Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:35, 01 maj 2015

Do góry
Ewo to odkopałaś przeszłość mojego ogrodu, ale to było zaniedbane
Żurawki oczywiście rosną w słońcu, ale mimo wszystko na całkowitej patelni odradzam sadzić bo trzeba wtedy bardziej dbać i dokładniej wybierać odmiany. Na słońce miejsca długo nasłonecznione nie wybieraj zółtych/limonkowych odmian

Ludwiko z nornicą nie zapeszam Lecę zobaczyć.

Łukasz nornica nie paląca graby i liliowce na szczęście nie latały w powietrzu

Marto Marto dwie rabaty będę musiał podlewać ręcznie bo musiałbym kuć mój artystyczny krzywy i popękany chodnik ale na szczęście to rabaty które lubię oglądać i ewentualne niepodlanie im nie szkodzi

Everlime jak dla mnie jest boska na żywo niby zielono-zielona, ale efekt świetny i rozrasta się podobno mocniej od Evergolda.
W szkółce zimowała w 2 litrowych doniczkach na otwartej przestrzeni, zmroziło mocno końcówki liści, ale stojące Ice Dance obok wyglądała tak samo. Została obcięta dosłownie na dwu centymetrowego jeża i już ładnie startowała, ale Pani ze względu na przesadzenie do większych donic i mocne przycięcie nie chciała mi sprzedać.
Za mało się uśmiechałem Powiedziała mi, że za miesiąc dwa mogę przyjechać, ale sadzonki będą za 20-30zł. Mimo to już były tak duże, że podzieliłbym na 4

Edyto ja nie pomyślałem i wybrałem się małym autkiem. Doniczki były wszędzie, na przednim fotelu, pod i cały bagażnik ze złożonym drugim rzędem siedzeń ledwo się spakowałem. Dla siebie już takich zakupów robić nie będę bo nie ma gdzie
Ogród z łezką II 19:23, 01 maj 2015

Do góry
Musze powiedzieć, że te mazy dośc artystycznie wyglądają, takie równiutkie

U mnie niestety też grasuje nornica i już zjadła 2 opakowania trutki i dalej sobie podjada, a miejsca gdzie sypie zakopuje. Szukałem jakiś nowych innowacyjnych sposobów i znalazłem jeden... absurdalnie głupi Stwierdziłem co mi tam byle sąsiedzi nie widzieli. Wytargałem butle z gazem i zagazowałem nornicy tunele Na razie się nie cieszę bo robiłem to dzisiaj rano, ale w norach do których nasypałem trutki nic nie tknięte i nic nie przekopane do teraz, a do tej pory po godzinie nory były na nowo zasypane. Poczekam na rozwój sytuacji dwa dni
Mimo wszystko nadal się z tego śmieje, jeszcze nornica okazałaby się paląca i żywopłot z liliowcami poszedłby w powietrze
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:50, 01 maj 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Wczoraj cały dzień sadziłem ostatnie zakupy i część róż, a najlepsze jest to, że wszystkiego jeszcze nie posadziłem bo nie wiem gdzie. Jednak papier więcej przyjmie Będę dzisiaj kombinował. Niestety części roślin nie mogę posadzić bo nadal walczę z nornicą na nowej rabacie Nie wiem co to za mutant, ale jest niezniszczalna. Wyczytałem najbardziej absurdalny sposób w necie, ale chyba dzisiaj wypróbuję. Ciekawe co ludzie powiedzą jak będę wpuszczał gaz z butli pod ziemie

Oby nornica nie była nałogowcem i paliła papierosy bo będzie wielkie bum!!!
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:55, 01 maj 2015

Do góry
Wczoraj cały dzień sadziłem ostatnie zakupy i część róż, a najlepsze jest to, że wszystkiego jeszcze nie posadziłem bo nie wiem gdzie. Jednak papier więcej przyjmie Będę dzisiaj kombinował. Niestety części roślin nie mogę posadzić bo nadal walczę z nornicą na nowej rabacie Nie wiem co to za mutant, ale jest niezniszczalna. Wyczytałem najbardziej absurdalny sposób w necie, ale chyba dzisiaj wypróbuję. Ciekawe co ludzie powiedzą jak będę wpuszczał gaz z butli pod ziemie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:50, 01 maj 2015

Do góry
Kasiu pod ziemią kolanko ma końcówkę skręcaną z drugiej strony gwint wewnętrzny, w który wkręcona jest końcówka na wcisk do linii kroplującej. Wszystkie połączenia rury zasilającej mam na złączkach skręcanych.
Pozdrawiam

Alka moje pierwsze Rh kupowane były gdzie popadnie dlatego mam taki miks odmian i kolorów. Ostatnie kupowałem u Ciepłuchy w Łodzi. Na śląsku to w Pisarzowicach jest większy wybór i Pudełka. Na berberysy konkretnego miejsca nie mam, są raczej popularne i często spotykane. Jedynie trudniej dostać nowe odmiany np te z końcówką Dreams w odmianie. Na zakupu tulipanowca i Ambrowca nie mam żadnych namiarów bo nigdy się za nimi nie rozglądałem

Magdo to ja się szeroko uśmiechnę
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:00, 30 kwi 2015

Do góry
Kasiu siakowa podkreślam, że nie jestem specjalistą w tej dziedzinie i nie miałem projektu, robiłem wszystko z wiedzy pozyskanej w internecie i tylko linie kroplującą. Sam bez projektu raczej nie podjąłbym się całościowego nawadniania trawnika i rabat ze sterownikiem
Nie pokażę skrzynki z zaworami bo jeszcze nie zrobiona, muszę domówić kilka części, a to dopiero po weekendzie.

Linie kroplującą mam podzieloną na dwie sekcje po mniej więcej 100 metrów, z każdej sekcji nawadnianie są 3 rabaty/miejsca.
Wykopki główne już pokazywałem

Tam gdzie rury biegły ciągiem bez żadnych złączek i rozgałęzień zakopywałem na bieżąco, zostawiałem odkopane miejsca na łączeniach, aby sprawdzić pod ciśnieniem czy nie ciekną... jedno ciekło trzeb było poprawić

Biegnie sobie rura i hop trójnik na pierwszą rabatę (przy okazji pociągnąłem kael do oświetlenia, a druga rura zasila nowy kranik w warzywniku)

Na rabacie wychodzi kolanko z końcówką na wcisk do lini kroplującej. Na zdjęciu linia już podłączona. Połączenie jest zasypane korą więc nie jest specjalnie widoczne.

Później kolejny trónik na drugą rabatę i wypuszczone podłączenie do lini kroplującej, jak robiłem zdjęcie jeszcze nie podłączona

Jak sprawdziłęm wszystko pod ciśnieniem, zakopałem i ułożyłem trawnik na swoje miejsce, na dzień dzisiejszy nie ma śladów kopania. Przed podłączeniem linii kroplujące jeszcze wszystko przepłukałem, żeby pozbyć się ewentualnych drobinek piasku w rurach.

Pozostało mi podłączenie zaworów w skrzynce, ale u mnie będzie to troszkę bardziej skomplikowane ze względu na możliwość zasilania z wody miejskiej i pompy w studni. Jeżeli wodą będzie ze studni to po drodze napotka dwa filtry, a jeżeli woda miejska to spotka po drodze jeden filtr
Tata zna się na hydraulice i CO więc mi komplikuje życie bo kranik też będzie miał podwójne zasilanie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:33, 30 kwi 2015

Do góry
Kasia jak zobaczyłem wpis to choćby piorun strzelił mnie oświeciło Zaraz wkleję zdjęcia
Przed wczoraj wieczorem okropnie zimno się zrobiło, a wczoraj też do 15 nie wychyliłem nosa na podwórko.

Agato miło Cię widzieć Ja mam niestety pecha do zakupów intenetowych, coś kupuje, ale tylko u sprawdzonych sprzedawców. Ostatnio co bym nie zamówił przychodzi fatalne, więc ja już podziękuję

Izo to nic dziwnego, bardzo zdrowe zachowanie ogrodnicze co z tego, że większość i tak tego nie rozumie U mnie nawet ma to swoje plusy bo ciuchy teraz kupuję konkretne i potrzebne, a nie jak wcześniej bo potrafiłem sporo tych szmat mieć w szafie

Agnieszko jak jeszcze temperatura nie spadnie nagle i 10 stopni to jest cudownie, lubię spacerować po deszczu.
Dzięki tym opadom ogród w końcu nabrał zieleni bo kiepsko z tym ostatnio było, a teraz trawnik nawet tak tragicznie nie wygląda

Kupowanie na macanta jest najprzyjemniejsze, jednak ma jedną wadę, zawsze coś nieplanowanego może wpaść w łapki. Chociaż jestem zawiedziony troszkę z faktu, że wszystkie 16 odmian hortensji było w 3 rozmiarach i nawet w wielkich donicach za małą kasę, a moje są ostatnimi brzydkimi wybrakami. Jeszcze Pani w szkółce chwaliła się nową cudną turzycą Everlime, miała wielkie okazy w donicach, ale nie chciała sprzedać bo dopiero przesadzone, chcoiaż gdybym bardziej nalegał... No cóż 60km nie pojadę bo 2 turzyce
Mój wymarzony ogród 21:51, 29 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Ilość rozsad mnie zadziwia, ja nie mam do tego nerwów i parapetów wystarczy mi 70 sadzonek stipy na moim parapecie, sąsiadka się mnie pytała czy posadziłem na parapecie trawnik
Żywopłot grabowy się zieleni, u mnie również mam nadzieję, że ładnie urośnie, a przynajmniej się zagęści w tym roku

powiedz jej, że trawnik w domu to taka nowa moda

ja też mam nadzieję, że graby dadzą czadu
W kamiennym kręgu od początku 21:49, 29 kwi 2015

Do góry
U mnie dziewczyny serdyszka w pełni kwitnienia, ogromny krzak i cały w kwiatach, pierwszy raz w tym roku dostała ciut nawozu z końcem marca i taką mi niespodziankę zrobiła, a nie rośnie na właściwym stanowisku bo w pełnym słońcu, zero cienia, ale ma się świetnie.
Aniu czym wypełniasz luki po tulipkach na rabatach?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:15, 29 kwi 2015

Do góry
Danusiu jak zwykle jestem zachwycony ogrodem i nie mogę wyjść z podziwu, że jest coraz lepszy i lepszy, ciekaw jestem gdzie jest górna granica, ale chyba nie ma.
Jednak najbardziej zachwyciłem się ogromnym stożkiem bukowym, pięknie przycięty i poproszę zdjęcie jak już cały będzie w listkach

Książki również gratuluję, połowa już przeczytana
Ogród cioci czyli ciociogród :) 13:29, 29 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Gosiu może czas pomyśleć o zagospodarowaniu drugiej działki bo widzę apetyt na roślinki cię nie opuszcza, a za dwa lata będzie piękna kwitnąca dżungla, podzielone rośliny spokojnie wystarczą na nową działkę
Dostałaś już paczkę z bylinowego? bo ja coś chyba przespałem

Pewno że dostałam Z lekkim poślizgiem ale roślinki zapakowane i opisane po mistrzowsku no i ładnie się opuszczają Z drugą działką to już chyba do rozwodu by doszło. Nie miałabym czasu na nic zupełnie. Musiałabym z pracy się zwolnić
Rozsadki rozdaję znajomym i oni są szczęśliwi a ja mam poczucie że idą w dobre ręce
W kamiennym kręgu od początku 10:01, 29 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Szaleństwo kolorów, cudownie Idę oglądać jeszcze raz bo jestem zachwycony

Łukaszu, bardzo mi miło, że podoba Ci sie moja tulipanowa feria barw
Mam dzisiejszą nową porcję

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:58, 29 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Szkółking wybitnie udany
Dzisiaj bawiłem się w szamana, gdzie się nie pojawiłem to zaczynało lać i to konkretnie. Podjeżdzam pod pierwszą szkółke... burza, pod drugą deszcz, pod trzecią ulewa, ale na szczęście miałęm ze sobą 3 parasole więc mam co chciałem

Pysznogłówka różowa, bodziszek o pięknych liściach(zapomniałem odmiany), szałwia Blue Queen i ROsenwein, Rozchodnik Brilliant, kocimiętka, Turzyce Ice Dance i Everest, Floks Red Carrabien, Funkia do donicy, miskant Variegatus i Gracillimus.
Kupiłem też hortensje Vanille freise ale brzydkie są no ale dostałem je prawie za darmo więc najwyżej wymienię jak znajdę ładniejsze i na zdjęcie załapały się róże Ascot, które dzisiaj przyszły, a Maria Thereska moczy się w wiadrze

Jak ja się cieszę, że nic nie zamawiałem przez internet przepłaciłbym dwukrotnie, a nie wiadomo co bym dostał. Fakt do jednej szkółki musiałem śmigać 60km, ale co tam przynajmniej mam złote źródło hortensji bukietowych w wielu odmianach i jak na złość ta którą chciałem była resztką z zeszłego roku

wspaniałości! dobrze ze ze szkółek, a nie przez net
na szybko pozdrawiam
Ogród cioci czyli ciociogród :) 09:44, 29 kwi 2015

Do góry
Gosiu może czas pomyśleć o zagospodarowaniu drugiej działki bo widzę apetyt na roślinki cię nie opuszcza, a za dwa lata będzie piękna kwitnąca dżungla, podzielone rośliny spokojnie wystarczą na nową działkę
Dostałaś już paczkę z bylinowego? bo ja coś chyba przespałem
Żurawka - Heuchera 09:40, 29 kwi 2015

Do góry
Zbyszku Electra to nie jest bo ona ma pełniejsze liście bez takich widocznych wcięć, ale Golden Zebra niestety tak jak ELectra to kiepskie i nietrwałe odmiany.
Mój wymarzony ogród 09:32, 29 kwi 2015

Do góry
Ilość rozsad mnie zadziwia, ja nie mam do tego nerwów i parapetów wystarczy mi 70 sadzonek stipy na moim parapecie, sąsiadka się mnie pytała czy posadziłem na parapecie trawnik
Żywopłot grabowy się zieleni, u mnie również mam nadzieję, że ładnie urośnie, a przynajmniej się zagęści w tym roku
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:29, 29 kwi 2015

Do góry
Magda też mi się podoba bardzo nieskromnie pisząc, nawet trawnik już tak nie straszy bo psie wypalone placki zarastają

Alka tulipany miały być czysto białe, a drugie które zaraz zakwitną miały być fioletowe, a będą czerwone. W sumie to w sam raz na maja, będzie patriotycznie
Ja bym nie umiał zrezygnować z bukszpanów. Przed ogrodowiskiem miałem 14 krzewów teraz mam troszkę więcej

Iwonko w sumie zawita u mnie 5 odmian róż dwie już mam czyli Ascot i Maria Theresia, we wtorek przyjdzie William Shakespeare i Queen of Sweeden, a pod koniec maja Munstead Wood. Szał zakupowy idealny na poprawę humoru, ale to co najważniejsze już mam kupione teraz została drobnica. Cieszę się, że jednak nic nie zamawiałem przez internet, bo gdzie bym dostał np tak wielkie sadzonki szałwii za piątkę
Borówcowy raj 08:56, 29 kwi 2015

Do góry
Masz niezaprzeczalnie najładniejszy sad jaki widziałem, jak dla mnie jest świetną wizytówką i ozdobą ogrodu pomijając już walory użytkowo smakowe
Żurawka - Heuchera 08:51, 29 kwi 2015

Do góry
Wygląda na żuraweczkę Golden Zebra
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:40, 28 kwi 2015

Do góry
Paweł taki urok bylin i nawet efektu w tym roku chyba specjalnie nie będzie, liczę na przyszły rok chociaż niektóre sadzonki mam wielkie. Hakone mam dwie odmiany, Aureole kupowałem przy okazji wizyty u Bogdzi w Łodzi ma szkółkę niedaleko, a drugą Albostriata/Strip it Rich nie wiem która mam dokładnie kupiłem w Bylinowym, ale wiem że teraz nie mają. Żadnego pewnego źródła internetowego niestety nie znam, a dzisiaj szukałem w szkółkach i też nie było.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies