Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 17:06, 10 paź 2019

Do góry
Poprowadzić nitkę do głównego drenażu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:18, 10 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tam miałam Delicious Candy.

Dziękuję Danusiu
Żywopłot mieszany 07:29, 10 paź 2019

Do góry
Z takiego przypadkowego i powiedziałabym "szarpanego projektowania" przypadkiem, nie wiedząc nic, co gdzie i jak, myślę, że nic sensownego nie wyjdzie
Komponowanie roślin to jednak proces odpowiedzialny. Ja po 2 postach nie umiem nic doradzić, bo w zasadzie nic nie wiem o ogrodzie Tak się nie da.

Planuj ogród kompleksowo. Same kompozycje roślinne to nie sendo sprawy, najpierw zacznij od zaplanowania co gdzie ma się znaleźć w ogrodzie, jak to się ma do budynków, a potem dopiero "ubieraj" to w rośliny.
Gdybym miała na podstawie 2 zdań, nie widząc ogrodu zaprojektować go, to bym uciekła chyba.

Pokaż coś więcej z ogrodu, zrób plan sytuacyjny, zaznacz strony świata. Jakie widoki z okna. Gdzie ma być ten wysoki żywopłot i po co, czy ma sens, co będzie zasłaniał. Z jakich tui?

Gdzie są okna z domu, żeby coś ładnego przez nie zobaczyć.

Przeczytaj cykl artykułów https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=jak+zaprojektowa%C4%87

Nie idź na łatwiznę, że napiszesz co posadzić i już masz rozwiązanie Nie da się.

Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 07:23, 10 paź 2019

Do góry
Dwa posty wyżej napisane, mączka bazaltowa.
Migawki z ogródka 07:21, 10 paź 2019

Do góry
Masz zdjęcie tego Green Lion?
Mam takie same chryzantemki białe Jeszcze nie wsadzone, ale wyglądają wspaniale. Nie zabezpieczę ich, bo to chryzantemki bylinowe.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:18, 10 paź 2019

Do góry
Sebek napisał(a)
Jeju ile kolorów jeszcze u Was!

Piękne wianki zrobiłaś - następnym razem poproszę zbliżenie

To stare wianki Sebek, zabrałam z domu, a drugi z garażu Było pusto w szklarni i chciałam nieco ożywić ściany
Ogród z wilkiem zamkn. 07:14, 10 paź 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

Danusiu dziękuję bardzooooo na razie mam tylko pięć karp białych na próbę ,czy uda mi się je hodować -zaraz sobie poczytam o ich przechowywaniu -dziękuję jeszcze raz
i za odwiedziny dziękuję ......ja u Ciebie zawsze jestem ,podziwiam ,podglądam ,pomimo ,że nie zawszę piszę

pozdrawiam cieplutko

5 karp ogarniesz bez problemu. Szukaj chłodnego miejsca, żeby nie rosły zimą.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:13, 10 paź 2019

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Danusiu co to za jeżówki jeszcze tak pięknie Ci kwitną?
Podobne do Raspberry Truffle..ale to chyba nie one?

Tam miałam Delicious Candy.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:57, 09 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiaj miałam trochę czasu, oglądałam stare zdjęcia z sadzenia i jak to potem zarosło to szok. Muszę w przyszłym roku wykopywać i przesadzać. A jak u ciebie? Widzisz ciasnotę, czy jest ok?

U mnie będzie nadźgane na maksa Danusiu jak jeszcze podrośnie, ale plan mam taki, że drzewa wypuszczę do góry jak Irenka z Miłkowa, a krzewy utrzymam pod nimi to się trochę wtedy luźniej zrobi. Teraz pewnie ze trzy lata będzie busz, a potem powinno to nabrac sensu
Najwyżej zostanie to co wygra walkę o miejsce, jak w lesieZ tym się liczę
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:51, 09 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Phlox paniculata 'Blind Lion' o prawie czarnych kwiatach. Wyhodowany w 2016 roku, hodowca J.van Leeuwen (Holandia)

Opis: ciemnofioletowe pąki, które nigdy się nie otwierają. Wysokość 40 cm.
Bardzo ciekawy i z daleka robi wrażenie czarnego. Kwiatostany b. ciężkie, kładą się, ale myślę, że jak wyjdzie w kolejnym sezonie, to tego nie będzie. Bardzo jestem ciekawa tego floksa, idealny do bladego różu.

Jest jeszcze w wersji zielonej Green Lion - mam nadzieję, że mi przezimuje i będzie rósł w siłę.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:40, 09 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Astry pokochałam dzięki Hani Zawsze ona kupowała, ja omijałam, ale zainteresowałam się nimi i nie żałuję, bo na teraz nie ma zbyt wielu kwiatów. Oprócz astrów obecnie dają cały czas pokaz rdesty, jeżówki, no i mam także tojady (Aconitum). Nie przeszkadza to ostróżkom, które ponownie kwitną. Nie wszystkie, ale kwitną.

Co ciekawe - kwitną ciemierniki.

A widzisz, jak to fajnie tak całe życie poznawać, zakochiwać się w wnowych roślinach, tyle jeszcze przede mną Rdesty polubiłam bardzo. Mam odmianę rdest himalajski Fat Domino Jezowek też łany szczególnie lubię Green Jewel, jest nadal piękna, nic a nic nie uschły w przeciwieństwie do wysusszonych już Green Twister czy Butterfly Kisses. Tojadów nie mam, jeszcze
O a moje ciemierniki śpią...
Ogród z wilkiem zamkn. 21:37, 09 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pokazywałam u mnie. osuszyć. Nie trzymać na trawniku bo zmokną i będą gnić.

Osuszyć, popakować do skrzynek i do piwnicy - musi być na plusie. Można owijać w gazety, niektórzy przesypują torfem lub trocinami. NIektórzy w czarnych donicach oddzielnie przechowują. NIe mogą zimą zmarznąć. Garaż, weranda, piwnica.

Tutaj relacja

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8495-ogrodowisko-ogrody-pokazowe-moja-anglia?page=507

a także artykuły

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/535-jak-uprawiac-dalie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/95-dalie-sekrety-uprawy

Danusiu dziękuję bardzooooo na razie mam tylko pięć karp białych na próbę ,czy uda mi się je hodować -zaraz sobie poczytam o ich przechowywaniu -dziękuję jeszcze raz
i za odwiedziny dziękuję ......ja u Ciebie zawsze jestem ,podziwiam ,podglądam ,pomimo ,że nie zawszę piszę

pozdrawiam cieplutko
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:29, 09 paź 2019

Do góry
Dzisiaj miałam trochę czasu, oglądałam stare zdjęcia z sadzenia i jak to potem zarosło to szok. Muszę w przyszłym roku wykopywać i przesadzać. A jak u ciebie? Widzisz ciasnotę, czy jest ok?
Ogród z wilkiem zamkn. 21:27, 09 paź 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

Sylwuś ja też wykopałam dalie -na razie walają się na trawniku ….co ma teraz z nimi zrobić ? tzn jak je przechować ?

Pokazywałam u mnie. osuszyć. Nie trzymać na trawniku bo zmokną i będą gnić.

Osuszyć, popakować do skrzynek i do piwnicy - musi być na plusie. Można owijać w gazety, niektórzy przesypują torfem lub trocinami. NIektórzy w czarnych donicach oddzielnie przechowują. NIe mogą zimą zmarznąć. Garaż, weranda, piwnica.

Tutaj relacja

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8495-ogrodowisko-ogrody-pokazowe-moja-anglia?page=507

a także artykuły

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/535-jak-uprawiac-dalie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/95-dalie-sekrety-uprawy

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:20, 09 paź 2019

Do góry
Astry pokochałam dzięki Hani Zawsze ona kupowała, ja omijałam, ale zainteresowałam się nimi i nie żałuję, bo na teraz nie ma zbyt wielu kwiatów. Oprócz astrów obecnie dają cały czas pokaz rdesty, jeżówki, no i mam także tojady (Aconitum). Nie przeszkadza to ostróżkom, które ponownie kwitną. Nie wszystkie, ale kwitną.

Co ciekawe - kwitną ciemierniki.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:17, 09 paź 2019

Do góry
Mirka napisał(a)

Danusia to aktualne zdjęcia dalii?
Ja dzisiaj rano na swoje spojrzałam i co liście zważone są.Mrozek chyba miałam w nocy.

Dzisiaj przed południem, aktualne.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:11, 09 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Grupa ostrów

Ten stolik z koniem- cudny. A Marcinki to teraz dają pokaz. Moje kiedyś łapały jakąś szarą pleśń czy coś takiego.
Prze-pię-knie.Gratulacje.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:06, 09 paź 2019

Do góry

A teraz będę tworzyć widoki z tej ławki

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:06, 09 paź 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:05, 09 paź 2019

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies