Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Brzoza - Betula 20:12, 13 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

W jakim wieku mogą być te brzozy podpatrzone na ogrodowisku?

Ten ogród robiłam 6 lat temu, a brzozy już tam były. Podejrzewam że mają koło 20 lat.

Danusiu, wiem, że brzozy są dosyć pazerne, jeśli chodzi o składniki pokarmowe. Czy przed posadzeniem host przygotowywałaś jakoś specjalnie glebę? I czy ciężko było się tam wkopać? U koleżanki zaczęłyśmy obwódkę z berberysów, ale ze względu na korzenie musiałyśmy poszerzyć wymiary obwódki. I jakie rośliny poleciłabyś jeszcze pod brzozę?

Pozdrawiam

M.
Niwaki z cyprysika 20:08, 13 sie 2011

Do góry
Jeśli jest jakaś nieforemna, jak to nazywam "obgryziona" - to warto. Będzie interesująca i uzyska nowy wygląd.
O....! 18:36, 13 sie 2011

Do góry
Powitamy Cię po powrocie
Ślimaki 18:11, 13 sie 2011

Do góry

Plaga ślimaków występuje w ogrodzie zwłaszcza w czasie mokrej pogody

Ślimaki nie lubią mydlnicy lekarskiej, macierzanki i majeranku, bylicy piołunu, przywrotnika ostroklapowego, czosnku, szałwi, krwawnika. Podobno posadzone na rabacie odstraszają ślimaki. Na pewno wiem co do przywrotnika, rzeczywiście obok niego nic nie jest podziurawione

Może to jest sposób na ochronę host ??

Aby ograniczyć ilość ślimaków powinniśmy zruszać glebę, wtedy wydobywamy na wierzch jaja szkodników, które na słońcu giną. Usuwajmy też chwasty, szczeliny, bruzdy i inne kryjówki sprzyjające występowaniu ślimaków.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:04, 13 sie 2011

Do góry
Ślimaki to jedna z plag, jeśli nie ma dość naturalnych wrogów w naszym ogrodzie.
Nasz przydomowy ogródek 17:47, 13 sie 2011

Do góry
No to i szybko się uwinąłeś
Poprawka na mapie ogrodów 17:02, 13 sie 2011

Do góry
Raczej jest wykonalne, bo ja także mam dwa ogrody na mapie. Może coś nie tak robisz?
Ronina nie ma więc teraz nie potrafię odpowiedzieć dlaczego tak się dzieje
Od planów do... spełnienia marzeń 17:00, 13 sie 2011

Do góry
Działka Aniu jest bardzo duża i bardzo dużo pracy Cię czeka i roślin do posadzenia. Czy dacie radę?
Samotnie to ponad siły przeciętnej rodziny
Ogród u stóp klasztoru 16:57, 13 sie 2011

Do góry
Już po koszeniu u mnie, rano padało, ale potem się rozpogodziło
U Justyny 12:52, 13 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ładny Zebrinus w oknie.
A ropuch szuka ciepła pod drzwiami? Niezły jest, w innym watku widziałam śliczne ćmy też w plamy, jakieś "kosmiczne" te stworzenia u nas

Nie maluj całego pnia, bo te plamy się zneutralizują.

Ładny kosmos purpurowy w zestawieniu z subtelnym bladym różem

ropuch (Ropucha zielona) uciekł, jak przyjechaliśmy, na drugi dzień...;
zebrinus ładnie wysłania już okno;
pnia nie pomuluję zatem,
kosmos mnie bardzo zaskoczył, kwitnie nieprzerwanie i pelargonie po opryskach i żarełku tez ruszyły i wyglądają tak zdrowo, jak po zakupie w maju.....
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:32, 13 sie 2011

Do góry
Popiół, ostre kamyczki, ale jak widać u mnie kamyczki im niestraszne
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:05, 13 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Nie mam Agnieszko samych hostowisk. Dobrze czują się Astilbe, Ligularia, paprocie, kosaćce syberyjskie i żółte, tojeść rozesłana.
Ale jeśli szukasz inspiracji to obejrzyj galerie zdjęciowe w tych ogrodach:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/65-ogrody-angielskie-the-beth-chatto-gardens tutaj jest najwięcej zdjęć z hostami

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/39-ogrody-angielskie-the-savill-garden

Na ślimaki nie ma skutecznego sposobu, widziałam wczoraj jak umnie raźno maszerował sobie po żwirku i po hortensji (jest zdjęcie).

Jeża sprowadź albo niebieskie granulki w ostateczności

Z tym jeżem to fajny pomysł . Na granulki nie bardzo mam ochotę, ale w tym roku ze ślimakami to jakaś plaga. Najpierw miałam same małe ślimaczki ze skorupkami w paski, od dwóch lat nasiliły się winniczki (mogę eksportować do Francji ), a w tym roku pojawiły się paskudne brązowe bez skorup. Ohyda!!! Brrrr...
Mój kawałek raju 10:01, 13 sie 2011

Do góry
Dzidka napisał(a)

Piękny ten kosmos.
Wyhodowałaś go z nasion ?

To Dahlia 'Bishop of Llandaff', miałam ją w kolekcji "czarnych" roslin.
Mój kawałek raju 09:59, 13 sie 2011

Do góry
Aniu, wkleiłam agawkę to ta z Egiptu

Mój kawałek raju 09:56, 13 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Aniu, pomidorki w namiocie mają lepiej bo nie są narazóne na ciągłe deszcze. Co prawda wietrzyć namiotu też za bardzo się nie da, bo duża wilgotność, ale i tak lepiej, bo nie laje im na liście. Dlatego uważam, że gruntowa uprawa pomidorów nie ma sensu. Jak myślisz?

Danusiu ja zgadzam się z Tobą całkowicie, z tego względu zaprzestałam sadzić pomidory w gruncie już kilaka lat temu. Co roku była niewiadoma czy będzie zbiór, czy zaraza i deszcze zniszczą, przeważnie wygrywało to drugie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:52, 13 sie 2011

Do góry
Nie mam Agnieszko samych hostowisk. Dobrze czują się Astilbe, Ligularia, paprocie, kosaćce syberyjskie i żółte, tojeść rozesłana.
Ale jeśli szukasz inspiracji to obejrzyj galerie zdjęciowe w tych ogrodach:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/65-ogrody-angielskie-the-beth-chatto-gardens tutaj jest najwięcej zdjęć z hostami

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/39-ogrody-angielskie-the-savill-garden

Na ślimaki nie ma skutecznego sposobu, widziałam wczoraj jak umnie raźno maszerował sobie po żwirku i po hortensji (jest zdjęcie).

Jeża sprowadź albo niebieskie granulki w ostateczności
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:42, 13 sie 2011

Do góry
KasiaWB napisał(a)

Danusiu, co to za hosta? pamiętasz może jej nazwę? Dyskutujemy o niej z Sebkiem

To może być "Wilde Brim" bo taka mi przyszła na myśl.

Ale podobnie ubarwione są "Golden Tiara" , "Shade Fanfare".

Linki do Host http://www.about-garden.com/se/en/fotoa-bohy%C5%A1ka/

http://s167791093.onlinehome.us/hostascatalog.html
Betonowy płot sąsiada a za nim leszczyny potrzeba siły przebicia ;-) 09:28, 13 sie 2011

Do góry
Jest taka roślina kwaśnolubna Leucothoe, ale ona jest niska, nie polecam jej bo wymarza.
W cieplejszych rejonach np. w Holaniii sadzą na żywopłoty roślinę o nazwie Photinia. Ja miałam pienną, ale zmarzła Pozostaje grab, co ma brązowe liście zimą i trzymają się na żywopłocie.
Ogród średniowieczny i nie tylko 09:24, 13 sie 2011

Do góry
Od kocimiętki zdecydowanie lepsza jest lawenda. Kocimiętka szybko przekwita, wykłada się na ziemię i trzeba ciągle skubać przekwitnięte, żeby wypuszczała nowe.Ścinać całe krzewy, bez przerwy jest coś do roboty. Choć nie powiem - taki widok mnie w tym roku zachwycił:

Ale ona praktycznie leży, wyłoży się na wszystko, u mnie na ulicy także leży

A lawenda trzyma się dzielnie i sztywno

ogrodoweimpresjejolki 09:17, 13 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Wiem, kamerkę założyć na dachu, będzie widać kto to jest. Pójść i ... nie dokończę

Danusiu, kamerkę prędzej pod... ą niż borówkę i tyle będzie z moich starań ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies