Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród nad Rozlewiskiem 14:12, 25 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Etykiety mocno edukacyjne Znaczenie słowa fistuły musiałam ustalić przy użyciu Słownika Języka Polskiego To rodzaj owrzodzenia występującego w głęboko położonych obszarach ciała; przetoka

Fistuły.. fiufiu... Ile to się człowiek nauczyć może z forum
Ale "bladość płci białej" mnie powaliła A płci czarnej szarość..?
Ogród Sylwii od początku :) 14:09, 25 wrz 2012

Do góry
przesadzone wczoraj thuje Aurea Nana oraz wcześniej posadzone żurawki Kassandra

W miejsce kuli graniowej posadziłam cisa na pniu .... zbyt blisko będzie ściana wodna ....

Ogród Sylwii od początku :) 14:02, 25 wrz 2012

Do góry
W chwili obecnej ciężarówka przywiozła piasek a wyjedzie z nadwyżką ziemi ......

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:02, 25 wrz 2012

Do góry
Dawno nie było fotek - ciągle tylko cisy i cisy
A tu jesień mamy! I dzisiaj łądnie, słonecznie

Na nowej rabacie "ruszane" tawuły zmieniają barwę z żółtej na pomarańczowo-różową.. ciekawe dlaczego?? Poziomkę jedną muszę wymienić, bo uschła... z daleka tawuły wyglądają prawie jak żółte żurawki

Obok rozchodniki z mozgą i mieczyki z wyprzedaży - ciekawe czy jeszcze zakwitną?:

Wrocławskie poczochrańce będę cięła na wiosnę - bo sadzoneczki chcę porobić

Moje ulubione zawilce:

I żurawkowa rabata - podzieliłabym je chętnie i uporządkowana, ale do wiosny się wstrzymam (jak wytrzymam

Spartyna grzebieniasta nadal dobrze wygląda

Żurawinkę niedługo zjemy - może już? Jakoś boję się spróbować

Kolorowy ogród na piasku 13:55, 25 wrz 2012

Do góry
viva napisał(a)

Nevada

Fruhlingsgold

Znalazłam. I rozpłynęłam się w zachwycie.
Ale trawy nie rozpoznaję: jakieś proso o niebieskim odcieniu?
Ogród Bogusława 13:53, 25 wrz 2012

Do góry
Daniela napisał(a)
Od dawna czytam ten wątek na forum. Przyznam, że spowodował u mnie radykalniejsze podejście do formowania drzewek, choć i tak do tej pory byłam dość odważna. Jednak tutaj znalazłam taką wiedzę, jakiej mi brakowało w przypadku większych drzew.
Sosna czarna została posadzona na działce jako jedno z pierwszych drzew. Najpierw rosła bez ingerencji, potem skracałam przyrosty (4 lata). Uzyskałam pokrój gęstej "szyszki". Nie mogłam uzyskać zgody męża na cięcie, bo jemu się taka podobała. Problem pojawił się wtedy, gdy na wiosnę zobaczyłam, że przyrostów staje się zbyt dużo i na dłuższą metę żadnego efektu (w stylu japońskim) nie osiągnę. Szukałam metody i w tym wątku ją znalazłam.

Zdecydowałam się przyciąć sosnę radykalnie, efekt tego widoczny jest na 2 zdjęciu. Mąż stwierdził, że "to bardzo ekspresyjna rzeźba". Trzeba mieć wyobraźnię, żeby widzieć "co będzie dalej".

Teraz drzewko wzbudza sensację jako "kamienne drzewko". Pierwsze zdjęcie pokazuje sosnę przed cięciem - dla porównania. Do uformowania pochyleń gałęzi użyłam sznurka, którym podwiązałam naciągi do płotu i do dobranych ciężarem kamieni. Sznurki są przywiązane do gałązek na osłonce z pasków włókniny wiatrochronnej (budowlanej). Idea jest taka, żeby było lekkie pochylenie "ciężaru", jakby od wiatru w prawo. Dlatego skróciłam troszkę gałązki po lewej stronie drzewka. Wykorzystałam naturalne zgięcie pnia na dole oraz wykorzystując jeden z przyrostów czubka nagięłam go i uwiązałam też w tę stronę.

Po tych radykalnych krokach obserwuję sosnę i koryguję obciążenia. Zauważyłam spore ożywienie w postaci nowych igieł, co pewnie jest dobrym objawem.

Witam idziesz w dobrą stronę, teraz znajdź wszystkie odrosty które wyrastają od spodu każdej gałązki i je spokojnie wytnij. pozostaną tylko te na boki, rób wszystko by nie rosła już na długość żadna gałązka, dla mnie ciut za długie, obrywaj wszystkie nowe odrosty na wiosnę, urywając 3/4 pędu, pozostaw 1/4 długości,
dłuższe pozostawiaj tylko jeśli chcesz mieć dłuższą gałązkę,pozdrawiam
Ogród Sylwii od początku :) 13:51, 25 wrz 2012

Do góry

Ogród Sylwii od początku :) 13:49, 25 wrz 2012

Do góry

izolacja położona i ocieplenie fundamentu również zrobione .....

Ogród Sylwii od początku :) 13:46, 25 wrz 2012

Do góry
..... działamy cały czas , nieustająco ....

Z dnia dzisiejszego ....

fundamenty altany

Kompozycje z trawami w roli głównej 13:44, 25 wrz 2012

Do góry
Mam pytanie może ktoś tu dotrze Proszę o pomoc.Potrzebuję jeszcze na dniach zmienić miejsce miskantowi chyba potocznie zwanego słoniową stopą ,ale pewności nie mam czy to ten
Jest to jeszcze nie bardzo rozrośnięta trawa bo posadzona wiosną i muszę koniecznie dać jej inne miejsce To ta trawa za hortensją ,ma duży pióropusz kwiatowy . .
Ogród z lustrem 13:20, 25 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
5.10.2011

Dołożyłam koloru na wrzosowisku - Berberis "Starburst" i "Admiration"

To był dobry pomysł.

Bardzo dobry
"Admiration "mam bo skradł moje serce
Ten wyższy faktycznie mocny kolorem tylko jaką osiąga max wielkość Danusiu ???

Gratuluję nawet tu zdobywasz kolejne setki
Ogródek na trzy lata 13:13, 25 wrz 2012

Do góry
ewalm napisał(a)
Ale dominuje co innego - liliowiec:

Ten rozchodnik dopiero będzie miał swoje pięć minut, na razie jeszcze nie rozkwitł w pełni:

Po drugiej stronie ogólny spokój, nawet trawnik w miarę skoszony, co rzadko się zdarza:

Hej! U Ciebie klimat zdecydowanie inny... U mnie liliowiec juz dawno przekwitł a rozchodnik okazały jest w pełni kwitnienia!!! u nas jesień szybciej zawitała co mnie wcale nie cieszy...
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 12:55, 25 wrz 2012

Do góry
Jeszcze raz proszę Was o pomoc w identyfikacji tych grzybów, które wczoraj znalazłam w moim ogrodzie. Please

I następny, któremu pozwolę jeszcze trochę podrosnąć

W Gąszczu u Tess 12:39, 25 wrz 2012

Do góry
Teresko,gratulacje i kolejnych setek życzę Kwiatuchy dla Ciebie!

Cis - Taxus 12:15, 25 wrz 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Posadzone! Ciąć? Chyba na wiosnę dopiero - Danusia doradziła żeby nie ciąć teraz...

Nie tnij .. myślę, że skoro tak Danusia poradziła, to nie ma się nad czym zastanawiać
ogrodoweimpresjejolki 12:11, 25 wrz 2012

Do góry
A za oknem już coraz bardziej jesiennie, ale nadal pięknie

ogrodoweimpresjejolki 11:40, 25 wrz 2012

Do góry
Bożenko, Megi, Aniu, dziękuje za odwiedziny
Dla Was mój kolorowy akcent w domu ...
Co roku wraz z zanikiem kolorów na zewnątrz wprowadzam barwne akcenty w domu. Dzisiaj ten

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:38, 25 wrz 2012

Do góry
popcarol napisał(a)

właśnie odwierty pionowe to najmniejszy ból i ograniczenia.

Dzisiaj kolejny piękny dzień, moje urodziny

Tak, wiem o tym, jak również o tym że są najdroższe, ale ze względu na przyszły ogród myślałam o pionowych, mimo ceny. Muszę zgłębić kwestię dotacji. Jeszcze raz dzięki za info. ...

.....oraz WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!

Mój kawałek raju II 11:23, 25 wrz 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Moniko cieszę się, że mogłam chociaż troszeczkę przybliżyć leśne zapachy

Irenko no wczoraj się udało niewiele nazbierać, wyszła miseczka na zupkę i smażenie i 3 słoiczki kozaków do octu

REWELACJA, uwielbiam zawartość takich słoiczków, wcale nie tak mało moja droga, jak na taką posuchę grzybową
Mój ogród 11:23, 25 wrz 2012

Do góry
U mnie też są jakieś zmiany w ogrodzie. Te które, się już robią i te które są w mojej głowie.Chciałabym pogodzić tyle rzeczy na raz, a nie jest to łatwe.
1. Ogród powinien być ładny, to chce każdy.
2. Ponieważ mam ogród daleko od domu, rośliny powinny być wytrzymałe.
3. Żeby ogród nie zamienił się w obóz pracy. Powinien znaleźć się czas na relaks; poczytanie, spacer itd.
4. Warzywnik musi być, a wiadomo on jest pracochłonny, trzeba robić tak, żeby ogród rekreacyjny był jak najmniej pracochłonny.
Tylko jak to wszystko zrobić? Zrobiło się już parę błędów, cały czas myślę co wyrzucić, co dosadzić, co zmienić.
Powstaje nowa rabata, trudno kosi się przy płocie. Nie będzie szeroka, to jest to dosyć wąski kawałek ogrodu.

Żurawka drobnokwiatowa PALACE PURPLE . Są trzy na tej nowej rabacie. Jeszcze nieduże, ale mam nadzieję, że utworzą dużą bordową plamę.

Kocham zawilce. Niestety mają tendencje do przemarzania. U Szmita kupiłam
Anemone hybrida "Honorine Jobert"" Ma pąki i mam nadzieję, że jeszcze w tym roku zobaczę te śliczne białe kwiaty.

Malutkie portulaki kwitną cały czas. Kolory mają niesamowite.

I kwiatostan rozplenicy japońskiej. Wsadzona niedawno, wygląda na to, że już się zadomowiła.

I na koniec moja Misia bardzo zamyślona. Może myśli: i znowu jesień. Jak ten czas leci. Misia w październiku skończy 10 lat.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies