Teraz trzeba pilnować podlewania a właściwie zraszania. Nie wszystkie nasiona wschodzą w jednakowym czasie. Jak zaniedbasz zwilżania, częśc gatunków może w ogóle nie wzejść. Jeśli napęcznieją, a potem wody zabraknie - siewki bedą zamierać. Dobrze nawilżane nasiona szybko wzejdą.
W jakim wieku mogą być te brzozy podpatrzone na ogrodowisku?
Ten ogród robiłam 6 lat temu, a brzozy już tam były. Podejrzewam że mają koło 20 lat.
Danusiu, wiem, że brzozy są dosyć pazerne, jeśli chodzi o składniki pokarmowe. Czy przed posadzeniem host przygotowywałaś jakoś specjalnie glebę? I czy ciężko było się tam wkopać? U koleżanki zaczęłyśmy obwódkę z berberysów, ale ze względu na korzenie musiałyśmy poszerzyć wymiary obwódki. I jakie rośliny poleciłabyś jeszcze pod brzozę?
Plaga ślimaków występuje w ogrodzie zwłaszcza w czasie mokrej pogody
Ślimaki nie lubią mydlnicy lekarskiej, macierzanki i majeranku, bylicy piołunu, przywrotnika ostroklapowego, czosnku, szałwi, krwawnika. Podobno posadzone na rabacie odstraszają ślimaki. Na pewno wiem co do przywrotnika, rzeczywiście obok niego nic nie jest podziurawione
Może to jest sposób na ochronę host ??
Aby ograniczyć ilość ślimaków powinniśmy zruszać glebę, wtedy wydobywamy na wierzch jaja szkodników, które na słońcu giną. Usuwajmy też chwasty, szczeliny, bruzdy i inne kryjówki sprzyjające występowaniu ślimaków.
Raczej jest wykonalne, bo ja także mam dwa ogrody na mapie. Może coś nie tak robisz?
Ronina nie ma więc teraz nie potrafię odpowiedzieć dlaczego tak się dzieje
Ładny Zebrinus w oknie.
A ropuch szuka ciepła pod drzwiami? Niezły jest, w innym watku widziałam śliczne ćmy też w plamy, jakieś "kosmiczne" te stworzenia u nas
Nie maluj całego pnia, bo te plamy się zneutralizują.
Ładny kosmos purpurowy w zestawieniu z subtelnym bladym różem
ropuch (Ropucha zielona) uciekł, jak przyjechaliśmy, na drugi dzień...;
zebrinus ładnie wysłania już okno;
pnia nie pomuluję zatem,
kosmos mnie bardzo zaskoczył, kwitnie nieprzerwanie i pelargonie po opryskach i żarełku tez ruszyły i wyglądają tak zdrowo, jak po zakupie w maju.....
Nie mam Agnieszko samych hostowisk. Dobrze czują się Astilbe, Ligularia, paprocie, kosaćce syberyjskie i żółte, tojeść rozesłana.
Ale jeśli szukasz inspiracji to obejrzyj galerie zdjęciowe w tych ogrodach:
Na ślimaki nie ma skutecznego sposobu, widziałam wczoraj jak umnie raźno maszerował sobie po żwirku i po hortensji (jest zdjęcie).
Jeża sprowadź albo niebieskie granulki w ostateczności
Z tym jeżem to fajny pomysł . Na granulki nie bardzo mam ochotę, ale w tym roku ze ślimakami to jakaś plaga. Najpierw miałam same małe ślimaczki ze skorupkami w paski, od dwóch lat nasiliły się winniczki (mogę eksportować do Francji ), a w tym roku pojawiły się paskudne brązowe bez skorup. Ohyda!!! Brrrr...