Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W cieniu - zacieniona 13:39, 06 wrz 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)
Wymieniasz takie nazwy roślin, które do tej pory były mi w ogóle nie znane. Widziałam te cuda na ogrodowisku, ale u mnie chyba nie zagoszczą. Będę je oglądać u Ciebie, a ja pozostanę przy rodzimych gatunkach, które nie są tak delikatne i nie wymagają tyle zachodu, ale może kiedyś...
U mnie nie wszystkie rośliny zdają egzamin,mam dosyć specyficzne warunki,w tym roku na Wielkanoc nie mogłam dojść do Zacienionej -takie były śniegowe zaspy...a w Gdyni śniegu nie było.Staram teraz dobierać to co u mnie urośnie...a nie to co bym chciała u siebie widzieć.Mam już teraz jakieś rozeznanie i nic na siłę nie sadzę.Wyjątkiem jest to ,co mogę zabrać na zimę do domu...np nie zrezygnuję z przechowywania bulwek
Co roku dokupuję nowe i zwiększam swoją kolekcję.
Wichrowe wzgórze 13:35, 06 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ta trawka to kłosówka miękka (Holcus mollis) chyba Variegatus, bo są jeszcze podobne odmiany np. Jackdaws Cream, też taką miałam ale już nie mam. Nie spodobała mi się po dwóch miesiącach, bo bardzo się rozkłada, brązowieje i nieporządnie wygląda. Lepszy będzie ten Carex co jest na zdjęciach poniżej, bo jest kępowy i zimozielony, a Holcus nie.

Faktycznie przeoczyłam wpis Danusi,kłosówka jest delikatna ani przesuszenia ani przelania nie lubi.Carex rozrasta się w mocną kępę więc musi mieć trochę miejsca ew.trzeba częściej dzielić a korzeni się mocno.Dostałam od znajomej jedną kępę kilkuletnią do podziału ,trudno nam było ją wykopać ,pod matą poszły liczne kłącza i weszły w lawendę.
W cieniu - zacieniona 13:32, 06 wrz 2012

Do góry
W tym roku odkryłam na nowo roślinkę z wiejskiego ogrodu mojej babci .Krwawnik kichawiec wysiałam w tym roku i już zakwitł.
Podsadziłam pojedyńczymi roślinkami lilie.Wydaje mi się to dobry pomysł,nie straszą mnie już te badyle bez kwiatów {muszą same zaschnąć,żeby dokarmić cebule lilii}.Delikatne gałązki krwawnika delikatnie je otulają,są intensywnie zielone i mają mnóstwo maleńkich kwiatuszków.Domyślam się,że będę musiała kontrolować przyrosty,ale końcowy efekt jest dla mnie zadowalający.
Zimozielony ogród przy białym domu 13:32, 06 wrz 2012

Do góry

Danusiu , w jakiej odległości od siebie rosną te wisienki??
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 13:30, 06 wrz 2012

Do góry
Taka trawka do mnie przemawia :
http://cdn.c.photoshelter.com/img-get/I0000.or5Nb618_E/s/600/600/172704.jpg

Co to za trawka?
Przydałaby mi się taka co rośnie do 50 cm, nie za bardzo w kępy, lepiej tak "na prosto"
Czy są jakieś podobne trawy, których nie trzeba wiosną ścinać?
zielonastrefa 13:28, 06 wrz 2012

Do góry
A teraz Wam pokażę co przywiozłam z weekendowego wyjazdu do teścia. Zostało to z murków ogradzających taras i miało być wyrzucone na gruz. Oczywiście nie mogłam na to pozwolić, bo miałam już pomysł. Mowa o gazonach, czy jak to tam się nazywa fachowo.Na razie mam 3 sztuki, ale kolejne 3 jeszcze tam na mnie czekają.

Będą super donice, ale najpierw muszę poczekać na resztę, a nie wiem kiedy to nastąpi.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 13:27, 06 wrz 2012

Do góry
Kasiu! Zdrowia życzę! DUUUUUUUŻO!
Zimozielony ogród przy białym domu 13:22, 06 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na ulicy

A w donice dołożyłam płaszcz z irgi co jakiś czas

....wisienki wypasione
...jak i cała reszta....
pozdrawiam
Moje roślinki 13:19, 06 wrz 2012

Do góry
Muszę Wam pokazać wczorajszy zachód słońca nad moim warzywnikiem.Można powiedzieć,że niebo było w ogniu

Grembosiowo 13:16, 06 wrz 2012

Do góry
Martek napisał(a)

Pozdrawiam cieplutko, cieszę,że się podobają. mnie nie bardzo, w tym sezonie Anabelka przebarwiła się bardzo intesywnie, średnio mi się to podoba.
Teraz będzie już brązowieć...u mnie jeszcze jest w różu.

Pokażcie mi palcem gdzie ona jest ?

Oto ona

] ]
Wichrowe wzgórze 13:15, 06 wrz 2012

Do góry
Monic napisał(a)
Zakupy, zakupy, zakupy...
Takie fajne trawki w ilości kilku szt. kupiłam. Niskie, o bardzo miękkich, białych liściach - taka rozczochrana czuprynka. Ktoś ją ma? Jeśli tak, to jak się sprawuje (nie jest zbyt ekspansywna?) i jak zimuje? Wydaje mi się, że będzie się mocno rozrastać, ale może się mylę. Póki co bardzo mi się podoba.

i jeszcze kilkanaście wrzośców i inne trawki - tym razem wypróbowane, ładnie rosnące w kępkach

I lampionik kolejny kupiłam - tym razem na taras od strony ogrodu

Też dosadziłam takie trawki i jestem ciekawa jak się sprawują ,chyba są u Danusi.Te zimozielone Carex-y z wygiętym liściem częściowo mi zmarzły od góry ale po przycięciu ładnie odrosły .Obie rosną w umiarkowanym cieniu i widzę że im tam dobrze.
Amatorka rozpoczyna przygodę ogrodową - proszę o rady 13:13, 06 wrz 2012

Do góry
Monia_B napisał(a)
no i posadziłam dwie żurawki, jeszcze muszę chyba dokupić.
Pasują czy nie ??
może czymś innym podsadzić

Moni witaj
Zgubiłam do ciebie linka ale teraz znowu zagladam i ...
mnie tu brakuje trzeciego cisa na pniu i takiej oto kompozycji (zdj. Wieloszki)

Jak w morde strzelił dla ciebie ta rabata,
Dosadz jeszcze jednego cisa a między nimi wsadz jakies bordowe/czerwone żurawki albo miniarutki berberysów bordowe.
Te zurawki co są teraz sa za balde , nie pasują mi za bardzo.
moje zdanie: 3 cisy -a pomiedzy coś czerwono bordowego. konwalniki możesz zostawić.
Wichrowe wzgórze 13:06, 06 wrz 2012

Do góry
to róża Colette. W zależności od pogody może mieć mniej lub bardziej intensywne wybarwienie. Ogólnie bardzo dobra odmiana i faktycznie jest u mnie pnąca, bo dobrze zimuje i nie wymarza.

Monico, faktycznie zachwycająca jest i zbiera dobre opinie ale gdzie ją dostać w ilościach 3 szt.?
To jesienne zabarwienie liści też (oprócz kwiatu) przekonuje mnie do niej.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 12:59, 06 wrz 2012

Do góry
Zasadziłam jeszcze (oczarowana oczywiście rabatą Danusi) trzy Umbrelki przy bocznej dróżce. Cudnie będzie jak już te korony się im powiększą

Ten pas pod wisienkami jest bardzo długi i chciałabym tutaj zasadzić coś, co szybko pokryje korę.
Najlepszy pomysł na jaki wpadłam to chyba Pachysandra.
Zimozielona, szybka i elegancka.
Będę ją przycinać jak wyjdzie na drózkę.
Jak myślicie?

Nawet mój wiecznie niezadowolony z ogrodu Małż był zachwycony drzewkami
Wichrowe wzgórze 12:51, 06 wrz 2012

Do góry
Monic napisał(a)
Taki śliczny złocień-margaretka mi zakwitł. Na razie pierwszym kwiatem, ale jest sporo pąków. Szkoda, że jest wrażliwy na mróz.Kiedyś miałam już tę bylinkę, ale nie przezimowała.

Lubię też jeżówki

i kupiona tydzień temu

Jeśli ktoś lubi pomponikowy kształt kwiatów róż, to polecam odmianę Pomponella - wspaniała róza

Wszystkie piękne trudno się pogodzić z myślą,że nie wszystkie można mieć.
Taka sobie rabatka pod oknem 12:51, 06 wrz 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
A i kule bym dała albo bukspzanowe albo cisowe...

a to na pniu to jakie drzewko?

Gosia i ty piszesz ze nie masz melodii?????? dziewczyno świetne te projekty

tylko co wybrac??????

ja to sobie zmierze ile faktycznie tam jest miejsca moze da rade po trzy kulki
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 12:50, 06 wrz 2012

Do góry
Relacja moich prac

Zasadziłam trzy brzózki Doorenbosy i podsadziłam carexem Frosted curls.
Krzaczory (m.in. perukowce) wywożę gdzie indziej.
Zrąbałąm (przy pomocy jednego pana) pół górki, ale mam jeszcze z nią dużo pracy.
Jeszcze trochę skrócić, wyrównać, wywieźć ziemię i wiosną wybudować ścianki z kostki brukowej - jako podwyższenie rabaty.
Będą nawiązywać do pozostałych "donic" granitowych.

Nie wiem jeszcze co zasadzić do tej podwyższonej rabaty - chyba najchętniej trawy jakieś.
Nie wiem też czy ten pas z brzózkami + kamyki od drenażu wysypać ładnym, szarym żwirkiem.
A może jakąś roślinką?
No, nie wiem - cała zima na myślenie

Zrobi mi się pod tymi brzózkami dużo miejsca, nawet na hamak zagracający teraz taras, albo ławeczkę jakąś.
Acha, puściłam też na siatkę bluszcz Hedera.

Czy ja mam te brzózki przywiązać do palików czy same dadzą radę?
Kwiatki i rabatki u Elizy 12:34, 06 wrz 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

Tarasik-śliczny...pięknie kwitną jesienne kwiaty...serdecznie pozdrawiam {odpowiedziałam u siebie}.

Dziękuję za szybką odpowiedź, dla Ciebie moja fuksja.

Śliczna,żal ją stracić...jeżeli jest nieduża to można postawić na parapecie i czekać z nią do wiosny.

Fuksja tegoroczna, młoda, ale w dużej donicy, parapet by nie wytrzymał, pozostaje podłoga...nie miała baba kłopotu kupiła sobie fuksję
Taka sobie rabatka pod oknem 12:34, 06 wrz 2012

Do góry
Można tez po prostu zrobic rozrzucone kulki bukszpanowe różnych rozmiarów, dac gdzie nie gdzie jakies delikatne trawki i jako cos wyższego np.: prunus cistena (szczepiona kula)

Wichrowe wzgórze 12:31, 06 wrz 2012

Do góry
Monic napisał(a)

Wariacje na temat Williama Morrisa - ładnie kwitnie w tym roku

Jak najwięcej takich wariacji Monic

Nie ma sprawy, Martuś

Poprostu cudna !!!!!!!!!!!1
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies