no, ja też jestem zadowolona z tego pomysłu z winobluszczem... nie mogłam patrzeć na te dwa betony ! ale nie było tak prosto, o nie...! dwukrotnie rośliny mi przemarzały po posadzeniu...w końcu młode posadzone rosliny dobrze okryłam na zimę i zaczęło się wspinanie winobluszczu
jeszcze raz ławeczka...za nią bezpośrednio są cisy...jeszcze trochę się formują i rosną...a jeszcze dalej...brzozy
Wczoraj na 998 stronie nie wypadało pchać się z gratulacjami, dziś widzę, że trzeba było, bo dzień nie upłynął a już 1003 prawie zapełniona
I ja na tej właśnie stronce gratuluję TYSIĄCA i następnych w podobnym nastroju i pędzie
Rewolucji ogrodowych się też spodziewam, co - przypuszczam - obrazkami zostanie uwiecznione))
Nie udało się mi powitać Cię w nowym tysiączku na pierwszej stronie ,
ale trzecia tez nobilitująca!
Wszystkiego dobrego dużo: zdrowia,
wolnego czasu i pracy w ogrodzie bez końca.....
Uśmiechaj się często,krokusy sadź gęsto,
tak samo i inne rośliny,
A odwiedzający Twój ogród zachwycone będą mieć miny!
Melduję się w drugiej części wątku mimo woli. Aniu, cieszę się, że Cię poznałam i gościłam w Twoim pięknym ogrodzie. Życzę kolejnego tysiąca obfitującego w barwne teksty i zdjęcia. Trzymaj tak dalej!
Późno usiadłam do kompa, bo z grzybkami i pigwowcami mialam robotę Podczas, gdy harowałam na działce M szukał grzybów. Znalazł kilkanaście podgrzybków i sporo opieniek:
Dzisiaj pogoda była jak na życzenie Po nocnym przymrozku dalie nadawały się do wykopania.
Z winobluszczu opadły prawie wszystkie liście, jagody zostały. Ptaki będą miały używanie, bo wyjątkowo ich dużo.
Ania, no świetnie, że nadal nas ( przynajmniej mnie...) 'energetyzujesz' !
tak, warto przypomnieć te świetne chwile spotkania u Ciebie...
pozwolisz, że ja tez umieszczę ( tylko) 2 fotki ?
jedna, gdy naprawde jesteś szczęśliwa...
druga, gdy troszeczke jednak zmęczona...
Ania, wybacz...ale muszę to napisać... myślałam, ze w drugim wątku będziesz jednak ogrodniczką (w nazwie wątku, bo i tak nią przecież jesteś...) ale widzę, że nie...no, szkoda wielka...
Aga witam na ogrodowisku . . masz piękne rośliny , ale zdecydowanie za dużo i za gęsto .po kolei
- brzoza jungi- do celowa szerok. -ok 2,m . pięknie wygląda jako soliter na rabacie . tu na pewno wejdzie na te kule z cyprycika .
- kosodrzewina -sadząc po sztywnych przyrostach to wysoka odmiana . dasz radę tylko co roku mocno uszczykuj odrosty ( do czerwca ). bo urośnie na 1,2 -1,5.m.
- świerk gniazdowy /???z tyłu za kulami to kula o średnicy do 2 metrów .
thuja wrosnie na pewno w ten świerk , bo ma ok 1 m średnicy
- te płaczące...?????wierzby ? . modrzewie ? ( nie widać dokładnie ) z tyłu w ogóle tam nie pasują - zginą za dwa lata w gąszczu .
- bon-sai , między kulami - u ciekaj z nim stamtąd . to będzie duży bon-sai , i takie sadzi sie na solitery ,
najlepiej zrób mu osobną małą rabatę i wyeksponuj go np. przy wejściu do domu
- z przodu , z boku jest coś jak sosna himalajska - czy sie mylę ?. co to ?, bo jeżeli ona to to jest wielkie drzewo
- hojna kanadyjska też się zgubi w kosodrzewinach
- a to drzewo liściaste z tyłu rabaty to co ?
- Swierk z tyłu ma średnice ok 3 metry i tworzy suchą strefę az tak że nic potem już koło niego nie będzie rosło w tym promieniu .
podaj wymiary rabaty - szerokość od płotu
ta rabata nie ma szans .
wygogluj wysokości swoich roślin
pogrupuj wg. wzrostu
możesz ją urozmaicić jak( już połowę przesadzisz) kolorami . zamiast dużych kosodrzewin możesz dać niskie berberysy Admiration .
Jałowiec łuskowaty 'Blue Spider'
jałowiec limeglow
azalia japońska
za upychacze możesz dodać
lawendę . jest strzelista
trawę owies wiecznie zielony
runiankę
wrzosy lub wrzośce
Następnego dnia wycieczka do Arboretum i do Średniowiecznego ogrodu w Przemyślu
I gdzie ja znajdę tylu pozytywnie zakręconych?????
Oj ile jeszcze rzeczy chciałam wspomnieć…… ale musze poprzestać na tym.. bo po pierwsze wyjdzie epopeja, a po drugie już tęsknię za starym wątkiem
Lecimy więc do kolejnego tysiączka…. Ponad tysiąc cebulek do posadzenia czeka…… będzie co pokazywać wiosną.. …… i będzie co oglądać ….. u innych zakręconych mega pozytywnie…..
Wiec lecimy……….