Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 10:59, 22 sty 2017

Do góry
Magnolia piękna... też mam taką, ale jeszcze malutka, ale już kwitła
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:15, 21 sty 2017

Do góry
Pięknie magnolia podrosła i kwitła, na tulipany czekam i ja bo sporo nowych posadziłam jesienią ta wiosna będzie już inna niż poprzednia
Takich ilości jak u Was to jeszcze nie posiadam, ale może z czasem dogonięUwielbiam tulipany w łanach
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:32, 20 sty 2017

Do góry
magnolia napisał(a)

na Twoją cześć dodam dziś kardamon do swojej imbirówki.Pomarańczę jutro, bo wyszły.

Ciekawe jak by smakowała cytrynówka z dodatkiem kardamonu

Jak Magnolio robisz imbirówkę ?
Ogród w remoncie 23:00, 20 sty 2017

Do góry
Wymieniasz same drzewa - czy to znaczy, że wszelkie jałowce płożące, berberysy i różnorakie iglaki mogą pójść na ognisko?

Odnośnie planu:

Czarne kółka (owale) pokazują, jak mniej więcej widziałabym "pokoje".
Strzałki - linie widokowe z ławeczki, altany, okien domu i podjazdu.
Zielone maziaje - miejsca, w których posadziłabym po kilka sztuk drzew, żeby stworzyć wręcz leśne zakątki.
Zielone kółko na przecięciu linii widokowych oznacza miejsce, w którym posadziłabym grujecznika jako solitera. Tak, żeby nie zasłaniał widoku, a tworzył dwa plany
I teraz tak: ten grujecznik
może rosnąć sobie po prostu w trawniku
albo może być podkreślony jakąś nawierzchnią
albo rosnąć sobie w wydłużonym cycku, jakie Ci przypomniałam na poprzedniej stronie tak lub tak

Oprócz tych drzew, oczywiście rabaty bylinowo-trawiaste też przewiduję.
Skarpa do likwidacji, magnolia do przeniesienia, ciurkadełko przy ławeczce jak najbardziej aktualne.
Pytanie dla mnie w tej chwili najważniejsze: czy taka koncepcja na drzewa, jaką proponuję pasuje Ci?
Pszczelarnia 18:08, 20 sty 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Nie o brak czasu aż tak bardzo chodzi jak o odpowiednie zdjęcia.

Agastache foeniculum - kłosowiec fenkułowy ‘Golden Jubilee’ - trzeba zwrócić uwagę przy nim na żółtkowatą (cytrynową ) zieleń jego liści. Potwiedzam, co pisze Alina. Stanowisko zdrenowane suchsze jest dla niego najlepsze.

Czy biały kłosowiec to nie agastache rugosa 'Alabaster' albo 'Album' - ??? - nie wnikając w złożoność klasyfikacji należy dodać, że jest bardzo żywotny i dobrze siejący się (ale oczywiście nie uciążliwy do pozbycia się). Mam go od Gabrysi.

Agastache 'Blue Fortune' od Vivy - niższy. Nie zauważam jego ekspansywności. Trudniejszy do posiadania.

Miałam też Agastache 'Kudos Mandarin' - pomarańczowe. Nie przeżyło.

Pytałaś Magnolio o przyrastanie - jest mocną rośliną w pokroju (postawne) ale taką eteryczną, rosnącą od kępki do góry lekko wszerz, nie da nam takiej kępy jak miskanty w 2 roku uprawy (że użyję porównania). Stoi ładnie pionowo do góry.

Zestawienia dla niego: z przegorzanem, z pysznogłówką, z jeżówkami (purpurowymi, gatunkiem), prosem. Można z miskantami ale musi być go dużo a miskanty tak gdzieniegdzie.

Zdjęcia będą potem.

Ewo, dzięki, dopełniłaś świetnie wypowiedź.
A dlaczego Blue Fortune jest 'trudniejszy do posiadania?- do hodowli, czy do kupienia? Faktycznie jest krótkowieczny?

Zdjęcia są zawsze w cenie, ale Wasze opisy są najcenniejsze.
Pszczelarnia 18:03, 20 sty 2017

Do góry
alinak napisał(a)

Jak Ewka nie masz czasu to ja mam ten kłosowiec w różnych odmianach obcykany ,więc Napiszę.

Agastache rugosa 'Alabaster'-Ten kłosowiec jest godny polecenia.Nie rozsiewa się nadmiernie,jest umiarkowanie wysoki i długo kwitnie.
Natomiast Kłosowiec 'Blue Fortune' jest bardzo ekspansywny,nie mniej jak masz dużo miejsca to wspaniale wypełnia i tworzy piękne plamy. Dodatkowo przyciąga chmary motyli.
Jest też Biały kłosowiec i przepiękny Agastache foeniculum ‘Golden Jubilee’
mój ulubiony ,ale lubi przemarznąć i słabiej się rozsiewa.

dzięki Alinko, tego mi trzeba. A jak on wygląda po kwitnieniu?- paskuda się robi z niego? Wiosną szybko rusza, trzyma niską kępę, czy szybko buduje pędy kwiatowe?
A może masz fotki, foteczki tego osobnika? A najlepiej wielu opisanych?
Dzięki Dobra Kobieto
Pszczelarnia 17:01, 20 sty 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
Ewo, ekspercie bylinowy. Może masz chwilę o ochotę opisać kłosowca Agastache foenicum ? Masz go chyba nie tylko chwilę. Czy jest faktycznie łatwy, dobrze przyrasta?
Jak jest wysoki- różnie o nim piszą.
Po kwitnieniu straszy?
Wysiewa się? Jest krótkowieczny?

Jak Ewka nie masz czasu to ja mam ten kłosowiec w różnych odmianach obcykany ,więc Napiszę.

Agastache rugosa 'Alabaster'-Ten kłosowiec jest godny polecenia.Nie rozsiewa się nadmiernie,jest umiarkowanie wysoki i długo kwitnie.
Natomiast Kłosowiec 'Blue Fortune' jest bardzo ekspansywny,nie mniej jak masz dużo miejsca to wspaniale wypełnia i tworzy piękne plamy. Dodatkowo przyciąga chmary motyli.
Jest też Biały kłosowiec i przepiękny Agastache foeniculum ‘Golden Jubilee’
mój ulubiony ,ale lubi przemarznąć i słabiej się rozsiewa.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:04, 20 sty 2017

Do góry
jolanka napisał(a)

Ja tez jestem jak mis, zapadam w sen zimowy Najlepiej jest pod kocem z herbata z imbirem, pomarańcza, cytryna, kardamonem, gozdzikami

na Twoją cześć dodam dziś kardamon do swojej imbirówki.Pomarańczę jutro, bo wyszły.
Ogród w remoncie 15:00, 20 sty 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Magnolia

dzięki
nie byłam pewna
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:00, 20 sty 2017

Do góry
magnolia napisał(a)

ja głównie myślę tym, żeby wleźć pod kołdrę, ewentualnie pić imbir z cytryna i miodem. O tym co za oknem baardzo staram się nie myśleć, bo schodzi mi zwykle na dywagacje, że do wiosny daleko i mnie to przeraża.

Ja tez jestem jak mis, zapadam w sen zimowy Najlepiej jest pod kocem z herbata z imbirem, pomarańcza, cytryna, kardamonem, gozdzikami
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:44, 20 sty 2017

Do góry
magnolia napisał(a)

ja głównie myślę tym, żeby wleźć pod kołdrę, ewentualnie pić imbir z cytryna i miodem. O tym co za oknem baardzo staram się nie myśleć, bo schodzi mi zwykle na dywagacje, że do wiosny daleko i mnie to przeraża.

hhihi niby daleko a niby nie
no przecież dopiero były świeta BN a tu już za parę dni będzie miesiąc jak one za nami
mnie slońca brakuje to tylko mnie dobija bo poleżeć pod kołderką to w sumie teraz na to czas i chyba jedyna okazja
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:42, 20 sty 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
a ja nie
zimno jeszcze i i śnieg i zimno i zima gdzie tam jeszcze do stokrotek

Ogród w remoncie 13:55, 20 sty 2017

Do góry
Kawa napisał(a)

Asiu co to za drzewko?

Magnolia
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:25, 20 sty 2017

Do góry
u nas z dużych ten= Red Pear się najlepiej sprawdza
Ogród z pergolą 10:15, 20 sty 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708731572/
Myślisz, że to 3 wsadzone do jednego dołka????

AgataP napisał(a)

Ja mam wsadzone 3 do jednego dołka tylko że zwykłe brzozy i na dodatek cięte, ale rosną

Aniu niewiem jak jest tam posadzone ale to jest jeden ze sposobów na wielopniowe drzewo. kiedys magnolia zaproponowala zrobienie tak na którymś wątku i wedlug mnie wyglada to super
moze Agata pokaże nam swoje?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:52, 19 sty 2017

Do góry
cudna ta magnolia, pokroj ma sliczny

ja kupilam gwiazdzista bo byla za 12 pln ...ale moja malutka
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:28, 19 sty 2017

Do góry
Tak Asiu tulipanki to są widoki pięknej kolorowej wiosny i wszyscy na nie z utęsknieniem czekamy.

Zimowych zdjęć nie chcę oglądać w kompie i za oknem.

Magnolia gwieździsta cudowna też z zwiastun ciepłej wiosny Powinnam sobie sprawić.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:11, 19 sty 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Asia czy ta magnolia to gwiaździsta? Piękna jest.

Tak Aniu. To magnolia gwiaździsta.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:06, 19 sty 2017

Do góry
Asia czy ta magnolia to gwiaździsta? Piękna jest.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:48, 19 sty 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
U mnie teraz -5.
Ale zaszalał Ci magnolia. Przynajmniej w domu miałaś wiosnę

No troszkę zaszalała
Bałam się że po tak długim okresie przechowywania w garażu zupełnie się rozhartuje i padnie w ogrodzie ale dała radę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies