Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

W cieniu - zacieniona 12:19, 16 sie 2011

Do góry
Poszłam zjeść białego miodu od Kasi.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:18, 16 sie 2011

Do góry
Żeby zrobić "oszukaną" kule z bukszpanu co kosztuje 1000 zł, można posadzić obok siebie kilka nieforemnych bukszpanów, żeby się stykały, (najwyższe na środku) potem je dociąć w kulkę. Powinno być nieźle jak zacznie się zabudowywać.
Z cisami tak samo
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:16, 16 sie 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Kochani - która z zimozielonych roślin nadaje się do formowania oprócz bukszpanu i cisa? Zalezy mi na takiej, ktora troszkę szybciej rosnie niż w/w

Z zimozielonych na kulki mogą być żywotnik zachodni Danica i Rheingold, Danusia ma też ostrokrzew cięty w kulę

Ostrokrzew o kolczastych liściach oddałam, ale Ilex crenata też może być.
Zaryzykowałabym z irgi Ursynów kulę.
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 12:14, 16 sie 2011

Do góry
O, to też mi się podoba
Betonowy płot sąsiada a za nim leszczyny potrzeba siły przebicia ;-) 12:12, 16 sie 2011

Do góry
Bywało, że na jednym osiedlu zakładałam albo poprawiałam wszystkie ogrody po kolei np. Małe ogródki w wielkim mieście, a chłopaki kosiarkę przez płoty podawali podczas konserwacji
Betonowy płot sąsiada a za nim leszczyny potrzeba siły przebicia ;-) 12:06, 16 sie 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Oooooo - nie wiem gdzie

Tam gdzie ogród z zapożyczonym krajobrazem
Betonowy płot sąsiada a za nim leszczyny potrzeba siły przebicia ;-) 12:05, 16 sie 2011

Do góry
Co do leszczyn jeszcze.

Popatrzyłam i nie wiem jak z sąsiadem mają się stosunki sąsiedzkie, ale można uciąć po płocie te leszczyny, koniecznie, bo niedługo wlezą dobrze na Twoją działkę. Ten płot nie jest taki zły, gorszy jest chyba to, że dalej jest inny płot.

Na ten betonowy w razie czego (wpadłam teraz na pomysł) można bluszcz posadzić, jakby nie można było uciąć leszczyny
Świerki tylko pod warunkiem ucięcia leszczyny, bo zadusi leszczyna i zaczną się sypać. Albo dalej posadzić.
Betonowy płot sąsiada a za nim leszczyny potrzeba siły przebicia ;-) 12:02, 16 sie 2011

Do góry
W pięknym miejscu za Pałacem w Wilanowie
Takie drzewo to ja jedną rączką podniosę
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 12:01, 16 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
ładne z małych krzewów są Spirea japonica "Goldmund" lub "Golden Princesse"" która tnie się w kulkę i wtedy takie żółte kuleczki śiwetnie wyglądają.

Dodam do Tego podpatrzony "po drodze" pomysł.
Kulki naprzemienne: 3 kulki z złociśtych tawuł, jedna z bukszpanu - i tak wzdłuż ogrodzenia. Często przejeżdzam koło takiego zestawienia i zawsze jestem zachwycona efektownością i prostotą tego zestawienia.
Betonowy płot sąsiada a za nim leszczyny potrzeba siły przebicia ;-) 11:58, 16 sie 2011

Do góry
Myślałam, że napiszesz: wesołe chłopaki

Platany można ciąć, ale dla Zbyszka to za wielkie drzewa, musiałby ciągle kontrolować czy gałęzie nie włażą
Ogród z wodospadem 11:57, 16 sie 2011

Do góry
Zrobiłam, ale poszedł deszcz wieczorkiem i oprysk trzeba powtórzyć.
Będziemy tam jeszcze na konserwacji
Żywopłot strzyżony z cisa 11:53, 16 sie 2011

Do góry
Wojtek jest kolumnowy, zagęści się dopiero po latach.
Tnij go górą poziomo, żeby linia była równa i jak się da poprzekręcaj, dopasuj okazy, żeby jak jabardziej wypełniały luki. Popatrz czy są dobrze poustawiane. Czasem coś z innej strony ma szerzej i wtedy wystarczy obrócić. Lepszy byłby Hicksii lub siewki T. baccata. Ten faktycznie mógłby być gęściej posadzony

Skoro ma być ekran szczelny to nie za gęsto
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:48, 16 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

co ją "obnażył" Sebek po Święcie róż.

Bo będę mieć poczucie winy, że to przeze mnie

A jeśli chodzi o magnolię to nie o mój ogród mi chodziło
Trawnik po Roundapie 11:47, 16 sie 2011

Do góry
Może mu tak sprzedali w sklepie.
Kiedyś czytałam takie forum gdzie upierał się Forumowcz że jako herbicyd selektywny Pan w Leroy Merlin mu sprzedał Roundup i święcie w to wierzył bez czytania. My mu pisaliśmy, że nie, a on że tak.

No i nie wiem jakie były efekty, pewnie bał się napisać.

A co do siania powiem tak.
Musieliśmy wysiać trawnik w listopadzie i wysieliśmy, nasiona wzeszły w grudniu, w chwili ocieplenia.
Młoda trawka przezimowała i rośnie sobie do dziś.

Czasem takie cuda się zdarzają.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:42, 16 sie 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Znając Danusię to pewnie bukszpany, hehe

Ciekawe gdzie będzie magnolia - choć miałbym sugestię, gdzie by mogła rosnąć

Magnolię wsadzę jakiemuś klientowi, a za te pieniądzę kupię bukszpany chyba, choć bardziej teraz skłaniam się ku cisom.

Wiem,wiem Sebciu, gdzie ona by pasowała
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:41, 16 sie 2011

Do góry
Lena napisał(a)
Danusiu masz jeszcze miejsce do obsadzenia?
Co stoi za magnolią?

Za magnolią stoją wysokie bukszpany, co miały załatać tę kulę, co ją "obnażył" Sebek po Święcie róż.
Teraz po tej chorobie, muszę takich więcej załatwić, bo dziur w bukszpanach mam więcej.

Topiary z bukszpanu i cisa 11:31, 16 sie 2011

Do góry
Jesli chcecie mieć w ogrodzie taką dekorację: ptak i wiewiórka

Można ją zamówić tutaj

http://www.kdc.pl/stelaze-do-strzyzenia-roslin-wiewiorka-i-ptak_p10683712.html#recki
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 11:23, 16 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Z chwastami to jest tak: tylko systematyczność może nas uratować i podważanie pazurkami czy łopatką, żeby je z korzeniami wyrywać

Najgorzej idzie z młodymi chwastami, bo te za nic nie chcą wyjść - ja wolę takie średnie jak już mam je wyrywać
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 11:22, 16 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Jak po burzy?

Teraz byłem w ogrodzie - nie jest źle. Jak zawsze poprzechylane liście żurawek, pokładły się dwa mieczyki, ostróżkę jednak mocno wygięło - nie jest złamana, petunia jedynie w złym stanie - w sumie OK
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 11:22, 16 sie 2011

Do góry
Wszystko zależy od czasu jaki możesz poświęcić na pielęgnację na ulicy. Widzisz , ja mam i kuliste wiśnie i bylinową rabatę i róże... to pracochłonne bardzo. Najmniej pracochłonny będzie zywopłot z jednego góra dwóch gatunków.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies