Za te rozplenice pod dereniem nic mi się nie zmieści, szałwie wysadzę i niestety tyle. Werbenę mam w donicy między ML, już ma fajne pąki ta zeszłoroczna, a siewki całkiem też spore.
Fajne masz zestawienia roślin, szałwia z berberysem pierwsza liga!
A żurawki co takie biedule po zimie? Ja mam fajną odmianę bo ładna cały rok, ale nazwy nie znam.
Marta, w tym roku szałwia ma bardziej intensywny kolor, taki wpadający w fuksję, w zeszłym roku była blada i nie byłam przekonana, aktualnie bardzo ją lubię .
A mnie się bardzo Twoje donice podobają ....wogóle fajnie planujesz te rabaty .....za berberysami nie przepadam ale szałwia na tle errecty...Naprawdę super połączenie
Między rozplenicę daj może jeżówki szałwia niestety nie da rady ....ja też takie zestawienie próbowałam...nie dam rady... albo jak masz werbenę patagońskim może.....świetne te donice traw
Witaj Bożenko mam od Hanusi szałwia muszkatołowa wszyscy u mnie podziwiają bo nikt tutaj takiej nie ma Piękna ale bardzo krucha muszę kota pilnować hi hi
U ciebie już szałwia przekwitła?? U mnie dopiero zaczyna się rozwijać... Nigdy nie wiem, jak ją przyciąć po kwitnieniu. Tylko łodyżki kwiatowe ściąć do ostatniego kwiatka, czy całość jak u kocimiętki czyli całe łodyżki aż do ziemi..?
Do szkółki jadę pewnie niedługo, więc jakbyś chciała bym coś sprawdziła czy kupiła to daj znać
Zdecydowanie odróżniam i dziele je na 3 odcienie:
- niebieskie purpury
- purpury biskupie
- purpury karminowo-malinowe
Jesli pomieszam te odcienie to zgrzytam zębami i mawiam, ze mi nie konweniuje coby nie napisac, ze łopatę musze zamknąc w garazu i poczekać do jesieni z przesadzaniem
I o ile odcienie roz musza pasowac do siebie to dodatek innych bylin zupełnie mnie nie drażni. Myslalam ze nie wytrzymam połaczenia błękitnych ostrózek (miały byc fioletowe) z rózami a w ogole mnie to nie denerwowało. Więc chyba to jest kwestia faktury kwiatow, etc
Fioletowe przetaczniki, śliwkowa zurawka będa bardzo pasowac.