Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wszystko o czym ... Marzysz 11:09, 17 paź 2012

Do góry
Witaj Kasiu, obejrzałam Twój ogród, zakochałam się w tym płocie

( wiem, że sąsiada ale jednak widoku użycza również u Ciebie), podziwiałam trawy i metamorfozy....Pięknie Będę Cię na pewno odwiedzać
Mój mąż namawia mnie na posokowca, nie wiesz czy to podobne charaktery? teraz mam labradora, jest słodki, co to znaczy w praktyce, że pies jest samodzielny i niezależny? trochę się tego obawiam...
A, jeszcze uwielbiam Twój warzywnik Cudo!
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 11:07, 17 paź 2012

Do góry
nieszka napisał(a)
A tak w kwestii skarpy przy tarasie i porad...
Mam problem z posadzeniem calulowych na skarpie. Zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać..
Nie dość że jest w tej chwili tak porośnięty że z miejscem na wbicie łopatki muszę się mocno przeciskać to jeszcze nie wiem jakie cebulki posadzić...
Niskie, botaniczne? Zwykłe? I w którym miejscu? Na samej górze chyba niższe jakieś?
No i czy tulipany czy coś zupełnie innego..?
Wiem że coś być musi, bo wiosną jak nie będzie traw, lawendy, rozchodników i róż będzie bardzo pusto.
Tak jak w chwili robienia rabaty...czyli tak:

Nie, nie dawaj niższych na górze. Nie będzie ich widać jak usiądziesz na tarasie. A w maju to może już usiądziesz, bo cieplej.
Ja bym zrobiła ten obszar z rozchodnikami i jeżówkami w jakichś niższych cebulowych, szafirki albo tulipany Tarda, ale w jednym rodzaju - bo tam wiosna będzie płasko i niskie cebulowe będą widoczne, zresztą rozchodniki też widać, tylko takie małe "różyczki" z nich są. I te niskie cebulowe mozna przeciągnąć jeszcze kępami między lawendy
A między i przy cisach kolumnowych dałabym wysokie cebulowe, np. tulipany w mocnym, wyraźnym kolorze, a w cisach i między różami też wysokie albo średnio wysokie w tej samej gamie kolorystycznej tylko jaśniejsze. Albo zamiast tulipanów czosnki, takie wielkie kule między tymi pionowymi cisami byłoby widać a wtedy poniżej w tych roztrzepanych cisach (bo to cisy są ?) też czosnki, tylko białe kule albo przynajmniej jaśniejsze.

I może przy samych schodkach wcisnąć kilka kęp krokusów, na taką najwcześniejsza wiosnę, ale tuż przy kamieniach. A lawendę ładnie przyciąć w kulki, kopułki
Ogródkowy chaos u monitki 11:06, 17 paź 2012

Do góry
Moniko o mało nie przegapiłam. Serdeczne gratulacje i życzenia nastepnych setek.

Ogrodomania Oli 11:04, 17 paź 2012

Do góry
ola napisał(a)
]

Olu, a czy możesz dokleic te i inne piękne marcinkowe zdjęcia w astrach? wystarczy skopiować te posty.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1158-astry-bylinowe
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 10:53, 17 paź 2012

Do góry
cd jesieni okiem Oli

ogród i syn na uwięzi

Ogród u stóp klasztoru 10:51, 17 paź 2012

Do góry
Wszystkiego kwitnącego, wszystkiego pachnącego, wszystkiego najpiękniejszego dla Ciebie i Twojego ogrodu z okazji kolejnej setki

Soliter - drzewo iglaste na środek trawnika? 10:47, 17 paź 2012

Do góry
A to moje pomysły na środek trawnika. Nie wiem czy trafione, tak samo jak nazwy roślinek, które tu przytoczę. Są to chyba w kolejności, świerk "?" pendula, thuje i na końcu metasekwoja...

Ogród u stóp klasztoru 10:46, 17 paź 2012

Do góry
Alinko ja również serdecznie ci gratuluje ,cieszę się że miałam przyjemność cię poznać to nic że tylko wirtualnie takie znajomości tez cenne są

Kwiatuszki dla Ciebie
Rododendronowy ogród II. 10:45, 17 paź 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)

Bogdziu, zdjęcia piękne!!! ach jakże Ty masz uroczo
powiedz mi proszę, co to jest ? ten ogień obłędny ! aż się buzia mi uśmiechnęła !?
powiedz co to

Klon palmowy Atopurpureum ( chyba gdzies jeszcze r powinno byc) Atropurpureum???, jakoś tak.
Cały rok jest bordowy a na jesieni najpierw brzydnie by potem zapłonac ostrą czerwienią.
Ogród średniowieczny i nie tylko 10:44, 17 paź 2012

Do góry
MarekW napisał(a)
Z powodu pogody siedząc w domu zrobiłem taką sobie wizualizację Tak by to mogło wyglądać jak się uda i obok z altanką - kiedyś

Mam wrażenie, że może być trochę przyciężko z samym niebieskim.
Może rozbić go akcentami bieli (altana ma być biała?) Obłoczki gipsówki, rutewki?
Anafalis też mógłby być, nawet jako zadarniająca roślina, chociaż tak z przymróżeniem oka (40- 50 cm.)
Rododendronowy ogród II. 10:38, 17 paź 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Bogdziu, zdjęcia piękne!!! ach jakże Ty masz uroczo
powiedz mi proszę, co to jest ? ten ogień obłędny ! aż się buzia mi uśmiechnęła !?
powiedz co to
Co z tym ogródeczkiem począć 10:37, 17 paź 2012

Do góry
Zobaczcie jakie pięknoszki były wczoraj w Biedronce za całe 6,99.

Wiem ze te różyczki przesadzone do gruntu pięknie rosną ,ale kiedy należy to zrobić teraz czy na wiosnę .
Dwa tygodnie temu już jedną dałam do ziemi ,kupiłam ładniutką białą w Tesco zobaczymy czy coś z tego będzie.

Macie sprawdzone sklepy internetowe z różami ,chciałam kupić coś ładnego pnącego ,w moich szkółkach jest to raczej nie realne.
Ogród średniowieczny i nie tylko 10:33, 17 paź 2012

Do góry
A z niebiesko kwitnących przychodzi mi do głowy bodziszek. Wiem, ze są niebieskie (Joku ma na rabacie różanej), tylko nie wiem, czy są wystarczająco niskie.

No i jeszcze ja lubię przylaszczki
Ale one tylko wiosną kwitną. Za to potem są dekoracyjne z liści.

Edytuję, bo znalazłam u Joku ten bodziszek. Rosanne.

.

Jak nie chcesz tego zdjęcia, to daj znać, usunę
I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 10:30, 17 paź 2012

Do góry
Slawko napisał(a)
Myszy polne wywołały wojnę, "kto mieczem wojuje od miecza ginie"... już drugi raz kłącza imperaty mi zjadły... a w ziemi same dziury... może polecacie jakieś preparaty... stosowałem płyn odstraszający na krety i nornice ale się okazało, że to myszy polne... działało tam gdzie zastosowałem a te przenosiły się w nowe miejsca i taka syzyfowa praca. Muszę zastosować coś bardziej drastycznego...

Kuklik postanowił mi zrobić miły prezencik

Jesienią azalia wielkokwiatowa zastępuje mi klona palmowego, strasznie mi go teraz przypomina...

Wschód słońca...

Kolory jesieni w moim ogrodzie...

Ooooo, jaki miły prezent od kuklika
Ja z myszami i nornicami walczę wsypując do ich dziur zatrute ziarno lub specjalny granulat, zjadają, umierają przez jakiś czas spokój...potem przychodzą nowe Nie mam litości, bo te łobuzy na spółkę z karczownikiem zjadają mi funkie!
Jesień jest piękna, prawda?
Mój ogród 10:29, 17 paź 2012

Do góry
Dzisiaj jest tak pięknie, że chce się żyć. Świeżo po wczorajszym deszczu i przyświeca październikowe słońce. Dzisiaj po południu idę na badanie mamograficzne, dostałam zaproszenie do domu. Ostatnie miałam w 2009 roku, więc trzeba iść. Jest dzisiaj o ile się nie mylę "Dzień walki z rakiem piersi" I koniecznie trzeba się cieszyć tymi ostatnimi słonecznymi dniami. Smutki odrzucamy.
A to jeszcze zdjęcia z mojego ostatniego pobytu w ogrodzie.
Ten dereń jest najładniejszy właśnie teraz, jak liście zlecą zostaną purpurowe gałązki. Na wiosnę zetnę go, żeby tych gałązek było więcej. Bardzo dobry bezproblemowy krzew.

Bodziszek też przybiera jesienne barwy.

Berberys, ta odmiana najpiękniejsza o tej porze roku.

Zawilec, kupiony na Agrze w Rypinie, zakwitł, ma jeszcze pąki, ale nie wiem czy się jeszcze rozwiną. Oby przeżył zimę.

Tak podobają mi się te czerwone jabłuszka na róż pomarszczonej, że jeszcze raz zrobiłam jej fotkę.

Ogród u stóp klasztoru 10:28, 17 paź 2012

Do góry
Ja też spieszę z gratulacjami i zostawiam kolory jesieni.

Mój mały raj na ziemi :) 10:26, 17 paź 2012

Do góry
Kuklik napisał(a)

Bardzo mi się podoba to zdjęcie...zieleń, drewno i trochę bieli...coś w tym jestPozdrowienia Anulko

Iza, dziękuję !
ja też lubię to drewno na garażu
Tam gdzie ELFy zimują 10:26, 17 paź 2012

Do góry
Przyszłam z rewizytą i zaczytałam się...
Pięknie się zapowiada Twój ogród...
Świetnie się udała betonowa donica, myślę że miskanty z tujami będą się bardzo dobrze prezentować Efekt świetny i bez pracy z rozwalaniem
Może mogę pomóc z barwinkami. Te dwa na początku wyglądają na przepięknego barwinka większego Vinca major.

Te co kupiłaś później i rosną w betonie to bardziej popularny barwinek mniejszy Vinca minor. Ten większy jest bardziej wrażliwy na mróz i dobrze go trochę okryć, za to ma dużo większe kwiaty. Powodzenia w uprawie Ja mam barwinka większego w innej odmianie, mój wygląda tak

Chciałam powiedzieć jeszcze, że też mam córkę Olę i psa labradora (Taro)
Twój jest boski, czy masz więcej zdjęć?

Oglądałam Twój projekt ogrodu i bardzo mi się podoba, trzymam kciuki,żeby wszystko się udało
Mam tylko jedną małą uwagę, a właściwie pytanie, które zadała mi projektantka mojego ogrodu gdy powstawał, czy jesteś pewna,że miejsce zabaw dla dzieci chcesz mieć tuż koło tarasu? (ja sama tak wtedy chciałam) Czy nie lepiej trochę dalej? wtedy nie rozumiałam, ale się zgodziłam, a wkrótce doceniłam tę decyzję, po latach muszę przyznać,że to był dobry krok Pozdrawiam, będę zaglądać
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:23, 17 paź 2012

Do góry
Hej Beatko,
Różanka na rogu domu, od drogi, strona południowo-zachodnia, okolice świerka Inversa... za okrywowymi/miniaturkami z trawami, które wstawiałam ostatnio...
Fotka przodu, planowana różanka za tymi trawami i różyczkami:

(poziomki do wysadzenia w inne miejsce, pod różami kocimiętka, między różami rozplenice)

Bonica '82 jest cudna!! Yyy ale też nie chcę żeby była wielka...
Rododendronowy ogród II. 10:23, 17 paź 2012

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies