Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 23:07, 21 cze 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Ewelinko szałwia, róże i stipaNo pięknie wygladaja w swoim towarzystwie.Chyba też takie miejsce u siebie muszę stworzyć

Dziękuję, dziękuję, ja odgapiłam więc spokojnie powielaj
Kwiatki i rabatki u Elizy 22:44, 21 cze 2015

Do góry
Szałwia i żylistek imponujące. Jukki też bedą imponujace jak zakwitna. Pozdrówka.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 22:44, 21 cze 2015

Do góry
Ewelinko szałwia, róże i stipaNo pięknie wygladaja w swoim towarzystwie.Chyba też takie miejsce u siebie muszę stworzyć
Ogródek Iwony 22:35, 21 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Violu, to jest firletka smółka, za nią jest szałwia. Dobrze zobaczyłaś. Jak firletka przekwitnie, to ją przytnę. Wtedy szałwia zajmie jej miejsce, a ona w cieniu żurawki będzie tylko zadarniać ziemię. Nie wiem, czy można ją wysiać, jak będę robić sadzonki, pomyślę o tobie. Buziak

Dzięki Iwonko, poczytam jeszcze o sianiu firletki, bo nic o niej nie wiem.
Ogródek Iwony 22:30, 21 cze 2015

Do góry
Viola napisał(a)

Iwonko, to jest firletka, ta różowa? Cudowna, muszę posiać, będzie w przyszłym roku. A za firletką masz szałwię , tak ?

Violu, to jest firletka smółka, za nią jest szałwia. Dobrze zobaczyłaś. Jak firletka przekwitnie, to ją przytnę. Wtedy szałwia zajmie jej miejsce, a ona w cieniu żurawki będzie tylko zadarniać ziemię. Nie wiem, czy można ją wysiać, jak będę robić sadzonki, pomyślę o tobie. Buziak
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:03, 21 cze 2015

Do góry
PS. u mnie szałwia w stale wilgotnym miejscu częściowo zgniła.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:00, 21 cze 2015

Do góry
Szałwia i przetacznik lubią patelnię i jakoś specjalnie nie przeszkadza im susza. U mnie na okropnej patelni przetacznik fioletowy omdlewał tylko, a już ten niski różowy wcale. Stipa nie wiem, ale jak teraz nie podlałam mojej kupionej jedynej w doniczce, to po przesuszeniu zaschły całkiem końcówki, w sumie to tak do połowy zaschła .
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:00, 21 cze 2015

Do góry
Ja mam słonecznie ol dej... stipa da radę, szałwia też... nie podlewam teraz. Jedynie w pierwszym roku po sadzeniu trochę wody dostawały. No... czasem się zlituję i szałwię nawodnię ale tylko w czasie megaaa upałów.

PS.
Patelnia to u mnie jest przy południowej elewacji domu. Mam tam jedna rabatkę i tam jednak podlewam roślinki.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:49, 21 cze 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

Ale podlewasz? Bo ja w tym miejscu i tak musze pociagnac nitke i zastanawiam sie czy nawadniajaca czy doprowadzajacą dalej..

Jedynie szałwię ale to przez wzgląd na sąsiednie Bukszpany dostaje jej się trochę - a poza tym szałwia rośnie u mnie trochę pod okapem domu i tam deszcze nie zawsze dociera
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 21:33, 21 cze 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Mój eM kupił mi dwie małe doniczki, wypadało coś w nie posadzić. Padło na szałwię. Troszkę jej będzie chyba przyciasno.

Aniu, szałwia faktycznie będzie miała za ciasno. Z tego co widzę to jest ta sama co ja mam, a ona rośnie duża.
Ogródek Anity 20:57, 21 cze 2015

Do góry
Anita1978 napisał(a)

I tutaj też jest pełno róz, ale jeszcze nie rozkwitły

Ale czadowa ta szałwia
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 20:07, 21 cze 2015

Do góry
babka napisał(a)

Coś pięknego !
Przez takie obrazki czuję, że się zarażam "różyczką"
PS. jaką masz odmianę szałwii ??

Bo to tak działa na podaj dalej i co zrobić, przecież to nieuleczalne wiadomo
Szałwia Sensation Deep Blue prawdopodobnie, bo przecież nie pamiętam, a kartki nie było. Teraz dopiero zdjęcie robię etykiety w ogrodniczym jak kupuję, bo większość roślin mam bezimiennych wcześniej kupowanych.
Pogubiłam się po drodze... 18:22, 21 cze 2015

Do góry
Plan na oko oczywiście , akurat z tej strony mam paskudne widoki i mnie denerwują. Jak okiem sięgnąć to południe. O tulipanach tez myślałam ale takie zakupy to dopiero pod koniec sierpnia. Posądzę je w grupach dzisiaj trochę szperałam i znalazłam ogólne wskazówki ogrodnicze. Szefowa pisała żeby się trzymać kolorystyki i od 5 do 7 gatunków. To ja już mam tam za dużo , chyba szykuje mi się demolka na jesieni .

Mam tam wisterie która już kwitła, budleje która będzie, hortensje ogrodowe zaczynają, przydały by się róże jak już pisałam wcześniej, coś zielonego co by w liściach ładne. I oczywiście drobnica tzn. szałwia w dwóch kolorach i trawy.

Nie będę robić ekranu z cisa bo nie wiem ile się od siatki odsunąć i drogo wychodzi tam mam prawie 13 m długości
Ogród wśród pól i wiatrów 18:06, 21 cze 2015

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Jolka dawno mnie u Ciebie nie było a tu takie inwestycje..... Ile Ty ziemi nawiozłaś....! Znam ten ból , bo sama przechodziłam przez roboty ziemne. pięknie u Ciebie się zrobiło...Fantastyczna szałwia, lawenda a róże oszalały. Podziwiam Twoje zaangażowanie. U mnie też troszkę ruszyło, kilka zdjęć mam, ale na razie w telefonie. Na nic nie mam czasu , tym bardziej, że wróciłam do pracy po macierzyńskim. Ale w tym tygodniu o ile pogoda pozwoli muszę zrobić rabatę z bukiem i lawendą, no i ze żwirkiem. I mam pytanie .Dawałaś coś pod swój żwirek? Ja pod kore dałam gazety ale co ze żwirkiem? Podobno maty to nie najlepsze rozwiązanie...

Dawno Cię u mnie nie było?? Ciebie nawet u siebie dawno nie było
A z tą ziemią, to mam już dość, sypiesz i sypiesz w ten ogród, a nic nie widać.
Przynajmniej z czasem mam teraz w miarę spoko, tak więc o ile mnie zwątpienie nie ogarnie, to mam szansę coś porobić Pod żwirkiem nie mam nic. Gleba, ot wszystko

Pozdrówka Agi,
i pokaż fotki jakieś wreszcie
Moja "przyziemna" :) pasja 13:33, 21 cze 2015

Do góry
Kurcze, Jagoda, rewela po prostu! Różowa szałwia czad! Normalnie szczena w dół

Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:15, 21 cze 2015

Do góry
ZielonaAnia75 napisał(a)
Aniu a czy widziałabyś takie połączenie: na tle sporych tujek, po lewej i prawej stronie po jednej Elmshorn a pomiędzy nimi jedna Pomponella i to wszystko utkane trawami może Ml? No i oczywiście róże podsadzone myślę kocimiętką, bo lawendy już mam trochę w ogrodzie. I jak, może być? Jeszcze dodam, że ta rabata nie jest zbyt szeroka, taka wydaje mi się w sam raz na tę kompozycję.

Tak .. u mnie Elmshorn też rosną na tle tujek.
Kolor mają zbliżony obydwie róże, ale nie będą się gryzły.. pokrój też podobny, tylko jedna duża, a druga niska.

Pod Elmshorn możesz dać coś wysokiego. Szaławie lub kocimiętki, ale te oomianowe (większe). Pod Pastellę raczej coś niskiego.. fajna byłaby finkowa Szałwia omszona Compacta Deep Blue. U Anity jest całą rzeczka z niego.. wygląda bosko..

Porównanie obydwu z tego samego dnia fotki.. ogólnie Pomponella jest ciemniejsza niż na foto. W paku jest malinowa.

A tu masz link do rzeczki u Anity.... i tam są piękne róże
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2036-ogrodek-anity?page=531

Edit.. to szałwia u sąsiadki Foto z telefonu i wieczorem wiec kiepskie.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:07, 21 cze 2015

Do góry
Mateusz obecnie mój ogród nie do końca skończony, a kilka zmian jeszcze będzie no i jestem w trakcie zakładania drugiego ale dłuuugo to potrwa.

Krysiu trawka to Hakonechloa Aureola, a żurawka to nie Electric Lime tylko żuraweczka Fire Frost, w zeszłym roku nic się nie przypalała (rośnie w półcieniu) w tym roku ostatnie upały spaliły kilka listków, ale po oberwaniu śladów nie ma jednak na pełne słońce się nie nadaje. Jeżeli chodzi o ELectric Lime to kiepska i słaba odmiana na słońce się nie nadaje, ja swoją wyrzuciłem bo nie miałem do niej cierpliwości

Olu nie ma gdzie nogi postawić na rabatach

Kasiu no jakoś tak wychodzi a tnę dużymi nożycami szpalerowymi, mam też takie mniejsze niby specjalnie do bukszpanów, ale trzeba się więcej namachać i tylko ewentualne poprawki nimi robię

Jolu bardzo mi miło

Kasik kwaiciory mają kiepską glebę, ale dostały w tym roku już trzy razy florowit, jeszcze raz dostaną i na ten rok wystarczy, ale to na początku lipca
Mam akumulatorowe nozyce, ale obcinałem tylko końcówką do trawy, ta nie strzępiła, ale mimo wszystko teraz już tnę tylko nożycami szpalerowymi, jest mi najwygoniej
Niebieskie roślinki to szałwia, kocimiętka i wysokie to ostróżki.

Dzisiaj co chwilę oberwanie chmury, nawet dobrze bo nie ma czasu na spacerowanie po ogrodzie, żałuję tylko, że nie rozsypałem wczoraj nawozu na trawę, rozpuściłby się dzisiaj idealnie.
Moja "przyziemna" :) pasja 12:52, 21 cze 2015

Do góry
A moje jeżówki mi chyba ślimaki wpierdzieliły ...chociaż ich nie widzę...ślimaków ...a i jeżówek już mało co zostało

Rabata przecudniasta ,a szałwia różowa cudo .
Tez w tym roku kupiłam sobie różową ,tylko że na niebiesko zakwitła
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 12:22, 21 cze 2015

Do góry
Ewciu jest pięknie! Co to za szałwia? Muszę ją mieć!!!
Nie mogę się doczekać kiedy u mnie będzie tyle kolorów.

Rabara różana będzie robiona dopiero po zakopaniu nawadniania.

Pozdrawiam
Ogród wśród pól i wiatrów 11:14, 21 cze 2015

Do góry
Jolka dawno mnie u Ciebie nie było a tu takie inwestycje..... Ile Ty ziemi nawiozłaś....! Znam ten ból , bo sama przechodziłam przez roboty ziemne. pięknie u Ciebie się zrobiło...Fantastyczna szałwia, lawenda a róże oszalały. Podziwiam Twoje zaangażowanie. U mnie też troszkę ruszyło, kilka zdjęć mam, ale na razie w telefonie. Na nic nie mam czasu , tym bardziej, że wróciłam do pracy po macierzyńskim. Ale w tym tygodniu o ile pogoda pozwoli muszę zrobić rabatę z bukiem i lawendą, no i ze żwirkiem. I mam pytanie .Dawałaś coś pod swój żwirek? Ja pod kore dałam gazety ale co ze żwirkiem? Podobno maty to nie najlepsze rozwiązanie...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies