Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 12:01, 16 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
ładne z małych krzewów są Spirea japonica "Goldmund" lub "Golden Princesse"" która tnie się w kulkę i wtedy takie żółte kuleczki śiwetnie wyglądają.

Dodam do Tego podpatrzony "po drodze" pomysł.
Kulki naprzemienne: 3 kulki z złociśtych tawuł, jedna z bukszpanu - i tak wzdłuż ogrodzenia. Często przejeżdzam koło takiego zestawienia i zawsze jestem zachwycona efektownością i prostotą tego zestawienia.
Betonowy płot sąsiada a za nim leszczyny potrzeba siły przebicia ;-) 11:58, 16 sie 2011

Do góry
Myślałam, że napiszesz: wesołe chłopaki

Platany można ciąć, ale dla Zbyszka to za wielkie drzewa, musiałby ciągle kontrolować czy gałęzie nie włażą
Ogród z wodospadem 11:57, 16 sie 2011

Do góry
Zrobiłam, ale poszedł deszcz wieczorkiem i oprysk trzeba powtórzyć.
Będziemy tam jeszcze na konserwacji
Żywopłot strzyżony z cisa 11:53, 16 sie 2011

Do góry
Wojtek jest kolumnowy, zagęści się dopiero po latach.
Tnij go górą poziomo, żeby linia była równa i jak się da poprzekręcaj, dopasuj okazy, żeby jak jabardziej wypełniały luki. Popatrz czy są dobrze poustawiane. Czasem coś z innej strony ma szerzej i wtedy wystarczy obrócić. Lepszy byłby Hicksii lub siewki T. baccata. Ten faktycznie mógłby być gęściej posadzony

Skoro ma być ekran szczelny to nie za gęsto
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:48, 16 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

co ją "obnażył" Sebek po Święcie róż.

Bo będę mieć poczucie winy, że to przeze mnie

A jeśli chodzi o magnolię to nie o mój ogród mi chodziło
Trawnik po Roundapie 11:47, 16 sie 2011

Do góry
Może mu tak sprzedali w sklepie.
Kiedyś czytałam takie forum gdzie upierał się Forumowcz że jako herbicyd selektywny Pan w Leroy Merlin mu sprzedał Roundup i święcie w to wierzył bez czytania. My mu pisaliśmy, że nie, a on że tak.

No i nie wiem jakie były efekty, pewnie bał się napisać.

A co do siania powiem tak.
Musieliśmy wysiać trawnik w listopadzie i wysieliśmy, nasiona wzeszły w grudniu, w chwili ocieplenia.
Młoda trawka przezimowała i rośnie sobie do dziś.

Czasem takie cuda się zdarzają.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:42, 16 sie 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Znając Danusię to pewnie bukszpany, hehe

Ciekawe gdzie będzie magnolia - choć miałbym sugestię, gdzie by mogła rosnąć

Magnolię wsadzę jakiemuś klientowi, a za te pieniądzę kupię bukszpany chyba, choć bardziej teraz skłaniam się ku cisom.

Wiem,wiem Sebciu, gdzie ona by pasowała
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:41, 16 sie 2011

Do góry
Lena napisał(a)
Danusiu masz jeszcze miejsce do obsadzenia?
Co stoi za magnolią?

Za magnolią stoją wysokie bukszpany, co miały załatać tę kulę, co ją "obnażył" Sebek po Święcie róż.
Teraz po tej chorobie, muszę takich więcej załatwić, bo dziur w bukszpanach mam więcej.

Topiary z bukszpanu i cisa 11:31, 16 sie 2011

Do góry
Jesli chcecie mieć w ogrodzie taką dekorację: ptak i wiewiórka

Można ją zamówić tutaj

http://www.kdc.pl/stelaze-do-strzyzenia-roslin-wiewiorka-i-ptak_p10683712.html#recki
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 11:23, 16 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Z chwastami to jest tak: tylko systematyczność może nas uratować i podważanie pazurkami czy łopatką, żeby je z korzeniami wyrywać

Najgorzej idzie z młodymi chwastami, bo te za nic nie chcą wyjść - ja wolę takie średnie jak już mam je wyrywać
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 11:22, 16 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Jak po burzy?

Teraz byłem w ogrodzie - nie jest źle. Jak zawsze poprzechylane liście żurawek, pokładły się dwa mieczyki, ostróżkę jednak mocno wygięło - nie jest złamana, petunia jedynie w złym stanie - w sumie OK
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 11:22, 16 sie 2011

Do góry
Wszystko zależy od czasu jaki możesz poświęcić na pielęgnację na ulicy. Widzisz , ja mam i kuliste wiśnie i bylinową rabatę i róże... to pracochłonne bardzo. Najmniej pracochłonny będzie zywopłot z jednego góra dwóch gatunków.
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 11:20, 16 sie 2011

Do góry
Justynko, tutaj mniej osób zagląda, to trudny dział, a Syla bardzo się udziela, tylko była na urlopie

Popatrz w katalog, które krzewy Ci się podobają, napisz ich listę, a ja Ci doradzę które będą najlepsze.

A który pomysł "chwyciłaś"?
Betonowy płot sąsiada a za nim leszczyny potrzeba siły przebicia ;-) 11:14, 16 sie 2011

Do góry
A tu dla rozweselenia przymiarka platanów

Betonowy płot sąsiada a za nim leszczyny potrzeba siły przebicia ;-) 11:13, 16 sie 2011

Do góry
Tłumaczę:

Kopiemy dół, wymierzamy patykiem wysokość bryły bez doniczki, sypiemy dobrą ziemię, depczemy, mierzymy wysokość żeby bryła nieco wystawała ponad poziom gruntu.
Wstawiamy świerka, obsypujemy w dołku, depczemy, dosypujemy wokół łagodne wzniesienie i obręcz do podlewania obsypujemy.

Chodzi głównie o to, żeby świerk nie wpadł do dołu i nie zasypać mu szyjki korzeniowej (miejsce - granica korzenie-pień)

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:04, 16 sie 2011

Do góry
Leżaczków nie przewiozłam, choć ciągle mam zamiar, tylko nie chce się jechać, bo to cała wyprawa busem Teraz tam stoi magnolia różowa, która dostałam od Mai.

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 11:00, 16 sie 2011

Do góry
Jak po burzy?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:59, 16 sie 2011

Do góry
Z chwastami to jest tak: tylko systematyczność może nas uratować i podważanie pazurkami czy łopatką, żeby je z korzeniami wyrywać
Betonowy płot sąsiada a za nim leszczyny potrzeba siły przebicia ;-) 10:55, 16 sie 2011

Do góry
Nie usuwaj, to żaden wstyd, a posłuży innym.

Zrób tak Przy płocie żywopłot z krzewów jakich chcesz Nawet może być dalej berberys.

A jak się kończy ten istniejący berberys, posadź drzewo liściaste na wysokim pniu, żeby korona drzewa zasłoniła Wam ten widok Jakieś bardziej kolumnowe np. buk, wiąz Wredei, grab Fastigiata, dąb kolumnowy, żeby gałęzie nie właziły na działkę sąsiada i już. Listę drzew sobie zobaczysz w internecie, albo wybierz w szkółce i po kłopocie
Betonowy płot sąsiada a za nim leszczyny potrzeba siły przebicia ;-) 10:48, 16 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
A gdzie Ty masz brzydko Zbysiu? Za domem i tarasem ? Co tam masz?

Wklejam Danusiu na godzinkę zdjęcie abyś zobaczyła i zaraz go usuwam.Przed naszymi oknami zrobiony skład - i to rodzina !!!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies