Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:05, 18 wrz 2012

Do góry
Ta dam

Warmińskie dylematy 18:54, 18 wrz 2012

Do góry
Podejrzewam, że stolica rzeczywiście ma najlepiej zaopatrzone szkółki, no ale ...

Aniu na Dajtkach nie ma dla mnie nic ciekawego, bywałam w przeszłości, albo drogo, albo nieciekawie, chyba że coś się na lepsze zmieniło ?

A teraz do pracy rodacy, czyli zdjęcia z ogrodu, rabaty niedokończone, bo brak roślin lub co gorsza pomysłu Moi mili brukarze poszli nareszcie, zostawiając mnie z niemałym pobojowiskiem, więc wczoraj było wielkie sprzątanie, jeszcze nie do końca zrobione, ale już prawie jestem w domu Z powodu różnicy poziomów i konieczności ustabilizowania tarasu powstała donica połączona dołem z gruntem otoczona palisadą, więc:

1) nie mam pomysłu czym ją obsadzić,
2) strona południowa/południowy-zachód,
3) chciałabym na samym dole posadzić rośliny, które zakryją palisadę, jakieś fajne zwisające, ale irgi nie lubię, więc może jakieś trawy dałyby radę lub coś innego ?
4) nie wiem też co mogłoby tutaj stanowić wyższe piętro, żeby ciekawie się to prezentowało zarówno z góry, jak i z poziomu trawnika ?

No i sekundo, przy zejściu z tarasu powstała rabata, na której już wcześniej zasadziliśmy buk. Dopełniliśmy ją wczoraj bukszpanami, żurawkami i resztką trawy, która mi została, ale nadal łyso o brakuje mi tutaj wypełnienia w środku rabaty.

Może mądrym głowom, coś przyjdzie na myśl ?

kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 18:51, 18 wrz 2012

Do góry
a teraz środek

i widok z góry na całość

P.S. Proszę nie zwracać uwagi na bałagan wokół ...
Ogród w budowie - nieustającej 18:51, 18 wrz 2012

Do góry
Pięknie Gabrysiu budujesz swój ogród Ja jestem na początku budowy i nie bardzo mam co pokazać, bo małe jeszcze roślinki chociaż od wiosny cały czas sadzę. Od wczoraj czytam Twój wątek, podziwiam nie tylko piękne zdjęcia... ale nie widzę tego pięknego New Dawna: z powodu którego zajrzałam do Twojego ogrodu. Widziałam w wątku zdjęcie kwiatu. Napisz proszę jak się miewa, czy nadal jest tak okazały, czy też ostatnia zima dała mu się we znaki.

Przy okazji drugie pytanko, ile floksów przypada na jedna płomykową poduchę?

Pozdrawiam
Basia
Warmińskie dylematy 18:48, 18 wrz 2012

Do góry
tutaj jeszcze jeden widok, na rabatę hortensjową, docelowo będzie ich tutaj rosnąć 11, brakuje jeszcze 3 sztuk, czekam na umówioną dostawę ale zastanawiam się, czy ciągnąć bukszpanowy mini żywopłocik widoczny w rogu zdjęcia, czy wprowadzić nowe rośliny, żeby zakryć doły horti, bukszpan też to w końcu zrobi, tylko ten czas ?

kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 18:48, 18 wrz 2012

Do góry
A więc zaczynam...

najpierw "kuleczki"

a ta jeszcze strasznie poczochrana. Nie wiem czy nie jest już za późno na cięcie, czy da radę się zagoić do przymrozków...
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 18:02, 18 wrz 2012

Do góry
a tutaj wychodowane z nasionek od Karoli najprawdopodobniej też rozplenice - zobaczymy czy przezimują

a te okazy wejdą do domku na zimę, bo o ile się nie myle to wyrosła mi z nasionka rozplenica rubrum

ostatnie sałaty jeszcze małe, ale juz podjadamy - pycha
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 17:56, 18 wrz 2012

Do góry
rojniki od siaaski juz posadzone

kwitną jeszcze gazanie - napewno zagoszczą u mnie również za rok

dosadziłam jeszcze rozchodniki okazałe i rozplenice od Alinki

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 17:50, 18 wrz 2012

Do góry
A w ogródku astrowo i rojnikowo

powolutku pomalutku znika góra za ogrodzeniem

wisteria już wspiera się o podporę balkonu

i moje ulubione róże
Mój kawałek raju II 17:50, 18 wrz 2012

Do góry
miałam dzisiaj po raz kolejny przyjemność spotkać się z Anką, naoglądałam się roślin, pogadałyśmy troszku o wszystkim, Ania oczywiście uraczyła mnie roślinami i musiałam ją siłą słowa powstrzymywać, bo gotowa mnie była obdarować kolejnymi, ale najważniejsze zostałam poczęstowana malinkami z różą, które były pokazywane w wątku i napiszę tylko tyle - WIELKA PYCHA - coś niesamowitego, dla takich konfitur mogłabym nawet mieć róże w ogrodzie

Przy okazji wklejam zdjęcie roślinki, o której dzisiaj rozmawiałyśmy, może ktoś wie, co to jest ?

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 17:49, 18 wrz 2012

Do góry
To nie kłosówka, a Rajgras...
mój z wyprzedaży po 2 zł, zmordowany, ale coś odbija
Może za jakiś czas tak będzie wyglądać:
Moje roślinki 16:51, 18 wrz 2012

Do góry
Dzisiaj wykopana marchewka

Mieczyki obsychają na słoneczku

Wczorajszy zachód słońca nad warzywnikiem

Moje roślinki 16:48, 18 wrz 2012

Do góry

Młodzież odpoczywa

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 16:48, 18 wrz 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

to chyba marcinki? kupiłam 10 cm sadzonkę w Czechach, a teraz taka wielka, pewnie muszę ją gdzieś przesadzic, zakryła wszystkie trawy

To jest złocień czerwonawy Patrz tu: https://www.ogrodowisko.pl/watek/395-zlocien-czerwonawy-clara-curtis-chrysanthemum-grupa-rubellum
Moje roślinki 16:47, 18 wrz 2012

Do góry
Cukinie nie chcą przystopować

Zapomniana dalia gdzieś w kącie warzywnika

Moje roślinki 16:44, 18 wrz 2012

Do góry

Największa z moich tegorocznych dyń
Moje roślinki 16:43, 18 wrz 2012

Do góry
Witajcie w ten piękny wrześniowy dzień.Ja znowu w biegu,znowu nie mam kiedy odwiedzić innych wątków,ale mam nadzieję nadrobić to w najbliższym czasie Wpadłam wrzucić parę fotek

Marcinki zaczynają kwitnąć

Szałwia cieszy ostatnimi kwiatami w tym roku
"Baśniowy" Ogród 16:37, 18 wrz 2012

Do góry
asc napisał(a)
Lecę z rewizytą a tu cisza

Jestem ostatnio troszkę więcej różnych spraw na głowie i nie tylko,co nie znaczy ,że zapomnialam o ogrodowisku będę nadrabiać zaległości,ale Ciebie Aniu nikt nie pobije
Dosyć fajne róże kwitnące po raz drugi

Ulubione astry

Latarenki, lampiony i ... 16:32, 18 wrz 2012

Do góry
Gromnica by się zmieściła

Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:29, 18 wrz 2012

Do góry
Witam, od pewnego czasu jako początkujący ogrodniczek przyglądam się forum znajdując wiele cennych odpowiedzi. Tym razem proszę o pomoc związaną z trawnikiem. Zasiałem go na wiosnę popełniając pewnie gdzieś błąd, nie rośnie on równomiernie pozostawiając place nie zarośnięte przez trawe. Takie place czasem mają wielkość stopy. Postanowiłem podosiewać wolne przestrzenie, CZY ZROBIE DOBRZE? czy mam dać jednak czas trawnikowi by się rozrósł??? Drugie pytanie dotyczy żółknięcia trawnika, mam zamontowany system nawadniający i nie wydaje mi się by trawa miała za mało wody, dodam, że zakładałem go na czarnoziemie. Czy to żółknięcie może być spowodowane postrzepięniem trwawy podczas koszenia???

Liczę na Waszą pomoc w tym temacie, czy dosiewać, czy nawozić (jeżeli tak to czym), .......czy zakładać od nowa ;o)

Pozdrawiam
JG
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies