakie były efekty, pewnie bał się napisać.
A co do siania powiem tak.
Musieliśmy wysiać trawnik w listopadzie i wysieliśmy, nasiona wzeszły w grudniu, w chwili ocieplenia.
Młoda trawka przezimowała i rośnie sobie do dziś.
Danusiu masz jeszcze miejsce do obsadzenia?
Co stoi za magnolią?
Za magnolią stoją wysokie bukszpany, co miały załatać tę kulę, co ją "obnażył" Sebek po Święcie róż.
Teraz po tej chorobie, muszę takich więcej załatwić, bo dziur w bukszpanach mam więcej.