cześć Ewa cisa bym nie ruszała kiedyś będzie piękną kulą trzecie zdjęcie zrób w szerszej perspektywie - żeby było widać początek tego budynku z cegłą i oknem oraz ten taras (?) na którym stoją donice i z którego są robione pozostałe dwa zdjęcia. A w ogóle napisz nam czy to jest w ogóle taras czy wejście do domu, bo chyba mi umknęło
A w ogóle jak tak patrzę to..... bym te małe kulki bukszpanowe dała tutaj przed tego cisa - rozrzuciła, w ich miejsce trzmeliny na pniu, a z bukszpanika zrobiłabym żywopłocik z przodu... Pomysł z trawą w tym miejscu jest niepraktyczny ewentualnie jak chcesz siedzieć w tym miejscu to zrób placyk żwirowy i postaw ławkę może? tak fantazjuję sobie, bo w ogóle nie wiem co Ty byś Ewa chciała? )) czy to ma być tylko rabata czy może miejsce do siedzenia? jakie są Twoje oczekiwania co do tego miejsca i jaką rolę ma spełniać?
zaraz jeszcze czegoś poszukam...
Madżenka!!! Łatwo..?.?. a mnie się wydaje że dramat Najważniejsze jest dla mnie to miejsce bo nie wiem jak to ugryźć
bliżej wygląda tak
oczywiście możemy jeszcze poszerzyć rabatę, nadać jej bardziej wypukły ształt i zyskam troszkę miejsca bo robi się dość wąsko...
lista roślin które mam jest długa, ale jeżeli miałabyś pomysł na połączenie czegoś z tym miskantem giganteusem, który rośnie w tle byłabym wdzięczna, bo jak sama zauważyłaś mam bałagan! Tzn myślę że trzeba zacząć od jednej rabaty, a resztę roślin posadzę na drugiej. Co zostanie pójdzie na przedogródek... inaczej tego nie widzę. To trochę jak układanka
Jutro zrzucę dokładniejsze zdjęcia... Może mi pomożecie, bo zupełnie nie wiem co dosadzić do tego towarzystwa lub może co zmienić.
Madżenko, dziękuję za odwiedziny zaglądaj koniecznie, może pomożesz mi ogarnąć choć trochę ten bałagan, czasami najmniejsza rada osoby trzeźwo patrzącej jest bezcenna.
Bogdziu.... doczekałam złotego lasu..... i brzozy też tak pięknie u Ciebie się wybarwiły..... lecę zawołąć mojego M niech też zobaczy ten horyzont w złocie........... a mówią, że Król Midas był tylko w bajce.. a g. prawda... był u Ciebie..... Słabo chwalisz swoje buki..... wiersz o nich trzeba ułożyć........ boskie, niebiańskie, nieziemskie..... łał, łał... ale widok.......
Jeszcze raz dla Kasi znalazłam zdjęcie klonu z wiosny.... takie śłiczne bordo... potem bordo, teraz wpada w zieleń, a jak będzie jeszcze ładnie to zrobi się z nalotem ogniście pomarańczowym
Na klona natrafiłam, bo szukałam kiedy kwitnie azalia pontyjska....... grrr razem z tulipanami... hmmm tulipany w takim razie za blisko też azaliii..... boziu.... ależ rozterki z powodu ogrodowiska...
Basiu...ale co sie będę martwić... to jest MÓJ ogród
Rysiu..... dzięki za odwiedziny I za miłe słowa ... ale twoje wrzoski jeszcze mi stoją przed oczami...... cudownie....
Tytoń ozdabia kompostownik
bardzo lubię te okrywowe są takie wdzięczne i długo kwitną, bo do mrozów
aster divaricatus ma kwiatki i fajne "kotki", a i listki mu się ciekawie przebarwiają
trzykrotka
Witam w piękny sobotni późny wieczór
Na początek chcę tutaj jeszcze raz serdecznie podziękować Ci Aniu za przemiłe spotkanie u nas oraz za zaskakującą rewizytę dzisiaj Tego mi było trzeba To był naprawdę cudowny wieczór oraz popołudnie, od dawna takiego nie miałam (poza Toskanią, żeby nie było, że malkontent jestem jakiś )
Aniu czuję się, jakbyśmy znały się od dawna Szkoda, że czas tak szybko leci i nigdy się nie możemy nagadać. Ale czasem lepszy niedosyt, niż przesyt
Mężowi Ani zawdzięczam tak piękne zdjęcia mojego ogrodu i naszą wspólną sesję z Anią Dzięki S
Cieszę się, że tak entuzjastycznie odebraliście nasz ogród i że Wam nasza włoska kuchnia zasmakowała
Przedstawiam zatem relację foto ze spotkania Fajnie zobaczyć, jak mój ogród wygląda okiem profesjonalistów Wybrałam kilka ulubionych
Sosna nazywa się sosna Jak na mnie i tak dużo.. bo nie napisałam choinka
Żółta bardziej niż na foto.... wiosną ma żółte centki i dostaje coraz więcej żółtego w trakcie roku..
Dwa rzędy tych buków są jeszcze na terenie mojego ogrodu więc i tło jest moje.Uwielbiam je szczególnie wiosną jak jest młodziutka zieleń, jesienią jak sie przebarwiają i latem jak jest wiatr i kołysze gałęziami jak na morzu i zima jeśli jest mocny wiatr który z jednej strony robi białe pnie. Wtedy tez są prześliczne. Te zimowe wyglądają jak grafiki a nie zdjecia.Ach i jeszcze zimą jak jest szron.Czyli wogóle sa prześliczne. Ale sie nachwaliłam swoich buków.
Aniu dzięki za tabletki kolorowe . Prześliczne wszystkie ale najpiękniejsza goryczka. ja miałam jesienną ale mi padła ale była jakas inna , miała wiotkie łodygi a Twoja ma silne zdrowe i jakieś inne niż tamta. Piekna jest. A teraz o rybkach. Czy zauważyłaś ze one sie zaczęły przebarwiac z szarych na czerwone? Ale Ci rybek czerwonych przybędzie. U mnie tylko jedna się zaczęła przebarwiac i ciągle nie wiem czy to te dzikie szare czy czerwone i jeszcze sie wybarwią . U Ciebie już wyraźnie widac że będą czerwone.
Ta jest sztywna..ładnie zimuje.... już 2 zimy przeżyła... ma jedna wadę.... dopiero zaczyna kwitnąć i jak szybko przychodzi zimno... to wszystkie kwiatki idą ....w ..... ch..ę... sama zobacz jak krzak wygląda.... a raczej kilka krzaczków... bo posadziłam kilka...... wielkość kępy jakieś 60x60cm... I rośnie na słoneczku...... a tak się późno zbiera...